Connect with us

magazin

MEGA FOTOGALERIJA / Biograd na Moru ugostio najveći modni spektakl! Bure centar bio je premalen za sve koji su željeli uživati u ovoj modnoj poslastici

Objavljeno

-

FOTO: Zvonimir Ferina

Sinoć je u prepunom ambijentu Bure centra u Biogradu na Moru održana druga po redu modna platforma ModernA EclectiC. Sudeći po odazivu posjetitelja, poznatih lica i medija ModernA EclectiC je napravila spektakl neviđen na ovim prostorima. Mjesto više tražilo se u garaži poznatog trgovačkog centra Bure kojeg su organizatori Alen Ljubić i Anita Maričić pomno transformirali u eklektičnom stilu što je publici dalo potpuno novo iskustvo mode. 

Modnu večer otvorio je poznati modni brand ALDUK, koji je jedan od stupova hrvatske mode već petnaest godina, a predstavio nam je uvid u svoju novu kolekciju za jesen/zimu 2024. naziva “Elpida”. Moćna, vizualna moderna silueta nove kolekcije glam-rock prizvuka dolazi u tamnom tonu, mistične crne s pokojim akcentom u vidu sjajnih tkanina, a cijelokupna kolekcija osim tamnog dijela ima i modele u boji mesa i ružičastoj. “Kolekcija “Elpida” ili u prijevodu s grčkog “nada” bazirana je na ljudskoj svijesti gdje stvari često vidimo crnima, pesimističnima, ali uvijek je tu negdje iza ugla ELPIDA koja nam vrlo lagano odjene “ružičaste naočale” tj. stvori nam optimističan pogled na zbivanja oko nas. Upravo taj psihološki trenutak postalo je netipična inspiracija za ovu kolekciju. ALDUK uvijek svoj dizajn bazira na funkcionalnosti, ali i dodatnoj vrijednosti gdje se u odjeći s njegovim potpisom osjećate poput modernog superheroja. Poznati dizajner kojeg rijetko viđamo na modnim pistama, ali redovito predstavlja svoje projekte putem modnih kampanja je oduševio mnogobrojnu publiku u Bure centru.

DeLight je predstavio zimsku kolekciju koja je pažljivo osmišljena do posljednjeg detalja, a predstavlja savršen spoj elegancije i ženstvenosti s pomakom ka modernom. Klijentice koje svoje povjerenje poklone ovom hrvatskom brandu bit će oduševljene odijelima u bojama izrađenih od vrhunskih prirodnih tkanina. Dominantne boje sezone u skladu sa svjetskim trendovima jesu bordo i plavičaste nijanse koji svaki komad čine još upečatljivijim. Kolekciju koju nam je DeLight predstavio nudi čitav spektar odjevnih komada – od odijela, svilenih košulja, viskoznih i vunenih haljina. Naglasak same kolekcije bio je na kaputima istkanim od najfinijih niti, a posebna pažnja se pridala konstrukciji i izradi koje su baza brenda koji se s ponosom diči svojom kvalitetom. Svi navedeni detalji ne samo da pridonose vizualnom identitetu kolekcije i brenda već garantiraju dugotrajnost i kvalitetu čineći svaki komad najboljim izborom u jesensko/zimskoj garderobi.

JET LAG by Jasmina Arnautović inspiraciju je za novu kolekciju jesen/zima 2024. pronašla u Arizoni nazvavši ju “Grand Canyon 024.”  Dizajnerica je kroz kolekciju provukla zemljane tonove od bež, smeđe, boje tople čokolade, bordo pa sve do svijetlo pink, svjetlucavih tirkiznih komada namijenjenu muškarcima i ženama s velikim naglasnom na detalje i siluetu.

Atelier Igor Todorović predstavili su modnu kolekciju “Bambola Spring Summer 2025.” koja pobuđuje duh 60. godina prošlog stoljeća, slaveći emancipaciju i snagu žene. Centralni motiv kolekcije je žena koja vlada vlastitim odlukama i identitetom, prikazana kao “lutka” koja je samosvjesna i autentična. Fokus kolekcije je na savršenom kroju i promišljenom dizajnu koji ističe ženstvenost, a istovremeno zadržava eleganciju i suptilnu zavodljivost. Posebna pažnja posvećena je tkaninama i ručnoj izradi, koristeći češke kristale i inovativne materijale. Kolekcija spaja tradicionalno modno nasljeđe sa modernim izrazom, stvarajući suvremen i bezvremenski izgled. Paleta boja temelji se na klasičnoj crno-bijeloj, sa upečatljivim detaljima u burgundi crvenoj, što dodatno ističe stav žene koja sigurno korača kroz život i modu. Modni dodaci su nadopunjavali kolekciju, naglašavajući estetiku i konceptualni pravac Ateljea, te pružaju cjelovitu viziju modernog, snažnog ženskog stila.  

Natalija Smogor predstavila je svoju kolekciju na ovogodišnjoj Moderni kroz viziju sofisticirane, ženstvene, seksi i razigrane “Blacky” žene. Ova žena je uvijek spremna za izlazak, sa prepoznatljivim stilom koji balansira između elegancije i zavodljivosti. Smogor dizajn prikazuje ženu koja voli da se dotjera, bilo da je u pitanju lepršava svilena haljina za opušteno ispijanje kave, ili glamurozna mini suknja i top za večernji izlazak. Kolekcija sadrži širok spektar komada, od elegantnih hlača i majica sa volanima do dugih lepršavih haljina izrađenih od luksuznih materijala poput čipke, svile, satena i muslina. Posebni detalji poput zlatnih gumbića daju dodatnu notu glamura i čine svaku kombinaciju jedinstvenom. “Blacky” žena je oličenje modernog stila, slobode i ženstvenosti, a njen izgled uvijek odiše samopouzdanjem i zavodljivošću.    

Charm&S iza kojeg stoje Maja Živković i Sandi Babić predstavile su svoju novu modnu priču “FEARLESS”.Modna kolekcija predstavila je ženstvenu, profinjenu i neustrašivu ženu, a posebnu dimenziju njihovoj modnoj priči daju razigrani krojevi i zanimljivi detalji koji stvaraju posve novi doživljaj odjevnog predmeta. Haljine su čišćih formi, s tek decentnim intervencijama u kroju što ih čini savršenim stilskim suputnikom za brojne svečane prigode, a koje će, bez obzira na hirovite trendove, baš uvijek izgledati sjajno. Kompleti i haljine izrađeni su od viskoze, trapera, vune ili lame svjetlucavih materijala, a kaputi od čiste vune te kombinacije alpake i vune . 

BiteMyStyle by Zoran Aragović premijerno je predstavio novu kolekciju “Glitz”, a svoje eklektične kombinacije boja, printeva i tekstura Zoran je upotpunio blještavim tkaninama i šljokicama koje su u prvom planu kolekcije. Od kolorita uz nezaobilazne crne i srebrne kombinacije Zoran je koristio rozu, kraljevsko plavu, ali i pastelne nijanse žute i narančaste. Predimenzionirani kaputi, maksi haljine i odijela samo su dio onoga što dizajner predlaže za nadolazeću sezonu. Midi suknje koje prate liniju tijela Aragović upotpunjuje sportskim majicama BITE ME natpisom izrađenim od ugodne pamučne felpe jer važno mu je da u svakoj novoj kolekciji zadrži svoj prepoznatljivi rukopis ali isto tako i da osvježi svoj dizajn sa zanimljivim detaljima. Hologramski efekti na zimskim kaputima i kratkim jaknama ili pak “poderani” traper od kojeg su izrađene lepršave haljine glavni su aduti BiteMyStyle modne priče.

Optika Visus iz Biograda na Moru također je predstavila kolekciju sunčanih naočala za jesen/zimu 2024/25. koja se odlično upotpunila na modni izlaz BiteMyStyle by Zoran Aragović te sve posjetitelje upoznala sa “must have” sunčanim naočalama u nadolazećoj sezoni.

Za besprijekoran make up pobrinuli su se vizažisti Chix Threading bara koji su koristili savršene make up proizvode branda Collistar te napravili moderan wet i glam look koji je popratio sve kolekcije dizajnera. Svi posjetitelji sinoć u ambijentu Bure centra mogli su osjetiti i mirisne note Aqua Allegoria Flora Bloom parfema koji je oduševio sve prisutne, a kojeg se ekskluzivno može pronaći u svim Muller parfumerijama koje su također bile beauty partner projekta ModernA. Za lijepu i njegovanu kožu svih modela pobrinuli su se skin care eksperti Dermalogice koji su koristili serum BioLumin-C Night restore koji poboljšava blistavost i tonus kože, obnavlja barijeru kože te popravlja kožu od oštećenja. Na ModernA projektu se ekskluzivno mogao vidjeti i automobil Renault Rafale E-Tech full hibrid kojeg je predstavila autokuća RB Auto. 

Za odličnu glazbenu atmosferu pobrinuo se DJ Meshi, Hrvoje Čirjak na kongama te plesa skupina Heelicious ,a nakon revije svi uzvanici uživali su u bogatim delicijama cateringa Angelus iz Draga.

ModernA EclectiC tim zahvaljuje se svim partnerima na podršci koji su pomogli da se spektakl održi: Bure centar, Zadarska županija, Dermalogica, Muller, Redken, Felce Azzurra, RB Auto, Maraska, Aperol Spiritz, Čazmatrans, Collistar Milano, Guerlain, Chix Threading bar, Maxbet, poliklinika Mešter, Orbit, optika Visus, catering Angelus, ra Design, hotel Falkensteiner club funimation Borik, hotel Adria Biograd na Moru, hotel Crvena Luka Biograd na Moru, Vina Vinketa, Storija o slatkom ,restoran Kornat, Dalmaland,, Printshop, Sunsetinaglass, Bonus club te PPD GLOBAL.

FOTO: Zvonimir Ferina

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Magazin

Kardiokirurg ne konzumira 4 vrste hrane i pića kako bi spriječio razvoj bolesti srca

Objavljeno

-

Zdravlje srca važno je za opće zdravlje jer su bolesti srca i dalje među vodećim uzrocima smrti širom svijeta. Iako čimbenici poput vježbanja i genetike igraju ulogu, prehrana ima značajan utjecaj na zdravlje srca, utječući na krvni tlak, kolesterol i razinu upala.

Osim onih koje mogu pridonijeti zdravlju srca, postoje i one namirnice koje čine potpuno suprotno, a najčešće sadrže visok udio zasićenih masti, dodanih šećera i natrija. Kardiokirurg dr. Jeremy London izdvojio je koje vrste hrane i pića gotovo nikad ne konzumira, s jednim ciljem – kako bi spriječio razvoj srčanih bolesti.

Brza hrana
Kao prvu vrstu hrane, dr. London je izdvojio brzu hranu, popularnu vrstu obroka koja je vrlo ukusna, ali i vrlo loša ako se pretjerano konzumira. Pretjerana konzumacija brze hrane može povećati rizik od srčanih bolesti zbog visokog sadržaja zasićenih masti, transmasti, natrija i dodanih šećera. Mnogi od tih obroka su prženi u puno ulja i prerađeni.

“Ime govori sve. Većina onoga što se nudi u lancima brze hrane zapravo nije prava hrana”, rekao je on, prenosi She Finds. Pod time što nije masna hrana, dr. London mislio je kako je hrana u restoranima brze hrane toliko prerađena, “umjetna” i svaki put identičnog okusa.

Mliječni proizvodi, ponajviše mlijeko
Ovo bi mnoge moglo iznenaditi, ali na popisu kardiokirurga nalaze se i mliječni proizvodi. Liječnik ne konzumira ovu vrstu proizvoda jer smatra da nema potrebe da u odrasloj dobi pijemo mlijeko.

“Mi smo jedini sisavci koji piju mlijeko izvan razdoblja dojenja, i to mlijeko druge vrste. Razmislite o tome”, dodao je dr. London. Kako prenosi She Finds, istraživanja o konzumaciji mliječnih proizvoda i bolestima srca su različita. Neka istraživanja sugeriraju da mliječni proizvodi, poput mlijeka, sadrže zasićene masti koje mogu povećati LDL, odnosno loš kolesterol. No, to može ovisiti o osobi i vrsti mliječnog proizvoda koji se konzumira. Fermentirani mliječni proizvodi, poput jogurta i kefira, hvaljeni su zbog svojih zdravstvenih prednosti, dok neki zdravstveni stručnjaci preporučuju konzumiranje proizvoda s niskim udjelom masti.

Gazirana pića
Naručivanje gaziranih pića uz hranu možda zvuči kao odlična ideja, ali time zapravo povećavate rizik od srčanih bolesti. Gazirana pića su poznata po visokom sadržaju dodanih šećera, posebno fruktoze i saharoze. Pretjerana konzumacija šećera može dovesti do pretilosti, koja je glavni čimbenik rizika za bolesti srca.

Sve to odnosi se i na dijetalna pića koja mnogi odabiru zbog manjka šećera i kalorija, ali liječnik je sve vrste gaziranih pića nazvao lošima te “tekućom smrti”, prenosi She Finds.

Alkohol
Na posljednjem mjestu nalazi se alkohol. Ova vrsta pića štetna je za gotovo svaki važan dio vašeg tijela. Prvo, ta su pića kalorična, što može dovesti do debljanja i pretilosti. Redovito konzumiranje velikih količina alkohola može povisiti krvni tlak, što je zabrinjavajuće jer je hipertenzija poznati čimbenik rizika za kardiovaskularne bolesti, uključujući srčani i moždani udar.

“Alkohol je apsolutno toksičan za svaku stanicu u našem tijelu. Čak i umjerena ili povremena upotreba zapravo je štetna”, ističe liječnik i zaključuje: “Ako se toliko trudimo optimizirati zdravlje srca, najmanje što možete učiniti jest prestati aktivno trovati svoje tijelo.”

 
Nastavi čitati

Magazin

Kako biste smanjili rizik od demencije, svaki dan jedite jednu vrstu bobičastog voća

Objavljeno

-

Ako ste zabrinuti zbog mogućnosti razvoja demencije, bolesti koja se prvenstveno odnosi na oštećenje pamćenja, a potom i drugih intelektualnih sposobnosti i osobnosti, niste sami. Međutim, možete poduzeti određene korake kako biste smanjili rizik, poput konzumacije određenih namirnica koje pozitivno utječu na zdravlje mozga.

Kako prenosi Parade, prema nedavnom istraživanju objavljenom u časopisu Nutrients, postoji jedna vrsta bobičastog voća koju možete jesti za smanjenje rizika od razvoja demencije. Istraživanje je pokazalo da borovnice mogu zaštititi od kognitivnog opadanja kod osoba koje su identificirane kao rizične u ranijoj fazi.

Kako borovnice smanjuju rizik od demencije?
Borovnice pozitivno utječu na zdravlje mozga na nekoliko načina, tvrdi neurolog dr. David Perlmutter. “Konzumiranje bobičastog voća, posebno borovnica, može smanjiti rizik od demencije poboljšanjem kognitivne sposobnosti i utjecajem na metabolizam mozga. Problemi s metabolizmom mozga izravno povećavaju rizik od demencije”, pojašnjava za Parade. Objašnjavajući detalje istraživanja, dr. Perlmutter ističe kako borovnice mogu poboljšati sposobnosti izvršnih funkcija u mozgu, performanse memorije i još mnogo toga. To je zahvaljujući spojevima antocijanina i proantocijanina koji utječu na sposobnost mozga da proizvodi energiju.

Također, borovnice su bogate antioksidansima koji pružaju dodatne zdravstvene koristi. “Imaju snažno protuupalno djelovanje koje pomaže u suzbijanju upale u mozgu. Kronična upala je čimbenik rizika za demenciju i druge neurodegenerativne bolesti”, objašnjava nutricionistica Catherine Gervacio. Dodaje da za zdravlje mozga možete jesti i ove vrste bobičastog voća: jagode, maline i acai bobice.

Što se tiče količine bobica koje treba konzumirati za zdravlje mozga, ovisi o osobi. Međutim, Gervacio vjeruje da će između pola šalice i jedne šalice bobica dnevno biti dovoljno. Dr. Perlmutter sugerira donji raspon – pola šalice dnevno.

 
Nastavi čitati

Magazin

Popularni jutarnji napitak mogao bi smanjiti rizik od demencije, pokazuje studija

Objavljeno

-

Espresso bi mogao imati iznenađujuće zaštitne učinke protiv demencije, pokazuje novo istraživanje. Znanstvenici sa Sveučilišta u Veroni otkrili su da ispijanje jednog espressa dnevno može smanjiti rizik od razvoja Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije.

Voditeljica istraživanja, profesorica Mariapina D’Onofrio, proučavala je utjecaj espressa na mozak, posebno njegovu sposobnost da spriječi nakupljanje tau proteina. Ti proteini poznati su po tome što se nakupljaju u mozgu osoba s neurodegenerativnim bolestima poput Alzheimerove bolesti, uzrokujući oštećenje neurona i kognitivni pad.

U zdravom mozgu tau proteini igraju važnu ulogu u stabilizaciji moždane strukture. Međutim, kod osoba s neurodegenerativnim bolestima, oni se grupiraju u štetne fibrile koji ometaju rad neurona, što dovodi do simptoma demencije. U laboratorijskim eksperimentima, znanstvenici su otkrili da espresso može značajno spriječiti stvaranje ovih fibrila, što bi moglo pomoći u očuvanju kognitivnih funkcija.

Studija, objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, naglašava kako spojevi u espressu djeluju na razgradnju tau proteina prije nego što oni uzrokuju oštećenje. Čak su i omiljeni kokteli, poput espresso martinija, pokazali potencijalno zaštitne učinke jer sadrže te korisne spojeve.

Espresso kao tajno oružje u borbi protiv demencije?
Zanimljivo je da oko 96% Talijana svakodnevno pije espresso, a istraživanja su pokazala manju incidenciju demencije u nekim regijama Italije. Znanstvenici su koristili naprednu tehnologiju za analizu kemijskog sastava espressa, uključujući nuklearnu magnetsku rezonancu, kako bi utvrdili koje su tvari zaslužne za ove korisne učinke. Profesorica D’Onofrio objašnjava: “Espresso može biti prava energetska bomba. No, osim što vas razbuđuje, espresso može spriječiti nakupljanje tau proteina, što se povezuje s početkom Alzheimerove bolesti.”

Prethodna istraživanja potvrđuju: Kofein štiti od demencije
Ove rezultate podupire i jedno važno američko istraživanje iz 2012. godine koje je pratilo osobe s blagim kognitivnim poremećajem tijekom četiri godine. Sudionici koji nisu razvili demenciju imali su dvostruko višu razinu kofeina u krvi od onih koji su naposljetku dobili dijagnozu.

No, iako rezultati djeluju obećavajuće, stručnjaci iz britanske Udruge za Alzheimerovu bolest upozoravaju da treba biti oprezan s tumačenjem ovih podataka. Nije potpuno jasno doprinosi li kofein odgađanju pojave demencije ili osobe s predispozicijom jednostavno imaju drugačije razine kofeina u organizmu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu