Connect with us

magazin

Japanci koji najduže žive redovito konzumiraju ovih osam namirnica

Objavljeno

-

Michiko Tomioka certificirana je nutricionistica i stručnjakinja za dugovječnost. Rođena je i odrasla u Nari u Japanu, a sada je podijelila osam namirnica koje ljudi u Japanu redovito koriste.

“Odrastajući u Nari u Japanu, bila sam okružena prirodnim ljepotama, povijesnim mjestima, dugom tradicijom i autentičnom, ukusnom hranom. Kad sam se kao odrasla osoba preselila u Ameriku, dosta sam se borila s kulturom brze i prerađene hrane. Kao zaposleni roditelja koji nikada nema dovoljno vremena, to me posebno frustriralo”, piše Tomioko za CNBC.

Otkako je postala nutricionistica, odlučilaje svoj rad posvetiti dijeljenju japanskih prehrambenih navika.

Tomioka je navela osam namirnica koje uvijek drži u kuhinji i jede msvaki dan kako bi živjela duži i sretniji život.

1) Matcha

Tomioka svaki dan počinje s matchom, baš kao i njena 99-godišnja teta. “Obavezno je poslužim u nekoj od posebnih zdjelica koje mi je poklonila.”

Zeleni čaj ima mnoge zdravstvene prednosti. Sadrži vitamin C, vitamin B, vlakna i proteine, kao i protuupalne polifenole i polifenole koji se bore protiv bolesti. Ti prirodni spojevi bogati su antioksidansima, hranjivim tvarima koje štite od oštećenja stanica.

2) Fermentirana hrana

Neke od najpopularnijih namirnica u Japanu su miso (fermentirana pasta od soje, često se koristi u juhi), natto (fermentirana soja) i nukazuke (fermentirano povrće ukiseljeno u rižinim mekinjama).

Fermentirana hrana također je puna probiotika koji pomažu u probavi i apsorpciji te mogu smanjiti rizik od bolesti.

Svaka regija Japana ima jedinstvene vrste misa i kiselih krastavaca, ovisno o vremenu, usjevima, kulturi i načinu života.

3) Alge

U Japanu možete pronaći morsku travu — poznatu kao kaiso — u mnogim jelima i grickalicama. “Mislim da se sa sigurnošću može reći da sam uz svaki obrok pojela barem jedan zalogaj morske trave otkad znam za sebe.”

Ova aromatična i održiva namirnica ima mnoge zdravstvene prednosti. Ima malo kalorija i puno vlakana. Također sadrži niz esencijalnih minerala i vitamina uključujući jod, željezo, kalij, magnezij, vitamin B12 i omega-3 masne kiseline.

4) Mahunarke

Soja je ukusna i pristupačna dnevna namirnica, tvrdi Maioka i naglašava kako uvijek pazi na to da bira minimalno prerađene proizvode od soje.

U njenoj kuhinji se uvijek može naći edamame, kinaka (sojin prah), nezaslađeno sojino mlijeko i domaći natto i miso. Soja je bogata vlaknima, B-vitaminima, kalijem i polifenolima poput izoflavona.

Crveni grah je još jedna namirnica koja se učestalo nalazi na njenom jelovniku. Crveni grah je bogat polifenolima, vlaknima, kalijem, proteinima, B-vitaminima, a sve to može pomoći u sprječavanju upale. Crveni grah se također često nalazi u juhama i desertima, poput wagashija, koji se često poslužuju uz zeleni čaj.

5) Tofu

Tofu osigurava proteine, kao što biste ih dobili iz mesa i mliječnih proizvoda, ali bez imalo kolesterola. Također je prilično svestran jer se može koristiti u mnogo različitih jela.

Može se pripremiti kao burger, u knedlama, s povrćem i rižom, u juhi, u veganskom curryju, u humusu, kao prilog, u preljevu za salatu i umacima, pa čak i kao desert.

6) Sezam

Sjemenke sezama bogate su vitaminima B i E, proteinima, vlaknima i mineralima poput magnezija, kalcija i fitosterola, koji mogu pomoći u kontroli kolesterola.

7) Shiitake gljive

Shiitake gljive su temeljni sastojak mnogih japanskih jela. Pune su proteina i vitamina D i B. Također sadrži lentinan, polisaharid koji može pomoći u borbi protiv upale.

“Osušene shiitake koristim za noćni dashi (temeljac) s kombu algom, miso juhom, preljevima, octom, curryjem — uglavnom svime.”

8) Đumbir

Ne samo u Japanu, već diljem svijeta, đumbir je poznat kao ljekovita namirnica. Pomaže u jačanju imuniteta i metabolizma. Nutricionistica ističe kako ga često koristi za smirivanje želučanih tegoba i ublažavanje prehlade.

Đumbir poboljšava okus jela i štiti hranu od kvarenja. “Dodajem veliku količinu đumbira u miso juhu i koristim ga u preljevima, umacima, marinadama i slatkišima. To je savršen preljev za nukazuke, natto, ribu i rezance.”

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

OD 12. DO 14. RUJNA / Olive Island Vibes u Kukljici: Tri dana posvećena maslinama i otočkom načinu života

Objavljeno

-

By

U razdoblju od 12. do 14. rujna 2024. godine, Kukljica na otoku Ugljanu postat će središte jedinstvenog događanja pod nazivom Olive Island Vibes, koje će biti posvećeno maslinama i otočkom načinu života. Evo najave:

Cilj ovog trodnevnog događanja je približiti posjetiteljima bogatstvo otočne kulture, gastronomije i tradicije, s posebnim naglaskom na maslinu – simbol mediteranskog identiteta. Program će obuhvatiti niz aktivnosti i događanja koji prikazuju otočki način života, uključujući predavanje o maslinarstvu, razne kreativne radionice, gastro večer, tematski pub quiz i druge sadržaje koji naglašavaju povezanost čovjeka, otoka i mora.

U okviru manifestacije, dana 13. rujna 2024. s početkom u 18:30 sati, održat će se Gastro večer koja spaja tradiciju otočke gastronomije sa stihovima Olivera Dragojevića.

Naš kuhar Jakov Meštrović za ovu priliku pripremit će tri jela koja predstavljaju okuse Dalmacije:

  • Srdele na saur – klasično jelo s otočkim nasljeđem,
  • Molo štrudla – autentično jelo koje predstavlja otočku kuhinju,
  • Ceviche – moderna interpretacija dalmatinskih namirnica.

Uz gastronomski užitak, atmosferu će dodatno obogatiti DJ Ante Valčić, koji će svojim setom pjesama uključujući stihove legendarnog Olivera Dragojevića, stvoriti poseban glazbeni ugođaj i zaokružiti ovu večer.

Pozivamo sve ljubitelje mediteranskog duha i otočne tradicije da nam se pridruže u Kukljici i uživaju u našem novom događanju.

Detaljan program događanja:

 
Nastavi čitati

magazin

(VIDEO) Jure Brkljača posvetio novu pjesmu svome rodnom gradu, poslušajte “Zadar zauvik”!

Objavljeno

-

By

Foto: Marino Brkljača

‘Pjesma ‘Zadar zauvik’ posveta je mome rodnom gradu Zadru u kojem sam rođen i odrastao, a koji mi je uvijek bio inspiracija. Sama ideja nastala je iz ljubavi prema gradu, ulicama, rivi, moru, ljudima, kao i Dalmaciji općenito.’, započeo je Jure Brkljača razgovor o novoj pjesmi.

Kako nam je otkrio i sam smatra da bi mladi, trebali nastaviti pjevati i pisati domoljubne pjesme kao što su to nekoć radili legende poput, glazbenog velikana Tomislava Ivčića, koji mu je prije svega uzor.

A kada smo se već dotakli Tomislava, u spotu se pojavljuje upravo njegov mural, čime je Jure imao želju odati počast velikom kantautoru.

Jure je sam autor glazbe, dok je tekst radio zajedno sa Miroslavom Rusom i Dinom Petrićem, a kada je aranžman u pitanju, tu je ujedinio snage sa mladim producentom Mihaelom Blumom,

‘Ovu pjesmu potpisuju zajedno sa mnom moji prijatelji i suradnici Miroslav Rus, Dino Petrić i Mihael Blum, te im se želim zahvaliti ovom prilikom na suradnji i ljubavi prema Zadru.’

Video spot ‘Zadar zauvik’, prekrasne kadrove grada i cijelu priču pogledajte i poslušajte na linku:

Jurin brat, Marino Brkljača, stao je iza kamere, a zajednička ideja bila je Zadar prikazati kakav je danas, ali i istaknuti simbole i legende, te sve ono po čemu je grad i globalno prepoznatljiv.

Imati ćemo prilike vidjeti poznata imena u spotu, pa je tako i Danijel Subašić dobio svoju ulogu, a obukao je originalni dres Kreše Čosića, u kojem daje priznanje KK Zadar.

Uz njega tu je i Krešo Butić Buti, koji je za potrebe snimanja ustupio dres godinama čuvan u Muzeju zadarske košarke (koji se također trudi sačuvati povijest od zaborava).

‘Želim se zahvaliti upravi Jazina na dvorani, kao i upravi Arheološkog muzeja na ustupanju crkve Sv. Donata, gdje su nastale moje najljepše uspomene iz djetinjstva, tako da ovaj spot, ali i sama pjesma za mene imaju veliko sentimentalno značenje.

Na samome kraju veliko hvala svima koji su pomogli i koji će pomoći da ovaj glazbeni projekt zaživi, a ja se nadam da će pjesma odjeknuti među svim generacijama Zadra, ali i Dalmacije’, poručio je Jure.

Autor glazbe: Jure Brkljača
Autor teksta: Jure Brkljača/Miroslav Rus/Dino Petrić
Autor aranžmana: Jure Brkljača/Mihael Blum
Glazbeni producent/tonski snimatelj: Mihael Blum
Režija/Foto: Marino Brkljača

 
Nastavi čitati

magazin

Liječnik upozorava: Ne pretjerujte s uzimanjem ovog vitamina, može dovesti do ozbiljnih problema

Objavljeno

-

By

unsplash

S promjenom godišnjih doba dolazi i do promjene u načinu na koji se tijelo ponaša i reagira na svijet oko sebe. Jedna od najvećih promjena je način na koji tijelo dobiva vitamin D. Tijekom proljeća i ljeta ljudi mogu dobiti sav potreban vitamin D od sunca, ali tijekom jesenskih i zimskih mjeseci to ne mogu.

Kao rezultat toga, mnogi ljudi se okreću dodacima vitamina D kako bi ojačali svoj imunološki sustav i održali svoju razinu nadopunjenom. Dr. Ross Perry je upozorio: “Uzimanje previše vitamina D kao suplementa tijekom dugog vremenskog perioda može uzrokovati nakupljanje kalcija u tijelu što može oslabiti kosti, oštetiti srce i bubrege, piše Express.

“Ovo se odnosi na odrasle osobe, uključujući trudnice i dojilje, starije osobe i djecu od 11 do 17 godina. Djeca između 1-10 godina ne bi trebala premašiti više od 50 mikrograma, a dojenčad ispod 12 godina ne bi trebala premašiti više od 25 mikrograma.”

Nedostatak vitamina D

Iako postoje problemi s uzimanjem previše vitamina D, nedovoljno unos također može imati problema. Dr Perry je objasnio: “Glavni izvor vitamina D je sunce.

“Nedostatak vitamina D povezan je s nedostatkom energije i umorom, pa je sasvim prirodno da će unos dnevne doze putem prirodnog izlaganja suncu povećati razinu energije.”

Kada uzimati dodatke?

Suplementi vitamina D mogu se nabaviti kod većine ljekarnika, ali dr. Perry savjetuje ljudima da budu oprezni i prvo se posavjetuju s liječnikom opće prakse. Rekao je: “Ako razmišljate o uzimanju dodataka vitamina D u prvom redu obratite se svom liječniku opće prakse.

Dodatke treba uzimati ujutro. To je zato što ako vitamin D dobivamo prirodno od sunca, sintetiziramo ga tijekom dana pa ga je bolje uzimati ujutro.

„Nedostatak vitamina D više utječe na žene u postmenopauzi nego na muškarce. Vitamin D se često naziva “hormonom sreće” jer sunčeva svjetlost povećava razinu serotonina što vas zauzvrat može učiniti sretnijima.

“Serotonin – prirodni tjelesni hormon sreće važna je kemikalija i neurotransmiter u ljudskom tijelu. Vjeruje se da pomaže u regulaciji raspoloženja i društvenog ponašanja, apetita i probave, sna, pamćenja i seksualne želje. Manjak serotonina čest je uzrok problema s raspoloženjem.”

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu