ZADAR / ŽUPANIJA
CUHaCHA ZADAR COOKINGFEST Danas na Forumu okusite tradicijska jela: dagnje na buzaru, bakalar na bilo, orzo i fažol, line sipe, pašticadu s njokima, štrudl od skute…

Zadarski je kraj jedinstveni spoj Velebita i Mediterana. Njegova kulinarska baština odraz je prirodno-zemljopisnih osobitosti, ali i burnih povijesnih mijena. Tradicionalna kuhinja zadarskog kraja temelji se na svježim lokalnim namirnicama, mnogo svježeg povrća i mahunarki (sočiva), jednostavnoj pripremi s dodatkom maslinova ulja i vrlo malo začina i začinskog bilja. Meso se jelo i uglavnom kuhalo (lešo), a riba često pripremala na gradele ili na brudet. Od slastica najznačajnije su fritule, kroštule i štrudl.
Tradicionalna jela zadarskog kraja zadovoljavaju sve kriterije suvremene prehrane, temelje se na lokalnim namirnicama i imaju visoku zdravstvenu vrijednost. Usprkos tome sve više uzmiču pred globalnom industrijom hrane. Kako bi očuvali i promovirali kulinarsku baštinu zadarskog kraja i potaknuli uključivanje tradicionalnih jela u suvremenu turističku ponudu, odlučili smo pokrenuti CUHaCHA Zadar CookingFest – festival tradicijskih jela Zadarske županije, stoji u objavi iz Županije.
Festival će se održati u Ulici Šimuna Kožičića Benje, u petak, 2. prosinca 2022. godine u vremenu od 12 do 15 sati.
CUHaCHA Zadar CookingFest je jedna od aktivnosti u okviru Interreg projekta CUHaCHA – EnhanCing Sustainable ToUrism Development througH Culinary HeritAge (Program Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020.). Glavni cilj projekta CUHaCHA je ojačati i očuvati identitet zajedničke kulinarske baštine programskog područja i pridonijeti razvoju turizma. Vodeći partner projekta je Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA (HR), a ostali partneri na projektu su Zadarska županija, Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko – Neretvanske županije – Kanton (BiH) i Općina Tivat (Crna Gora).
Na festivalu će se moći probati tradicijska jela: dagnje na buzaru, bakalar na bilo, orzo i fažol, line sipe, pašticada s njokima i štrudl od skute.
Hranu će pripremati kuhar restorana Foša Saša Began, a sudjelovat će i restorani Trattoria Mediterraneo, Salsa Rossa i OPG Fabijanić s Paga. Pripremljena hrana će se dijeliti posjetiteljima festivala.
Na ostalim štandovima poljoprivredni proizvođači iz Zadarske županije prodavat će svoje proizvode – sir, maslinovo ulje, suhe smokve, prošek.
ZADAR / ŽUPANIJA
NOVI RADOVI NAJAVLJENI IZ VODOVODA! U ponedjeljak bez vode čak 9 ulica u Zadru. Evo popisa…

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG prema projektu „Poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture Zadar – Petrčane”, u Zadru, dana 06.02.2023.godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h do 15:00h bez vode biti će potrošači u ul.:
Ivana Rendića
Nikole Šopa
Dragutina Blažekovića
Ante Topića Mimare
Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulica Ivana Rendića, kod kuć.br. 3.
Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 06.02.2023.godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h do 15:00h, bez vode će biti potrošači u ul.:
Marina Držića
Augusta Šenoe
Tina Ujevića
Frana Supila
Ivana Gorana Kovačića
Tijekom radova pa do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Marina Držića, kod kuć.br. 17.
ZADAR / ŽUPANIJA
SVEUČILIŠTE: Raspisan natječaj za dodjelu Rektorove nagrade. Evo detalja…

Raspisuje se natječaj za dodjelu Rektorove nagrade studentima Sveučilišta u Zadru, sukladno uvjetima i kriterijima propisanim Pravilnikom o dodjeli Rektorove nagrade, priopćeno je sa zadarskog Sveučilišta.
Sve detalje možete pronaći OVDJE.
ZADAR / ŽUPANIJA
10. VELJAČE Drugo izdanje “Dana vina i gastronomije Zadarske županije”

Događanje koje okuplja sve one kojima je hrana sastavni dio posla, od proizvođača vina, sira, ribe i drugih prehrambenih proizvoda Zadarske županije, renomiranih chefova i stručnjaka iz područja eno-gastronomije, do predstavnika prehrambene i turističke industrije, distribucije i ugostiteljstva održat će se od 14 do 18 sati u kongresnom centru FORTIS u Falkensteiner Punta Skala Resortu.
Program će se sastojati od uvodnog dijela u kojem će svoje umijeće predstaviti mlade snage iz zadarske Ugostiteljske škole, a bit će predstavljen i Maraskin Maraschino Kiss koktel.
Uslijedit će masterclassevi renomiranih chefova o suvremenim i tradicionalnim načinima korištenja namirnica Zadarske županije kao i degustacija – Damira Tomljanovića i Saše Begana koji će držati masterclass na temu ribe, te Josipa Vrsaljka na temu slastica točnije Zadarske torte, a svi posjetitelji moći će i kušati sva jela koja spreme.
Tu je i panel na kojima će stručnjaci, poput Saše Špiranca, ocjenjivača na Decanteru i osnivača Vinarta, te Borisa Šuljića, vinara i vlasnika hotel Boškinac čiji restoran drži Michelinovu 1*, raspravljati o aktualnim temama razvoja proizvoda, plasiranja na tržište te ulaganja u dodanu vrijednost.
Prijave traju do 8. veljače i to putem linka.
U organizaciji Turističke zajednice Zadarske županije i uz podršku Zadarske županije, Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove.
-
ZADAR / ŽUPANIJA5 dana prije
OTVORIO RESTORAN I SLASTIČARNICU Novi život u Zadru Aleksandra Zadereija, poduzetnika iz Ukrajine
-
ZADAR / ŽUPANIJA3 dana prije
ČESTITKE SA SVEUČILIŠTA Profesor sa Kroatistike doc. dr. sc. Tin Lemac postao članom ugledne međunarodne akademske asocijacije
-
magazin5 dana prije
Mjesečni horoskop za veljaču 2023.: Djevice očekuju izazovi, za Vage je ovo sudbonosan period
-
ZADAR / ŽUPANIJA3 dana prije
ZADARSKA ELITA Maturanti Gimnazije Franje Petrića najbolje napisali ispit mature iz Hrvatskog jezika