Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) ZADARSKI NADBISKUPI SA RAVNATELJIMA ŠKOLA Puljić: “Imate našu podršku. Nije lako biti odgojitelj, raditi s mladima”

Objavljeno

-

Predbožićni susret zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića i zadarskog nadbiskupa koadjutora Milana Zgrablića s ravnateljima osnovnih i srednjih škola Zadarske županije održan je u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa ‘Zmajević’ u Zadru u srijedu, 21. prosinca.

Ravnateljima je prigodni nagovor uputio nadbiskup Puljić. Rekao je da je posao odgojitelja „plemeniti zadatak kojega obavljaju u ime društva, ali i u ime Crkve i dobra koje čine. Zaista smatram to svetim i plemenitim poslom i zato sam započeo s ovim susretima s vama, kako se već nekoliko godina okupljamo u predbožićno vrijeme, da vam damo podršku. Nije lako biti pedagog. Nije lako biti odgojitelj, nije lako raditi s mladima“ rekao je mons. Puljić u obraćanju ravnateljima.

Čestitavši im na njihovom odgovornom poslu i poželjevši obilje Božjeg blagoslova, nadbiskup je istaknuo kako je „najvrijednije za učitelje koji odgajaju i poučavaju i za djecu da mogu reći ‘Imao sam izvrsnog odgojitelja, imao sam izvrsnog profesora’, pa ga nosi u svom srcu“.

Poželio je ravnateljima da budu svjesni kako su učinili nešto dobro i plemenito u duhu opće-ljudskih kreposti, jer to i je smisao našeg rada i života na zemlji.         

„Činjenica je da smo mi po naravi ranjeni prvim istočnim grijehom. Čovjek bi želio biti pravedan, pošten, ali slabi smo – zato što smo ranjeni. Ranjeni smo u svim našim porama, počevši od razuma, volje, srca, i nekad zalutamo. Razum bi morao doći do pune i prave istine. A vidimo koliko ima zavedenih i zavodnika. I zavodnici imaju jako puno uspjeha“ upozorio je mons. Puljić. 

„Srce koje je plemenito i želi poštivati druge, rasti u dobroti, nekad zna biti tako otrovano, među rođacima, susjedima. Ali Božić je blagdan mira kada bi trebalo sve te barijere i teškoće prevladati i moliti Gospodina da nam pomogne da rastemo u dobroti“ potaknuo je zadarski nadbiskup.

Mons. Puljić istaknuo je i pozitivnost dva događaja koja smo kao narod proživjeli uz ovogodišnji Božić.

Prvi je pobjeda hrvatskih nogometaša reprezentativaca. „Kako smo bili ponosni na njih!? Ne samo zato što su pobijedili, nego zato što su pokazali primjer vrlina, zajedništva koje čovjek želi u svakoj obitelji, svakom mjestu i svakom društvu. Svaka im čast, kao i izborniku Zlatku Daliću. Čestitam mu što se ne umara ponavljati opće-ljudske, kršćanske vrednote: zajedništvo, poniznost, skromnost, poštovanje“ istaknuo je mons. Puljić, podsjetivši s ganućem kako su naši igrači išli tješiti igrače Brazila nakon njihovog poraza. „Pobijedili jesmo, ali niste vi radi toga poniženi. Igrali smo pošteno, ali nisu pokazali oholost.

U nama su probudili ponos i lijepo je biti ponosan. Ja moram reći u svoje ime, ja sam bio ponosan da su to naši ljudi, Hrvati. Da šire nešto pozitivno. I igrači i izbornik napravili su našem narodu i državi takvu reklamu. Kolega iz Vijetnama mi je poslao poruku Svaka čast, vidiš da se dogodilo nešto pozitivno.

Divim se našem izborniku Daliću da promiče te vrednote. I on je uvjeren u to. On zrači time što govori. To je događaj koji nam je dodatno oplemenio radost uz ovogodišnji Božić“ rekao je nadbiskup Puljić.

Drugi događaj kojeg mons. Puljić smatra važnim je ulazak u Schengenski prostor. „I to nije zanemarivo, i to je povijesni događaj. Mi smo sada u zajedništvu gdje smo zapravo pripadali već stotinama godina – mediteranska i srednjoeuropska Hrvatska“ istaknuo je nadbiskup.     

Ovih dana mons. Puljić je izdao knjižicu ‘Europa – osobito ozemlje na kartama svijeta“ koju je darovao ravnateljima. U tom kontekstu, nadbiskup je rekao: „Europa je zanimljiv kontinent. Zemljopisno gledano, Europa je mali poluotok Azije. Ali mi nismo Azijati. Mi smo Europljani.

A korijeni tome su, slikovito rečeno, u onome pozivu kojeg je apostol Pavao dobio dok je bio u Antiohiji. On ide ponijeti Isusovu poruku, a uglavnom je bio orijentiran prema Istoku, prema Antiohiji, Siriji, otocima, Cipru.

Odjedanput, dolazi poziv i on vidi mladića, Makedonca koji mu kaže Dođi i pomozi nam! I tada Pavao ide u Solun. I tada počinje ulazak kršćanstva u Europu. Europa je danas po tome poznata“ istaknuo je nadbiskup Puljić.

„Nažalost, Europa je poznata i po krvavim ratovima i onome što ne valja. Ali, Europu čine Europom prvenstveno kršćanske vrednote, kršćanstvo koje je Europu učinilo posebnim kontinentom“ naglasio je mons. Puljić.

U knjižici je objavio i stavove papa, hrvatskih biskupa i velikih, nadbiskup ih naziva – proroka, koje se inače naziva da su očevi Europe. To su Robert Schumann, Alcide de Gaspari i Konrad Adenauer.

„Sva trojica bili su uvjereni katolici koji su poslije Drugog svjetskog rata rekli, Idemo učiniti nešto drugačije. Ne podijeljenu Europu, nego ujedinjenu Europu. Ne zavađenu Europu, nego pomirenu Europu. I počeli su raditi na tome. I mi sad žanjemo plodove toga njihovog nastojanja. A sv. Ivan Pavao II. sanjao je ujedinjenu Europu od Portugala do Urala.

Kako je teško i bolno vidjeti da se baš tamo sad vodi krvavi rat Rusije prema Ukrajini. A Ivan Pavao II. je sanjao i jako puno učinio da je Berlinski zid pao, da su se ljudi približili, da su počeli sanjati drugačije“ rekao je nadbiskup Puljić, zaključivši čestitkom ravnateljima: „Čestit Božić, neka svi dani sljedeće godine budu blagoslovljeni. I da porastete u svijesti važnosti posla kojega činite. Neka vas Gospodin blagoslovi i čuva“.       

Prisutnima se obratio i mr. don Gašpar Dodić, predstojnik Katehetskog ureda Zadarske nadbiskupije. Zahvalio je ravnateljima „na svesrdnoj suradnji i dobrom razumijevanju u međusobnoj komunikaciji“, izražavajući nadu  da će „nastaviti u tom duhu neumorno zalagati se za dobrobit djece i mladih.

Naš odgojno-obrazovni rad nije puko pasivno čekanje budućih rezultata, uspjeha naših škola i učenika, nego puno više; on je prožet nadom i pouzdanjem da se upravo za to isplati ulagati sve snage i vrijeme kako bi naše škole i učenici postigli željeni cilj. To nije samo za njih dobro i korisno, već je i nemjerljiv doprinos boljitku šire zajednice, samoga društva“ rekao je don Gašpar, istaknuvši da to potvrđuje i događaj Božića.

„Jakost Božića leži u tome da nam slavlje u liturgiji bude događaj kojega ćemo unijeti u svakodnevni život; da iz Božićne šutnje nastane slušanje jednih drugoga; ugodni međusobni razgovori, više prijateljevanja i služenja drugima.

Biti tu za druge i s drugima. Susretati ljude ljubazno. Tako se događa utjelovljenje na Božji način! To je Božić. I čudo se događa češće nego što ovaj hladni svijet može pretpostaviti“ poručio je don Gašpar, čestitavši: Na dobro Vam došlo Isusovo porođenje!

Također, poželio je koadjutoru Zgrabliću obilje blagoslova i mudrosti u pastirskoj službi Nadbiskupije kada preuzme službu nadbiskupa ordinarija.

U ime ravnatelja, prisutnima se obratila Zdenka Sršen Juričević, voditeljica Vijeća ravnatelja Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole u Zadru.

Zahvalivši na prijemu, Juričević je rekla: „Mi ravnatelji imamo sreću svakodnevno provoditi vrijeme s mladim ljudima grada Zadra i Zadarske županije. Pred sobom u velikoj većini imamo mlade ljude koji koračaju svijetom čineći dobro i donoseći radost svom postojanju.

Uz nesebično zalaganje svih djelatnika škole, trudili smo se da mladi usvoje osnovne ljudske vrijednosti kao što su pravednost, hrabrost, umjerenost i razboritost. Tim vrlinama svi težimo i čine nas boljim ljudima.

Zahvalni smo na svemu lijepome što nam je protekla godina donijela: na darovima ljubavi, zajedništva i međusobnog poštivanja. U želji da nam i ovaj Božić služi kao zvijezda vodilja za dobra djela i bolje sutra, polažemo nadu u Božju providnost“ rekla je Juričević.

Zamolivši blagoslov nadbiskupa da svoj „plemeniti posao koji je zapravo poziv i dalje obavljaju s radošću“, Juričević je čestitala svima čestit Božić i blagoslovljenu Novu godinu, da je provedemo u miru i blagostanju.

Ines Grbić    

Foto: I. Grbić
 

Zadar

HNK Zadar: Otkazana večerašnja izvedba komedije Puni pansion

Objavljeno

-

By

Večerašnja izvedba komedije “Puni pansion” u HNK Zadar odgađa se zbog bolesti glumice. O novom terminu posjetitelji će biti naknadno obaviješteni.

Povrat za online kupljene ulaznice izvršit će se automatski u narednim danima, a za ulaznice kupljene na prodajnim mjestima potrebno je poslati zahtjev za povrat novca putem  https://www.entrio.hr/refund web forme najkasnije u roku od mjesec dana.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

STIŽE LJEPŠE VRIJEME / Kiša prijeti još danas i u petak; od subote sunčano i sve toplije

Objavljeno

-

By

Danas promjenjivo oblačno, ponegdje kiša, najmanje na istoku. U Gorskoj Hrvatskoj susnježica i snijeg. Na Jadranu pljuskovi praćeni grmljavinom na sjevernom dijelu prijepodne, a na jugu većinom sunčano, mjestimice su mogući kratkotrajni pljuskovi. U unutrašnjosti ujutro lokalno magla. Vjetar uglavnom slab, na Jadranu ponegdje umjerena bura pa jugozapadni i jugo. Najviša dnevna temperatura između 12 i 17 °C, u gorju malo niža.

U petak u unutrašnjosti djelomice sunčano i uglavnom suho. Na Jadranu promjenljivo mjestimice s kišom ili lokalnim pljuskovima. Vjetar na kopnu većinom slab južni i jugozapadni, na Jadranu većinom umjereno jugo. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 5, na Jadranu između 8 i 11, a najviša dnevna uglavnom od 15 do 19 °C.

IZGLEDI VREMENA:

U petak i subotu na kopnu djelomice sunčano i uglavnom suho, a na Jadranu promjenljivo mjestimice s kišom. U nedjelju pretežno sunčano i toplo. Vjetar na kopnu većinom slab jugozapadni, na Jadranu mjestimice umjereno jugo i jugozapadnjak. Temperatura zraka u postupnom porastu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) DAN OPĆINE / Gračac se aktivno razvija uz ruralni turizam i nove razvojne projekte

Objavljeno

-

By

Nizom aktivnosti obilježava se Dan općine Gračac i blagdan njezinog nebeskog zaštitnika Sv. Jurja. Tim je povodom u multimedijalnoj dvorani Kulturno informativnog centra Napredak održana Svečana sjednica Općinskog vijeća kojoj su, uz ostale, nazočili potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga i župan Božidar Longin sa zamjenikom Šimom Vickovićem.  

Okupljene su pozdravili domaćini, predsjednica Općinskog vijeća Ankica Rosadnić i načelnik Robert Juko koji je u svojem obraćanju istaknuo da se u Gračacu provode brojni projekti, uglavnom uz značajnu pomoć sredstava iz europskih i nacionalnih fondova te Zadarske županije. Općina se tijekom prošle godine suočila i s posljedicama velike poplave, no uz pomoć države i županije štete su uglavnom uspješno sanirane.

Veseli me doći u ovaj naš lički dio županije u općinu kao je površinom naša najveća jedinica lokalne samouprave, a veća je i od nekih županija, istaknuo je u svom obraćanju župan Longin.

„Najveći razvojni potencijal ovoga kraja jesu prirodne ljepote i čist okoliš, a u takvom okolišu najbolju razvojnu perspektivu imaju ekološka proizvodnja i ruralni turizam koji bilježi sve veće brojke. Ukazuje nam to na činjenicu da su gosti otkrili ovu ljepotu koja, za razliku od obale, ljeti pruža mir i svježinu te da je uloženo puno u podizanje i broja i kvalitete smještajnih kapaciteta. Bez sumnje je na porast gostiju utjecalo i otvaranje Centra izvrsnosti Cerovačke špilje, projektu na kojem je partner bila i Zadarska županija, kao i naša ustanova Natura Jadera. Županijska turistička zajednica, pak, osmislila je i posebnu kampanju promocije velebitskog i ličkog dijela naše županije“, naglasio je župan dodavši da Zadarska županija s općinom Gračac ima odličnu suradnju i kontinuirano pružamo pomoć lokalnoj samoupravi u ostvarenju značajnih projekata.

„Kvalitetna komunalna infrastruktura od izuzetne je važnosti i za život stanovnika i za razvoj turizma. Tako će Zadarska županija financirati izgradnju cjevovoda za priključak na vodovodnu mrežu Centra za izvrsnosti Cerovačke špilje. Županijska uprava za ceste u prošloj je godini obavila sanaciju šteta nakon poplave, kao i mosta preko Une u Suvaji. Županiji su kroz program podrške brdsko-planinskim područjima odobrena sredstva za uređenje školskog igrališta osnovne škole u Gračacu, a preko mehanizma prekogranične suradnje Hrvatska – BiH prijavili smo 850 tisuća eura vrijedan projekt koji uključuje uređenje pješačkih staza na području općine Gračac“, najavio je župan Longin.

Potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga naglasila je kako je Gračac dobar primjer proaktivne općine te najavila da će Vlada i dalje pružati potporu svim kvalitetnim projektima.

„Vrlo je važan partnerski odnos općina i gradova sa županijama i ministarstvima, jer je to konkretna mjera podrške razvojnim projektima i doprinos jačanju ravnomjernog regionalnog razvoja. Za nastavak gospodarskog rasta Hrvatske i uspješnog provođenja projekata važna je i stabilnost vlasti te vjerujem u nastavak partnerskog odnosa nacionalne i lokalne razine“, poručila je Šimpraga.

Na Svečanoj sjednici uručena su i godišnja priznanja. Nagrađene su najbolje učenice generacije, Doris Drlja (OŠ Nikole Tesle) i Marija Andrić (SŠ Gračac), a općinska priznanja zaslužili su i Služba civilne zaštite Zadar te Hrvatska gorska služba spašavanja.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu