Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

HNK ZADAR U petak slovenski sastav Just Friends Quartet

Objavljeno

-

U petak, 27. siječnja u HNK Zadar gostuje poznati slovenski sastav JUST FRIENDS QUARTET kojeg vodi Bojan Volk,  jedan od najznačajnijih saksofonista danas u Sloveniji s međunarodnom karijerom.

Band njeguje i interpretira glazbu legendarnog saksofoniste 50-ih godina prošlog stoljeća Sonny Rollinsa. Kvartet je izdao tri albuma: Sitting in the shade (2018), Swinging all the way (2020) i Light blue morning daylight (2022) s originalnim glazbom akademskog pijanista Marka Petrušiča. Glazba je napisana u duhu tradicionalnog jazza. Posljednji album je još uvijek ukorijenjen u tradiciji, ali se je prvi put okrenuo i prema modernijem zvuku. Uz Petrušičeve skladbe, na albumu se nalazi balada Korona autora Nikole Matošiča, inspirirana iskustvom pandemije. Pogotovo u korona razdoblju zvuk kvarteta se organski mijenjao, ali ne prema klišejima, već prema vlastitoj viziji zvuka.

Koncert će se održati u Velikoj dvorani HNK Zadar, s početkom u 20 sati.  Just Friends quartet predstavit će zadarskoj publici autorsku glazbu uz izvođenje glazbe  iz različitog razdoblja bogate jazz tradicije.  

Marko Petrušić: klavir

Bojan Volk: saksofon

Nikola Matošić: kontrabas

Enos Kugler: bubnjevi

Ulaznice možete kupiti na blagajni HNK Zadar i online na sustavu Eventim https://www.eventim.hr/hr/ulaznice/just-friends-quartet-zadar-hrvatsko-narodno-kazaliste-602235/event.html?v=41433 Cijena ulaznice iznosi 9 eura.  Radno vrijeme blagajne od 11 do 13 sati i na dan koncerta od 11 do 13 sati i od 18 do 20 sati.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) PANEL O OPTIMIZACIJI UPOTREBE PESTICIDA I KLIMATSKIM PROMJENAMA Porast temperature povećat će broj kukaca i ugroziti poljoprivredu na Mediteranu

Objavljeno

-

By

Na Sveučilištu u Zadru danas je u okviru projekta „Proizvodnja hrane, biokompozita i biogoriva iz žitarica u kružnom biogospodarstvu“ održana panel rasprava „Optimizacija upotrebe pesticida za smanjenje negativnog utjecaja klimatskih promjena na poljoprivrednu proizvodnju“.

Panel rasprava dio je aktivnosti projekta koje Sveučilište u Zadru provodi u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te Tekstilno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, a koji  obuhvaća primijenjena istraživanja ispravnih agrotehničkih mjera za stare i nove sorte pšenice i ječma te hibride kukuruza kako bi se utvrdili optimalni omjeri između zrna i biomase kao i prisutnost mikotoksina.

– Klimatske promjene i povećane temperature otvaraju prostor za nove štetnike i veću pojavnost plijesni, čime se izravno utječe na kvalitetu i sanitarnu neispravnost. Te su promjene nažalost vrelo izvjesne a na nama je da vidimo kojom će brzinom nastupati i kako se za njih možemo pripremiti. Ne možemo to napraviti tako da potpuno ukinemo pesticide, a zamijenimo ih prirodnim proizvodima. Neke od najotrovnijih stvari na svijetu su potpuno prirodne. Naravno, trebamo podizati svijest, optimalno koristiti preparate kako bismo u naše kulture unosili što manje toksina, bilo prirodnih ili sintetičkih, istaknuo je prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Slaven Zjalić.

Izv. prof. dr. sc. Tomislav Kos s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru govorio je o utjecaju klimatskih promjena na kukce kao vektora spora mikotoksigenih gljiva. Mediteransko podneblje je klimatski vrlo osjetljivo i promjena će zasigurno biti, a neke od njih odnose se na kukce kojih prije nije bilo ili ih je bilo u znatno manjem broju. U istraživanju koje je provedeno na prikupljenim kukuruznim zlaticama i kukuruznim moljcima otkrivena je velika vjerojatnost prijenosa mikotoksina preko ovih kukaca.

– Na područjima gdje se suzbijala zlatica pojava mikotoksina je bila značajno manja. Neupitno je da će se mjere zaštite morati nastaviti provoditi, a naši poljoprivrednici nisu  skloni praćenju pojave štetnih organizama u polju. Jedan od izlaza je sadnja lokalno prilagođenih kultivara, rekao je Kos.

Dr. sc. Dario Ivić, rukovoditelj Odjela za biljno zdravstvo Hrvatske agencija za poljoprivredu i hranu, izlagao je o posljedicama ukidanja djelatnih tvari i padu kvalitete i kvantitete prinosa pri promjeni klime. S jedne strane tu su brojni pritisci za visokom kvalitetom i zdravstvenim standardima, a s druge dostupnost proizvoda po prihvatljivim cijenama.

– EU kaže da se poljoprivreda mora promijeniti i u tom cilju je donijela Europski zeleni plan, uz koji bi do 2050. postala klimatski neutralan kontinent. Strategija je “Od polja do stola” nalaže sigurnu i cjenovno pristupačnu hranu, poštivanje načela održivosti i zaštite okoliša, prelazak na pravedan, zdrav i ekološki prihvatljiv prehrambeni sustav. To je sve lijepo na papiru, nema baš previše veze sa stvarnim životom. Do 2030. uporna kemijskih pesticida bi se trebala smanjiti za pola, a veliki teret pritom pada na leđa samih poljoprivrednika. Pitanje je kako će se oni u tome snaći, kaže Ivić.

Izv. prof. dr. sc. Darija Lemić  sa Zavoda za poljoprivrednu zoologiju Agronomskog fakulteta u Zagrebu izlagala je o učinku klimatskih promjena na unesene i autohtone invazivne kukce štetne u poljoprivredi. Temperatura je najvažniji čimbenik koji utječe na populaciju kukaca – kada se poveća, utječe utiče na dinamiku populacije, ubrzava metabolizam, potiče na više hranjenja i razmnožavanja, a zbog blagih zima preživljava zimu te je u proljeće vrlo brojna. Ako je temperatura preniska ili previsoka populacija raste sporije, zbog čega su gubici veći u umjerenim područja nego u tropima.

– Nužne su nove strategije suzbijanja kukaca, temeljene na najsuvremenijim alatima kao što su znanstvena predviđanja i znanstveno potvrđeni ekonomski pragovi odluke za suzbijanje, zaključila je panel dr. Lemić.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MOST, DNEVNE BOLNICE, BUNKER ZA LINEARNI AKCELERATOR… Evo dokle se došlo sa radovima u OB Zadar…

Objavljeno

-

By

Radovi na izgradnji mosta tj. interne komunikacije između zgrade Nova interna i zgrade Dnevnih bolnica, koji će služiti za neometanu komunikaciju između zgrada te prijevoza pacijenata, trenutno su u fazi izvođenja. Veza se izvodi temeljem Glavnog projekta i dobivene građevinske dozvole.

Podrum, tj. bunker za smještaj linearnog akceleratora je građevinski završen, te sukladno dosadašnjim provedenim ispitivanjima zadovoljava sve uvjete, stoji u obavijesti iz zadarske bolnice.

Trenutno je u fazi projektiranje dviju prostorija (prostor linearnog akceleratora i CT simulatora), sukladno traženim karakteristikama uređaja (tehničkoj specifikaciji uređaja).
Tehničku specifikaciju izradilo je stručno povjerenstvo imenovano od strane Ministarstva zdravstva. Projektom unutarnjeg uređenja nabavit će se vrata bunkera koji su određeni Elaboratom instituta Ruđer Bošković. Dok Povjerenstvo za analizu stanja radioterapijske opreme u bolničkim zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj nije izradilo svoj elaborat temeljem kojeg je Stručno povjerenstvo za izradu tehničkih specifikacija izradilo specifikacije kojima se definira jakost i ostale karakteristike uređaja, nije se moglo pristupiti u unutarnje uređenje ovih dvaju prostora. Unutarnje uređenje određuje snaga instaliranog uređaja, vrsta i jakost zračenja, da li će se montirati na strop ili pod, mikrolokacije instalacija, snaga sustava za hlađenje, potrebna snaga električne energije, potreba za tehničkim sobama i sl.

Nakon okončanja postupka za unutarnje uređenje prostor će biti u potpunosti spreman za prihvat uređaja. Ovim putem napominjemo da je prostor („bunker“) Opće bolnice Zadar u najvišem stupnju gotovosti od svih drugih 21 bunkera u Republici Hrvatskoj tj. svih kliničkih bolničkih centara u RH a za koje će se ovim projektom nabavljati oprema (Zagreb, Osijek, KBCSM, Split, Rijeka). Naime svim ostalim centrima, bez obzira što već imaju akcelerator predstoji isti proces nabave izvedbenog projekta uređenja sukladno performansa uređaja, dodaje se iz OB Zadar.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) VELIKI TJEDAN / Najava bogoslužja koje će predvoditi zadarski nadbiskup Zgrablić

Objavljeno

-

By

foto: Ines Grbić/Zadarska nadbiskupija

1Na Cvjetnicu, Nedjelju Muke Gospodnje 2. travnja, misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Nadbiskup Zgrablić, koncelebranti i puk okupljaju se u 11 sati u crkvi sv. Marije kod zadarskih benediktinki gdje će mons. Zgrablić blagosloviti maslinove grančice.

U spomen na Isusov slavni ulazak u Jeruzalem, procesija će krenuti od crkve sv. Marije do katedrale sv. Stošije gdje će se za vrijeme mise pjevati Muka Gospodina našeg Isusa Krista.

2. Na Veliki četvrtak, 6. travnja, misu posvete ulja u 9 sati u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Nadbiskup će na misi blagosloviti ulje i posvetiti krizmu, a svećenici koji djeluju u Nadbiskupiji obnavljaju svoja svećenička obećanja dana na ređenju. Na to misno slavlje pozvani su osobito ovogodišnji krizmanici i katekumeni, vjeroučitelji, članovi župnih vijeća i suradnici u župi.

Na Veliki četvrtak, 6. travnja, Misu Večere Gospodnje, u spomen ustanovljenja svete euharistije i svećeništva, s obredom pranja nogu 12 predstavnika župa, u 19 sati u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Nakon mise, Sveto Otajstvo prenosi se u Božji grob u pokrajnjoj lađi katedrale gdje puk ostaje u molitvi i klanjanju, uz pjevanje Gospinog plača, koje predvodi Katedralni zbor sv. Stošije pod vodstvom mo Žana Morovića. 

3. Na Veliki petak, 7. travnja, Službu Muke Gospodnje u 19 sati u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Nakon obreda u katedrali, nadbiskup, svećenici i puk idu u procesiji s Križem središtem Zadra, za vrijeme koje će se pjevati prijekori Puče moj – od katedrale sv. Stošije, Širokom ulicom do crkve sv. Šime, gdje će nadbiskup Zgrablić puku udijeliti blagoslov s Križem.

Na Veliki petak, prigoda za ispovijed u katedrali sv. Stošije je od  8,30 do 12 sati.

4. Na Veliku subotu, 8. travnja, Uskrsno bdjenje u katedrali sv. Stošije u Zadru koje započinje s blagoslovom novog ognja na Trgu sv. Stošije u 21 sat predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.


5. Na svetkovinu Uskrsa, u nedjelju, 9. travnja, koncelebrirano misno slavlje u 11 sati u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Fotografije: I. Grbić
 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu