Connect with us

Hrvatska

Mizerne brojke: Hrvati sve manje čitaju

Objavljeno

-

Pexels

Istraživanje o čitanosti i kupovini knjiga u Hrvatskoj, predstavljeno u petak na otvaranju Noći knjige, pokazalo je trend pada čitanosti u odnosu na posljednje dvije ili tri godine te stagnaciju u kupovini knjiga u posljednje četiri godine.

Istraživanje je pokazalo da je najmanje jednu knjigu u posljednjih godinu dana pročitalo 40 posto ispitanika, a usporedbom rezultata dobivenih prošle godine, uočeno je da se čitanost nije znatnije promijenila jer je 2022. godine na isto pitanje pozitivno odgovorilo 42 posto ispitanika.

Međutim, u odnosu na posljednje dvije do tri godine, uočen je trend pada čitanosti. Tako je 2020. godine bar jednu knjigu pročitalo 49 posto ispitanika, 2021. 45 posto, a 2022. 42 posto.

Među osobama koje čitaju, najviše je onih koji pročitaju 2 knjige na godinu, a najveći postotak čitatelja pročitane knjige posuđuje u knjižnici (47 posto), knjige kupuje 40 posto, od prijatelja ih posuđuje 31 posto, na dar knjigu dobije 26 posto ispitanika, a 6 posto njih knjige kopira ili skida s interneta.

Pročitanu knjigu češće od prosjeka kupuju osobe u dobi od 26 do 35 godina (54 posto), dok je na dar češće dobivaju oni najstariji (36 posto).

Svaki peti građanin kupio je barem jednu knjigu u posljednja tri mjeseca pa s obzirom na prijašnja istraživanja anketari zaključuju da kupovina knjiga stagnira u posljednje četiri godine, a najviše je ispitanika kupilo jednu knjigu.

Češće od prosjeka kupuju osobe u dobi od 26 do 45 godina (28 posto), visokoobrazovane osobe (40 posto), osobe čiji su prihodi kućanstva iznad 13.000 kuna (24 posto) te osobe koje žive na području Zagreba i okolice (27 posto).

Istraživanje je pokazalo da pada kupovina beletristike, a raste kupovina priručnika. Knjižara je i dalje prvo mjesto kupovine, dok je kupovina na internetu jednaka je prošlogodišnjoj, a zanimljivija je mlađoj populaciji, dok kupovinu na kiosku preferiraju stariji.

Kao najčešći razlog nekupovanja knjiga ispitanici i dalje navode pomanjkanje interesa (56 posto), dok financijske razloge navodi 17 posto ispitanika.

Sadržaje na internetu čita 63 posto, a e-knjige čita 7 posto ispitanika

Sadržaje na internetu čita 63 posto ispitanika, a od svih sadržaja na internetu, i dalje prioritet imaju dnevne novine (51 posto), koje u najvećoj mjeri čitaju osobe u dobi od 26 do 55 godina (64 do 74 posto), a najmanje najmlađi (36 posto) i najstariji (25 posto).

E-knjige čita 7 ispitanika, kupuje ih 1 posto ispitanika, a češće ih čitaju osobe između 16 i 35 godina te visokoobrazovani.

Interes za kupovinom dobre knjige bez obzira na njezinu cijenu i mjesto kupovine je nepromijenjen – i dalje postoji kod 13 posto ispitanih. Udio onih koji smatraju da je internet najbolji i najefikasniji način kupovine knjiga jednak je onom od prije tri godine, a online akcije predstavljaju poticaj za kupovinu knjiga za 15 posto ispitanika.

I dalje prevladava mišljenje da konzumacija sadržaja na internetu i ostalim medijima ne oduzima vrijeme za čitanje knjiga.

Posjećenost promocija knjiga te različitih festivala i sajmova ostala je nepromijenjena u odnosu na prošlu godinu. Barem jednom godišnje promociju knjige posjeti 18 posto ispitanih, dok 13 posto koristi svaku priliku za posjećivanje festivala i sajmova knjiga.

Manifestacije posvećene knjigama na čitanje motiviraju isti broj ljudi kao i lani – 20 posto.

I dalje oko tri četvrtine članova knjižnica smatra da one zadovoljavaju sve njihove potrebe za čitanjem knjiga te da imaju sve naslove koji ih zanimaju.

Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku od 1000 ispitanika u razdoblju od 1. ožujka do 15. ožujka 2023., a za Zajednicu nakladnika i Hrvatsku gospodarsku komoru proveo ga je Ured za kreativnu analizu – Kvaka.

 

Hrvatska

Mogu li postojeći kućni testovi detektirati nove varijante korone?

Objavljeno

-

By

Covid testovi koji su bili u upotrebi tijekom posljednjih nekoliko godina i dalje bi trebali raditi na otkrivanju novih varijanti, pod pretpostavkom da nisu istekli.

Znanstvenici prate dvije nove varijante, a obje su potomci Omicrona. BA.2.86, poznata kao “Pirola” varijanta, prvi put je identificirana u Izraelu. Do 30. kolovoza pronađena je u najmanje četiri države u SAD-u, otkrivena putem uzoraka osoba s covidom ili putem otpadnih voda, tvrdi Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Druga nova varijanta je EG.5, neslužbeno poznata kao “Eris”. Od 2. rujna Eris je bila najčešća varijanta u SAD-u, čineći 21,5 posto infekcija COVID-19, piše Health.

Slučajevi covida u stalnom su porastu u SAD-u tijekom posljednjih nekoliko tjedana. Od 20. do 26. kolovoza bilo je 15,7 posto više bolničkih prijema zbog virusa u usporedbi s prethodnim tjednom, prema najnovijim podacima CDC-a. Od 27. kolovoza do 2. rujna smrtnost od virusa porasla je za 10,5 posto u usporedbi s prethodnim tjednom.

S obzirom na porast slučajeva, valja provjeriti datume isteka svih testova za covid koje imate u svom domu.

Utvrđivanje točnosti
Mnogi čimbenici utječu na točnost covid testova, posebno kućnih testova, rekao je Todd Merchak, jedan od voditelja programa Rapid Acceleration of Diagnostics (RADx) pri američkom Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH).

Ti čimbenici uključuju način na koji se rukuje setovima za testiranje i koliko su dobro uzeti uzorci. Studije pokazuju da vrijeme kada ga uzimate kao i koliko dugo nakon izlaganja čini razliku u rezultatima.

“Iako nisu tako dobri kao PCR, dobra vijest je da ako netko ima simptome covida, čak su i antigenski testovi koji se izdaju bez recepta su prilično dobri”, rekao je dr. Bernard Camins, profesor medicine i zaraznih bolesti na Mount Sinai u New Yorku.

Trenutno ne postoje testovi koji bi rekli koju varijantu imate.

Otkrivaju li trenutni covid testovi nove varijante?
Prema Merchaku, nema razloga vjerovati da trenutni covid testovi ne mogu točno otkrivati slučajeve covida. To je djelomično zato što su nove varijante potomci Omicrona, ali također i zbog načina na koji su testovi dizajnirani.

Izvorni covid test napravljen je kako bi otkrio dio virusa za koji nije tako vjerojatno da će mutirati. Da će virus nastaviti mutirati “računato je od početka”, rekao je Merchak.

Kada se pojave nove varijante, zdravstvene vlasti poput CDC-a, NIH-a i američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) proučavaju ih i prate kako bi procijenile hoće li sadašnji testovi i dalje biti specifični kao što su bili.

Nemoguće je utvrditi hoće li se trenutačni testovi možda morati prilagoditi u budućnosti kako se SARS-CoV-2 bude razvijao.

Smjernice kako i kada biste se trebali testirati na covid
CDC preporučuje da biste se trebali odmah testirati ako imate simptome i , ako ćete raditi samo jedan test, idite na PCR jer je pouzdaniji.

“Ako umjesto toga napravite antigenski test i dobijete negativan rezultat, trebali biste se ponovno testirati za 48 sati ili otići na PCR test što je prije moguće”, dodaju.

CDC preporučuje da ako ste bili izloženi covidu, ali ne osjećate nikakve simptome, trebate pričekati pet punih dana nakon izlaganja da napravite test. Ako je vaš drugi antigenski test negativan, pričekajte još 48 sati i zatim napravite treći antigenski test

Rade li testovi kojima je istekao rok valjanosti i dalje?
Američka FDA je objavila popis testova kod kuće kojima je produljen rok trajanja. Popis uključuje proizvod, kome je namijenjen i tvrtku koja ga je proizvela.

Međutim, ako imate istekle testove koji nisu na tom popisu, ne biste ih trebali koristiti ako mislite da imate covid ili ste bili izloženi virusu.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

OPREZ! Iz prodaje se povlači popularno smrznuto povrće

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) objavila je da se povlači proizvod jer na ambalaži nije označeno da sadrži alergen – kikiriki.

Državni inspektorat obavještava potrošače o opozivu proizvoda Golden turtle Grašak Wasabi, 140 g, GT, Kina, (04610 Peas Wasabi coated GT can 140g), najbolje upotrijebiti do 24.10.2024., zbog neoznačenog kikirikija u sadržaju istoga.

S obzirom da na proizvodu nije označen alergen kikiriki, proizvod može predstavljati rizik po zdravlje potrošača osjetljivih na isti dok ga osobe koje nisu alergične mogu i dalje upotrebljavati bez ograničenja, stoji u objavi.

Podaci o proizvodu:

Stavlja na tržište: PEKINŠKA PATKA j.d.o.o., Samobor

Detalji o opozivu proizvoda dostupni su na web stranici trgovine Pekinška patka, naveo je HAPIH.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Što ako vozite presporo? Evo kolike su kazne

Objavljeno

-

By

Kad se govori o sigurnosti na cesti, najčešće se spominju kazne za vožnju pod utjecajem alkohola ili kaznama za prebrzu vožnju, ali i vozači koji su prespori mogu ozbiljno ugroziti promet, pogotovo na otvorenim cestama izvan naseljenih mjesta te autocestama i brzim cestama gdje su dopuštene brzine osjetno veće.

Kako piše portal Revija HAK, zakon propisuje da vozač ne smije bez opravdanih razloga voziti tako sporo da bitno usporava prometni tok ili ugrožava druge sudionike u prometu.

Kad se iza vozila koje se kreće brzinom koja je manja od najveće dopuštene ili je manja od brzine prometnog toka vozila na tom dijelu ceste te se nakupi kolona vozila koja ga ne mogu sigurno preteći, vozilo se mora na prvom pogodnom mjestu isključiti iz prometa i propustiti kolonu iza sebe.

Kazna za nepoštovanje tih odredbi je 130 eura. Kada je pak brzina kretanja vozila manja od polovice najveće dopuštene, vozač takvog vozila mora uključiti sve pokazivače smjera. Kazna za nepoštovanje te odredbe je 30 eura.

Važno je također znati i kako se brzina kretanja vozila na cesti uz normalne prometne uvjete ne smije ograničiti ispod 30 kilometara na sat.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu