Connect with us

Magazin

Jesu li jaja zapravo zdrava?

Objavljeno

-

Savršena ravnoteža dobrog okusa, raznolikosti nutrijenata i pristupačne cijene čini skromno jaje važnim dijelom prehrane mnogih od nas. A s obzirom na kontinuirani rast cijena hrane, očekuje se da će sve više ljudi koristiti jaja kao temelj za više od samog doručka. No, činite li svojem zdravlju uslugu kada to jaje pripremite na tostu za doručak? Malo koja hrana izaziva toliko kontradiktornih stavova u nutricionističkim istraživanjima kao jaja. U jednom trenutku su demonizirana kao namirnica koja može začepiti vaše arterije, dok se u sljedećem trenutku promoviraju kao superhrana. Prvo su jaja loša, zatim dobra pa opet loša… Što je onda stvarno istina? Trebate li se bojati jesti jaja?

Na bilo koji način da ih pripremite, jaja su hranjiva i jeftina hrana.

Jaja su puna vitamina B12, riboflavina, vitamina A, teško dostupnog vitamina D, fosfora koji koristi kostima i selena – nutrijenta povezanog s poboljšanim raspoloženjem i mlađom biološkom dobi.

Nedavna studija objavljena u Journal of Nutrition otkrila je da konzumacija u prosjeku jednog jajeta dnevno može pomoći u sprječavanju pada razine vitamina D.

Jedno veliko jaje također može osigurati i 6 do 7 grama proteina. Jaja su tradicionalno korištena kao standard za usporedbu kvalitete proteina u drugim namirnicama zbog svog izvanrednog profila esencijalnih aminokiselina i visoke probavljivosti.

No, što je s kolesterolom? Svaki veliki žumanjak sadrži otprilike 200 mg kolesterola, odnosno oko 70 posto preporučene dnevne granice.

Dok mnogi sada tvrde da kolesterol u jajima nije štetan, neka istraživanja i dalje ne isključuju kolesterol iz jaja kao faktor koji utječu na razinu kolesterola u krvi i zdravlje srca.

Nezadovoljavajući odgovor na pitanje koliko su jaja zdrava jest da se čini da ne postoji jednoznačan odgovor te da individualne zdravstvene potrebe, prehrambeni obrasci i genetski sastav igraju ulogu u tome jesu li jaja problematična ili ne, piše Clean Eating.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Magazin

Devet razloga zašto biste svaki dan trebali konzumirati limune za cjelokupno zdravlje

Objavljeno

-

Limun je jedno od najkorisnijih vrsta voća koje možete koristiti na različite načine: od dodatka u čaj tijekom sezone prehlade, do ukusnih deserata i kao dodatak u obroke. Konzumiranje limuna vrlo je korisno za zdravlje, a ovo su neke od najčešćih dobrobiti za cijelo tijelo koje se odnose na svakodnevno dodavanje limuna u prehranu.

Bogati su vitaminom C: Poznato je da limuni sadrže vitamin C, koristan vitamin koji jača imunološki sustav, pomaže tijelu u borbi protiv prehlade i poboljšava zdravlje kože pojačanom proizvodnjom kolagena, piše Health Shots.

Pozitivan utjecaj na mršavljenje: Limun ima malo kalorija i puno vlakana, osobito pektina, koji mogu pomoći u produljenju osjećaja sitosti te smanjiti želju za hranom u cijelosti, što ih čini izvrsnim za mršavljenje.

Pospješuju probavu: Ispijanje tople vode s limunom odmah ujutro može pomoći u pokretanju rada probavnog sustava. Limun potiče proizvodnju žuči, koja pomaže razgraditi hranu i poboljšati apsorpciju hranjivih tvari.

Podržavaju zdravlje srca: Mnogima je poznato da vitamin C, vlakna i biljni spojevi u limunu snižavaju krvni tlak i kolesterol, pomažući u smanjenju rizika od srčanih bolesti. A limun je bogat svim ovim hranjivim tvarima.

Sprječavaju bubrežne kamence: Limunska kiselina u ovom voću može spriječiti rast bubrežnih kamenaca povećanjem volumena urina i pomaganjem u ispiranju minerala koji mogu uzrokovati stvaranje kamenaca.

Poboljšavaju zdravlje kože: Antioksidansi u limunu pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, za koje se zna da uzrokuju starenje kože. Vitamin C pomaže u smanjenju sitnih linija i bora te posvjetljuje ton vaše kože.

Smanjuju upalu: Limun ima protuupalna svojstva, što može pomoći u smanjenju oteklina i bolova u kroničnim stanjima poput artritisa. Također su dobri za potporu cjelokupnog zdravlja zglobova.

Osvježavaju dah: Limun ima antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u ubijanju bakterija u ustima, smanjujući loš zadah. Ipak, svakako nakon toga isperite zube vodom kako biste zaštitili zube od kiselosti, piše Health Shots.

Pospješuju apsorpciju željeza: Limun sadrži limunsku kiselinu i vitamin C, za koje je poznato da poboljšavaju apsorpciju željeza iz biljnih namirnica. To može pomoći u sprječavanju rizika od anemije ili nedostatka željeza.

 
Nastavi čitati

Magazin

Tri brza testa koja otkrivaju imate li pravi med

Objavljeno

-

By

Prepoznavanje pravog meda ključno je kako biste bili sigurni da konzumirate čist i prirodan proizvod. Uz porast krivotvorenog meda na tržištu, provođenje jednostavnih testova može vam pomoći razlikovati pravi med od krivotvorenih verzija. Med je globalno poznat zbog svoje prirodne slatkoće i brojnih zdravstvenih prednosti – bogat je vitaminima, mineralima i antioksidansima. Međutim, s porastom krivotvorenih proizvoda ili proizvodnjom i distribucijom lažnog meda na tržištu, mnogi se pitaju kako prepoznati pravi med. Prepoznavanje pravog meda važno je kako biste bili sigurni da ćete dobiti sve njegove prednosti i da ne konzumirate proizvod pun aditiva ili umjetnih sastojaka, piše herzindagi.com.

Jednostavni načini za prepoznavanje pravog ili lažnog meda:

1) Provjerite sastojke na etiketi
Pravi med trebao bi imati samo jedan sastojak naveden: med, prema izvješću FDA. Ako naljepnica navodi aditive kao što su glukoza, visokofruktozni kukuruzni sirup ili drugi zaslađivači, vjerojatno nije čist. Neke robne marke mogu dodati te tvari kako bi smanjile troškove, ali one značajno smanjuju nutritivnu vrijednost proizvoda.

2) Test s vodom
Jedan od najjednostavnijih načina provjere čistoće meda kod kuće je test s vodom. Uzmite čašu vode. Dodajte čajnu žličicu meda u vodu. Promatrajte kako se med ponaša.

Ako se med brzo otapa i raširi u vodi, vjerojatno je krivotvoren. Pravi med, zbog svoje guste konzistencije, potonut će na dno čaše i treba mu vremena da se otopi. To je zato što čisti med ima veću viskoznost i ne miješa se lako s vodom.

3) Test na palcu
Test palcem još je jedna brza metoda za provjeru pravog meda

Stavite malu kap meda na palac. Promatrajte ostaje li na mjestu ili se širi.

Pravi med je gust i ostat će na mjestu, dok će se lažni med, koji je tekućiji, raširiti ili otjecati s vašeg palca. Ovaj jednostavan test može vam dati trenutnu indikaciju čistoće meda.

4) Toplinski test
Toplinski test uključuje lagano zagrijavanje male količine meda.

Stavite malu količinu meda u žlicu. Lagano zagrijte na plamenu.

Pravi med će se brzo karamelizirati i pustiti dobru aromu. S druge strane, krivotvoreni med možda se neće karamelizirati ili zagorjeti te može proizvesti mjehuriće ili pjenu zbog prisutnosti umjetnih sladila.

 
Nastavi čitati

Magazin

Stomatologinja otkrila naviku koja uništava zube, a mnogi to rade svaki dan

Objavljeno

-

By

Stomatologinja je izdala upozorenje o opasnostima cijelodnevnog ispijanja kave. Započeti dan rastezanjem i brzim skrolanjem društvenih medija za mnoge je rutina, ali nakon toga često slijedi kuhanje kave. Kako dan odmiče, mnogi posegnu za drugom, pa za trećom šalicom. Bez obzira na to volite li ledenu, vruću, crnu ili s mlijekom, stomatologinja upozorava da bi cjelodnevno uživanje u kavi moglo izazvati karijes.

Stomatologinja je na TikToku @joycethedentist podijelila pet stvari koje ona nikada ne bi napravila zbog brige o svojim zubima, Mirror.

Za početka je objasnila zašto nikada ne pijucka kavu cijeli dan, već to odradi odjednom.

“Najbolje je popiti kavu i završiti s tim, jer svaki put kad popijete gutljaj, pH u ustima pada. Što je pH u ustima kiseliji, okolina više pogoduje povećani rizik od karijesa”, objašnjava.

Istaknula je da kava može dovesti do ružnih mrlja, a problemi mogu biti i veći od kozmetičkih razloga. Savjetuje da je najbolja rpeventiva toga isprati usta s voodm nakon ispijanja kave.

“Ovaj jednostavan korak pomaže isprati ostatke kave i neutralizirati kiseline, štiteći vašu caklinu od erozije”, ističe.

Također je spomenula da bi ispijanje kave kroz slamku moglo minimizirati mrlje i predložila da se odlučite za “tamnije pečenje jer općenito imaju nižu razinu kiselosti od svjetlije pečenja”, koje je bolje za vaše zube. Nisu zaboravili naglasiti važnost redovitih stomatoloških pregleda i razgovarati o svim posebnim nedoumicama sa svojim stomatologom.

Stomatologinja je također upozorila na korištenje tekućine za ispiranje usta s visokim udjelom alkohola od kojih usta mogu postati “kisela” zbog pH vrijednosti.

Za ljude koji škrguću zubima dok spavaju preporučuje štitnik za zube koji se prodaje u slobodnoj prodaji jer su mekši od onih koji se mogu nabaviti kod stomatologa. Iako bi zube trebalo prati barem dva puta dnevno, jedno istraživanje je pokazalo da ih mnogi ljudi peru samo jednom dnevno. U tom slučaju, važnije je prati zube prije spavanja kako se bakterije ne bi prekomjerno množile od ostataka hrane.

Za kraj je rekla da nikako ne bi trebalo dijeliti četkicu za zube s drugim ljudima. Iako je to većini jasno, jedna anketa je pokazala da iznenđujuće puno ljudi dijeli četkicu za zube.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu