Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Eko akcija “Učinimo Privlaku privlačnijom” 

Objavljeno

-

U luci Porat u Privlaci je u subotu održana eko akcija “Učinimo Privlaku privlačnijom”. Glavni cilj manifestacije bio je očistiti podmorje i obalu od smeća, a u isto vrijeme educirati najmlađe o prirodnim bogatstvima koja se nalaze u moru. Organizator manifestacije bila je udruga “Šijavoga” iz Privlake, a na njihov poziv akciji su se odazvali: Ronilački klub Sv. Roko iz Bibinja, Međunarodni centar za podvodnu arheologiju iz Zadra i Gradsko društvo Crvenog križa Zadar. Manifestaciju su podržali i sponzorirali Turistička zajednica Općine Privlaka, Općinsko komunalno Društvo “Artić”, Općina Privlaka i trgovački obrt “Alen” iz Privlake.

Akciji se odazvalo 60 entuzijasta, ronilaca, volontera, učenika i cijelih obitelji. Najmlađi su čistili plažu i obalu dok su odrasli pomagali roniocima u izvlačenju i sakupljanju smeća koje je izvučeno iz podmorja luke Porat u Selu. Privlačani su svojim batelama i kaićima na vesla pratili ronioce i asistirali im u izvlačenju smeća. Svojim predivnim, tradicionalnim drvenim brodicama manifestaciju su uveličali i članovi udruge “Kanata”, odnosno dva privlačka zaljubljenika u maritimnu baštinu.

Provedbom akcije privlačko more i obala čišći su za cijeli jedan kontejner smeća. Glavninu smeća činile su plastične boce, vrećice, ambalaže i čaše, dok se u lučici najviše nalazilo smeće koje je odbačeno s privezanih ribarskih i turističkih brodova.

Na završetku akcije svi su se sudionici okrijepili ručkom kojeg su pripremili članovi udruge “Šijavoga”.

Cilj manifestacije je dostignut time što su se najmlađi Privlačani uvjerili da sve ono što se baci u more tamo ne nestaje već onečišćuje to isto more koje svi volimo i dičimo se njime.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

CRVENI KRIŽ / Donosimo popis akcija dobrovoljnih darivanja krvi u listopadu…

Objavljeno

-

By

Iz Gradskog društva Crvenog križa Zadar objavljen je popis akcija dobrovoljnih darivanja u listopadu.

“Nadamo se da se vidimo u što većem broju”, stoji uz objavu.

Popis akcija možete pregledati na naslovnoj fotografiji.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SASTANAK U BIOGRADU / “Komunalac” s Austrijancima o suradnji i razvoju vodokomunalne infrastrukture

Objavljeno

-

By

U suorganizaciji Komunalca d.o.o. Biograd na Moru i Veleposlanstva Republike Austrije održan je radni sastanak gdje je predstavljena trenutna situacija, ali i planirani napredak vodnokomunalne infrastrukture na području kojim upravlja Komunalac d.o.o..

S austrijskim kolegama su razmijenjena iskustva i utvrđen je put za buduću suradnju u unaprjeđenju i poboljšanju vodnokomunalne infrastrukture, priopćeno je iz Komunalca.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

“PLETER FOTOGRAFIJE I STIHA” / U četvrtak u Kneževoj otvorenje izložbe Zdenka Kneževića

Objavljeno

-

By

Otvorenje izložbe Pleter fotografije i stiha autora Zdenka Kneževića najavljeno je za četvrtak, 5. listopada 2023. godine u 18 sati u Edukativnoj dvorani Kneževe palače.

Izložbu Pleter fotografije i stiha organizira udruga književnih stvaralaca “Riječi iznad svega” Zadar, a na otvorenju će sudjelovati pjesnici udruge, čiji je član i sam autor.

Otvorenje je zamišljeno kao prožimanje stihova tematski vezanih uz svaku izloženu fotografiju, čime će se poezija i fotografije autora spojiti u jedinstvenu umjetničku cjelinu.

Informacije o autoru izložbe:

Zdenko Knežević rođen je u Zadru 1965. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a kasnije i studij Kulture i turizma na Sveučilištu u Zadru. Fotografijom se amaterski bavi od srednje škole. Najveći dio radnog vijeka proveo je kao vatrogasac. Međutim, gaseći požare želio je snimiti te scene pa je svaku slobodnu priliku koristio da zabilježi dramatične trenutke borbe s vatrom. Tako je uz pomoć Javne vatrogasne postrojbe Zadar i Narodnog muzeja Zadar 2011. godine u Gradskoj loži postavljena velika izložba fotografija „Vatrena priča zadarskih vatrogasaca”. Fotografije te tematike redovito objavljuje i u časopisu „Vatrogasni vjesnik”, glasilu hrvatskih vatrogasaca. Od ostalih kategorija najviše pokazuje interes za pejzaže, ali zabilježit će i sve drugo iz svoje okoline u čemu vidi motiv. Član je foto klubova Fotozine Zagreb i Foto kino video kluba Zadar (FKVK). Sudjelovao je i na nekoliko zajedničkih izložbi fotografija, a zadnja je bila u travnju 2023. u Guma baru u Zadru. Izložba je imala naziv „Autorskih top 10″, a nastala je suradnjom Guma bara i FKVK Zadar.

Udruga “Riječi iznad svega” osnovana je 2016. godine sa svrhom promoviranja poezije, ali i objedinjavanja poezije i ostalih oblika umjetnosti (glazba, slikarstvo, kiparstvo, fotografija…).

Izložbu možete pogledati do 15. listopada 2023. godine, a ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu