Magazin
Želite izbaciti meso iz prehrane? Evo zašto birati mahunarke, a ne vegetarijanske zamjene za meso
![](http://www.znet.hr/wp-content/uploads/2024/12/mahunarke-grasak-pixabay.jpg)
Ljudima koji se žele odreći mesa i mliječnih proizvoda bilo bi bolje da prijeđu na konzumaciju mahunarki, poput graha i graška nego da se odluče na vegetarijanske hamburgere i biljna mlijeka, pokazalo je istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Oxford. Stručnjaci su razmotrili više faktora kada su proučavali 24 alternativne namirnice mesu i mlijeku, uključujući i njihov utjecaj na zdravlje i okoliš, kao i cijenu. Otkrili su da su prirodne biljne namirnice poput graška, soje i graha bile najbolje u svim razmatranim segmentima.
Za usporedbu su prerađenu hranu, poput vege-hamburgera, zamjenskih obroka za meso poput tofua i tempeha te biljnog mlijeka povezali s manjom koristi za klimu i s većim troškovima u odnosu na neprerađenu hrane, premda su, kako su istaknuli, i te namirnice još uvijek bolje od onih životinjskog porijekla.
Na dnu popisa se našlo meso uzgojeno u laboratoriju, koje se u Britaniji još ne nudi niti prodaje za prehranu ljudi.
Istraživači s Oxforda i Sveučilišnog koledža u Londonu došli su do zaključka da bi odluka o zamjeni konzumacije svih vrsta mesa ili mliječnih proizvoda u zemljama s visokim dohotkom raznim alternativama mesu ili mlijeku s jednakom količinom kalorija mogla smanjiti preuranjenu smrt za do 5 do 6 posto.
Rezultate istraživanja objavili su u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
“Najviše dobrobiti za zdravlje ispitanici su imali kada su umjesto mesa konzumirali grašak (6,1 posto), zatim tempeh, grah i soju (5,1 posto do 5,7 posto), vegetarijanske hamburgere i tofu (4 posto do 4,3 posto) te vegetarijanske kobasice i vegetarijansku slaninu (3,5 do 3,6 posto)”, rekli su.
“Među mliječnim alternativama, najveća dobrobit za zdravlje uočena je pri konzumiranju sojina (5,2 posto), a potom bademova mlijeka.”
Većina promjena, kada je posrijedi produljenje životnog vijeka, bila je povezana s povećanim unosom vlakana (44 posto), što je jako dobro za zdravlje, a pritom su zamijećene i smanjene vrijednosti lošeg kolesterola te povećanje količine zdravih masti i minerala kalija u organizmu.Britanski znanstvenici smatraju da bi, kad bi pojedinac zamijenio sve kalorije iz mesa ili mliječnih proizvoda alternativama, ljudi bili skloniji konzumiranju hrane s manje masti i više vlakana jer bi se organizam na njih postupno naviknuo.
Kada su posrijedi klimatske promjene, stručnjaci ističu da je sektor stočarstva odgovoran za većinu svih emisija stakleničkih plinova povezanih s proizvodnjom hrane i za oko 20 posto ukupnih emisija stakleničkih plinova.
“Bez promjena u načinu prehrane na način da se ona više temelji na biljnim namirnicama, utjecaj prehrambenog sustava na okoliš mogao bi predstavljati ozbiljan problem u naporima koji se ulažu u održavanje globalne temperature na ispod 2 Celzijeva stupnja prije industrijskog doba. Naša otkrića upućuju na to da je neprerađena biljna hrana poput soje, graška i graha najprikladnija kao zamjena za meso i mliječne proizvode u zemljama s visokim dohotkom, a i pokazala se dobrom u svim segmentima”, zaključili su.
“Za usporedbu, prerađena biljna hrana poput vege-hamburgera i biljnog mlijeka više šteti klimi i rezultira većim troškovima u odnosu na neprerađenu hranu, no i dalje nudi bitne ekološke, zdravstvene i prehrambene prednosti u usporedbi s hranom životinjskog porijekla.”
Tim britanskih znanstvenika je zaključio da bi izbor mahunarki u prehrani umjesto mesa i mlijeka smanjio “nutritivnu neravnotežu” u zemljama s visokim dohotkom, poput Ujedinjenog Kraljevstva za polovicu, preuranjenu smrt – osobito od bolesti povezanih s prehranom – za desetinu, utjecaj prehrane na okoliš za više od polovine, a troškove za više od trećine. Smanjenje proizvodnje i konzumacije mesa i mliječnih proizvoda u zemljama s visokim prihodima ključno je za ograničenje klimatskih promjena, gubitak bioraznolikosti i u konačnici je važan za poboljšanje zdravlja ljudi.
“Istraživanje je pokazalo da nam je na raspolaganju niz namirnica i prehrambenih proizvoda od kojih bismo imali višestruku korist kada bismo zamijenili meso i mliječne proizvode u sadašnjoj prehrani. Iznenađujuće drugo mjesto iza graha i graška zauzeo je tempeh, tradicionalna indonezijska namirnica napravljena od fermentirane soje, koja zadrži brojna nutritivna svojstva soje bez puno obrade ili aditiva. Ovaj podatak i relativno niska cijena daju mu prednost u odnosu na prerađenije alternative kao što su vege-hamburgeri”, smatra glavni autor studije, dr. Marco Springmann s Instituta za promjenu okoliša u Oxfordu.
Britanski znanstvenici ističu i da, uz tehnologiju koja se danas koristi, emisije koje nastaju laboratorijski uzgojenim mesom mogu biti jednako visoke kao i one koje nastaju kod prerade i proizvodnje goveđih hamburgera, da je trošak i do 40.000 puta veći, a i jednako su loši za zdravlje.
Magazin
Četiri horoskopska znaka doživjet će potpunu transformaciju karijere ove godine
![](http://www.znet.hr/wp-content/uploads/2022/02/posao.png)
Kako se kozmos preuređuje, ovim znakovima otvaraju se nova vrata, s prilikama za rast u njihovim profesionalnim sferama.
Blizanci
Za Blizance, zračni znak poznat po svojoj prilagodljivosti i intelektu, 2025. najavljuje značajnu transformaciju u njihovim profesionalnim životima.
Godina počinje prelaskom Sjevernog čvora u Ribe i postavljanjem u 10. kuću Blizanaca u karijeri. Ovo nebesko kretanje donosi jasno otkriće o profesionalnim putovima koji su usko povezani s njihovim pravim ja i životnim svrhama.
Tijekom ovog razdoblja, Blizanci će steći duboko razumijevanje poziva koji ne samo da odgovaraju njihovim vještinama, već i ispunjavaju njihove dublje potrebe za smislom i svrhom.Kako Jupiter prelazi u Raka sredinom godine, ovaj pomak će i dalje biti u prednosti Blizanaca povećavajući njihovu financijsku stabilnost.
Rak
Za Rakove će 2025. biti ključna godina u razvoju njihove karijere, obilježena značajnom nebeskom podrškom u njihovoj 10. kući karijere.
Prisutnost Jupitera u vašem znaku rijetka je i snažna blagodat, koja obećava ne samo napredak u vašoj karijeri, već i značajan osobni razvoj.
Ovo će biti vrijeme da iskoristite svoje urođene kvalitete i pouzdano ih projicirate u svoj posao, privlačeći priznanje i napredovanje.
Djevica
Za Djevice, 2025. godina najavljuje razdoblje značajne astrološke naklonosti, posebno utječući na njihovu osmu kuću ulaganja i zajedničkih resursa.
Ovo nebesko poravnanje sugerira uspješnu godinu posebno u financijskim suradnjama i strateškim ulaganjima, povećavajući materijalnu stabilnost Djevice.
Za Djevice će održavanje pozitivnog stava biti ključno. Prihvatite transformacije i prilike koje vam dolaze.
Vaga
Za Vage bi 2025. trebala biti godina transformacije u njihovim profesionalnim životima, posebice s Jupiterovim ulaskom u znak Raka sredinom godine. Ovaj značajan prijelaz najavljuje razdoblje značajnog rasta i uspjeha unutar Vagine 10. kuće karijere i postignuća, piše Spiritualify.
Ključ za Vagu u 2025. bit će aktivna primjena novostečenih znanja i održavanje usredotočenog pristupa prema njihovim ciljevima u karijeri.
Magazin
Uobičajene vrste kruha mogu usporiti metabolizam, kažu nutricionisti
![](http://www.znet.hr/wp-content/uploads/2025/01/kruh-pixabay.jpg)
Zdrava prehrana ključna je za zdravo tijelo – osobito kada je riječ o upravljanju težinom. Iako na metabolizam utječe niz različitih čimbenika, hrana koju konzumiramo također može igrati važnu ulogu. No, nije riječ samo o očitim krivcima poput čipsa i sladoleda; postoji nekoliko vrsta kruha na koje stručnjaci upozoravaju ako želimo zadržati vitak struk i brz metabolizam, uključujući i one koji bi nas mogli zavarati svojim izgledom.
Bijeli kruh je zloglasni krivac, a mnoge vrste višezrnatog kruha nisu bolje, tvrde nutricionistice. Evo na koje vrste kruha su upozorile.
Bijeli kruh
Bijeli kruh je ukusan i nezaobilazan u mnogim kuhinjama. Međutim, nutricionistica Lisa Richards tvrdi da je važno ograničiti unos ovog prerađenog ugljikohidrata ako pokušavamo smršaviti.
“Bijeli kruh sadrži rafinirane ugljikohidrate i nema vlakana ni drugih korisnih hranjivih tvari. Rafinirani ugljikohidrati izrazito su upalni i brzo se pretvaraju u šećer, uzrokujući nagli porast glukoze”, objasnila je za SheFinds. Sve te rafinirane komponente prepune su kalorija, ali tijelu ne treba puno energije da ih preradi, što s vremenom može ozbiljno utjecati na metabolizam.
Uz to, prerađena hrana poput bijelog kruha praktički nema nutritivnu vrijednost i neće nas dugo držati sitima što vjerojatno dovodi do prejedanja kasnije tijekom dana – a to, naravno, može ugroziti ciljeve mršavljenja.
Proizvodi od cjelovitih žitarica (poput višezrnatog kruha)
Većina ljudi već zna da je bijeli kruh najlošija opcija, ali to ne znači da smo sigurni ako u svoju košaricu dodamo višezrnati kruh. Na policama trgovina postoje mnogi kruhovi koji djeluju kao da su napravljeni od cjelovitih žitarica, ali zapravo mogu biti beskorisni za zdravlje.
“Višezrnati kruhovi tvrde da sadrže više vrsta žitarica. Ključno pitanje glasi: jesu li te žitarice cjelovite? Često su višezrnati kruhovi puni prerađenih verzija zobi, pšenice i ječma”, ističe nutricionistica i dijetetičarka Erin McCarthy.
Kao i bijeli kruh, konzumacija ovih prerađenih žitarica može uzrokovati skokove šećera i inzulina u krvi što dugoročno može negativno utjecati na metabolizam. Kako bismo bili sigurni da biramo zaista zdrav kruh, McCarthy savjetuje da biramo kruhove označene kao “100% cjelovite žitarice” ili “100% cjelovita pšenica”.
“Proizvodi od cjelovitih žitarica ne smiju biti navedeni kao obogaćeni jer cjelovite žitarice i dalje sadrže sve svoje hranjive tvari. Također, prirodno će imati više vlakana”, zaključila je McCarthy.
Magazin
Objavljen popis najopasnijih zemalja za putovanje u 2025. godini
![](http://www.znet.hr/wp-content/uploads/2025/01/maroko-pixabay.jpg)
Novo istraživanje otkrilo je koje su najopasnije zemlje za posjetiti 2025. godine. Prema The Independentu, zemlje se procjenjuju na temelju niza faktora, uključujući sigurnost, medicinske rizike, klimatske promjene i mentalno zdravlje državljana, nudeći uvid u potencijalne prijetnje putnicima.
International SOS, globalna tvrtka za zdravstvene i sigurnosne usluge, dodjeljuje ocjene rizika koje odražavaju utjecaj razornih događaja kao što su sukobi, zarazne bolesti i ekstremni vremenski uvjeti. Razine rizika ocjenjuju se na ljestvici od “niskih” do “vrlo visokih” za medicinske rizike, i od “neznatnih” do “ekstremnih” za sigurnosne rizike.
Utjecale su geopolitičke napetosti
Sally Llewellyn, direktorica globalne sigurnosti u International SOS-u, naglasila je da su geopolitičke napetosti značajno utjecale na ocjene ove godine.
“Ni jednoj zemlji nije smanjena ocjena sigurnosnog rizika. Geopolitičke napetosti bile su najistaknutiji okidač, s promjenama u ocjenama rizika za lokacije poput Sudana i Libanona, gdje intenzitet i širenje sukoba sada utječu na više naseljenih centara i ukupna ocjena rizika je porasla”, rekla je Llewellyn.
Najopasnije zemlje za putovanja
Somalija, Sudan, Južni Sudan i Srednjoafrička Republika na vrhu su ljestvice najopasnijih zemalja zbog ekstremnih sigurnosnih rizika, prema karti koju je sastavio International SOS. Ostale zemlje označene kao izuzetno rizične su Jemen, Libija, Irak, Afganistan, Sirija i Ukrajina.
Zemlje s “visokim” sigurnosnim rizicima – jednu razinu ispod “ekstremnih”, uključuju Mali, Etiopiju, Nigeriju, Demokratsku Republiku Kongo, Pakistan, Mianmar, Papuu Novu Gvineju, Venezuelu, Haiti i Honduras. Studija je istaknula regije u kojima su sigurnosni rizici eskalirali tijekom 2024., uključujući sukobe u Sudanu, Libanonu, Izraelu i Mianmaru. Uočeno je da su se zone visokog ili ekstremnog rizika proširile u tim područjima zbog kontinuiranog nasilja.
Najsigurnije zemlje za putovanja
Ujedinjeno Kraljevstvo je, nasuprot tome, dobilo “nisku” ocjenu rizika u svim kategorijama osim mentalnog zdravlja, gdje je oko 15 posto stanovništva prijavilo probleme, što je drugi najviši rezultat na globalnoj razini.
Zemlje koje se smatraju najsigurnijima na svijetu iz perspektive sigurnosnog rizika uključuju Kanadu, Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Španjolsku, Francusku, Maroko i Vijetnam.