Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

U TIJEKU OČEVID Muškarac poginuo u teškoj prometnoj nesreći kod Nadina. U bolnici 10 osoba!

Objavljeno

-

Jutros u 08.55 sati na državnoj cesti D-56, kod mjesta Nadin dogodila se prometna nesreća u kojoj su sudjelovala dva vozila

U prometnoj nesreći su sudjelovali osobni automobil i kombi vozilo, oba vozila zadarskih registarskih oznaka.

Uslijed prometne nesreće od posljedica ozljeda na mjestu događaja smrtno je stradala jedna muška osoba dok je vozilima Hitne medicinske pomoći na pružanje daljnje liječničke pomoći u Opću bolnicu Zadar prevezeno 10 osoba.

Na mjestu događaja policijski službenici provode očevid u suradnji s nadležnim državnim odvjetnikom.

– – – – – – – – –

Na mjesto događaja su upućene hitne službe. U tijeku je pružanje pomoći i obavljanje očevida te je od 09.20 sati navedena dionica ceste zatvorena za promet.

Promet se do daljnjeg odvija obilaznim pravcima.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

U PETAK CUHaCHA ZADAR COOKINGFEST Okusite tradicijska jela: dagnje na buzaru, bakalar na bilo, orzo i fažol, line sipe, pašticadu s njokima, štrudl od skute…

Objavljeno

-

By

Zadarski je kraj jedinstveni spoj Velebita i Mediterana. Njegova kulinarska baština odraz je prirodno-zemljopisnih osobitosti, ali i burnih povijesnih mijena. Tradicionalna kuhinja zadarskog kraja temelji se na svježim lokalnim namirnicama, mnogo svježeg povrća i mahunarki (sočiva), jednostavnoj  pripremi s dodatkom maslinova ulja i vrlo malo začina i začinskog bilja. Meso se jelo i uglavnom kuhalo (lešo), a riba često pripremala na gradele ili na brudet. Od slastica najznačajnije su fritule, kroštule i štrudl.

Tradicionalna jela zadarskog kraja zadovoljavaju sve kriterije suvremene prehrane, temelje se na lokalnim namirnicama i imaju visoku zdravstvenu vrijednost. Usprkos tome sve više uzmiču pred globalnom industrijom hrane. Kako bi očuvali i promovirali kulinarsku baštinu zadarskog kraja i potaknuli uključivanje tradicionalnih jela u suvremenu turističku ponudu, odlučili smo pokrenuti CUHaCHA Zadar CookingFest – festival tradicijskih jela Zadarske županije, stoji u objavi iz Županije.

Festival će se održati u Ulici Šimuna Kožičića Benje, u petak, 2. prosinca 2022. godine u vremenu od 12 do 15 sati.

CUHaCHA Zadar CookingFest je jedna od aktivnosti u okviru Interreg projekta CUHaCHA – EnhanCing Sustainable ToUrism Development througH Culinary HeritAge (Program Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020.). Glavni cilj projekta CUHaCHA je ojačati i očuvati identitet zajedničke kulinarske baštine programskog područja i pridonijeti razvoju turizma. Vodeći partner projekta je Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA (HR), a ostali partneri na  projektu su Zadarska županija, Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko – Neretvanske županije – Kanton (BiH) i Općina Tivat (Crna Gora).

Na festivalu će se moći probati tradicijska jela: dagnje na buzaru, bakalar na bilo, orzo i fažol, line sipe, pašticada s njokima i štrudl od skute.

Hranu će pripremati kuhar restorana Foša Saša Began, a sudjelovat će i restorani Trattoria MediterraneoSalsa Rossa i OPG Fabijanić s Paga. Pripremljena hrana će se dijeliti posjetiteljima festivala.

Na ostalim štandovima poljoprivredni proizvođači iz Zadarske županije prodavat će svoje proizvode – sir, maslinovo ulje, suhe smokve, prošek.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Đir po gradu sa Sašom Čukom

Objavljeno

-

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: U četvrtak bez vode cijeli Novi Bokanjac!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu dana 01.12.2022. godine (četvrtak), u vremenu od 08:00h do 12:00h biti će privremeno obustavljena isporuka vodom potrošačima u Zadru, predio Novi Bokanjac. 

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterne s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještene u: Ulici Mile Cipre, kod kuć. br. 9 i u Ulici Franje Fanceva, kod kuć. br. 75.

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu