Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

REAGIRANJE Šušković: “Negativnom kampanjom USPVRH nanosi veliku štetu hrvatskim vatrogascima!”

Objavljeno

-

U nastavku donosimo priopćenje za javnost Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH (SDLSN RH) vezano uz sindikalno djelovanje SDLSN RH u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Zadar:

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske već se godinama aktivno bori za donošenje Pravilnika o klasifikaciji radnih mjesta u vatrogastvu koji treba urediti materijalna i druga radna prava profesionalnih vatrogasca. Zbog nedonošenja Pravilnika događaju se sve veći problemi na terenu, a zbog neuređenog sustava hrvatski profesionalni vatrogasci suočavaju se s mnogim problemima.

SDLSN RH bio je jedan od važnijih partnera prilikom izrade Zakona o vatrogastvu te Pravilnika o klasifikaciji radnih mjesta u vatrogastvu. Taj Pravilnik trebao je biti donesen šest mjeseci od donošenja Zakona o vatrogastvu, koji je stupio na snagu 1. siječnja 2020. godine.

„Mi se pitamo, gdje je zapelo s donošenjem Pravilnika u čijoj smo izradi aktivno sudjelovali kako bismo napokon uredili materijalna i druga radna prava za profesionalne vatrogasce u Hrvatskoj. Već više od dvije godine upozoravamo na sastancima i putem medija na hitno donošenje Pravilnika. Prema našim informacijama, Pravilnik je dostavljen Vladi RH, ali ondje je i zapeo jer očito je nekome u interesu da se taj Pravilnik ne donese. Zašto? Mi ne znamo, ali ono što znamo je da nećemo odustajati od našeg cilja – a to je da svi vatrogasci budu vjerodostojno plaćeni za svoj rad, da se uredi smjenski rad vatrogasaca, da rade u adekvatnoj i sigurnoj opremi prema najvišim sigurnosnim standardima“, dodala je Šušković.

Budući da je SDLSN RH bio jedan od ključnih savjetodavnih tijela za izradu Pravilnika ovim putem odbacujemo neistinite i neutvrđene tvrdnje Udruge sindikata profesionalnih vatrogasca RH, koje su predstavnici udruge iznijeli u javnost, optuživši SDLSN za nepovoljan položaj profesionalnih vatrogasaca u Hrvatskoj.

Neistinitim informacijama USPVRH manipulira javnošću, a sve na štetu hrvatskih vatrogasaca koji riskiraju svoje živote kako bi spasili druge.

„Odjednom se na hrvatskoj sceni pojavljuje udruga koja radi suprotno svemu što sindikati rade za svoje članove i misli da će obmanama i izokretanjem činjenica pomoći hrvatskim vatrogascima. S takvim neprimjerenim načinom komunikacije zasigurno neće ništa postići, a tim više što USPVRH nema legitimno pravo ugovaranja većih prava za vatrogasce pa svojim članovima i javno širi laži i dezinformacije“, poručila je predsjednica sindikata koji u svom članstvu obuhvaća 45 profesionalnih vatrogasnih postrojbi, od 75 koliko ih ima trenutačno u Hrvatskoj, Iva Šušković.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

LJETO NE POPUŠTA / Sunčano i vruće i u novom tjednu. Nešto niže temperature tek za vikend?

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas pretežno sunčano, u unutrašnjosti ujutro mjestimice više oblaka, a lokalno i magla. Vjetar slab, na istoku i umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu umjerena bura, ponegdje na udare jaka, rijetko i olujna, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka od 22 do 27 °C, u Dalmaciji malo viša.

U ponedjeljak će prevladavati sunčano te u većini krajeva danju vrlo toplo. U unutrašnjosti ujutro mjestimice magla. Vjetar uglavnom slab. Na Jadranu slaba do umjerena bura, lokalno s jakim udarima, popodne sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 7 do 12, na moru od 16 do 21 °C. Najviša dnevna između 24 i 29 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Početkom radnog tjedna prevladavat će sunčano vrijeme. Na kopnu će ujutro mjestimice biti magle, osobito u utorak. U srijedu zatim u unutrašnjosti porast naoblake i ponegdje malo kiše. U utorak će u unutrašnjosti zapuhati umjeren jugozapadnjak koji će u srijedu okrenuti na sjeverac. Na moru će nakon burina i maestrala u utorak zapuhati jugo i već u srijedu okrenuti na buru. U srijedu malo niže dnevne vrijednosti temperature osobito u unutrašnjosti.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) RAŽANAC / Obilježena 30. godišnjica utemeljenja općine – priznanja bivšim načelnicima i predsjednicima Vijeća

Objavljeno

-

By

U Ražancu je uoči blagdana nebeske zaštitnice Gospe od Ružarija svečano proslavljen Dan Općine.

Uz načelnika Općine Ražanac Damira Jordana i predsjednika Općinskog vijeća Petra Miočića okupljanjima su se obratili župan Božidar Longin, saborski zastupnik Rade Šimičević, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić i zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak.

Povodom 30. obljetnice osnutka Općine Ražanac, Grb općine dodijeljen je svim bivšim načelnicima i predsjednicima Općinskog vijeća. Godišnje nagrade uručene su Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Ražanac, učiteljici OŠ Jurja Barkovića Lidiji Rudić, posthumno pok. Ljubomiru Tičku, dok su Grb Općine Ražanac dobile učenice osmog razreda O.Š. Jurja Barakovića Petra Jović i Mija Gruban, za uzorne uspjehe tijekom školovanja.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) TJEDAN FILANTROPIJE U ZADARSKOJ BOLNICI: Učenici oslikali mural, izrađivali igračke i posadili stabla

Objavljeno

-

By

Naš je grad jučer bio centar svita, barem što se filantropa tiče, objavljeno je iz OB Zadar.

Zadar je ugostio središnje događanje Tjedna filantropije 2023.godine, a niz aktivnosti tim je povodom organiziran u okrugu Opće bolnice. Sve je, dakako, usmjereno djeci i mladima kako bi ih se potaknulo na filantropski angažman, na pomaganje drugima i na vjerovanje u dobrotu čovjeka.

Tjedan filantropije obilježava se od 23.rujna do 1.listopada, a sve uz potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva u suradnji s Europskom zakladom za filantropiju i društveni razvoj.

U jučerašnje aktivnosti uključile su se tri škole s područja naše županije: Osnovna škola Stanovi, Osnovna škola Sveti Filip i Jakov i Klasična gimnazija Ivana Pavla II.

Učenici su, u suradnji s uličnim umjetnikom Mirom Petkovićem Modulom, oslikali zidni mural kod Službe za ginekologiju i opstetriciju. Oni najmlađi učenici su na radionicama u IMPACT centru izrađivali igračke koje su potom darovali malim pacijentima na Odjelu pedijatrije. Svi su pak zajedno uljepšali zeleno srce našeg grada. Posadili su donirana stabla u bolničkom okrugu i tako zazelenili naš okoliš.

Iz Zadra su danas odaslane predivne slike djece i mladih koji se ne ustručavaju djelovati i zalagati za druge. Oni su naša bolja budućnost!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu