Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Radni sastanak župana Longina s gradovima i općinama: CGO u završnoj fazi izgradnje

Objavljeno

-

Župan Božidar Longin održao je redovni sastanak s gradonačelnicima i načelnicima s područja Zadarske županije. Jedna od najaktualnijih tema dovršetak je Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje. Kako su izvijestile predstavnice tvrtke Eko d.o.o., CGO je u završnoj fazi izgradnje, trenutno se radi na montaži opreme u postrojenju za mehaničko-biološku obradu otpada. Centar za gospodarenje otpadom bi trebao biti pušten u rad do kraja ove godine, a ishodovana je i građevinska dozvola za pristupnu cestu.

Župan Longin najavio je da se, u suradnji s gradovima i općinama, priprema paket mjera za zdravstvene djelatnike primarne zdravstvene zaštite na području Zadarske županije s ciljem njihovog zadržavanja i privlačenja, osobito u ruralnim i otočnim krajevima. Župan je istaknuo da je već duže gorući problem odlazak velikog broja liječnika u mirovinu te istaknuo važnost privlačenja mladih liječnika kako bi nam zdravstvo ostalo na adekvatnom nivou.

„Paket mjera će se odnositi od toga da rješavamo zbrinjavanje onih osnovnih životnih potreba, poput rješavanja stambenog pitanja, zapošljavanja supružnika i slično, dakle sve ono što je mladim obiteljima nužno. Pripremamo paket mjera koji ćemo predstaviti kroz petnaestak dana pismenim putem našim općinama i gradovima te ćemo zajedno nastojati privući i zadržati mlade obitelji da se nastane u našoj županiji“, kazao je Longin.

Zadarska županija pripremila je projekte izgradnje školskih objekata preko Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) i iz drugih izvora financiranja. S ciljem organizacije cjelodnevne nastave u osnovnim školama, počevši od školske godine 2027/28., Republika Hrvatska je osigurala oko 2 milijarde eura, a u pilot program jednosmjenske nastave bit će uključena osnovna škola u Novigradu.

„Ministarstvo znanosti i obrazovanja ove godine planira provesti tri natječaja za izgradnju i dogradnju školskih objekata s ciljem postizanja organiziranja nastave u osnovnim školama u jednoj smjeni. Mi trenutno imamo sedam građevinskih dozvola, a toliko imamo i škola koje su u fazi izrade projektne dokumentacije. Od 27 osnovnih škola, koliko smo mi osnivači, samo sedam škola radi u dvije smjene, a preko ovih natječaja očekujemo da i preostale ostvare sve potrebne uvjete za jednosmjenski rad“, poručio je resorni pročelnik Ivan Šimunić

Studija za veliki projekt Aglomeracija novigradskog i karinskog mora, podvelebitskog kanala te zapadnog dijela zadarskog zaleđa bit će predstavljena 5. lipnja u Benkovcu te će nakon toga, u suradnji s Hrvatskim vodama, biti donesena odluka u koliko će se faza podijeliti s obzirom da je riječ o jednom od najvećih projekata vodno-komunalne infrastrukture općenito u Hrvatskoj. Jedna od tema sastanka bila je i Prostorni plan Zadarske županije te je najavljeno da uskoro kreće postupak izrade novih izmjena i dopuna Prostornog plana kojima bi se trebali razmotriti pristigli prijedlozi gradova i općina koji nisu obuhvaćeni u posljednjim izmjenama.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

SASTANAK U BIOGRADU / “Komunalac” s Austrijancima o suradnji i razvoju vodokomunalne infrastrukture

Objavljeno

-

By

U suorganizaciji Komunalca d.o.o. Biograd na Moru i Veleposlanstva Republike Austrije održan je radni sastanak gdje je predstavljena trenutna situacija, ali i planirani napredak vodnokomunalne infrastrukture na području kojim upravlja Komunalac d.o.o..

S austrijskim kolegama su razmijenjena iskustva i utvrđen je put za buduću suradnju u unaprjeđenju i poboljšanju vodnokomunalne infrastrukture, priopćeno je iz Komunalca.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

“PLETER FOTOGRAFIJE I STIHA” / U četvrtak u Kneževoj otvorenje izložbe Zdenka Kneževića

Objavljeno

-

By

Otvorenje izložbe Pleter fotografije i stiha autora Zdenka Kneževića najavljeno je za četvrtak, 5. listopada 2023. godine u 18 sati u Edukativnoj dvorani Kneževe palače.

Izložbu Pleter fotografije i stiha organizira udruga književnih stvaralaca “Riječi iznad svega” Zadar, a na otvorenju će sudjelovati pjesnici udruge, čiji je član i sam autor.

Otvorenje je zamišljeno kao prožimanje stihova tematski vezanih uz svaku izloženu fotografiju, čime će se poezija i fotografije autora spojiti u jedinstvenu umjetničku cjelinu.

Informacije o autoru izložbe:

Zdenko Knežević rođen je u Zadru 1965. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a kasnije i studij Kulture i turizma na Sveučilištu u Zadru. Fotografijom se amaterski bavi od srednje škole. Najveći dio radnog vijeka proveo je kao vatrogasac. Međutim, gaseći požare želio je snimiti te scene pa je svaku slobodnu priliku koristio da zabilježi dramatične trenutke borbe s vatrom. Tako je uz pomoć Javne vatrogasne postrojbe Zadar i Narodnog muzeja Zadar 2011. godine u Gradskoj loži postavljena velika izložba fotografija „Vatrena priča zadarskih vatrogasaca”. Fotografije te tematike redovito objavljuje i u časopisu „Vatrogasni vjesnik”, glasilu hrvatskih vatrogasaca. Od ostalih kategorija najviše pokazuje interes za pejzaže, ali zabilježit će i sve drugo iz svoje okoline u čemu vidi motiv. Član je foto klubova Fotozine Zagreb i Foto kino video kluba Zadar (FKVK). Sudjelovao je i na nekoliko zajedničkih izložbi fotografija, a zadnja je bila u travnju 2023. u Guma baru u Zadru. Izložba je imala naziv „Autorskih top 10″, a nastala je suradnjom Guma bara i FKVK Zadar.

Udruga “Riječi iznad svega” osnovana je 2016. godine sa svrhom promoviranja poezije, ali i objedinjavanja poezije i ostalih oblika umjetnosti (glazba, slikarstvo, kiparstvo, fotografija…).

Izložbu možete pogledati do 15. listopada 2023. godine, a ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIVILEGIJA I ODGOVORNOST / Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Sv. Filipu i Jakovu. Odazovite se!

Objavljeno

-

By

Darivatelje krvi možemo nazvati svojevrsnim herojima, jer upravo oni spašavaju tuđe živote i nesebično poklanjaju dio sebe za dobrobit drugih.

Zašto je darivanje krvi važno?

– krv nije moguće proizvesti na umjetan način

– spašavate ljudske živote

– kontrolirate svoje zdravlje

– primate priznanja Hrvatskog Crvenog križa

– za 35 darivanja muškarci i 25 darivanja žene, oslobođeni su plaćanja participacije za zdravstvenu zaštitu.

“Biti darivatelj je privilegija, ali i odgovornost. Skupite snagu te nam se pridružite, pozovite svoje prijatelje, kolege, obitelj da daruju krv, jer možda baš vi nekome spasite život!

Vidimo se 16. listopada 2023. godine u vijećnici Općine Sv. Filip i Jakov (“stara škola”) od 16 do 18 sati!”, stoji u pozivu iz Gradskog društva Crvenog križa Biograd na Moru.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu