Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

SUSRET ZADARSKIH NADBISKUPA SA ŽUPANOM LONGINOM Puljić: “Nogometaši su pokazali kako se zajedničkim snagama mogu ostvariti mnogi ciljevi”

Objavljeno

-

Tradicionalni predbožićni susret zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića i zadarskog nadbiskupa koadjutora Milana Zgrablića s Božidarom Longinom, županom Zadarske županije, održan je u srijedu, 21. prosinca u Salonu Nadbiskupskog doma u Zadru.

U želji za pozitivnim isticanjem vrednota hrvatskog naroda uopće i uspješnih ostvarenja u Zadarskoj županiji, na susretu je istaknuta i potreba njegovanja zajedništva u našem narodu, koje je, prema riječima mons. Puljića, dodatno izazvao uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Katru.

„Hrvatski nogometaši osvojili su zaista broncu zlatnog sjaja. Izražavam radost zbog naših nogometaša koji su nam donijeli pozitivno ozračje i ostavili važnu poruku koja nas obvezuje, a dodatno se osjeti i u božićno vrijeme, a to je vrijednost zajedništva. Naši nogometaši žive zajedništvo i pokazali su kako se zajedničkim snagama mogu ostvariti mnogi ciljevi“ istaknuo je mons. Puljić.

Od uspjeha u državnom smislu, nadbiskup Puljić smatra važnim događajem ulazak Hrvatske u Schengenski prostor „kao prirodno okruženje kojem smo oduvijek pripadali. Kršćanska kultura Europu je učinila posebnom, Schengen i europsko okružje je prirodno okruženje gdje pripadamo“, rekao je mons. Puljić. S time se složio i župan Longin rekavši da smo „uvijek čeznuli da i službeno budemo dio Europe“.

Nadbiskup je rekao kako je Europa, zemljopisno gledano, poseban kontinent. „Kršćanstvo je taj kontinent učinilo posebnim, što je vezano i uz viđenje u snu koje je Pavao dobio da krene na Zapad, da ne bude orijentiran samo prema Istoku u širenju kršćanstva“ rekao je mons. Puljić. 

Među uspjesima Zadarske županije je i usvojeni proračun koji je stabilan i ima socijalne stavke, iz kojeg se izdvajaju sredstva podrške prigodom rođenja prvog, drugog, trećeg djeteta, besplatno školstvo i knjige, dječji vrtići, izgrađena su dječja igrališta u svim naseljima.

Na susretu s nadbiskupom župan Longin osobito je pohvalio i izrazio zadovoljstvo razvojem zadarskoga zdravstva koje je prepoznato i na nacionalnoj razini.

Naime, upravo je ovih dana, prema rezultatima Hrvatske liječničke komore i velikim ispitivanjem između 3400 liječnika, među svim bolnicama u Hrvatskoj Opća bolnica Zadar zauzela drugo mjesto po kriteriju najboljih uvjeta rada.

Župan Longin istaknuo je vrijednost i novoizgrađene Poliklinike u Zadru koja se prostire na 25 000 četvornih metara neto površine prostora i gdje su sabrane sve zdravstvene usluge.

Nedavno je Zadarska županija uložila 50 milijuna kuna u suvremenu opremu za Polikliniku, jer zdravstvo u naše tehnološko vrijeme osobito iziskuje opremu. Kolege iz drugih dijelova Hrvatske pohvaljuju izgled i opremljenost zadarske Poliklinike.

Župan Longin informirao je nadbiskupe i o gradnji nove zgrade Medicinske škole u Zadru na prostoru između Poliklinike i Opće bolnice. Dobili su nagradu za najbolji projekt škole u Hrvatskoj, riječ je o dogradnji nove zgrade na postojeću.

Tako će na jednom mjestu biti centralizirano sve što se tiče zdravstvenog pružanja usluge u obrazovanju i liječenju u Zadru prema suvremenim standardima. Naime, 90 % kadra koji predaje u Medicinskoj školi Ante Kuzmanića su liječnici iz zadarske bolnice.

„Bitan je kadar, nedostaje medicinskih sestara i terapeuta. Veliki je odljev kvalifikacija srednje stručne spreme, a ljudi, poslovni kadar najveća su vrijednost društva i u to treba ulagati“ istaknuo je župan Longin.  

Razvojni uspjeh Zadarske županije potvrđuje i podatak da je zadarska trajektna luka u Gaženici između 149 pomorskih luka svijeta bila proglašena trećom najboljom gradskom lukom u svijetu.

Koliko ljudi ulažu u razvoj zadarskog zaleđa i mjesta svoga porijekla pokazuje i da su nagrade za najbolju uređenost apartmana i smještaja za goste ove godine dobile kuće za odmor koje se nalaze u mjestima Medviđa, Kakma i Bruška u zadarskom zaleđu, gdje je još donedavno bio nezamisliv razvoj turizma koji je ruralni, ali s elitnom ponudom po najvišem turističkom standardu.

Koadjutor Zgrablić izrazio je zanimanje za demografske programe, smatrajući da je sve to materijalno dobro koje se čini uzaludno ako ti prostori i predivni krajolici budu prazni, nenastanjeni ljudima. Istaknuo je pritom da demografija nije problem samo zadarskog zaleđa i otoka, nego cijele Hrvatske.

Naime, mons. Zgrbalić pohodio je i neke udaljenije zadarske otoke i izrazio žalost vidjevši da u tim predivnim i bogatim prirodnim krajolicima s velikim potencijalom razvoja, uglavnom živi malobrojna staračka populacija.

Usporedbe radi, nekada je na udaljenoj Silbi djelovala srednja škola, sada su otoci poput Oliba, Premude i drugih, osim najbližeg Ugljana i nekih mjesta na Dugom otoku, nenaseljeni.

Župan Longin rekao je kako Županija sa svoje strane čini koliko god socijalno i razvojno može da se olakša podizanje života u svim dijelovima Županije.

U Bukovici se u samostalnoj Hrvatskoj podigla infrastruktura, osigurali su se dovodi vode i struje, izgrađene su ceste, ali i dalje je nedovoljna nastanjenost.

Dobar primjer je Zemunik kojega nastanjuju mlade obitelji s više djece i primjer su pozitivnog razvoja mjesta koje je i prometno dobro povezano i nadomak gradu Zadru.

Uz podršku obiteljima da se otvore podizanju novih života, živimo u vremenu kada se više gleda kako izgraditi staračke domove, rekao je župan Longin, što je pokazatelj dominacije staračke populacije diljem Hrvatske. 

Bitno je osigurati infrastrukturu, standard, plaće, a neki Hrvati sad se već i vraćaju u Hrvatsku, nakon nekoliko godina rada u inozemstvu.

Na susretu je istaknuto kako je Hrvatska zemlja sigurnosti. Tu komparativnu prednost koju imamo, a potvrđuju nam je i mnogi stranci, treba sačuvati. 

„Hrvatska je sigurna zemlja, ističu mnogi koji pohode Hrvatsku, zato, između ostaloga, i kupuju zemljišta i nekretnine u Hrvatskoj“ rekao je župan Longin, jer sigurnost koju osjećaju u svakodnevici življenja u Hrvatskoj ne osjećaju drugdje u nekim zemljama Europe i svijeta.  

Govoreći o potrebi zajedništva i podržavanja povezanosti domovinske i iseljene Hrvatske, župan Longin pozitivnim primjerom uspješne integracije Hrvata u svijetu naveo je Hrvate u Čileu i Argentini koje je svojevremeno pohodio.

U Argentini je službeno registrirano 200 000 Hrvata, u Peruu 200 000 Hrvata. 

Na ulazu u Punta Arenas, najjužniji čileanski grad gdje su se bili iskrcali prvi Hrvati i tamo započeli podizati svoje poslovanje, nalazi se hrvatski grb u bračkom kamenu.

Od Santiaga de Chilea do Punta Arenasa je udaljenost od 5000 km i svu tu udaljenost koja je Hrvatima bila nepoznata uspješno su savladali i nastanili se, što pokazuje izdržljivost i jakost hrvatskog čovjeka, sposobnog stvarati do dolaska u stranu zemlju i u njima nepoznatim uvjetima.

Na nekim mjestima u roku tri godine od dolaska Hrvata sve trgovine u nekoj ulici bile su hrvatske, rekao je župan Longin, prepričavajući iskustvo pohoda Čileu gdje se osobno uvjerio koliko su Hrvati uspješni i integrirani u tamošnje društvo.

„Predsjednik države Čile, predsjednik čileanskog parlamenta i ministar obrane su podrijetlom Hrvati. Hrvati u Čileu su ugledni građani, odvjetnici i liječnici. Ipak, mnogi su mi rekli da se žele vratiti u Hrvatsku. Čim se za to pružila mogućnost, sada je 32 Hrvata iz Argentine odmah upisalo studij u Hrvatskoj“ istaknuo je župan Longin. Podsjetio je da je Santiago de Chile najveći hrvatski klub u svijetu, ujedno veliki sportski centar koji je vlasništvo Hrvata.

Uspoređujući omjere koji i materijalno pokazuju koliko su neke hrvatske obitelji uspješne u Južnoj Americi, župan Longin rekao je kako jedna hrvatska obitelj u Južnoj Americi ima i 11,7 tisuća hektara imanja šuma, vinograda, pašnjaka, a površina Zadarske županije je 7,2 tisuća hektara. Dakle, samo njihovo privatno imanje je prostorno skoro dvostruko veće od prostora cijele Zadarske županije.    

U želji da se Hrvatska demografski obnovi i duhu da domovina iskoristi potencijal iseljenih Hrvata koji se žele vratiti i ulagati u zemlju svojih korijena i predaka, u razmjeni božićnih i novogodišnjih čestitku župan Longin izrazio je nadu da je pred Zadarskom županijom uspješna godina, što su sugovornici poželjeli međusobno jedni drugima kao i cijelom našem narodu.

U pratnji župana Longina bili su Šime Vicković, zamjenik zadarskog župana, Ante Župan, zamjenik pročelnice ureda zadarskog župana i Vlatka Vučić Marasović, voditeljica Odsjeka za odnose s javnošću Zadarske županije.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić
 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Grad

Županijski dani: Mjerenje tlaka i razine šećera u krvi

Objavljeno

-

By

Povodom Dana Zadarske Županije, Županija, Medicinska škola “Ante Kuzmanić” u suradnji s Ljekarnom Zadar organizirali su akciju mjerenja tlaka i određivanje šećera (glukoze) u krvi. Na ovakav način podižemo svijest o važnosti ranog otkrivanja hipertenzije i dijabetesa, te prevenciji istih. Hipertenzija (povišeni krvni tlak) je trenutno najveći ubojica  na svijetu, te mi kao ljekarnici savjetujemo i educiramo pacijente o redovitoj samokontroli tlaka, te uvođenjem nefarmakoloških mjera u eventualnu terapiju, te pružamo nova saznanja u svezi liječenja i prevencije rizičnih skupina – rekla je Miranda Jamnicki Doimi di Delupis, mag.pharm.- Hipertenzija često prolazi  bez simptoma, te ju često zovu “tihi ubojica” tako da podržavamo i potičemo na jos ovakvih hvalevrijednih aktivnosti u ljekarnama jer tek nakon moždanog udara pacijent dolazi do spoznaje da ima hipertenziju.Kod prvih znakova hipertenzije i predijabetesa savjetujemo odlazak liječniku zbog detaljne opservacije. Predijabetes je također opasno zdravstveno stanje u kojem je glukoza u krvi povišena, ali je ispod vrijednosti za dijagnozu dijabetesa (NATAŠTE: 5.6mmol/L- 7.2 mmol/L  i  2 SATA NAKON OBROKA: 7.8 mmol/L- 11.0 mmol/L). Ovakvo stanje može potrajati godinama prije nego se uspostavi dijagnoza, te može izazvati brojne ozbiljne komplikacije kao stu su moždani i srčani udar, oštećenje bubrega i vida itd.. Rizični čimbenici na koje uvijek upozoravamo pacijente su prekomjerna tjelesna težina, fizička neaktivnost, nezdrava prehrana, pušenje, genetika, policisticni jajnici. Naglasak je na prevenciji i smanjenju progesije bolesti, te promjena stila života uvođenjem zdravih navika  u svrhu poboljšanja zdravlja i kvalitete života. Hvala učenicima 5. razreda Medicinske škole “Ante Kuzmanić” i prof. Petri Karagi na angažmanu i optimizmu koji su unijeli u ljekarnu “Andrović”.

 
Nastavi čitati

Grad

Sedmo izdanje Street Food Festivala: Kulinarski i glazbeni spektakl na Puntamici

Objavljeno

-

By

Zadarski Street Food Festival ponovno oduševljava posjetitelje kombinacijom vrhunske hrane i živih izvedbi domaćih glazbenih zvijezda

Najpoznatiji gastronomski i glazbeni događaj u Zadru – Street Food Festival –  vraća se po sedmi put na omiljeno mjesto okupljanja ljubitelja dobre hrane i glazbe – na Puntamiku! Od 26. travnja do 5. svibnja ova će destinacija postati vaše omiljeno odredište.

Ovaj festival postao je nezaobilazna destinacija za sve posjetitelje, bilo domaće i strane, koji žele uživati u jedinstvenom spoju okusa i ritmova uz predivan pogled na more.

Street Food Festival poznat je po svojoj raznovrsnoj ponudi hrane koja seže od tradicionalnih lokalnih specijaliteta do egzotičnih internacionalnih delicija koju s entuzijazmom spremaju najbolji zadarski ugostitelji. Posjetitelji će u čak deset dana imati priliku kušati sve – od sočnih burgera i tacosa do egzotičnih azijskih jela i slatkih poslastica, dok će se istovremeno zabavljati uz izvrsnu glazbu domaćih izvođača.

Na najljepšu pozornici u Dalmaciji stiže Sandi Cenov, genijalna ekipa iz TBF-a,  Petar Dragojević i energična Indira!

Atmosfera na festivalu bit će nezaboravna, kao i uvijek, uz odlične nastupe koji će posjetitelje držati na nogama do kasno u noć.

Sedmo izdanje Street Food Festivala na Puntamici očekuje se kao najveće do sada, s više izlagača hrane i još raznovrsnijim glazbenim programom

Organizatori pozivaju sve ljubitelje dobre hrane, odlične glazbe i vrhunske zabave da se pridruže ovoj gastronomsko-glazbenoj manifestaciji i stvore nezaboravne uspomene u prekrasnom ambijentu uz more.

Vidimo se od 26. travnja sve do 5. svibnja.

Street food festival otvoren je svakim radim danom od 16 do 24 sata, dok vikendom te 01.05. već možete uživati  u finoj spizi i osvježavajućim pićima od  12 do 24 sata.

Sve informacije potražite na www.zadarfoodfestival.com

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Svečano otvorenje novog Doma kulture u Benkovcu

Objavljeno

-

By

Svečano otvorenje novog Doma kulture u Benkovcu upriličit će se u petak, 19.4.2024. godine s početkom u 19,00 sati (Šetalište kneza Branimira 44, Benkovac). Nazočne očekuje bogat program, između ostalog, moći će uživati uz vrhunske glasove 4 tenora, Klape Asserie, Klape Kotaranke i KUD-a Branimir.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu