Magazin
Liječnik objasnio zašto biste trebali jesti zelene banane
Nezrele banane mogu sadržavati otporni škrob koji je prepun zdravstvenih prednosti. I nisu samo zelene banane te koje bi mogle imati ove dobrobiti, već i niz drugih specifičnih namirnica poput kuhanog i ohlađenog krumpira i sirove zobi. To je zato što sadrže nešto što je poznato kao otporni škrob. “Otporni škrob pomaže hraniti postojeće dobre crijevne bakterije i pomaže povećati njihov broj”, rekao je dr. Karan Raj.
Liječnici s UCLA Healtha objašnjavaju da rezistentni škrob može imati brojne zdravstvene prednosti, piše express.
“Studije su otkrile da dijete koje uključuju rezistentni škrob pomažu u kontroli šećera u krvi, daju zdravije razine lipida u krvi i poboljšavaju osjećaj sitosti nakon jela.Također su povezani s manjim rizikom od raka debelog crijeva”, rekli su liječnici.
Dr. Raj je dodao da on voli dodati zelene banane u smoothie kako bih dobio otporni škrob bez utjecaja na okus.
Magazin
Novo istraživanje otkrilo kako tično kava utječe na crijeva
Opsežno istraživanje otkrilo je da pijenje kave može utjecati na sastav mikroorganizama u crijevima, što bi moglo imati značajan utjecaj na zdravlje.
Bakterije, kvasci i gljivice, zajednički poznati kao crijevni mikrobiom, ključni su za probavu, apsorpciju hranjivih tvari, funkciju crijeva, mentalno zdravlje, imunitet i još mnogo toga. Crijevni mikrobiom svake osobe jedinstven je, s različitim omjerima različitih vrsta mikroorganizama. Znanstvenici vjeruju da se mijenja ovisno o našoj prehrani i okruženju.
Profesor dr. Tim Spector, jedan od autora studije, izjavio je za Newsweek kako rezultati studije podupiru ideju da postoji specifična veza između hrane koju jedemo i mikroba u našim crijevima, što znači da imamo golemu moć poboljšati svoje zdravlje kroz izbor hrane koju jedemo.
U studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Nature Microbiology, znanstvenici su naveli kako su odabrali kavu zato što je široko konzumirana te se čini da ima zdravstvene prednosti – primjerice, smanjenje rizika od smrti zbog srčanih bolesti, rizika od dijabetesa tipa 2, određenih vrsta raka i drugih stanja. Također, odabrali su je zato što ljudi obično ili redovito konzumiraju kavu ili je uopće ne piju, za razliku od drugih namirnica i pića.
“Zdravstvene prednosti kave vjerojatno su u njezinoj složenoj kemijskoj prirodi”, rekao je Spector. “Kava, koja se proizvodi fermentacijom zrna, sadrži stotine spojeva prisutnih i u kavi s kofeinom i u kavi bez kofeina. Ti spojevi uključuju niz polifenola koji hrane crijevni mikrobiom i mogu pomoći u smanjenju razine šećera u krvi i krvnog tlaka.”
Jedna bakterija je povezana s konzumacijom kave
Prethodna istraživanja istih znanstvenika pokazala su da je, među 150 različitih namirnica, kava najsnažnije povezana sa sastavom crijevnog mikrobioma. Znanstvenici su svoje istraživanje proveli koristeći podatke od 22.800 ljudi iz SAD-a i Velike Britanije koji su dostavili detaljne informacije o prehrani te javne podatke od dodatnih 54.200 ljudi iz 211 različitih skupina. Otkrili su da je bakterija Lawsonibacter asaccharolyticus snažno povezana s konzumacijom kave. Ljudi koji su pili više od tri šalice kave dnevno, imali su do osam puta veću razinu ove bakterije u crijevima u usporedbi s onima koji su pili manje od tri šalice kave mjesečno. Znanstvenici su otkrili da je ovaj odnos izuzetno dosljedan među populacijama iz 25 različitih zemalja – i kada su L. asaccharolyticus hranili kavom u epruveti, bakterije su se množile.
“Ova studija naglašava koliko naši mikrobi mogu biti izbirljivi”, rekao je Spector.
Znanstvenici pretpostavljaju da bi ova vrsta bakterije mogla biti ključni razlog zašto je kava povezana s tolikim koristima.
“Trenutačno ne znamo kako ova bakterija utječe na naše zdravlje, iako bi mogla biti uključena u pozitivne zdravstvene učinke koje možemo zahvaliti kavi”, zaključio je Spector.
Magazin
Nemaju autoritet: Horoskopski znakovi koje nitko ne sluša
Svi smo se barem jednom sreli s osobom koja, unatoč svojim vještinama ili znanju, jednostavno ne uspijeva privući pažnju ili povjerenje drugih ljudi. Ponekad je problem u tonu glasa, nesigurnom nastupu ili nesklonosti preuzimanju odgovornosti.
Biti vođa zahtijeva više od pukog znanja – potrebne su karizma, odlučnost i sposobnost inspiriranja tima. Prema astrolozima, neki horoskopski znakovi jednostavno nemaju autoritet i trebali bi raditi na usavršavanju ovih vještina.
Ribe
Ribe su poznate po svojoj osjetljivoj prirodi i ljubavi prema sanjarenju, no te karakteristike često im stoje na putu kada trebaju preuzeti kontrolu. Umjesto da čvrsto stoje iza svojih odluka, Ribe često djeluju neodlučno, što ih čini manje uvjerljivima u očima drugih. Njihova je empatija iznimna, ali vođe trebaju znati postaviti granice, a Ribe to rijetko rade.
Rak
Rakovi su izuzetno brižni i emocionalni što ih često čini sjajnim prijateljima i odličnom podrškom, ali ne i liderima. Umjesto da se fokusiraju na rješenja, Rakovi mogu postati previše obuzeti emocijama i brigama o tome kako će njihove odluke utjecati na druge. Ljudi često ne doživljavaju njihov emocionalni pristup kao znak snage već kao slabost.
Strijelac
Iako Strijelci imaju puno ideja i energije, njihova nepredvidljivost često ih sprječava da budu ozbiljno shvaćeni. Strijelci vole inspirirati i zabavljati, ali nisu dosljedni i rijetko preuzimaju odgovornost za grupu. Zbog toga im često nedostaje autoritet potreban za poziciju vođe.
Blizanci
Blizanci su komunikativni i društveni, ali njihova dvolična priroda često izaziva sumnju kod drugih ljudi. Kada je riječ o autoritativnim figurama, ljudi traže stabilnost i dosljednost – dvije osobine koje Blizanci rijetko pokazuju. Njihova sklonost mijenjanju mišljenja i problemi s fokusiranjem čine ih nepouzdanima u očima onih koji traže snažne lidere.
Magazin
Kardiokirurg: Dvije vrste pića mogu povisiti razinu kolesterola i oštetiti jetru
Neosporno je koliko je zdrava prehrana važna za zaštitu srca. Hrana koju svakodnevno konzumiramo može značajno utjecati na razinu kolesterola, krvni tlak i cjelokupno zdravlje kardiovaskularnog sustava. Srećom, postoji mnogo zdravih i ukusnih namirnica, poput voća, povrća, nemasnih proteina i zdravih masti, koje možete staviti na tanjur. No, istovremeno postoje i namirnice te pića koja mogu narušiti napore za poboljšanje zdravlja srca.
Kardiokirurg Jeremy London nedavno je na TikToku podijelio savjete o dvjema uobičajenim vrstama pića koje mogu biti štetne za zdravlje srca i uzrokovati visoki kolesterol.
Gazirana pića
Prema dr. Londonu, gazirana pića uvijek su loš izbor za zdravlje – uključujući i dijetne varijante. Te napitke naziva “tekućom smrću”. Naglašava da nemaju nikakve zdravstvene koristi i samo štete organizmu. Obična gazirana pića prepuna su šećera, što dovodi do inzulinske rezistencije i kronične upale, glavnih uzroka srčanih bolesti.
Čak i dijetna gazirana pića, iako možda izgledaju sigurnije, problematična su zbog umjetnih sladila koja mogu uzrokovati metaboličke probleme i povećane žudnje za hranom. Dr. Londonov savjet je jednostavan: “Nemojte ih piti.” Bolje alternative uključuju vodu i biljne čajeve.
Alkoholna pića
Ovo je nešto što bismo svakako trebali izbjegavati koliko god je moguće. “Alkohol je apsolutno toksičan za svaku stanicu našeg tijela”, upozorava dr. London. Čak i povremeno ili umjereno konzumiranje nosi rizike. Može povisiti razinu kolesterola, oštetiti jetru i opteretiti kardiovaskularni sustav.
“Ako se toliko trudimo optimizirati svoje zdravlje, najmanje što možemo učiniti jest prestati svjesno trovati svoje tijelo”, navodi dr. London.
Izbjegavanje ovih pića, uz promicanje zdravih prehrambenih navika, može značajno doprinijeti očuvanju zdravlja srca i općeg blagostanja.
-
magazin1 dan prije
PRVA JE NEDJELJA ADVENTA Počinje došašće, vrijeme iščekivanja Božića
-
magazin1 dan prije
SIMBOLI ADVENTA / Što predstavljaju četiri svijeće na adventskom vijencu?
-
magazin2 dana prije
Špica!
-
Svijet4 dana prije
Zemlju paralizirala najveća snježna oluja u studenom: Ovo se nije dogodilo 100 godina