Connect with us

magazin

Znanstvenici postigli novi uspjeh u borbi protiv raka

Objavljeno

-

Američki znanstvenici su uspjeli iskoristiti CRISPR alat za uređivanje gena, za promjenu imunoloških stanica tako da one prepoznaju mutirane proteine ​​specifične za tumore pojedine osobe, pokazali su rezultati kliničkog ispitivanja na maloj razini. Te se stanice tada mogu sigurno osloboditi u tijelu kako bi pronašle i uništile tumore.

Riječ je o prvom pokušaju kombiniranja dvaju područja u istraživanju raka: uređivanja gena za stvaranje personaliziranih tretmana i inženjeringa imunoloških stanica (T-stanice) kako bi bolje ciljale tumore. Pristup je testiran na 16 osoba sa čvrstim tumorima, uključujući tumore dojke i debelog crijeva, prenosi Zimo.

Dosad najsloženija terapija

“To je vjerojatno najsloženija terapija ikad pokušana u kliničkom okruženju. Pokušavamo napraviti vojsku od vlastitih T-stanica pacijenta”, kaže koautor studije Antoni Ribas, stručnjak za rak i liječnik na Sveučilištu California u Los Angelesu.

Rezultati tog istraživanja objavljeni su u časopisu Nature i predstavljeni na sastanku Društva za imunoterapiju raka u Bostonu proteklog tjedna.

Ribas i njegovi kolege počeli su sekvenciranjem DNK-a iz uzoraka krvi i biopsije tumora kako bi tražili mutacije koje se nalaze u tumoru, ali ne i u krvi. To je trebalo učiniti za svaku osobu koja je sudjelovala u studiji.

Pomogli i algoritmi

“Mutacije su različite kod svakog raka. Iako postoje neke zajedničke mutacije, one su manjina”, ističe Ribas.

Znanstvenici su nakon toga upotrijebili algoritme za predviđanje toga koje bi mutacije mogle izazvati odgovor T-stanica (vrste bijelih krvnih stanica koje patroliraju tijelom u potrazi za pogrešnim stanicama).

“Ako T-stanice vide nešto što ne izgleda normalno, one to ubiju. Ali kod pacijenata koje vidimo u klinici s rakom u nekom je trenutku imunološki sustav izgubio bitku i tumor je rastao”, kaže Stephanie Mandl, vodeća autorica studije i glavna znanstvena direktorica u tvrtki za imunoonkologiju PACT Pharma u San Franciscu.

Potvrđena predviđanja

Nakon niza analiza autori studije potvrdili su svoja predviđanja i dizajnirali proteine ​​koji se nazivaju T-stanični receptori, koji su sposobni prepoznati mutacije tumora. Znanstvenici su uzeli uzorke krvi od svakog sudionika i upotrijebili CRISPR alat za uređivanje genoma kako bi umetnuli receptore u njihove -stanice. Svaki je sudionik tada morao uzimati lijekove kako bi smanjio broj imunoloških stanica koje su proizveli, a proizvedene stanice dobile su pojačanje.

“Ovo je iznimno kompliciran proizvodni proces”, naglašava Joseph Fraietta, koji dizajnira terapije raka T-stanica na Sveučilištu Pennsylvania u Philadelphiji. U nekim slučajevima cijeli je postupak trajao i dulje od godinu dana.

Slijedeći put treba udariti snažnije?

Svaki od 16 sudionika studije primio je projektirane T-stanice s do tri različite mete. Nakon toga pronađeno je da uređene stanice cirkuliraju u njihovoj krvi i da su bile prisutne u višim koncentracijama od neuređenih stanica u blizini tumora. Mjesec dana nakon tretmana petero sudionika imalo je stabilnu bolest, što znači da im tumori nisu narasli. Samo su dvije osobe iskusile nuspojave koje su vjerojatno bile posljedica aktivnosti uređenih T-stanica, smatraju autori studije.

“Iako je učinkovitost liječenja bila niska, istraživači su koristili relativno male doze T-stanica kako bi utvrdili sigurnost pristupa”, kaže Ribas. “Samo trebamo snažnije udariti sljedeći put”.

“Tehnologija će postajati sve bolja i bolja”

Dok znanstvenici razvijaju načine za ubrzavanje razvoja terapija, projektirane stanice provodit će manje vremena u uzgoju izvan tijela i mogle bi biti aktivnije kada ih se pojača. “Tehnologija će postajati sve bolja i bolja”, kaže Fraietta.

Projektirane T-stanice, nazvane CAR T-stanice, odobrene su za liječenje nekih vrsta raka krvi i limfe, ali čvrsti tumori predstavljaju poseban izazov. CAR T-stanice učinkovite su samo protiv proteina koji se prikazuju na površini tumorskih stanica. Takvi se proteini mogu pronaći u mnogim vrstama raka krvi i limfe, što znači da nema potrebe za dizajnom novih T-staničnih receptora za svaku pojedinu osobu oboljelu od raka.

“Okruženje oko tumora je poput kanalizacije”

No uobičajeni površinski proteini nisu pronađeni u solidnim tumorima, ističe Fraietta, a ti tumori predstavljaju fizičku prepreku T-stanicama, koje moraju cirkulirati kroz krv, putovati do tumora i zatim se infiltrirati u njega kako bi ubile stanice raka. Tumorske stanice također ponekad potiskuju imunološke odgovore, i otpuštanjem kemijskih signala koji suzbijaju imunitet i korištenjem lokalne zalihe hranjivih tvari za poticanje njihova brzog rasta.

“Okruženje oko tumora je poput kanalizacije. T-stanice postaju manje funkcionalne čim dođu na mjesto”, pojašnjava Fraietta.

Mandl i njezini kolege sada se nadaju da će moći projektirati T-stanice ne samo da prepoznaju mutacije raka već i da budu aktivnije u blizini tumora. Mandl kaže da postoji nekoliko potencijalnih načina za jačanje T-stanica, na primjer uklanjanjem receptora koji reagiraju na imunosupresivne signale ili usklađivanjem njihova metabolizma kako bi lakše pronašle izvor energije u okruženju tumora.

CRISPR postao nevjerojatno učinkovit

Ovakvi razrađeni dizajni mogli bi biti izvedivi zahvaljujući nedavnom tehnološkom napretku u korištenju CRISPR-a za uređivanje T-stanica, kaže Avery Posey, stručnjak za stanične i genske terapije za liječenje raka na Sveučilištu Pennsylvania u Philadelphiji.

Postao je nevjerojatno učinkovit. U sljedećem desetljeću vidjet ćemo vrlo sofisticirane načine inženjeringa imunoloških stanica, zaključio je Posey.

 

magazin

Počela prodaja ulaznica za koncert Jelene Rozge u Zadru!

Objavljeno

-

By

Jelena Rozga stiže u Zadar! Hvaljena turneja ‘Minut srca mog’ koja je do zadnjeg mjesta ispunila najveće dvorane u Zagrebu i gradovima iz regije, nastavlja se za Dan žena u Športskom centru Višnjik.

“Zajedno pjevamo hitove koji su obilježili solo karijeru Jelene Rozge, ali i one dobro poznate iz doba Magazina.

Vidimo se na Dan žena, 8. ožujka 2024. na ovom glazbeno – scenskom spektaklu o kojem će Zadar još dugo pričati”, stoji u najavi koncerta.

Ulaznice za koncert Jelene Rozga u ŠC- Višnjik 8. ožujka 2024. možete nabaviti na platformi eventim.hr.

 
Nastavi čitati

magazin

Kardiolog otkriva: Ovo su rani znakovi koji upućuju na probleme sa srcem

Objavljeno

-

By

Pexels

Kardiolog je upozorio da simptomi koji pogađaju druge dijelove tijela mogu signalizirati da vam srce ne radi kako bi trebalo.

Profesor Anthony Mathur, kardiolog i povjerenik Zaklade Heart Cells, objasnio je da kada vam srce postane preslabo ili ukočeno da bi ispravno radilo, suočavate se sa stanjem poznatim kao zatajenje srca.

Zatajenje srca znači da srce nije u stanju pravilno pumpati krv po tijelu. Ovo stanje ne znači da je vaše srce prestalo raditi, ali znači da vašem srcu treba neka podrška kako bi bolje radilo.

Kardiolog je sugerirao da bi tu mogla uskočiti terapija matičnim stanicama. Liječenje bi moglo pomoći poboljšati vaše cjelokupno zdravlje srca.

“Jedan primjetan pokazatelj je osjećaj nedostatka daha, osobito tijekom tjelesne aktivnosti, ali i kada mirujete. Drugi ključni pokazatelj potencijalnog zatajenja srca je neuobičajena razina umora i slabosti”, poručuje Mathur.

Kod zatajenja srca, srce se može suočiti s izazovima u opskrbi tijela odgovarajućim kisikom i hranjivim tvarima, što dovodi do nedovoljne opskrbe krvlju vitalnih organa i mišića. To može dovesti do neodoljivog osjećaja umoram, piše express.co.uk.

Osim toga, oticanje je rani znak jer tijelo može zadržati tekućinu, uzrokujući oticanje nogu, gležnjeva, stopala ili trbuha. Nepravilni ili brzi otkucaji srca još su jedan znak ranog upozorenja na koji treba obratiti pozornost.

Na kraju, uporan kašalj s krvlju i šištanjem mogu ukazivati ​​na nakupljanje tekućine u plućima. Rano prepoznavanje ovih znakova ključno je za pravovremeno traženje pomoći.

Iako ovi simptomi mogu biti povezani s raznim zdravstvenim problemima, ako potraju ili se pogoršaju, preporučljivo je konzultirati se s liječnikom opće prakse.

Mathur otkriva što trebate učiniti kada uočite upozoravajuće znakove zatajenja srca.

“Ako primijetite rane znakove zatajenja srca, ključno je nešto poduzeti. Obratite se svom liječniku opće prakse ili nazovite hitnu pomoć ako su simptomi ozbiljni.”

Konzultacije s liječnikom opće prakse mogu pružiti vrijedan uvid u temeljni uzrok simptoma putem testova poput krvnih pretraga ili skeniranja srca.

Mathur objašnjava kako terapija matičnim stanicama može poboljšati cjelokupno zdravlje srca.

“Terapija matičnim stanicama za zatajenje srca uključuje korištenje vlastitih matičnih stanica osobe za poboljšanje funkcije srca. U ovom pristupu, kardiolog bi uzeo matične stanice iz pacijentove koštane srži ili masnog tkiva.”

Nakon obrade tih stanica, one se vraćaju u srce kako bi pomogle u popravljanju oštećenog tkiva i omogućile srcu normalno funkcioniranje. Za zatajenje srca, gdje se srce bori da ispravno pumpa krv, korištenje vlastitog stabla osobe ima različite prednosti.

Ove matične stanice mogu se pretvoriti u različite vrste, uključujući stanice srčanog mišića. Čineći to, oni potiču srce da se popravlja i razvija nove krvne žile. Matične stanice također imaju protuupalna svojstva, koja mogu smiriti upalu često povezanu sa zatajenjem srca.

Za razliku od transplantacije srca, gdje se novo srce donora ugrađuje u tijelo pacijenta, terapija matičnim stanicama predstavlja manji rizik od odbacivanja. Ovaj personalizirani pristup smanjuje potrebu za imunosupresivnim lijekovima, čineći liječenje potencijalno sigurnijim i lakšim za upravljanje.

 
Nastavi čitati

magazin

U PONEDJELJAK OD 17 SATI / Ocjenjivanje ponude hrane i pića na zadarskom Adventu

Objavljeno

-

By

Zadarska Udruga ljubitelja vina Vinum u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zadra još od 2017. godine ocjenjuje ponudu jela i pića na zadarskom Adventu. Degustacija pića i hrane na svih 25 kućica zadarskog adventskog sajma održat će se 11. prosinca od 17 sati.

Sedmeročlani ocjenjivački tim podijeljen je u dvije grupe – jedan dio tima ocjenjivat će pića, a drugi dio hranu. Enološki dio tima predvodi  Manuela Plohl, osnivačica Udruge Vinum i WSET predavačica, Filip Erceg, predsjednik Udruge Vinum te Ivan Stiblik, organizator Zadar Wine Festivala.

Gastro dio ocjenjivačkog tima predvodi zadarski chef Renato Kraljev, proslavljeni zadarski kuhar i predavač, a tu su i Marko „Kruške i jabuke” Perić, perfekcionistički chef Josip Vrsaljko te fenomenalni chef i slastičar Mario Arbanas. Kategorije pića u kojima se dodjeljuju nagrade su: Najbolje kuhano vino (1.-3. mjesto), Najbolja ponuda pića (1.-3. mjesto) i Najautohtonija ponuda pića (1. mjesto). Kategorija hrane u kojoj će se dodjeljivati nagrade su: Najbolje slano jelo (1.-3. mjesto), Najbolje slatko jelo (1.-3. mjesto) i Najautohtonije jelo (1. mjesto).

Ovogodišnji nagradni fond osvajačima prvih mjesta omogućila je tvrtka Falkensteiner sa svojim daily spa paketima za dvoje u Falkensteiner Hotel & Spa Iadera i Falkensteiner Club Funimation Borik, dok je Turistička zajednica grada Zadra osigurala ostale tri nagrade za dobitnike u bistrou Pjat te restoranima 2ribara i Kornat.

Rezultati ocjenjivanja, odnosno proglašenje najboljih pića i jela ovogodišnjeg zadarskog Adventa te dodjela priznanja održat će se na zadarskom Adventu u 21 sat.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu