Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

“LET IT SHOW” U kinu u Sv. Filip i Jakovu doživite totalno drugačiji advent

Objavljeno

-

Nakon filmsko-glazbene manifestacije Boomer Cinemania te nostalgičnih 80-ih koje su ovo ljeto bile zastupljene na filipjanskom kino platnu, Platforma za Kino ovaj put okreće se božićnoj čaroliji te za vikend 16. i 17. prosinca priprema bogat filmski i zabavni program.

Osim kultnih filmskih ostvarenja Die Hard (1988) i Gremlins (1984), očekuje nas i subotnji koncert grupe Jimmy Shakers (ZD), božićna slušaona, tombola, bogat program za djecu te ponuda hrane i pića.

“Najčešće shvaćanje božićnog filma je da su božićna tema i motiv središnji u filmu, kao što je to slučaj s filmovima It’s a Wonderful Life (1946) i mnoge verzije priče A Christmas Carol Charlesa Dickensa . Ali postoji još jedna kategorija, filmovi koji su slučajno smješteni oko Božića, grupa filmova koja uključuje ostvarenja kao što su misterij The Thin Man i pustolovni The Wild Geese (1978). Upravo je i to ta kategorija kojoj pripadaju i filmovi Die Hard i Gremlins koji će biti na programu ovogodišnje božićne kinoteke u kinu u Sv. Filip i Jakovu“, kažu iz Platforme za kino.

Ako postoji jedan bitan božićni film u stilu manira B-filma, to je zasigurno remek-djelo iz 1984. godine Gremlins. Prvobitno objavljen kao ljetni film, komedija-horor hit redatelja Joea Dantea za sve uzraste (napisao ga je redatelj Home Alone (1990) Chris Columbus, a producirao Steven Spielberg!) sada se smatra klasikom, ali se uvijek svi pitaju da li je to zaista božićni film?

“Ovdje smo da jednom zauvijek odgovorimo: Da! Ne samo da su Gremlini definitivno božićni film; to je blagdanski klasik koji možemo iznova gledati iz godine u godinu—ne samo, nego i posebno u božićno vrijeme“, kažu iz kina u Sv. Filip i Jakovu.

Poput mnogih božićnih filmova, uključujući božićne filmove o kojima ne razmišljamo uvijek nužno kao o “božićnim filmovima”, mjesto događanja Gremlina nije slučajnost. “Produkcijski dizajn jasno uključuje božićni blagdan; što je još važnije, priča, likovi i moral Gremlina podsjećaju nas na ono što cijenimo u ovo doba godine“, kažu organizatori.

Film redatelja Joea Dantea, s vremenom nije nimalo izgubio na snazi – naime, ispod komične površine prepune uspješnih gegova krije se britka kritika lakomislenog potrošačkog društva i ekološkog nemara koja nikad ne zastarjeva. Gremlini su, to se može pouzdano reći, 40 godina nakon nastanka izdržali test vremena, te radoznalom gledatelju mogu pružiti dodatni užitak gledanja.

Kako godine prolaze, još se jedan naslov spominje u toj mješavini, probijajući se sve više i više u kinematografski božićni razgovor: Umri muški.

“Tako je, brzopleti i eksplozivni akcijski majstorski tečaj Johna McTiernana iz 1988. s oznakom R, vječni favorit koji naglo raste u popularnosti tijekom blagdanske sezone. Veličina i mjesto ovog akcijskog trilera u povijesti filma uklesani su u kamen; dosljedno je rangiran među najuzbudljivijim filmovima svih vremena, a neki kritičari čak kažu da je to vrhunac akcijskog žanra svih vremena“, napominju iz kina Sv. Filip i Jakov. Nastup zadarsko-londonskog benda

U subotu 17. prosinca kino Sv. Filip i Jakov će ugostiti i zadarsko-londonski bend koji će vas zasigurno sve dobro rasplesati – Jimmy Shakers. Bend svira obrade pjesama R’n’R, blues, prljavog Rockabilly-ja, ali i autorske stvari.

Članovi su dugogodišnji glazbenici s hrpom nastupa i studijskih sessiona pa je tako kontrabasist i pjevač James Craighead (Londončanin sa zadarskom adresom) radio u BBC studiju, svirao koncerte u Royal Albert hall-u, na Wembley stadionu… Surađivao je s mnogim poznatim glazbenicima kao što su Rick Parfitt (Status Quo), Thom Yorke (Radiohead), Roger Daltrey (The Who), Robin Gibb (Bee Gees), Beverly Craven, Jerry Lee Lewis…

PROGRAM:

 PROGRAM 

16.12.2022.

 17:00 h – Dječji božićni program i dolazak Djeda i Bake Mraz

 19:00 h – Film “Gremlins” (1984), 106 min

 21:00 h – Slušaonica božićne glazbe

17.12.2022.

 17:00h – Zabavni božićni program

 19:00h – Film “Die Hard” (1988), 134 min

 21:30h – KONCERT: Jimmy Shakers

 Nakon svirke slijedi proglašenje dobitnika tomboli

 Oba dana možete osjetiti miris kuhanog vina i gina, okus vafli i božićne čarolije

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

ČESTITKA / Gradonačelnik Dukić: “Kristovo uskrsnuće pruža nam vjeru da na kraju uvijek pobijedi ispravno i dobro”

Objavljeno

-

By

U nastavku donosimo Uskršnju čestitku gradonačelnika Branka Dukića:

“Drage Zadranke i Zadrani,

najveći kršćanski blagdan je pred  nama. Uskrs je simbol nade, dan kada slavimo Kristovo uskrsnuće koje nam pruža vjeru da na kraju uvijek pobijedi ispravno i dobro.

Svima želim zdravlje, mir i blagostanje, uz puno ljubavi i veselja u vašim domovima i s vašim najdražima.  

U ime cijele gradske uprave i svoje osobno, sretan i blagoslovljen Uskrs!”

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: U četvrtak Dan karijera Pomorskog odjela 

Objavljeno

-

By

U četvrtak, 4. travnja 2024. godine održat će se Dan karijera Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru.

Cilj održavanja Dana karijera je omogućiti studentima da se izravno informiraju o zahtjevima tržišta rada, upoznaju potencijalne poslodavce te da se omogući tvrtkama i institucijama iz područja pomorstva da se predstave studentima.

U sklopu manifestacije bit će organizirana panel rasprava s istaknutim stručnjacima iz gospodarstva na temu Izazovi u obrazovanju i zapošljavanju u pomorskoj industriji.

Otvorenje manifestacije i panel rasprava će se održati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, a predstavljanje tvrtki i institucija iz područja pomorskog gospodarstva u prostorijama Pomorskog odjela.

Početak manifestacije zakazan je za 11:00.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Vikend suh i sunčan, uz olujno jugo. Temperatura ide i do 27°C

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano, povremeno uz promjenljivu naoblaku s kojom uglavnom u Gorskome kotaru i na širem riječkom području može pasti malo kiše. Puhat će umjeren, poslijepodne prolazno i jak jugozapadnjak, a na Jadranu ponegdje jako i vrlo jako jugo. Najviša dnevna temperatura većinom od 18 do 23 °C, na istoku unutrašnjosti do 26.

U subotu pretežno ili djelomice sunčano, iznadprosječno toplo te na Jadranu i dalje vrlo vjetrovito. Uz povremeno više oblaka lokalno u Istri i na Kvarneru može pasti vrlo malo kiše. Puhat će slab do umjeren, u Gorskoj Hrvatskoj te u unutrašnjosti Dalmacije i jak južni i jugoistočni vjetar, a na Jadranu jako i olujno jugo. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 13, na Jadranu između 12 i 15 °C. Najviša dnevna većinom od 21 do 27 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Iznadprosječno toplo te i dalje vjetrovito, osobito na Jadranu. Za vikend prevladavajuće suho i sunčano, a u ponedjeljak promjenljivo s mjestimičnom kišom, lokalno i grmljavinom. Puhat će slab i umjeren, u ponedjeljak i vrlo jak južni i jugozapadni vjetar. Na Jadranu jako i vrlo jako, mjestimice i olujno jugo.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu