Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA S PAŠMANA / Ekološka akcija u sklopu projekta oSVIJESTi se

Objavljeno

-

Projekt “oSVIJESTi se na Pašmanu” Ronilačkog kluba “KPA ZADAR” ima opći cilj čišćenja lučice i plaže na dvije lokacije dvaju različitih otočnih jedinica lokalne samouprave (JLS) na otoku Pašmanu. Istovremeno, projektni tim provodi izvaninstitucionalnu edukaciju vrtićkih i školskih skupina putem interaktivnih radionica. Specifični cilj ovog projekta je povećati interes mladih za podvodne aktivnosti kako bi se aktivno uključili u buduće akcije čišćenja podmorja u svojoj zajednici i drugim zajednicama na području Zadarske županije.

Projekt je dobio financijsku potporu sredstava Proračuna Zadarske županije za 2023. godinu putem Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove. Provedba projekta započela je početkom svibnja i trajat će najkasnije do kraja rujna 2023. godine. Tijekom tog razdoblja, projektni tim planira provesti dvodnevne akcije čišćenja na dvije različite lokacije na otoku Pašmanu.

Prva akcija provedena je u mjestu Dobropoljana u subotu, 17. lipnja, gdje se okupilo više od 50 volontera, uključujući članove Ronilačkog kluba “KPA ZADAR”, studente Sveučilišta u Zadru sa odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu i lokalne stanovnike. Opremljeni potrebnom ronilačkom opremom, sudionici su se uputili u podmorje kako bi uklonili otpad koji su prijetili morskom životu. Istodobno, na obali su se organizirale radionice o recikliranju i upravljanju otpadom s ciljem poticanja održivog ponašanja među lokalnim stanovništvom.

Druga akcija čišćenja bit će provedena na drugoj lokaciji na otoku Pašmanu u rujnu. Očekuje se da će projektni tim nastaviti angažirati lokalne volontere i organizirati edukativne radionice za vrtićke i školske skupine kako bi podigli svijest o važnosti očuvanja morskog ekosustava.

Glavna svrha projekta je stvoriti interes i potaknuti mlade ljude da se aktivno uključe u podvodne aktivnosti i buduće akcije čišćenja podmorja u svojim zajednicama.

“Tijekom prve akcije projekta ‘oSVIJESTi se na Pašmanu’ imali smo izvanredan odaziv lokalne zajednice. Sudjelovalo je više od 50 volontera, od čega više od 30 djece, što je zaista inspirativno. Cilj nam je potaknuti lokalne stanovnike da preuzmu aktivnu ulogu u zaštiti morskih ekosustava.

Uključenost ciljanih skupina, poput vrtićkih i školskih skupina, također je ključna komponenta projekta. Za vrtićke skupine planirana je aktivnost uključivanja u akciju čišćenja s obale te razvrstavanje prikupljenog otpada po vrstama, čime se razvija svijest o potrebi razvrstavanja otpada već u predškolskoj dobi.

Školske skupine razredne nastave sudjelovat će u aktivnosti prosijavanja pijeska na plažama otoka Pašmana. Budući da su plaže većinom pjeskovite, kroz sito različitih veličina, učenici će izdvojiti otpad od mikroplastike. Ova aktivnost ima za cilj podizanje svijesti o prisutnosti mikroplastike u okolišu, čime se potiče odgovorno ponašanje prema okolišu već u ranim školskim godinama.

Jedna od važnih tema koju će se obraditi je zakiseljavanje mora, proces koji uzrokuje snižavanje pH vrijednosti mora zbog povećane koncentracije ugljikovog dioksida (CO2) u oceanima. Zainteresirani učenici viših razreda osnovne škole sudjelovat će u čišćenju obale te će im biti demonstrirane posljedice zakiseljavanja mora kroz eksperiment s upotrebom octa otopljenog u vodi. Kroz ovo iskustvo, učenici će bolje razumjeti štetnost i probleme uzrokovane povećanom koncentracijom CO2 te će biti potaknuti na razmišljanje o utjecaju zakiseljavanja mora na morski ekosustav i lokalnu zajednicu.

Unutar ove aktivnosti, ciljana skupina je upoznata s osnovama ronjenja i potrebnom opremom za podvodne aktivnosti.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

SVJETSKI PRVAK U PARATAEKWONDOU / Gradonačelnik Dukić primio Matea Škaru

Objavljeno

-

By

Matea Škaru, svjetskog prvaka u taekwondou, ovogodišnjeg dobitnika nagrade Grada Zadra, a od nekidan i europskog prvaka primio je gradonačelnik Branko Dukić sa suradnicama, pročelnicom za kulturu i sport Dinom Bušić i njenom zamjenicom Snježanom Jurinić.

Mateo je došao u pratnji majke i trenera iz Taekwondo kluba Donat, Đinom Bajlo i Miljenkom Lisicom. 

Ovo je još jedan uspjeh u nizu i Matea, ali i Taekwondo kluba osoba s invaliditetom Donat te njegovih trenera pod čijim je vodstvom ostvario svoje brojne sportske uspjehe.

Gradonačelnik Dukić čestitao mu je na rezultatima i zaželio uspješan nastavak sportske karijere, te obećao podršku Grada Zadra u osiguravanju uvjeta i za taekwondo i za sve ostale sportove.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NOVA GODINA – SVE PO STAROM / Mate Lukić (HSP): “SDP i nezavisni mijenjaju stavove i raspoloženja kao godišnja doba. Malo su za graditi, malo za rušiti”

Objavljeno

-

By

foto: Facebook

Gradski vijećnik HSP-a, Mate Lukić, objavio je novi osvrt na aktualnu političku situaciju u Zadru.

Lukićev tekst pod naslovom “Nova godina, opet sve isto”, u cijelosti prenosimo:

“Ponovna blokada grada ili rušenje proračuna?

Jedna oporbena stranka je opsjednuta i dalje grafitima pa traže uklanjanje njima spornih murala od Tornada, spomen ploče Imotskog viteza Rajka Loze.

Drugi nezavisni su malo za betoniranje, malo za zelenilo.

Na sastanku sa Turcima iz Dogus grupe jedino sam ja bio protiv gradnje kompleksa novih stanova na Marasci, istine radi AM i HDZ nisu bili na sastanku. Ali SDP i Nezavisni su bili žustro za. Eto sad su protiv. Oni su nešto kao godišnja doba, mijenjaju stavove i raspoloženja. Malo su za graditi malo za rušiti.

Sazna sam iz portala danas točnije da su pomaci vidljivi oko bitnog mi amandmana, točnije 057 koji kaže Grad unajmio teren od HEP-a na Sinjoretovu gdje će se graditi vrtić i igralište.

Zanimljivo da su projekt kočili pojedini građani Sinjoretova i bojkotirali prvu lokaciju gradnje. OK i njih razumijem imaju svoje razloge. Puno toga još fali po periferiji, od dječjih igrališta, škola i vrtića.

Zajedno možemo puno više korisnoga napraviti. Ovim blokadama idemo korak naprijed pa dva natrag.”

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

“ŽUTA TOČKA” / Počinje treći ciklus natječaja za udruge u Republici Hrvatskoj! Evo detalja…

Objavljeno

-

By

Cilj natječaja je odabrati neprofitne organizacije koje žele jačati svoje filantropske i fundraising aktivnosti te uspješnije upravljati svojim organizacijama.

U novi ciklus natječaja mogu se prijaviti i organizacije koje su sudjelovale i ranijih godina, uz uvjet da nisu osvojile novčanu nagradu na završnom predstavljanju donatorima. Za prijavu na natječaj organizacije moraju poslati video u trajanju od 90 sekundi u kojem predstavljaju svoju misiju potencijalnim donatorima (građanima i tvrtkama).

Kroz natječaj u organizaciji Zaklade Žuta točka, a u partnerstvu s Hrvatskom zajednicom županija, Udrugom gradova,  Zakladom Konrad Adenauer i Uredom za udruge Vlade Republike Hrvatske, birat će se neprofitne organizacije koje žele jačati svoje filantropske i fundraising aktivnosti te uspješnije upravljati svojim organizacijama.

Akademija „Žuta točka“ do sada je okupila 38 neprofitnih organizacija iz čitave Hrvatske, koje su, uz priliku za osvajanje sredstava za konkretnu kampanju, dobile besplatnu edukaciju kroz šest modula te mentorsku podršku u izradi prijedloga za doniranje i fundraising plana za prezentaciju za donatore. Na završnim događanjima – fundraising pitch-evima 2022. i 2023 godine dodijeljene su financijske podrške najboljim organizacijama za provedbu fundraising aktivnosti koje su osigurale tvrtke – partneri, sponzori i donatori Zaklade Žuta točka.

Dobitnici  podrške za fundraising aktivnosti u 2022. godini bile su udruge LISINA AVANTURA MATULJI I DEBRA HRVATSKA, a u 2023. godini udruge PUŽ i KRIJESNICA.

NATJEČAJ – pravila, uvjeti i kriteriji odabira  

Predviđeno trajanje natječaja je do 20. prosinca 2023. Prijaviti se mogu neprofitne organizacije koje su registrirane i djeluju na području Hrvatske najmanje dvije godine. Određeno razdoblje trajanja organizacije je polazna točka za planiranje fundraising aktivnosti koje su u odnosu s prepoznatljivošću organizacije u javnosti i razini socijalnog kapitala, kojeg je organizacija stvorila ili za koji postoji potencijal.

U novi ciklus natječaja mogu se prijaviti i organizacije koje su prošle godine sudjelovale, uz uvjet da nisu osvojile financijsku podršku na završnom predstavljanju donatorima.

Za prijavu na natječaj organizacije moraju poslati video u trajanju od 90 sekundi u kojem predstavljaju svoju misiju potencijalnim donatorima (građanima i tvrtkama).

Video uradci se šalju na hrvatskom jeziku i ne smiju biti duži od 90 sekundi. Moraju biti autentični, originalni, kreativni i kvalitetni te dostupni u obliku poveznice na YouTube ili sličnim servisima za dijeljenje sadržaja.  Mogu biti snimani i mobitelom.

Video bi trebao dati odgovor na neka od sljedećih pitanja:

Zašto organizacija postoji i po čemu je prepoznatljiva?

Koji je san organizacije, čemu teži i kako mijenja svijet na bolje?

Koje su vrijednosti organizacije i kako ih demonstrira kroz svoje aktivnosti, komunikaciju i odnose?

Navedena pitanja služe kao putokaz, a u videu nije potrebno doslovno odgovarati na navedena pitanja niti će se video ocjenjivati po količini sadržaja, već po kvaliteti poruke i kreativnosti sadržaja.

Svoj video uradak možete prijaviti putem obrasca: NATJEČAJ.

Organizacija koja se prijavljuje daje dopuštenje Zakladi Žuta točka da javno objavi videa na svojim komunikacijskim kanalima. Video ne smije sadržavati neprimjerene, uvredljive ni diskriminirajuće sadržaje.

Stručni žiri će po završetku natječaja odabrati najviše 21 organizaciju (s područja svake županije i Grada Zagreba) koje će osvojiti besplatno sudjelovanje na trećem ciklusu Akademije Žuta točka, koja će se održati tijekom prvog kvartala 2024. godine. Žiri se sastoji od predstavnika Zaklade Žuta točka, Hrvatske zajednice županija, Zaklade Konrad Adenauer i Udruge gradova.

Kriteriji za odabir videa su jasnoća vizije i misije organizacije, kvaliteta komunikacijske poruke, kreativnost i originalnost videa te usmjerenost na ciljanu publiku (donatore – građane i tvrtke) i snaga društvenog utjecaja organizacije u lokalnoj zajednici ili potencijal za isti. Najbolja videa bit će odabrana prema ukupnom broju dobivenih bodova u skladu s navedenim kriterijima.

Nagrađene organizacije bit će objavljene na službenoj internetskoj stranici i FB profilu Zaklade Žuta točka, a pobjednici obaviješteni putem e-maila. Dobitnike planiramo objaviti u siječnju 2024 godine.

Edukacija je planirana kroz 6 modula i održat će se on-line u prvom kvartalu 2024. uz završni susret uživo svih sudionika edukacije. Sudjelovanje za dobitnike natječaja je besplatno i svaki sudionik će dobiti potvrdu o završenoj edukaciji.

Dodatna vrijednost edukacije je mogućnost dobivanja financijskih i drugih vrsta podrški za najbolje donacijske kampanje koje će sudionici natječaja pripremiti i predstaviti na završnom susretu, koji je planiran uživo u proljeće 2024. godine.

Ne propustite priliku dobiti edukacije koje vam mogu pomoći u uspješnijem upravljanju vašim organizacijama, proširiti mrežu vaših kontakata i dobiti vrijednu financijsku podršku za vaš rad!

O Zakladi Žuta točka

Zaklada Žuta točka, osnovana je sa svrhom izgradnje filantropske i fundraising kulture u Hrvatskoj kroz međusektorsku suradnju civilnog, javnog i poslovnog sektora te aktivnu ulogu građana-donatora. Cilj Zaklade poticanje neprofitnih organizacija na pokretanje filantropskih i fundraising aktivnosti kako bi postale financijski održive, povećale svoj društveni utjecaj i socijalni kapital, poboljšale svoju komunikaciju u javnosti, postigle veću razinu transparentnosti u financijskom upravljanju te imale visoku razinu etičkih standarda u prikupljanju donacija od građana i tvrtki.

Kontakt: info@zuta-tocka.hr

Mladenka Majerić 091 125 0512 Maja Glavaš Vodopija 098 9827 390

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu