Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

EKO AKCIJA U SOLINAMA Iz podmorja izvađeno čak 7 kubika otpada!

Objavljeno

-

Soline, Dugi otok – U subotu, 21. svibnja, održana je ekološka akcija čišćenja podmorja u mjestu Soline na Dugom otoku. Akciju su zajednički organizirali Ronilački klub “KPA ZADAR” iz Zadra i Udruga mladih „Počivalo“ iz Solina, a podršku su pružili i lokalni stanovnici i Mulić d.o.o.  Sali. Ukupno je izvađeno čak 7 kubičnih metara otpada, što je zabrinjavajuća količina koja ukazuje na problem onečišćenja morskog okoliša.

Među pronađenim otpadom dominirali su dijelovi zaostale konstrukcije uzgajališta školjkaša koja već desetljećima leži na morskom dnu.

Cilj ove hvale vrijedne inicijative bio je očistiti podmorje od otpada koji ugrožava morski ekosustav, te educirati javnost o važnosti očuvanja prirode i podvodnog svijeta. Sudionici akcije su ronioci iz Ronilačkog kluba “KPA ZADAR”,  članovi Udruge „Počivalo“ i mještani koji su s oduševljenjem prihvatili poziv na sudjelovanje.

“Moramo podizati svijest o tome koliko je važno očuvati naše more i podmorje. Ova akcija čišćenja je samo prvi korak, ali vjerujemo da će podići svijest i potaknuti ljude da budu odgovorniji prema okolišu”, izjavili su iz Ronilačkog kluba “KPA ZADAR”.

Također, važno je istaknuti sudjelovanje ronioca studenata druge godine studija Podvodne znanosti i tehnologije Sveučilišta u Zadru. Ovi mladi entuzijasti pridružili su se akciji s velikim zanimanjem i strašću za očuvanjem podvodnog svijeta. Studij Podvodne znanosti i tehnologije pruža studentima priliku da steknu dublje razumijevanje morskih ekosustava te načina očuvanja i zaštite morskog okoliša. Njihova stručnost i znanje doprinijeli su učinkovitosti akcije čišćenja podmorja u Solinama.

“Kao studenti Podvodne znanosti i tehnologije, ova akcija nam je pružila priliku da primijenimo svoje znanje izvan učionice i doprinesemo stvarnom očuvanju morskog okoliša. Bili smo svjedoci koliko otpad može negativno utjecati na morski ekosustav, i to nas je dodatno motiviralo da se angažiramo u ovakvim akcijama”, izjavila je Andrea Gojak, jedna od studenata koji su sudjelovali u akciji.

Sudjelovanje studenata Podvodne znanosti i tehnologije predstavlja primjer kako obrazovanje i angažman mladih mogu pozitivno utjecati na zaštitu okoliša. Njihov entuzijazam i stručnost donijeli su svježe perspektive i ideje u proces čišćenja podmorja te su potaknuli druge sudionike da se aktivno uključe u akciju.

Organizatori su izrazili svoje zadovoljstvo sudjelovanjem studenata te su naglasili važnost poticanja mladih generacija da se zainteresiraju za očuvanje prirode i održivi razvoj.

Ova ekološka akcija čišćenja podmorja u Solinama predstavlja snažan korak prema čišćem i zdravijem morskom okolišu. Napore organizatora, ronioca, studenata i svih volontera treba pohvaliti, jer su svojim angažmanom pokazali da svatko od nas može pridonijeti očuvanju okoliša i borbi protiv onečišćenja.

Nadamo se da će ova akcija služiti kao poticaj i inspiracija za slične inicijative diljem otoka, te da će se svijest o važnosti očuvanja podvodnog svijeta širiti među ljudima svih dobnih skupina.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

GRADIŠĆANSKI PJESNICI U PROSTORU STARIH HRVATA / Bilosnić: “Prostorom Ravnih kotara ne odzvanja poj hrvatskih začinjavaca i Zoranićevih vila”

Objavljeno

-

By

U sklopu Dana Zadarske županije, Udruga 300 godina Za dar, u suradnji s Čakavskim saborom Šopron i Maticom hrvatskom Šopron (Mađarska), organizirala je književno-prosvjetnu manifestaciju „Gradišćanski pjesnici u prostoru starih Hrvata“.

Na manifestaciji su nastupili poznati gradišćanski pjesnici (ujedno i znanstvenici i novinari) iz Austrije i Mađarske, članovi Društva hrvatskih književnika dr. sc. Herbert Gassner, dr. sc. Robert Haiszan Panonski, dr. Jurica Čenar i Franjo Payris. U njihovoj pratnji našao se i  književnik, povjesničar i diplomata, Đuro Vidmarović, proučavatelj kulturne baštine hrvatskih narodnih manjina u rasuću. Zadarski domaćini Gradišćancima bili su članovi DHK: izv. prof. dr. Sanja Knežević, Alojz Pavlović, Ante Tičić i Tomislav Marijan Bilosnić, inicijator, organizator i voditelj ove manifestacije.

Pozdravljajući gradišćanske pjesnike koji su posjetili prostore Ravnih kotara Bilosnić je kazao:

„U Hrvatskoj se više ne govori i ne pjeva (jači) stara Zoranićeva čakavica. Našim zavičajnim prostorom Ravnih kotara, koji su se u svojoj prošlosti zvali Hrvati (V Hrvateh), ne odzvanja, ne glazba i ne šumi poj hrvatskih začinjavaca i Zoranićevih vila. Ali šest stotina kilometara prema sjeverozapadu, u oazi zapadne Mađarske i južne Austrije, u čarobnom Gradišću, Zoranićeve vile i dalje poju, i jače. Kako to?

Prije više od pet stotina godina Hrvati su pred najezdama Osmanlija bili prisiljeni napustiti svoju domovinu i spas tražiti na jugozapadnim i sjeverozapadnim susjednim zemljama. Jedna je dalmatinska skupina otišla u Molise u Italiji, a druga prema Gradišću. Prtljagu koju su preci gradišćanskih Hrvata prije petsto godina  ponijeli sa sobom, njihovi potomci čuvaju i danas. Prtljaga je to bogata, vrjednija od zlata, imanja, i bilo kakva drugoga materijalnoga bogatstva. Bogatstvo je to to stare hrvatske riječi; jezika kojim su i naši preci na ovim prostorima govorili prije pola milenija, jezik kojim su napisane najsjajnije stranice hrvatske književnosti.“

Manifestacija „Gradišćanski pjesnici u prostoru starih Hrvata“ odvijala se u četvrtak, 18. travnja 2024. godine u Osnovnoj školi „Franko Lisica“ u Polači (s početkom u 9 sati) i

Osnovnoj školi u Zemuniku Donjem (s početkom u 12 sati). U  petak, 19. travnja 2024. godine književnici su nastupili u Gradskoj knjižnici Benkovac (s početkom u 9 sati) i

Osnovnoj školi u Obrovcu (s početkom u 12 sati). Svim priredbama ove manifestacije nazočio je velik broj učenika i nastavnika u školama u Polači, Zemuniku i Obrovcu, te sudjelovao u programima, kao u slučaju pjevačkoga zbora Osnovne škole u Zemuniku i novoosnovanog benkovačkog glazbenog ansambla u Gradskoj knjižnici u Benkovcu. Gradišćanski pjesnici i njihovi domaćini istodobno su međusobno razmijenili i svoje darove.

Goste su posebno pozdravili načelnik Općine Zemunik ing. Ivica Šarić, ravnatelj Gradske knjižnice Benkovac gosp. Mile Marić, te ravnatelji škola u kojima su književnici boravili, profesori Mate Bobanović, Božena Župan i Željko Modrić. U Poljoprivrednoj zadruzi „Maslina i Vino“, pjesnike je primio, pozdravio i upoznao s ravnokotarskim vinima, Radoslav Bobanović.

Pjesnici su, uz mjesta gostovanja posjetili i gradove Zadar i Nin, te mjesta Galovac, Raštane, Tinj, Kakmu, Poljoprivrednu zadrugu „Maslina i Vino“, Ljubačku kosu, Zemunik Gornji, Škabrnje, Kličevicu, Šopot, Smilčić, Karin, Kruševo i Pridragu.

Učenici Prirodoslovno-grafičke škole Zadar, u pratnji svoje ravnateljice profesorice Anamarije Ivković snimili su poseban film o manifestaciji „Gradišćanski pjesnici u prostoru starih Hrvata“.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

7-DNEVNA PROGNOZA / U nastavku vikenda kiša, grmljavina, snijeg i olujni vjetar. Evo što donosi novi tjedan…

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas umjereno do pretežno oblačno, mjestimice s kišom, najprije na zapadu i u središnjoj Hrvatskoj, a navečer i u noći na nedjelju i na krajnjem jugu. Pljuskovi i grmljavina najvjerojatniji su na sjevernom Jadranu, a u višem gorju očekuje se susnježica i snijeg. Na istoku zemlje većinom suho. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni, prolazno su mogući jaki udari. Na Jadranu jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, lokalno i jaki, duž obale i bura, prema večeri na sjevernom dijelu u jačanju pa će podno Velebita na udare biti i olujna. Najviša dnevna temperatura zraka između 12 i 17 °C, u Gorskoj Hrvatskoj malo niža.

U nedjelju u unutrašnjosti promjenjivo oblačno, osobito na sjeverozapadu sa sunčanim razdobljima, na Jadranu sunčanije. Lokalno kiša ili poneki pljusak, u gorju i malo snijega, a u središnjim krajevima većinom suho. Vjetar umjeren, ponegdje i jak sjeverni i sjeveroistočni, na istoku sjeverozapadni. Na Jadranu umjerena do jaka bura, prijepodne osobito podno Velebita na udare i olujna, prema otvorenom moru u okretanju na sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka između 1 i 6, na moru od 7 do 11 °C. Najviša dnevna između 9 i 13, duž obale i na otocima od 14 do 17 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Promjenljivo i nestabilno, povremeno će padati kiša. Najsunčaniji i uglavnom suh bit će ponedjeljak. Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu će umjerena i jaka bura, ponegdje na udare i olujna, malo oslabjeti, a u Dalmaciji će u ponedjeljak nakratko zapuhati do umjereno jugo. Jutra od ponedjeljka svježija.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANA VEČERA U ESPLANADI / Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2024

Objavljeno

-

By

Foto: Robert Gašpert, Goran Jakuš i Damira Kalajžić za GM

Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade jučer, 18. travnja 2024. godine, svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.

Zadarska regija posebno je zastupljena u Gault&Millau Croatia 2024 vodiču kroz prilog od 10 stranica koje ilustriraju bogatstvo ove regije, a kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič. To je rezultat partnerstva s TZ Zadarske županije koja kroz kontinuirano komuniciranje radi na brendiranju regije kao eno-gastro destinacije. Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja.

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri – Noći kulinarskih Oscara –  u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se ovog četvrtka okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana, te brojni uzvanici i partneri vodiča Gault&Millau Croatia. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP – popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.

Zadarska županija sve se više ističe u ovoj selekciji. Od 12 restorana u 2022. godini, do ovogodišnjeg izdanja koje broji čak 26 restorana i pop-ova iz Zadarske županije, a posebno je pohvalno što je u selekciji 20 maslinovih ulja, čak 4 iz Zadarske županije – 3 iz Pakoštana i 1 iz Polače.

Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH koji su podijelili I nagrade u nekoliko kategorije, dok su trofeje najboljim chefovima uručili predstavnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.

Mihaela Kadija tim je povodom izjavila: „Osobito smo ponosni što broj naših restorana u ovome prestižnom vodiču raste iz godine u godinu, te što su i chefovi naših restorana među nagrađenima. Prošle godine chef Saša Began, tada iz restorana Foša, osvojio je trofej Veliki chef sutrašnjice, dok je ove godine chef Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje.“.

Ekskluzivnu večeru od šest sljedova zajedno su kuhali chef Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki chef sutrašnjice prema Gault&Millau France 2024, te chef restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022, chefica restorana Zinfandel’s hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia.

Uz kreativne riblje i mesne sljedove točila su se vrhunska vina vinarija od kojih se posebno isticao pošip vinarije Bora iz Zadarske županije, a poklon vrećice za sve uzvanike dodatno su upotpunili Maraskin Zadarski Maraschino i cvijet soli Solane Pag.

Gault&Millau Croatia 2024 gastronomski vodič globalno je dostupan  na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu