Connect with us

magazin

Dječji Advent sutra kreće uz kostimirane likove, konfete i balon-eksploziju

Objavljeno

-

Nakon što je Advent u Zadru otvoren u velikom stilu s grupom Dalmatino, u subotu, 26. studenoga će se na jednako spektakularan način u 12 sati uz eksploziju balona otvoriti i dječji Advent.

Kostimirani animatori kroz zabavu i ples tijekom dva sata programa, koji počinje u 11:30 sati, uz pomoć sportskih i zabavnih rekvizita, konfeta i spomenutog balona-eksplozije, uvest će djecu u bogati adventski program koji im je pripremljen do kraja godine.

Vile, vilenjaci i drugi božićni likovi zabavljat će djecu uz prigodne božićne pjesme prilagođene svim dobnim uzrastima.

U nedjelju ujutro zabava za najmlađe nastavlja se dječjom radionicom Frozen, na kojemu će animatori zabavljati najmlađe te im na raspolaganje dati personalizirane materijale od kojih će izrađivati prigodne radove. Iako se ovaj crtani film veže najviše za djevojčice, radionica je namijenjena i dječacima.

Animatori TOPEventsa tijekom Adventa pripremit će još nekoliko događaja za vikende uoči sv. Luce, sv. Nikole, Djeda Božićnjaka, kao i tradicionalni dječji doček Nove godine.

Sve informacije o Adventu u Zadru možete pratiti na www.advent.zadar.travel

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Sedam znakova da ne unosite dovoljno željeza

Objavljeno

-

By

Svjetska zdravstvena organizacija prepoznala je anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza (IDA) kao najčešći nutritivni nedostatak u svijetu. Čak 30 posto stanovništva je pogođeno ovim stanjem.Osobe s nedostatkom željeza, ako se ne liječe, mogu doživjeti značajno kognitivno oštećenje i lošu kvalitetu života. Upravo zbog toga je održavanje željeza pod kontrolom nevjerojatno važno.

Najpouzdanija metoda za određivanje imate li manjak željeza je pretraga krvi, kao što je analiza serumskog feritina, koja mjeri količinu pohranjenog željeza u vašem tijelu, kao i kompletna krvna slika (KKS), koja može pokazuju imate li anemiju povezanu s niskom razinom željeza.

Ovo su uobičajeni znakovi koji vam mogu ukazati na nedostatak željeza.

1) Umor

Jedan od znakova nedostatka željeza je neobičan umor ili iscrpljenost. Ovaj simptom nastaje jer se vaše tijelo oslanja na željezo za stvaranje hemoglobina, proteina u crvenim krvnim stanicama koji im omogućuje prijenos kisika po tijelu. Kada je razina željeza niska, tijelo se može boriti da dopremi dovoljno kisika do vaših tkiva i organa, što dovodi do trajnog osjećaja iscrpljenosti.

2) Udubljeni ili “žličasti” nokti

Jedan od znakova nedostatka željeza je pojava “žličastih noktiju”, medicinski nazvana koilonihija. U tom stanju nokti postaju tanki i konkavni, nalikuju obliku žlice. Ovaj simptom odražava više od samo kozmetičke brige; može ukazivati ​​na nedovoljnu razinu željeza u tijelu, što utječe na proizvodnju hemoglobina i cjelokupno zdravlje, prenosi eatthis.com.

3) Često vam je hladno

Povećana osjetljivost na niske temperature je također jedan od znakova vam nedostaje željeza. Osobe s nedovoljnom razinom željeza mogu osjetiti neuobičajenu hladnoću ili imati hladne ruke i noge, čak i u relativno toplim okruženjima. To se događa jer željezo igra ključnu ulogu u proizvodnji hemoglobina, koji je neophodan za prijenos kisika u tijelu, utječući na regulaciju naše unutarnje temperature.

4) Loš akademski uspjeh

Za djecu se neadekvatan unos željeza s vremenom može manifestirati kao loš školski uspjeh. U jednoj studiji, prosječni rezultati iz matematike bili su niži za djecu s manjkom željeza u usporedbi s djecom s normalnim statusom željeza.

Sustavni pregled pedeset studija objavljenih u Nutrients sugerirao je da status željeza i anemija mogu biti povezani s akademskim uspjehom u nekim kontekstima i da dodatak željeza tijekom adolescencije može poboljšati školski uspjeh, pažnju i koncentraciju, ali potrebno je više visokokvalitetnih istraživanja da bi se preporuka. Također je važno zapamtiti da mnogi čimbenici utječu na akademski uspjeh osim unosa željeza.

5) Loš san

Odgovarajuće razine željeza u tijelu pomažu u proizvodnji serotonina i dopamina, neurotransmitera neophodnih za regulaciju ciklusa spavanja. Podaci pokazuju da je nedostatak željeza povezan s lošijom kvalitetom sna, poremećajem disanja tijekom spavanja i drugim čimbenicima koji su povezani sa spavanjem.

6) Tjeskoba / anksioznost

Od genetskih čimbenika do životnih iskustava, razne stvari mogu potaknuti anksioznost. Manje je poznato da nedovoljna količina željeza može biti povezana i s povećanom tjeskobom. Željezo je ključno za potporu zdravlju mozga, utječe na sintezu neurotransmitera i rad mozga.

7) Žudnja za ledom

Jedan intrigantan znak nedostatka željeza je stanje poznato kao pika. Picu karakterizira žudnja za tvarima koje nemaju hranjivu vrijednost, poput leda, zemlje, gline ili škroba. Ovo neobično ponašanje u ishrani često je način na koji tijelo signalizira nedostatak esencijalnih nutrijenata, poput željeza. Trudnice i predadolescenti su u najvećem riziku od pice.

 
Nastavi čitati

Magazin

Trebate li koristiti reciklirani toaletni papir? Evo koje su prednosti

Objavljeno

-

By

Kako postajemo svjesniji opasnosti klimatskih promjena i rastućeg ugljičnog otiska, sve više ljudi pokušava živjeti ekološki prihvatljivijim stilom života. Neki možda poduzimaju velike korake poput ulaganja u solarne panele i kupnje u trgovinama bez otpada, dok drugi poduzimaju manje – ali jednako važne – korake prelaska na prirodna sredstva za čišćenje ili kupovine odjeće od prirodnih materijala.Jedan takav osnovni proizvod je reciklirani toaletni papir. Na prvu bi ovo održivo otkriće toaletnog papira moglo zvučati pomalo odbojno. Ali ne brinite, nije tako kako zvuči.

Naime, koristi se reciklirani papir koji je već u optjecaju – kao što su stare bilježnice i uredski ispisi – umjesto celuloze. To pomaže okolišu jer suzbija krčenje šuma i koristi manje energije i vode za proizvodnju, piše House Digest.

Također, reciklirai papir koristi i vašem domu. Reciklirani toaletni papir koristi manje sredstava za izbjeljivanje, što je sigurnije za vaše zdravlje. Također ima slabija vlakna od papira napravljenog od netaknute celuloze, što znači da se lakše raspada. Ovo je izvrsno za zahode s malim protokom u starijim kućama ili kamp kućama, kao i za septičke jame.

Prednosti za okoliš

Procjenjuje se da se više od milijun stabala dnevno posječe za proizvodnju tradicionalnog toaletnog papira, a mnoga od njih dolaze iz kanadskog boreala, koji se proteže od Kanade do Arktičkog kruga. Ovo je veoma važna šuma jer skladišti više ugljičnog dioksida nego bilo koja druga na planetu – godišnje uklanja 24 milijuna emisija iz automobila.

Međutim, prema Vijeću za obranu prirodnih resursa, između 1996. i 2015. posječeno je više od 28 milijuna hektara, što je otprilike veličina Ohija. Procjenjuje se da će šumi trebati više od 100 godina da ponovno izraste, ako uopće ikada izraste.

Također, reciklirani toaletni papair zahtijeva manje energije i vode za proizvodnju od običnog. Prema Environment America, proces proizvodnje oslobađa 66 posto manje emisija stakleničkih plinova. Općenito, stvaranje recikliranog papira zahtijeva do 70 posto manje energije. Također se koristi puno manje vode (do polovice količine), uglavnom zato što je energetski i vodeno najintenzivniji dio procesa pulpiranje, gdje se drvo pretvara u papirna vlakna.

Prednosti za vaš dom

Reciklirani toaletni papir možda nije tako mekan kao tradicionalne role, ali je zdravija alternativa. Papir od netaknute celuloze koristi postupak izbjeljivanja bez klora za izbijeljivanje papira u svijetle bijele role na koje smo navikli gledati. Iako se klor ne koristi, i dalje se oslobađa plinoviti klor i dioksin u zrak i vodu prilikom obrade, koji završavaju u našem prehrambenom lancu.

Korištenje recikliranog papira također može biti bolje za zahode sa slabijim protokom i domove sa septičkim jamama. Budući da imaju slabija vlakna, ovi komadići toaletnog papira brže se raspadaju u vodi, čime se smanjuje rizik od začepljenja. Nizak sadržaj izbjeljivača također je koristan za septičke jame. Izbjeljivač može uništiti biom bakterija u vašem spremniku, što pomaže u razgradnji krutih tvari u sustavu. Bez bakterija, imat ćete više začepljenja i morat ćete češće ispumpavati spremnik.

 
Nastavi čitati

Magazin

Šest načina na koje roditelji povećavaju tjeskobu kod djece, prema psihologu

Objavljeno

-

Roditelji igraju ključnu ulogu u oblikovanju emocionalnog blagostanja svoje djece. No, ponekad nenamjerne radnje ili ponašanja mogu negativno utjecati na njihovo mentalno zdravlje i pridonijeti razvoju tjeskobe kod djece. Psiholog Jeffrey Bernstein upozorio je na šest takvih ponašanja.

1. Pretjerana zaštita

“Iako je prirodno da roditelji žele zaštititi svoju djecu, pretjerana zaštita može spriječiti djetetovu sposobnost da se nosi s izazovima”, rekao je Bernstein za Psychology Today.

2. Modeliranje anksioznosti

Djeca često uče promatrajući roditelje. Stoga, ako roditelji pokazuju tjeskobno ponašanje ili često izražavaju zabrinutost, djeca mogu internalizirati te stavove i sama usvojiti tjeskobne tendencije, kaže psiholog.

3. Konstantno kritiziranje

“Stalno kritiziranje ili visoka očekivanja mogu stvoriti okruženje u kojem se djeca osjećaju pod pritiskom da zadovolje nerealno visoke standarde”, upozorava Bernstein. Strah od razočaranja roditelja ili neispunjavanja očekivanja može dovesti do tjeskobe kod djece.

4. Nedostatak emocionalnog izražavanja

Ako roditelji ne razgovaraju otvoreno o emocijama ili ne osiguraju siguran prostor svojoj djeci za izražavanje vlastitih osjećaja, to može dovesti do emocionalnog potiskivanja i tjeskobe, tvrdi psiholog.

5. Mikroupravljanje

Bernstein napominje da konstantno uplitanje u aktivnosti djece i nedopuštanje donošenja odluka ili doživljavanja prirodnih posljedica može pridonijeti anksioznosti.

6. Pretjerano hvaljenje ili kritiziranje

“Iako je pozitivno potkrepljenje važno, pretjerano hvaljenje svakog postupka ili nuđenje nerealnih pohvala može stvoriti tjeskobu u pogledu izvedbe. S druge strane, stalno kritiziranje bez priznavanja postignuća također može pridonijeti anksioznosti”, zaključio je psiholog.

 
Nastavi čitati

U trendu