Connect with us

magazin

Znanstvenici postigli novi uspjeh u borbi protiv raka

Objavljeno

-

Američki znanstvenici su uspjeli iskoristiti CRISPR alat za uređivanje gena, za promjenu imunoloških stanica tako da one prepoznaju mutirane proteine ​​specifične za tumore pojedine osobe, pokazali su rezultati kliničkog ispitivanja na maloj razini. Te se stanice tada mogu sigurno osloboditi u tijelu kako bi pronašle i uništile tumore.

Riječ je o prvom pokušaju kombiniranja dvaju područja u istraživanju raka: uređivanja gena za stvaranje personaliziranih tretmana i inženjeringa imunoloških stanica (T-stanice) kako bi bolje ciljale tumore. Pristup je testiran na 16 osoba sa čvrstim tumorima, uključujući tumore dojke i debelog crijeva, prenosi Zimo.

Dosad najsloženija terapija

“To je vjerojatno najsloženija terapija ikad pokušana u kliničkom okruženju. Pokušavamo napraviti vojsku od vlastitih T-stanica pacijenta”, kaže koautor studije Antoni Ribas, stručnjak za rak i liječnik na Sveučilištu California u Los Angelesu.

Rezultati tog istraživanja objavljeni su u časopisu Nature i predstavljeni na sastanku Društva za imunoterapiju raka u Bostonu proteklog tjedna.

Ribas i njegovi kolege počeli su sekvenciranjem DNK-a iz uzoraka krvi i biopsije tumora kako bi tražili mutacije koje se nalaze u tumoru, ali ne i u krvi. To je trebalo učiniti za svaku osobu koja je sudjelovala u studiji.

Pomogli i algoritmi

“Mutacije su različite kod svakog raka. Iako postoje neke zajedničke mutacije, one su manjina”, ističe Ribas.

Znanstvenici su nakon toga upotrijebili algoritme za predviđanje toga koje bi mutacije mogle izazvati odgovor T-stanica (vrste bijelih krvnih stanica koje patroliraju tijelom u potrazi za pogrešnim stanicama).

“Ako T-stanice vide nešto što ne izgleda normalno, one to ubiju. Ali kod pacijenata koje vidimo u klinici s rakom u nekom je trenutku imunološki sustav izgubio bitku i tumor je rastao”, kaže Stephanie Mandl, vodeća autorica studije i glavna znanstvena direktorica u tvrtki za imunoonkologiju PACT Pharma u San Franciscu.

Potvrđena predviđanja

Nakon niza analiza autori studije potvrdili su svoja predviđanja i dizajnirali proteine ​​koji se nazivaju T-stanični receptori, koji su sposobni prepoznati mutacije tumora. Znanstvenici su uzeli uzorke krvi od svakog sudionika i upotrijebili CRISPR alat za uređivanje genoma kako bi umetnuli receptore u njihove -stanice. Svaki je sudionik tada morao uzimati lijekove kako bi smanjio broj imunoloških stanica koje su proizveli, a proizvedene stanice dobile su pojačanje.

“Ovo je iznimno kompliciran proizvodni proces”, naglašava Joseph Fraietta, koji dizajnira terapije raka T-stanica na Sveučilištu Pennsylvania u Philadelphiji. U nekim slučajevima cijeli je postupak trajao i dulje od godinu dana.

Slijedeći put treba udariti snažnije?

Svaki od 16 sudionika studije primio je projektirane T-stanice s do tri različite mete. Nakon toga pronađeno je da uređene stanice cirkuliraju u njihovoj krvi i da su bile prisutne u višim koncentracijama od neuređenih stanica u blizini tumora. Mjesec dana nakon tretmana petero sudionika imalo je stabilnu bolest, što znači da im tumori nisu narasli. Samo su dvije osobe iskusile nuspojave koje su vjerojatno bile posljedica aktivnosti uređenih T-stanica, smatraju autori studije.

“Iako je učinkovitost liječenja bila niska, istraživači su koristili relativno male doze T-stanica kako bi utvrdili sigurnost pristupa”, kaže Ribas. “Samo trebamo snažnije udariti sljedeći put”.

“Tehnologija će postajati sve bolja i bolja”

Dok znanstvenici razvijaju načine za ubrzavanje razvoja terapija, projektirane stanice provodit će manje vremena u uzgoju izvan tijela i mogle bi biti aktivnije kada ih se pojača. “Tehnologija će postajati sve bolja i bolja”, kaže Fraietta.

Projektirane T-stanice, nazvane CAR T-stanice, odobrene su za liječenje nekih vrsta raka krvi i limfe, ali čvrsti tumori predstavljaju poseban izazov. CAR T-stanice učinkovite su samo protiv proteina koji se prikazuju na površini tumorskih stanica. Takvi se proteini mogu pronaći u mnogim vrstama raka krvi i limfe, što znači da nema potrebe za dizajnom novih T-staničnih receptora za svaku pojedinu osobu oboljelu od raka.

“Okruženje oko tumora je poput kanalizacije”

No uobičajeni površinski proteini nisu pronađeni u solidnim tumorima, ističe Fraietta, a ti tumori predstavljaju fizičku prepreku T-stanicama, koje moraju cirkulirati kroz krv, putovati do tumora i zatim se infiltrirati u njega kako bi ubile stanice raka. Tumorske stanice također ponekad potiskuju imunološke odgovore, i otpuštanjem kemijskih signala koji suzbijaju imunitet i korištenjem lokalne zalihe hranjivih tvari za poticanje njihova brzog rasta.

“Okruženje oko tumora je poput kanalizacije. T-stanice postaju manje funkcionalne čim dođu na mjesto”, pojašnjava Fraietta.

Mandl i njezini kolege sada se nadaju da će moći projektirati T-stanice ne samo da prepoznaju mutacije raka već i da budu aktivnije u blizini tumora. Mandl kaže da postoji nekoliko potencijalnih načina za jačanje T-stanica, na primjer uklanjanjem receptora koji reagiraju na imunosupresivne signale ili usklađivanjem njihova metabolizma kako bi lakše pronašle izvor energije u okruženju tumora.

CRISPR postao nevjerojatno učinkovit

Ovakvi razrađeni dizajni mogli bi biti izvedivi zahvaljujući nedavnom tehnološkom napretku u korištenju CRISPR-a za uređivanje T-stanica, kaže Avery Posey, stručnjak za stanične i genske terapije za liječenje raka na Sveučilištu Pennsylvania u Philadelphiji.

Postao je nevjerojatno učinkovit. U sljedećem desetljeću vidjet ćemo vrlo sofisticirane načine inženjeringa imunoloških stanica, zaključio je Posey.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Horoskop za 4. veljače 2023.

Objavljeno

-

OVAN (21.03.-20.04.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 04.02.2023.
LJUBAV: Oni u stabilnim vezama shvatit će da je najbolje jednostavno voljeti bez previše riječi. Samci neka što manje pričaju, a naklonost neka pokažu djelima.
KARIJERA: Suradnja s drugima umarat će vas i činiti nervoznim jer ćete imati osjećaj da stalno nešto morate objašnjavati.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pođite ranije na počinak.

BIK (21.04.-20.05.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 04.02.2023.
LJUBAV: Svojom domišljatošću, maštom ili intuicijom vi biste danas mogli impresionirati mnoge oko sebe. Zapamtit će vas.
KARIJERA: Danas ćete utjecati na stvari iz sjene. Bit ćete nevidljivi, ali ćete vući konce na vrlo suptilan način.
ZDRAVLJE&SAVJET: I dalje vas muči umor.

BLIZANCI (21.05.-20.06.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 04.02.2023.
LJUBAV: Imat ćete vrlo originalne ideje kako razviti jedan odnos. Utjecat ćete na tu osobu, ali će vas ona ipak kritizirati.
KARIJERA: Sve što je tajno, zapetljano, skriveno ili neistraženo danas će vam dolaziti na dnevni red na poslu. Neki će biti pravi detektivi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Vizije u bojama kroz snove.

RAK (21.06.-20.07.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 04.02.2023.
LJUBAV: Danas ćete u ljubavi žariti i paliti sto na sat. Malo tko će vam moći odoljeti. Bit će strasti, erotike i zadovoljstva.
KARIJERA: Zagonetke koje postoje na vašem radnom mjestu vi ćete raskrinkati s lakoćom. Bit će to zanimljiva otkrića.
ZDRAVLJE&SAVJET: Razmišljate o novom sportu.

LAV (21.07.-21.08.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 04.02.2023.
LJUBAV: Potreba za dijeljenjem svega što vas snađe bit će jaka, ali će partner biti rezerviran prema vama. Odredite dokle možete ići.
KARIJERA: Svi poslovi u kojim mogu doći do izražaja vaše kvalifikacije i specifična znanja danas su dobro postavljeni.
ZDRAVLJE&SAVJET: Neki otkrivaju svoje nove talente.

DJEVICA (22.08.-22.09.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 04.02.2023.
LJUBAV: Imat ćete vrlo specifične, ali dobre ideje kojim ćete uspjeti nadvladati distancu u osobnim odnosima.
KARIJERA: Dobit ćete posebna znanja. Neki će se iznenaditi kad shvate da otkrivaju dublje uvide u stvarnost.
ZDRAVLJE&SAVJET: Idite za svojom intuicijom.

VAGA (23.09.-22.10.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 04.02.2023.
LJUBAV: Imate sve adute u svojim rukama. Potrebno je samo pričati o svemu onom što vam leži na srcu.
KARIJERA: Pred vama je iznimno zanimljiv poslovni dan. Konačno će na dnevni red doći teme koje su vama sve, samo ne dosadne.
ZDRAVLJE&SAVJET: Uhvatite koju zraku sunca.

ŠKORPION (23.10.-22.11.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 04.02.2023.
LJUBAV: Neobaveza druženja uz kavicu mogla bi se lako pretvoriti u nešto više. Bit ćete ugodno iznenađeni ovom mogućnošću.
KARIJERA: Danas biste se na poslu mogli pokazati kao pravi financijski čarobnjak jer ćete se dosjetiti nečega što drugima neće pasti na pamet.
ZDRAVLJE&SAVJET: Poradite na istraživanju detalja.

STRIJELAC (23.11.-21.12.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 04.02.2023.
LJUBAV: Pred vama su mnogobrojne ljubavne prilike, a neke od njih čekaju vas na putovanju. Bit će vam lijepo.
KARIJERA: Da bi stigli do svog cilja, morat ćete istražiti neke vrlo suptilne detalje koje mnogi guraju pod tepih.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nemojte izgubiti kompas.

JARAC (22.12.-20.01.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 04.02.2023.
LJUBAV: Otvoreni ste za sve ljubavne prilike kojih neće nedostajati. Istovremeno se u vama rađaju posebni seksualni zahtjevi.
KARIJERA: Nema potrebe išta činiti na silu, jer će se uz malo više strpljenja sve otvarati baš onako kako treba.
ZDRAVLJE&SAVJET: Maknite se od mračnih ljudi.

VODENJAK (21.01.-19.02.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 04.02.2023.
LJUBAV: Nervozu i napetost zbog nerazumijevanja u osobnim odnosima možete ukloniti čistom esencijom ljubavi bez riječi – pomoću nježnosti.
KARIJERA: Mogući su mali nesporazumi u suradnjama ili verbalnim dogovaranjima. Mašta će vam pomoći da dokučite bit.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne pričajte previše.

RIBE (20.02.-20.03.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 04.02.2023.
LJUBAV: Zbog prolaznog otuđenja u osobnim odnosima vaše će ljubavno samopouzdanje pasti. Pomoći će izlazak i dobar provod.
KARIJERA: Na radnom mjestu ćete se baviti vrlo specifičnim temama o kojim neki možda samo sanjaju. One uključuju istraživanja i kreativnost.
ZDRAVLJE&SAVJET: Medalja ima dvije strane.

 
Nastavi čitati

magazin

ZABAVA ZA SVE UZRASTE Karnevalski vikend u Pagu!

Objavljeno

-

By

Ovaj vikend u Gradu Pagu prepun je karnevalskih događanja i zabave za sve uzraste. U petak, 3. veljače u Domu kulture u Pagu održati će se karnevalska predstava Pagovizija s početkom u 20 sati.

Ludilo zimskog paškog karnevala nastavlja se u subotu, 4. veljače u 21 sat u II Magazinu soli. Odličnu zabavu i vruću karnevalsku atmosferu zagrijat će grupa Koktelsi i Duo Kumpanji. Nedjelja, 5. veljače rezervirana je za najmlađe ljubitelje karnevala, maškarani tanci za djecu održat će se u II Magazinu soli s početkom u 16 sati.

Događanja:
Petak, 3.2.2023. – “Pagovizija”, Dom kulture u 20h
Subota, 4.2.2023. – „Koktelsi“ i „Duo Kumpanji“, II Magazin soli u 21h
Nedjelja, 5.2.2023. – “Dječji maškarani tanci” II Magazin soli u 16.00h

Maskirajte se i dođite u Pag na Paški zimski karneval. Očekuje Vas bogat program, luda zabava i odlična karnevalska atmosfera!

Organizatori: Grad Pag, Turistička zajednica grada Paga i obrt Nina

 
Nastavi čitati

magazin

KINO ZONA U subotu jedan od najvećih kandidata ovogodišnjih Oskara, briljantna glazbena drama “Tár”!

Objavljeno

-

By

Nakon napete francuske triler drame ”Obje strane oštrice”, u subotu 04. veljače nam u Kino Zonu stiže jedan od najvećih kandidata ovogodišnjih Oskara, briljantna glazbena drama, ”Tár”!

Ostvarivši zavidnu karijeru o kakvoj je malo tko mogao i sanjati, renomirana dirigentica/skladateljica Lydia Tár, prva je žena u povijesti na poziciji glavne glazbene direktorice Berlinske filharmonije i na vrhuncu je svoje igre. Kao dirigentica, Lydia ne samo da orkestrira, ona i manipulira. Kao prava pionirkinja na polju rodne jednakosti, strastvena virtuoskinja prednjači u industriji klasične glazbe kojom dominiraju muškarci. Štoviše, Lydia se priprema za objavljivanje svojih memoara žonglirajući poslom i obitelji. Također je voljna prihvatiti jedan od svojih najznačajnijih izazova: snimanje uživo Simfonije br. 5 Gustava Mahlera. Međutim, sile koje čak ni moćni maestro ne može kontrolirati polako kidaju Lydijinu složenu fasadu, otkrivajući njezine prljave tajne i podmuklo, korozivno korištenje moći. Što ako život zbaci Lydiju s pijedestala?

Uz šest nominacija za najprestižniju filmsku nagradu, Oskar, povratnički film cijenjenog američkog redatelja Todda Fielda je na svojem festivalskom putu koji je započeo na prošlogodišnjoj Mostri do sad već osvojio 32 nagrade i impresivne 132 nominacije, a za njih je u dobrom dijelu zaslužna još jednom zapanjujuća Cate Blanchett u naslovnoj ulozi. Cate je za svoju upečatljivu izvedbu okićena lovorikama u Veneciji i na Zlatnim Globusima, a trijumf joj se svakako smiješi na nadolazećim BAFTA-ma te spomenutim Oskarima.

Sinergija ega, talenta i osobne odgovornosti sudaraju se u zaista izvanrednoj, na trenutke potresnoj izvedbi glavne glumice. To je priča o nesvakidašnjem karakteru i krahu karijere, ali ono što taj pad čini tako uvjerljivim je to što se događa vrlo postupno i izvire iz korijena. Priča se odvija u pažljivo orkestriranim pokretima, tako da nas svaki pokret uvlači sve dublje i dublje u Lydijin vrlo utjecajan i rigidno hijerarhijski glazbeni svijet.

”Tár” je na rasporedu u subotu 04. veljače s početkom od 20 h u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, a ulaznice po cijeni od 3,98 eura (30kn) mogu se kupiti svakim radnim danom u periodu od 09-13h u prostoru Centra nezavisne kulture (preko puta pošte na Relji) te na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije početka prikazivanja.

*Ulaznice se mogu rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.
*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Turističke zajednice grada Zadra i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu