Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

TOVARNIK / Bilosnić među nagrađenim književnicima na 8. Danima Antuna Gustava Matoša

Objavljeno

-

U ponedjeljak 3. lipnja 2024. godine u Tovarniku su nastavljeni 8. Dana Antuna Gustava Matoša, ranije započeti programima u Subotici, Đakovu i Zagrebu, koji se nastavljaju u Beogradu, Plavni i Zagrebu, a organizatori svoje programe do kraja godine planiraju predstaviti i u drugim mjestima u Hrvatskoj, kao i susjednim zemljama gdje postoji interes za Antuna Gustava Matoša i njegovo djelo.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Tovarnika, sudjelovao je i književnik iz Zadra, Tomislav Marijan Bilosnić, jedan od dobitnika nagrade za najbolju priču nadahnutu Matošem, koji je svečani skup pozdravio u ime Društva hrvatskih književnika. Bilosnić je u pratnji načelnika Općine Tovarnik i književnice Ivane Dilber, također nagrađenice na natječaju, položio vijenac pred bistu Antuna Gustava Matoša ispred Osnovne škole Antuna Gustava Matoša u Tovarniku.

8. Dane Antuna Gustava Matoša organizirali su Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski Društva hrvatskih književnika iz Osijeka, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice, Općina Tovarnik, Hrvatsko kulturno-umjetničko-prosvjetno društvo „Matoš“ iz Plavna, Fondacija Antun Gustav Matoš iz Beograda, te Osnovna škola Antuna Gustava Matoša i Općina Tovarnik. Pokrovitelji ove manifestacije su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Vukovarsko-srijemska županija i Općina Tovarnik.

Poslije svečane sjednice Općine Tovarnik uslijedila je dodjela Nagrade za najbolju priču nadahnutu životom i djelom Antuna Gustava Matoša. Pozdravne riječi okupljenima uputili su Mirko Ćurić, predsjednik slavonsko-baranjsko-srijemskoga ogranka DHK i dopredsjednik DHK, Katarina Čeliković, ravnateljice Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Josip Šarić, saborski zastupnik i gradonačelnik grada Otoka, te načelnik Općine Tovarnik Anđelko Dobročinac.

8. Dane Antuna Gustava Matoša otvorio je Petar Elez, izaslanik ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek.

Mirko Ćurić i dr. sc. Vlasta Markasović potom su predstavili zbirku AGM kao nadahnuće, u kojoj jeodabrano trideset sedam priča nadahnutih Matoševom biografijom i Matoševim djelom, kojom je obilježena prošlogodišnja 150 godišnjica rođenja Antuna Gustava Matoša i ovogodišnja 110. obljetnica njegove smrti. Inače, Matoševe dane, svake godine prate nova izdanja, pa je tako prošle godine objavljeno novo izdanje prve knjige Antuna Gustava Matoša: Iverje (Osijek/Subotica, Mostar 2023) te  knjiga pjesama Antuna Gustava Matoša Domovini iz tuđine (Subotica, 2023).

Na ovogodišnji javni Natječaj za najbolju priču nadahnutu životom i djelom Antuna Gustava Matoša javilo se dvadeset autorica i autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Najboljom je proglašena priča osječke književnice Đurđice Stuhlreiter: Daždevnjak, dok je drugo mjesto pripalo  tomislavgradskoj književnici Ivani Dilber za priču Sat lektire, Djevojčici mjesto igračke, a treće književniku Tomislavu Marijanu Bilosniću iz Zadra za priču Molbe, pisma, mita

U utorak, 4. lipnja Bilosnić je posjetio rodnu kuću Antuna Gustava Matoša  u Tovarniku i Osnovnu Školu Antun Gustav Matoš, kojoj je donirao svoja izabrana djela, kao i neka druga izdanja.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

U Galeriju Dom na žalu u Preku uplovit će “Barka mala” Jakova Vučića

Objavljeno

-

By

“Barka mala” treća je ovoljetna izložba u POU Dom na žalu u Preku, a svoj “šareni pogled na svijet” slikama će predstaviti Jakov Vučić.

Arheolog po struci, Jakov Vučić od rane mladosti crta i slika, a javnosti se dosad predstavio na jednoj samostalnoj i jednoj skupnoj izložbi u Zadru.

Rođen je 1974. godine u Metkoviću, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Na Sveučilištu u Zadru završio je dvopredmetni studij povijesti umjetnosti i arheologije.

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu doktorirao je arheologiju. Proteklih trideset godina živi u Zadru, zaposlen je u Arheološkom muzeju Zadar kao kustos srednjovjekovnih zbirki. Član je Hrvatskoga društva likovnih umjetnika Zadar.

Prema mišljenju povjesničarke umjetnosti i likovne kritičarke Nike Dobrić, “Vedro šarenilo poteklo iz kista Jakova Vučića mami svačiji pogled barem na tren. A to je sve što je i potrebno – samo jedan trenutak pažnje – kako bi njegove platnene figure oživjele…”

Otvorenje izložbe “Barka mala” Jakova Vučića bit će u nedjelju, 14. srpnja u 20.30 sati, a u programu će nastupiti Ženska klapa Lavandiere iz Preka.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VOLONTERSKA BURZA / Traže se volonteri za dm millennium jump 2024. Evo detalja…

Objavljeno

-

By

I ove godine dm Millennium Jump ponovno okuplja ljubitelje skokova u more i pozitivne energije!

Osim što je sinonim za dobru zabavu, projekt ima i humanitarnu notu budući da je dio prikupljenih sredstava namijenjen školi plivanja za djecu s teškoćama u razvoju.

Ako želiš pomoći u organizaciji, a pritom si vedrog duha i voliš raditi s ljudima, prijavi se za volontiranje!

Za volontere su osigurani majica, piće, ručak i pokloni. Bonus: prilika za upoznavanje novih ljudi i uživanje u jedinstvenom događaju.

Link s detaljima: https://vczd.org/burza-346-volonter_na_dm_millennium_jumpu_2024.html?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR2CN9lX1LnHzj95McHdla2bLzYZhiU1KJYT2LP-ujQM4E_G5prNdtRWoXU_aem_mMPQCHGmfXedfQYF-Bqwpw

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

IZ ŽUPANIJE: Dodijeljeni ugovori za sufinanciranje sunčanih elektrana

Objavljeno

-

By

Župan Božidar Longin uručio je danas 33 ugovora za sufinanciranje izgradnje sunčanih elektrana.  Na Javni poziv za sufinanciranje izgradnje sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvu na području Zadarske županije za 2024. godinu pristiglo je 56 prijava. U skladu s odredbama Javnog poziva Povjerenstvo je utvrdilo da 33 prijave ispunjavaju sve uvjete te će se iz proračuna Zadarske županije odobriti sredstva u ukupnom iznosu od 100.000,00 eura.

Obračajući se nazočnima župan Longin reko je da je Zadarska županija vodeća  u Hrvatskoj po proizvodnji energije iz  obnovljivih izvora u prvom redu vjetroelektrana i sunčanih elektrana.

“Već sada proizvodimo više energije nego li je potrebno da budemo samodostatni. Solarna energija izuzetno je poželjan obnovljiv izvor energije zbog svoje ekološke čistoće pri proizvodnji i uporabi, a i kada je riječ o zbrinjavanju panela, recikliranje je na visokoj razini. Korištenje solarnih panela svakako smanjuje troškove električne energije i smanjuje ovisnost o javnom elektroenergetskom sustavu te pruža neovisnost kod poskupljenja energenata.  Također, smanjuje emisiju stakleničkih plinova i drugih onečišćujućih tvari u atmosferi, što pomaže u zaštiti okoliša, a sunčane elektrane zahtijevaju minimalno održavanje i imaju dugi vijek trajanja. Nije zanemarivo i to da sunčane elektrane povećavaju vrijednost vaše nekretnine i mogu biti atraktivna značajka za potencijalne kupce. Kada sve to zbrojimo, vi koji ste odlučili ući u solarnu priču radite nešto dobro ne samo za sebe, već i za okoliš.”, rekao je župan Božidar Longin.

Zadarska županija će sufinancirati radove u iznosu od 40% ukupnih prihvatljivih troškova iz dostavljenih računa o izvršenim radovima, ne više od iznosa koje je Povjerenstvo odobrilo po dostavljenim ponudama i prijavi na Javni poziv, a maksimalno do 4.000,00 eura po kućanstvu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu