Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Županijska lučka uprava o svom najvećem EU projektu: “Završen najteži dio radova na dogradnji luke Sali!”

Objavljeno

-

Napreduju radovi na dogradnji mjesne luke Sali na Dugom otoku. Riječ je o velikom EU projektu Županijske lučke uprave Zadar u sklopu kojeg je planirano proširenje luke izgradnjom obale u dužini od 149,44 metara, uređenjem zaobalne površine uz novoizgrađenu obalu te izgradnjom lukobrana za zaštitu luke od valova, u dužini od 116 metara.

„Najteži dio radova je iza nas. Završena su 72 pilota na kojima se temelji čitava konstrukcija privezne obale. Na nju se nadovezuje lukobran koji je kombinacija 26 pilota, čije je bušenje u tijeku te nasipa koji je formiran. Vrši se predopterećenje da bi se učvrstio nasip, kako bi se na njega položili polugotovi elementi. Dosad su betonirana četiri stupa”, rekao je ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar Davor Škibola.

Izvođač radova je zajednica ponuditelja Adriaing d.o.o. Koper i Kali gradnja d.o.o. Kali, koja je do sada odradila oko 40 posto zahvata.

„Radi se o vrlo zahtjevnom i kompleksnom poslu. Nadamo se da ćemo kroz sljedećih mjesec i pol dana završiti podvodne radove, dok je rok za dovršetak svih radova do kraja ove godine”, poručio je Škibola.

Kako bi se ispoštovali zadani rokovi, radit će se i tijekom ljeta. Kao i lani, Županijska lučka uprava Zadar učinit će sve što je u njezinoj moći kako bi smanjila utjecaj radova na komercijalne aktivnosti tijekom turističke sezone. Podsjetimo, prošle godine osiguran je koridor sigurne plovidbe na temelju studije koju je izradio profesor Damir Zec s Pomorskog fakulteta u Rijeci. Studija je pokazala kako je moguće uplovljavanje u luku brodicama do 12 metara dužine, do 4 metra širine i gaza do 2,5 metra i to isključivo tijekom dnevnog svjetla.

„U ovom trenutku teško mi je govoriti o mogućim izmjenama. Ubrzo ćemo s profesorom Zecom i lučkim kapetanom posjetiti Sali kako bi vidjeli na koji način omogućiti daljnju plovidbu, a s obzirom na to da se radovi odvijaju na vrhu lukobrana”, istaknuo je Škibola.

Građani se mole za strpljenje koje će se isplatiti. Naime, projekt će dovesti do povećanja sigurnosti pomorskog prometa u luci Sali, osiguranja usluge prijevoza tijekom cijele godine te bolje povezanosti Dugog otoka s kopnom. Izgradnjom lukobrana zaštitit će se nova privezna obala od vjetra i valova s jugoistoka i juga, kao i cijela luka. Predmetnim projektom luka Sali će zadovoljiti sigurnosne uvjete za prihvat brodova i u lošijim vremenskim uvjetima, a što će značiti manje otkazanih plovidbi i kašnjenja, odnosno više zadovoljnih putnika. Kapacitet vezova značajno će se povećati sa sadašnjih sedamdesetak te će porasti i kvaliteta usluge u luci.

U jednoj od naših najznačajnijih nautičkih destinacija, koja je ulaz u Kornate, dobit ćemo sigurnu luku zaštićenu od svih vremenskih uvjeta. Veliki je to dobitak za mjesto Sali i Dugi otok, kao i za cijelu Zadarsku županiju.

Ukupna vrijednost projekta „Dogradnja gradske luke Sali na Dugom otoku” iznosi 90.554.459,65 kuna (12.018.642,20 EUR), od čega se 85% sufinancira iz Kohezijskog fonda Europske unije u okviru „Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.”, dok 15% sufinancira Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

PETAK, SVEUČILIŠTE: Koncert ansambala Glazbene škole Blagoje Bersa

Objavljeno

-

By

Koncert ansambala Glazbene škole Blagoje Bersa održat će se u petak, 8. prosinca u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru s početkom u 20 sati!

Koncert je dio ciklusa Bersa koji je zamišljen kao prilika da se profesori i učenici Škole predstave široj zadarskoj publici i budu inspiracija za nove projekte i suradnje. Glazba Blagoja Berse, čiji se opus sastoji od opera, orkestralnih, komornih, glasovirskih i vokalnih skladbi te crkvene i filmske glazbe, smatra se jednom od najvećih vrijednosti hrvatske umjetničke glazbe prve polovice 20. stoljeća. Zadar se ponosi činjenicom da je upravo tu Bersa postavio svoje umjetničke temelje i proveo dobar dio svoje mladosti.

Nastupit će ansambl Mali violinisti koje vodi Katarina NovakZbor Bersići s voditeljicom Marjanom DuševićOrkestar gitara pod vodstvom Josipa MarcelićaMješoviti zbor s Nadom Smoljan i Puhački orkestar pod vodstvom Dražena Habuša. Ulaz je slobodan.

Sve informacije možete pronaći i na web stranici www.kuzd.hr.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

IZLOŽBA U ZADRU / Školarci i djeca vrtićke dobi crtaju “EU projekt u mojoj sredini”

Objavljeno

-

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA u sklopu završnog događanja projekta ZADRA NOVA ZA VAS organizira likovni natječaj na temu “EU projekt u mojoj sredini “.

Natječaj će se provoditi u 4 kategorije:

  • likovni radovi učenika od I. do IV. razreda srednje škole

Po 25 najbolje ocijenjenih radova iz svake kategorije bit će postavljeno na izložbi 15. prosinca 2023. godine od 10 sati u Atriju Providurove palače u Zadru.

Kako sudjelovati?

Za mrežnim stranicama Agencije ZADRA NOVA objavljene su i upute za izradu likovnih radova. Pa tako svaki sudionik ili sudionica sudjeluje s najviše jednim likovnim radom. Za likovne radove dozvoljene su sve tehnike crtanja i kreativnog izražavanja. Maksimalna dimenzija pojedinačnog rada je do 30,5×42 cm.

Zadana je i tema rada – “EU projekt u mojoj sredini” s naglaskom na likovnu prezentaciju projekata financiranih sredstvima Europske unije.

Rad mora biti originalan, tj. radovi koji su precrtani ili kopija ne mogu sudjelovati na izložbi.

Prilikom dostave radova, svaki rad na poleđini mora sadržavati sljedeće podatke: ime i prezime sudionika ili sudionice, razred, naziv i adresu škole ili naziv odgojno obrazovne skupine i dječjeg vrtića, ime mentora, kontakt broj i adresu e-pošte mentora.

Poziv za sudjelovanje upućen je dječjim vrtićima te osnovnim i srednjim školama s područja Zadarske županije. Potom škole i dječji vrtići odabrane radove dostavljaju Agenciji ZADRA NOVA. Jedan dječji vrtić po matičnom/područnom odjeljenju/objektu može dostaviti najviše 5 radova, jedna osnovna škola po matičnom/područnom odjeljenju/objektu može dostaviti najviše 5 radova iz kategorije likovni radovi učenika od I. do IV. razreda osnovne škole i najviše 5 radova u kategoriji likovni radovi učenika od V. do VIII. razreda osnovne škole, dok jedna srednja škola može dostaviti najviše 5 radova.

Radovi se mogu slati preporučenom poštom ili dostaviti osobno na adresu Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Put Murvice 14 (2. kat), 23000 Zadar. Radovi se zaprimaju zaključno s 12. prosinca 2023. godine.

Zahvalnice za trud

S obzirom na dob sudionika, uz svaki rad škola ili dječji vrtić prilikom slanja obavezno prilaže i Izjavu o suglasnosti roditelja/ skrbnika. Obrazac izjave obavljen je na mrežnim stranicama Agencije ZADRA NOVA te je dostavljen školama i dječjim vrtićima.

Agencija ZADRA NOVA imenovat će ocjenjivački odbor koji će ocijeniti pristigle radove sukladno tri kriterija: Ostvarenost teme ”EU projekt u mojoj sredini”; Složenost i originalnost kompozicije, estetska kvaliteta rada, tonsko i kolorističko izražavanje; te Vladanje likovnom tehnikom u kojoj je rad izrađen.  Ocjenjivački odbor će odabrati do 25 najboljih radova iz svake pojedine kategorije koji će biti izloženi na izložbi u Providurovoj palači 15. prosinca 2023. godine. Najkasnije do 14. prosinca 2023. godine mentori će biti obaviješteni o najbolje ocijenjenim radovima koji će sudjelovati na izložbi.

Svu djeca i mentori koji budu sudjelovali u likovnom natječaj dobit će zahvalnice i prigodne poklone za iskazani trud i rad.  

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

DONACIJA SUPERNOVE ZADAR: Opća bolnica dobila novi mobilni intubacijski fiberobronhoskop za Odjel anesteziologije

Objavljeno

-

By

Već tradicionalno, uoči božićnih blagdana, Supernova Zadar donirala je vrijednu medicinsku opremu Općoj bolnici Zadar.

Na Odjel za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu tako stiže mobilni intubacijski fiberobronhoskop MAF-DM2, vrijedan 17.000,00 eura.

Donaciju je ravnatelju bolnice, Željku Čulini, dr.med., te zamjeniku ravnatelja, Ediju Karucu, dr.med., uručila voditeljica trgovačkog centra Supernova Zadar, Iva Fisher.

Donirani uređaj idealan je za fleksibilnu intubaciju i nudi proširene mogućnosti gledanja i snimanja u praktičnom samostalnom dizajnu. Riječ je o inovativnom rješenju za hitne situacije koje zahtijevaju intubaciju dušnika. Uređaj se ističe svojom jedinstvenošću i opremljenošću terapeutskim kanalom za usisavanje ili dodatni unos kisika s tankim promjerom, čineći ga idealnim za prijenosnu intubaciju i postavljanje cijevi s dva lumena. Dodatno, posjeduje samostalan dizajn s 3,5-inčnim monitorom za promatranje, snimanje fotografija i videozapisa, pružajući liječnicima dragocjenu pomoć u procjeni i analizi stanja pacijenata.

„Radi se o modernom aparatu koji će se koristiti pri operativnim zahvatima u torakalnoj kirurgiji i kao takav je stigao na pravu adresu. Naime, u našoj se ustanovi, u usporedbi s ostalim Općim bolnicama, godišnje izvede značajno veći broj operativnih zahvata u prsnom košu, a sada će kvaliteta rada biti još bolja. Novi će uređaj značajno olakšati izvođenje procedura, povećat će se preciznost, a umanjiti moguće komplikacije.“, kazao je Edi Karuc, dr.med., zamjenik ravnatelja OB Zadar.

Zahvaljujući svojim specifikacijama, uređaj je, osim za odrasle, pogodan za korištenje pri operativnim i drugim zahvatima i kod malih pacijenata, primjerice kod pregleda bronhalnog stabla ili kod težih bolesti pluća.

Opća bolnica Zadar zahvaljuje Trgovačkom centru Supernova Zadar koji godinama prati potrebe naše ustanove te svojim donacijama pridonosi poboljšanju zdravstvene skrbi za lokalnu zajednicu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu