Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) Prvi Dan klasične filologije na Sveučilištu u Zadru: što su jeli stari Grci i Rimljani?

Objavljeno

-

Odjel za klasičnu filologiju u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru organizirao je prvi Dan klasične filologije u svrhu upoznavanja antičke kulture i civilizacije.

U prvom dijelu programa, u okviru tematskog bloka „Hrana u antici”, studenti te učenici Gimnazije Vladimira Nazora i Nadbiskupske klasične gimnazije Ivana Pavla II., prevođeni svojim profesoricama Sandrom Gospić, Teom Jerkušić i Ines Rakvin, jučer su mogli čuti tri kratka predavanja o proizvodnji hrane u antici te o tome što su jeli stari Grci i Rimljani, uz prezentaciju nekoliko starogrčkih i rimskih jela. U drugom dijelu programa odvijala se radionica iz antičke kozmetike, edukativna aktivnost „Šetnja antičkim svijetom” i kviz znanja iz antičke civilizacije.

– Dan klasične filologije nastavnici našeg Odjela osmislili su kako bi svima zainteresiranima, a ponajprije mladima, približili neke aspekte antičke kulture i civilizacije te ukazali na važnost antičkog naslijeđa u našem svakodnevnom životu. Cilj nam je osvijestiti društvo kako antika nije neka zaboravljena prošlost, neko davno doba koje na vremenskoj crti datiramo prije 2000 godina. Antika je svugdje oko nas u nama, a da često puta togo nismo svjesni, istaknula je u pozdravnoj riječi pročelnica Odjela doc. dr. sc. Teuta Serreqi Jurić.

Mr. sc. Sanja Smodlaka Vitas održala je zanimljivu prezentaciju o proizvodnji hrane u antici, nekim namirnicama koje su i danas temelj prehrane na Mediteranu, ali i nekim gotovo zaboravljenima. Mediteransku trijadu i onda i danas činile su tri glavne kulture – žitarice, masline i vinova loza. Neke od tadašnjih žitarica danas su gotovo zaboravljene, bilo zbog toga što se zbog većeg profita razvijala monokultura, bilo zbog namirnica iz „Novog svijeta“ poput kukuruza. Zanimljivo je da su rimsku riječ za žitarice – frumenta – u zadarskom kraju preuzeli i prilagodili za označavanje kukuruza, koji se tako isključivo u ovom kraju nazivao „vrmenta“.

Uz prezentaciju i kušanje nekadašnjih jela i začina predavanje o tome što su jeli stari Rimljani održala je doc. dr. sc. Ankica Bralić Petković, dok je Serreqi izlagala o prehrani starih Grka.

U drugom dijelu programa učenici su imali priliku pogledati izradu preparata za čišćenje lica po recepturi rimskog pjesnika Ovidija, sudjelovati u edukativnoj aktivnosti pod nazivom „Šetnja antičkim svijetom“ te igrati kviz znanja iz antičke civilizacije.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

ŽUPANIJSKI DANI / U subotu predstavljanje projekta „Jedimo zdravo“

Objavljeno

-

By

Zadarska županija je u suradnji s Hotelijersko-turističkom i ugostiteljskom školom provela  program usavršavanja kuhara osnovnih škola Županije.

Uvođenjem obvezne prehrane učenika u osnovnim školama iskazala se potreba za dodatnim usavršavanjem prethodno stečenih znanja i vještina, a u svrhu stjecanja novih znanja i vještina u pripremanju zdravih i hranjivih obroka za djecu.

Program se sastojao od dva dijela: zdrave mediteranske prehrane i dijetalne prehrane.

Nastava se sastojala od  teorijske i praktične nastave koja se odvijala  u specijaliziranim praktikumima kuharstva i slastičarstva.

Program je obuhvaćao mediteransku prehranu, namirnice mediteranske prehrane, mediteranska jela, osnove dijetalne prehrane, namirnice dijetalne prehrane, pripremanje dijetalnih jela i higijene u ugostiteljstvu.

Program su vodili nastavnik kuharstva Renato Kraljev i nastavnica slastičarstva Kristina Lončar.

U programu su sudjelovale:

OŠ Privlaka, Ljubica Begonja,

OŠ Privlaka, Tomislava Glavan,

OŠ Braća Ribar, Posedarje, Branka Knežević

OŠ Braća Ribar, Posedarje, Marija Klanac

OŠ Stjepana Radića Bibinje,  Ana Lisica

OŠ Stjepana Radića Bibinje,  Ljerka Mirt

OŠ Pakoštane, Mandalina Vulin

OŠ Pakoštane, Anita Macuka

Prezentacija realiziranog programa biti će u sklopu Županijskih dana  na Narodnom trgu u subotu, 20. 4. 2024. u vremenu od 10,00 – 12,00 sati.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MATICA HRVATSKA / Predstavljanje knjige Mladena Barabe Cvitića: Marina kruna 

Objavljeno

-

By

Ogranak Matice hrvatske u Zadru predstavlja knjigu Mladena Barabe Cvitića: Marina kruna.

Predstavljanje će se održati u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru, na adresi Don Ive Prodana 1, u utorak 23. travnja s početkom u 18:30.

Sudjeluju: Ante Nadomir Tadić Šutra, prof., Marin Fuzul te Mladen Baraba Cvitić, autor knjige.

U glazbenom dijelu programa sudjeluje klapa Koporan iz Poličnika.

Marinu krunu na stihove Mladena Barabe uglazbio je Ljubo  Stipišić Delmata, 2010. godine.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SUBOTA, 27. TRAVNJA / Svečana proslava blagdana blaženog Jakova Zadranina. Donosimo program…

Objavljeno

-

By

Blagdan blaženog Jakova Zadranina svečano će biti proslavljen u Crkvi sv. Frane, u subotu, 27. travnja.

Povodom blagdana, pod pokroviteljstvom Franjevačkog samostana sv. Frane, Grada Zadra, Zadarske županije, Narodnog muzeja Zadar, OŠ Zadarski otoci/ Muzej u školi i Udruge glagoljaša Zadar, organiziran je prvi likovni natječaj za učenike osnovne škole „Blizu je, blizu“, na temu: Život i rad  blaženog  Jakova Zadranina.

Svečanu svetu misu u 19 sati predvodit će fra Tomislav Šanko, provincijal.

Poslije svete Mise bit će dodijeljene nagrade autorima najuspješnijih likovnih radova, a nagrađeni radovi bit će izloženi u „Sobi blaženog Jakova“ u klaustru samostana.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu