Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Zadarska županija ustupila vatrogascima opremu vrijednu preko dva milijuna kuna

Objavljeno

-

U srijedu, 28. prosinca 2022. godine održana je primopredaja dva milijuna kuna vrijedne opreme nabavljene kroz projekt FIRESPILL – Poticanje poboljšane reakcije prekograničnih službi za hitne slučajeve i prevencija povećanjem razine sigurnosti.

Zadarska županija je u sklopu provedbe projekta FIRESPILL nabavila vatrogasnu opremu u vrijednosti od 2.049.212,50 kuna koju je ustupila Javnoj Vatrogasnoj postrojbi Zadar.

Oprema se sastoji od 500 tlačnih crijeva; 450 leđnih naprtnjača za gašenje šumskih požara; 60 izolacijskih aparata za zaštitu dišnih organa s kompozitnom bocom; 4 maske za izolacijski aparat s komunikacijskim uređajem te 50 interventnih vatrogasnih odijela.

Primopredaji su nazočili župan Božidar Longin, načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije i zamjenik župana Šime Vicković, zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Matej Rudić, zapovjednik Javne Vatrogasne postrojbe Zadar Željko Šoša, ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković, načelnik Policijske uprave zadarske Anton Dražina, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Daniel Segarić te predstavnici projektnih partnera i ostalih javnih službi.

„Javna vatrogasna postrojba Zadar ostvari godišnje 800 do 900 intervencija. Ova oprema će itekako dobro doći pri spašavanju ljudskih života i materijalne imovine naših građana. Ovim putem želim zahvaliti županu i Zadarskoj županiji te Agenciji ZADRA NOVA na ovoj značajnoj donaciji koja će nam biti iznimno korisna prilikom naših intervencija“, kazao je zapovjednik Šoša.

„Oprema je nabavljena s ciljem unaprjeđenja operativne sposobnosti vatrogasaca i povećanju razine sigurnosti. Zadarska županija i ZADRA NOVA nam godinama pružaju značajnu pomoć opremanjem naše vatrogasne postrojbe, uz ostalo i povlačenjem sredstava iz Europskih fondova te im zahvaljujemo na tome“, istaknuo je zapovjednik Rudić.

„Poplava koju smo doživjeli u našoj županiji prije nekoliko godina ili potres koji je pogodio Banovinu podsjetnik su koliko su prirodne katastrofe nepredvidive i kako je jedino što možemo učiniti biti dobro pripremljeni na njih, a ovaj projekt ima za cilj upravo to“, poručio je župan Longin dodavši da je ukupna vrijednost projekta FIRESPILL oko 16,5 milijuna eura, a u njemu sudjeluje čak 15 partnera iz Hrvatske i Italije.

„U konačnici, naši će uvijek spremni hrabri vatrogasci imati bolju opremu koja će im pomoći da se lakše nose s izazovima koje posao pred njih stavlja, a mi građani živjeti mirnije uz osjećaj još veće sigurnosti“, dodao je župan.

Nakon primopredaje i predstavljanja opreme, održan je i Info dan o pandemiji koronavirusne bolesti tijekom kojeg je stručno predavanje održao prof. dr. sc. Boris Dželalija. Zatim je voditelj Odjela za provedbu programa i projekata Agencije ZADRA NOVA Ive Surić predstavio evaluaciju vatrogasne vježbe održane u Zatonu 10. svibnja 2022. godine koja je također održana u sklopu projekta FIRESPILL.

Cilj projekt FIRESPILL je poboljšanje kapaciteta žurnih službi u svrhu povećanja prekogranične učinkovitosti u borbi protiv prirodnih i ljudskim utjecajem izazvanih katastrofa smanjujući izloženost stanovništva utjecaju opasnosti. Također, projekt za cilj ima i povećanje sigurnosti hrvatskog i talijanskog Jadranskog bazena poboljšanjem mjera i instrumenata za sprječavanje i upravljanje izvanrednim stanjima. Projekt se financira iz Programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta je 16.492.799,60 eura, a Zadarska županija partner je u projektu.

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA kao regionalni koordinator pruža tehničku pomoć Zadarskoj županiji u provedbi projekta. To Agenciji omogućuje drugi projekt sufinanciran EU sredstvima, ZADRA NOVA ZA VAS, kroz koji se financiraju plaće djelatnika tako da usluge pružanja tehničke pomoći financijski ne opterećuju onoga kome se pomoć pruža.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

26.000 KUNA / Zekanović Dukiću uručio zahvalnicu na donaciji Lige protiv raka

Objavljeno

-

By

Dana 31. ožujka 2023. udruzi Liga protiv raka Zadar uručena je zahvalnica za donaciju financijskih sredstava u svrhu kupnje kreveta za potrebe Odjela za hematologiju Opće bolnice Zadar.

Zahvalnicu je u ime Udruge primio predsjednik Lige protiv raka Branko Dukić, dr. med. kojemu su djelatnici istaknuli kako je riječ o opremi koja će poboljšati rad Odjela.

U ime Opće bolnice Zadar na donaciji su se zahvalili pročelnik Službe za interne bolesti izv. prof. dr. sc. Dražen Zekanović, prim. dr. med., glavna medicinska sestra Službe za interne bolesti Ivana Galić Varga, bacc. med. techn. i voditeljica Odjela za hematologiju Martina Morić Perić, dr. med.

Ukupna vrijednost donacije iznosi 3.450,80 EUR (26.000,00 kn).

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) PANEL O OPTIMIZACIJI UPOTREBE PESTICIDA I KLIMATSKIM PROMJENAMA Porast temperature povećat će broj kukaca i ugroziti poljoprivredu na Mediteranu

Objavljeno

-

By

Na Sveučilištu u Zadru danas je u okviru projekta „Proizvodnja hrane, biokompozita i biogoriva iz žitarica u kružnom biogospodarstvu“ održana panel rasprava „Optimizacija upotrebe pesticida za smanjenje negativnog utjecaja klimatskih promjena na poljoprivrednu proizvodnju“.

Panel rasprava dio je aktivnosti projekta koje Sveučilište u Zadru provodi u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te Tekstilno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, a koji  obuhvaća primijenjena istraživanja ispravnih agrotehničkih mjera za stare i nove sorte pšenice i ječma te hibride kukuruza kako bi se utvrdili optimalni omjeri između zrna i biomase kao i prisutnost mikotoksina.

– Klimatske promjene i povećane temperature otvaraju prostor za nove štetnike i veću pojavnost plijesni, čime se izravno utječe na kvalitetu i sanitarnu neispravnost. Te su promjene nažalost vrelo izvjesne a na nama je da vidimo kojom će brzinom nastupati i kako se za njih možemo pripremiti. Ne možemo to napraviti tako da potpuno ukinemo pesticide, a zamijenimo ih prirodnim proizvodima. Neke od najotrovnijih stvari na svijetu su potpuno prirodne. Naravno, trebamo podizati svijest, optimalno koristiti preparate kako bismo u naše kulture unosili što manje toksina, bilo prirodnih ili sintetičkih, istaknuo je prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Slaven Zjalić.

Izv. prof. dr. sc. Tomislav Kos s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru govorio je o utjecaju klimatskih promjena na kukce kao vektora spora mikotoksigenih gljiva. Mediteransko podneblje je klimatski vrlo osjetljivo i promjena će zasigurno biti, a neke od njih odnose se na kukce kojih prije nije bilo ili ih je bilo u znatno manjem broju. U istraživanju koje je provedeno na prikupljenim kukuruznim zlaticama i kukuruznim moljcima otkrivena je velika vjerojatnost prijenosa mikotoksina preko ovih kukaca.

– Na područjima gdje se suzbijala zlatica pojava mikotoksina je bila značajno manja. Neupitno je da će se mjere zaštite morati nastaviti provoditi, a naši poljoprivrednici nisu  skloni praćenju pojave štetnih organizama u polju. Jedan od izlaza je sadnja lokalno prilagođenih kultivara, rekao je Kos.

Dr. sc. Dario Ivić, rukovoditelj Odjela za biljno zdravstvo Hrvatske agencija za poljoprivredu i hranu, izlagao je o posljedicama ukidanja djelatnih tvari i padu kvalitete i kvantitete prinosa pri promjeni klime. S jedne strane tu su brojni pritisci za visokom kvalitetom i zdravstvenim standardima, a s druge dostupnost proizvoda po prihvatljivim cijenama.

– EU kaže da se poljoprivreda mora promijeniti i u tom cilju je donijela Europski zeleni plan, uz koji bi do 2050. postala klimatski neutralan kontinent. Strategija je “Od polja do stola” nalaže sigurnu i cjenovno pristupačnu hranu, poštivanje načela održivosti i zaštite okoliša, prelazak na pravedan, zdrav i ekološki prihvatljiv prehrambeni sustav. To je sve lijepo na papiru, nema baš previše veze sa stvarnim životom. Do 2030. uporna kemijskih pesticida bi se trebala smanjiti za pola, a veliki teret pritom pada na leđa samih poljoprivrednika. Pitanje je kako će se oni u tome snaći, kaže Ivić.

Izv. prof. dr. sc. Darija Lemić  sa Zavoda za poljoprivrednu zoologiju Agronomskog fakulteta u Zagrebu izlagala je o učinku klimatskih promjena na unesene i autohtone invazivne kukce štetne u poljoprivredi. Temperatura je najvažniji čimbenik koji utječe na populaciju kukaca – kada se poveća, utječe utiče na dinamiku populacije, ubrzava metabolizam, potiče na više hranjenja i razmnožavanja, a zbog blagih zima preživljava zimu te je u proljeće vrlo brojna. Ako je temperatura preniska ili previsoka populacija raste sporije, zbog čega su gubici veći u umjerenim područja nego u tropima.

– Nužne su nove strategije suzbijanja kukaca, temeljene na najsuvremenijim alatima kao što su znanstvena predviđanja i znanstveno potvrđeni ekonomski pragovi odluke za suzbijanje, zaključila je panel dr. Lemić.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

MOST, DNEVNE BOLNICE, BUNKER ZA LINEARNI AKCELERATOR… Evo dokle se došlo sa radovima u OB Zadar…

Objavljeno

-

By

Radovi na izgradnji mosta tj. interne komunikacije između zgrade Nova interna i zgrade Dnevnih bolnica, koji će služiti za neometanu komunikaciju između zgrada te prijevoza pacijenata, trenutno su u fazi izvođenja. Veza se izvodi temeljem Glavnog projekta i dobivene građevinske dozvole.

Podrum, tj. bunker za smještaj linearnog akceleratora je građevinski završen, te sukladno dosadašnjim provedenim ispitivanjima zadovoljava sve uvjete, stoji u obavijesti iz zadarske bolnice.

Trenutno je u fazi projektiranje dviju prostorija (prostor linearnog akceleratora i CT simulatora), sukladno traženim karakteristikama uređaja (tehničkoj specifikaciji uređaja).
Tehničku specifikaciju izradilo je stručno povjerenstvo imenovano od strane Ministarstva zdravstva. Projektom unutarnjeg uređenja nabavit će se vrata bunkera koji su određeni Elaboratom instituta Ruđer Bošković. Dok Povjerenstvo za analizu stanja radioterapijske opreme u bolničkim zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj nije izradilo svoj elaborat temeljem kojeg je Stručno povjerenstvo za izradu tehničkih specifikacija izradilo specifikacije kojima se definira jakost i ostale karakteristike uređaja, nije se moglo pristupiti u unutarnje uređenje ovih dvaju prostora. Unutarnje uređenje određuje snaga instaliranog uređaja, vrsta i jakost zračenja, da li će se montirati na strop ili pod, mikrolokacije instalacija, snaga sustava za hlađenje, potrebna snaga električne energije, potreba za tehničkim sobama i sl.

Nakon okončanja postupka za unutarnje uređenje prostor će biti u potpunosti spreman za prihvat uređaja. Ovim putem napominjemo da je prostor („bunker“) Opće bolnice Zadar u najvišem stupnju gotovosti od svih drugih 21 bunkera u Republici Hrvatskoj tj. svih kliničkih bolničkih centara u RH a za koje će se ovim projektom nabavljati oprema (Zagreb, Osijek, KBCSM, Split, Rijeka). Naime svim ostalim centrima, bez obzira što već imaju akcelerator predstoji isti proces nabave izvedbenog projekta uređenja sukladno performansa uređaja, dodaje se iz OB Zadar.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu