Connect with us

Hrvatska

Ako ste pili ovaj lijek u posljednjih 12 mjeseci, izbjegavajte opću anesteziju

Objavljeno

-

Europska agencija za lijekove izdala je preporuku za povlačenje lijekova koji sadrže folkodin s tržišta Europske Unije. Riječ je o lijeku koji se koristi već godinama za liječenje suhog kašlja u odraslih i djece, a agencija je nakon niza istraživanja zaključila kako lijek povećava opasnost od anafilaktičke reakcije kod pacijenata pod općom anestezijom.

Ako ste pili lijek ili lijekove protiv suhog kašlja koji sadrže djelatnu tvar FOLCODIN, a u idućih 12 mjeseci trebate biti podvrgnuti općoj anesteziji – bolje, uz dogovor s liječnikom naravno, odgodite određene operacije.

“Prilikom svake opće anestezije ne dolazi do primjene tih lijekova koji nam otpuštaju mišiće, znači, samo kod određenih. To ovisi o procjeni samog operativnog zahvata i po potrebi opuštanja mišića. Primjeri nekakvih operacija kod kojih se koriste takvih lijekovi su velike operacije trbuha, prsnoga koša, transplatacije organa”, kaže Željana Margan Koletić iz Odsjeka za farmakologiju i farmakoterapiju HALMED-a.

Osim folkodina, jednako je prije opće anestezije opasna i primjena primjerice antibiotika – koja također može uzrokovati alergijsku reakciju. Trebaju li se hrvatski pacijenti brinuti obzirom da su neki donedavno i koristilifolkodin za zdravlje, za nekakve nuspojave? Željana Margan Koletić kaže kako ovo pokazuje da postoji rizik ako je netko do unazad 12 mjeseci uzimao folkodin, ali i da veličina rizika za pacijente u ovom trenutku nije poznata.

No, preporuka je svim zdravstvenim djelatnicima da potraže odgovarajuće terapijske alternative i da pacijentima savjetuju prestanak uzimanja folkodina.

“Pa imamo dobar stari trputac, odnosno proizvode od trputca i imamo zamijenski lijek butamirat i kodein koji se pak daje u iznimno teškim slučajevima. Naravno, lijek folkodin nije povučen s našeg tržišta, on i dalje ima odobrenje za primjenu i ondje gdje neće biti druge vjerojatno ćemo propisati i njega”, kaže Nataša Ban Toskić, predsjednica KoHOM-a.

Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore kaže kako je ovo jedno dosta snažno upozorenje koje zapravo svima nama nalaže da se prema tom lijeku ponašamo drugačije. “I vjerujem da su svi liječnici ljekarnici pročitali obavijest od HALMED-a jer to je nešto što se vrlo često i propisuje i izdaje pa većina ljudi zna koja je alternativna terapija tako da pacijentima terapije neće nedostajati”, uvjerava Soldo.

Folkodin se već 70-tak godina koristi u Hrvatskoj kako bi potisnuo refleks kašlja, a ovoj ljekarni u Zagrebu nisu imali pritužbe građana na njegove eventualne nuspojave.

Magistra farmacije Ivona Jukić kaže da je folkodin pokazao sjajan učinak za vrijeme pandemije koronavirusa i da je zaista bio učinkovit za smirenje suhog kašlja. Na pitanje je li je iznenadila preporuka Europske agencije za lijekove, Jukić kaže da se takve stvari događaju i da ljekarnici prate preporuke Agencije.

Tako je bilo i s peptoranom koji je povučen, a koji je mnogima spašavao želudac. A hoće li se ova preporuka o povlačenju folkodina i usvojiti, odlučit će Europska Komisija za najviše 2 mjeseca. Do tada, on će biti dostupan u Hrvatskoj kao i ostali lijekovi.

 

Hrvatska

ZABA poslala upozorenje klijentima: Oprez, ne dijelite ove podatke!

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Zagrebačka banka poslala je upozorenje svojim korisnicima zbog sve češćih pokušaja phishing-prijevara putem e-mailova, SMS-ova ili aplikacija poput WhatsAppa i Vibera.

“Pošiljatelji se predstavljaju kao banka, financijska ili državna institucija, dostavljačka služba i sl. te će Vas pokušati navesti da otvorite poveznicu i unesete svoje:

• kartične podatke (broj kartice, rok valjanosti, CVV/CVC)
• broj tokena i kodove koje generira token (OTP, MAC)

• aktivacijske ključeve za m-zabu /m-token

uz lažnu svrhu, primjerice ažuriranje m-zabe, povrat poreza, primitak uplate, aktivaciju kartice i slično”, navodi ZABA u obavijesti upućenoj klijentima.

Napominju da banke, kao niti bilo koje druge financijske ili državne institucije ili dostavljačke službe, nikad neće tražiti unos navedenih podataka na poveznicama dostavljenim u e-mailu ili poruci.

“Prije davanja bilo kakvih podataka provjerite pošiljatelja i, po mogućnosti, obratite mu se putem telefona i provjerite je li on uistinu pošiljatelj navedene poruke. On-line bankarstvo otvarajte putem stranice www.zaba.hr, a ne putem poveznica dostavljenih e-mailom ili porukama. Ako želite primiti uplatu, uplatitelju je dovoljan Vaš IBAN (Vaš broj računa) te Vaše ime i prezime. Primitak uplate Vi ne autorizirate ni na koji način (ni push-porukom ni tokenom)”, upozoravaju iz ZABA-e.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Oprez: Povlačenje salame iz Konzuma!

Objavljeno

-

By

Državni inspektorat Republike Hrvatske povukao je proizvod K Plus pileća/pureća posebna 500g zbog moguće prisutnosti stranog tijela u proizvodu (komadići najlona ili plastike).

Riječ je o proizvodu pod oznakama LOT broj: 02214475, rok trajanja: 08.07.2023.

Proizvod nije u skladu s europskom uredbom o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane, a obavijest o povlačenju odnosi se isključivo na spomenuti proizvod.

Proizvođač je talijanska tvrtka Aia Agriocola Italiana Alimentare Sp, a na hrvatsko tržište proizvod stavlja Konzum plus d.o.o.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Počela potražnja za sezonskim radnicima. Ovo su najtraženija zanimanja

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

OVI indeks za siječanj 2023. pokazuje da je potražnja za radom bila 10,1 posto veća no u siječnju lani, pri čemu je broj oglasa zabilježio povećanje u svim regijama, a najviše na sjevernom Jadranu, što upućuje na raniji početak potražnje za sezonskim radom, objavio je EIZ u utorak.

Kako je navedeno u objavi na internetskoj stranici Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ), prema desezoniranim podacima, OVI indeks je u siječnju zabilježio povećanje od 5,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, što je poboljšanje u odnosu na prosinac kada je indeks pao za 2,5 posto na mjesečnoj razini.

Rast je još izraženiji na godišnjoj razini jer je 10,1 posto ostvarenih u odnosu na siječanj prošle godine, značajno veća stopa rasta od one zabilježene u posljednjem mjesecu prošle godine kada je iznosila tri posto.

“Nakon što je u posljednjem tromjesečju prošle godine indeks porastao za 4,7 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, sudeći prema desezoniranim podacima za siječanj ove godine, rast na kvartalnoj razini izvjestan je u prvom tromjesečju ove godine iako bi za veću razinu pouzdanosti trebalo pričekati barem još podatke za veljaču”, napomenuli su iz EIZ-a.

Najtraženija zanimanja prodavač, kuhar i knjigovođa

Prodavač, kuhar i knjigovođa su najtraženija zanimanja, dok su konobari ovoga puta pali na četvrto mjesto, a skladištar je zauzeo petu poziciju.

Najveće apsolutno smanjenje broja oglasa na godišnjoj razini u siječnju zabilježeno je za zanimanja programer i građevinski radnik, dok je najveće povećanje opaženo kod prodavača, knjigovođa i medicinskih sestara, istaknuli su iz EIZ-a.

U odnosu na siječanj 2022. godine, značajnije se povećao udio oglasa u kojima se tražila srednja stručna sprema, s 31,4 na 35,2 posto, kao i niskokvalificirani rad, čiji je udio porastao sa 6,8 na 9,6 posto.

U skladu s trenutnim uvjetima na hrvatskom tržištu rada, udio oglasa u kojima se nudi ugovor na neodređeno porastao je s 45,3 na 46 posto, dok se udio oglasa u kojima se nudio ugovor na određeno u godinu dana također blago povećao, s 46,3 na 46,8 posto.

Što se geografske raspodjele poslova tiče, broj oglasa zabilježio je povećanje u svim hrvatskim regijama, najviše na sjevernom Jadranu, i to za čak 44,2 posto, što najvjerojatnije upućuje na to da je ove godine potražnja za sezonskim radom započela nešto ranije nego inače, zamijetili su EIZ-ovi analitičari.

I kontinentalni dio zabilježio povećanje broja oglasa

Kontinentalni dio Hrvatske zabilježio je povećanje broja oglasa, pri čemu je iznenađujuće prednjačila istočna Hrvatska s godišnjom stopom rasta od 17,4 posto. Najveći pozitivan doprinos rastu broja oglasa u istočnoj Hrvatskoj dali su oglasi za kuhare, prodavače i konobare, navedeno je u EIZ-ovoj objavi.

OVI – Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu