Connect with us

magazin

Pravilo 50/20/30: Ovo su savjeti za štednju superbogatih ljudi

Objavljeno

-

foto: Pixabay

Što možemo naučiti o baratanju novcem od superbogatih ljudi?

Dok sanjamo da smo milijunaši, zapravo gledamo kako opstati s onim što imamo. A to je sve više prava umjetnost. U svemu, makar malo mogu pomoći savjeti superbogatih ljudi diljem svijeta koji očigledno znaju kako upravljati novcem. A da ne štede i da samo rasipaju, u nekom trenutku bi se i njihovo bogatstvo istopilo. I što oni kažu?

Recimo, Warren Buffett, jedan od najbogatijih ljudi na planeti, između ostalog, koristi kupone za kupovinu u trgovinama brze hrane. Dakle, samo zato što imate novac ne znači da ga morate potrošiti na stvari koje se mogu kupiti jeftinije.

Plaćajte gotovinom

Plaćanje stvari gotovinom je jedan od najboljih savjeta za uštedu novca. To je nešto što ćete čuti kad god se govori o upravljanju novcem. I ne bez razloga. Trošenje gotovine ide ipak teže nego trošenje kreditnom karticom, za koje kažu da se i ne osjeti – dok ne dođe sve na naplatu u jednom trenutku. Čini se da jednostavno nemamo osjećaj koliko smo novca dali dok nam ne prođe kroz ruke, pa potrošimo i ono što možda inače ne bismo.

Isprobajte pravilo 50/20/30

Šta je pravilo 50-20-30? U pitanju je obrazac koji kaže da probate 50 posto svojih prihoda izdvojiti na rashode, račune i slično, 30 posto na svoje želje i prohtjeve i 20 posto na štednju. Pravilo dolazi od senatorice Elizabeth Warren koja ga je pretočila u knjigu.

Vježbajte financijsku higijenu

Prakticiranje financijske higijene je ključno. Bogati ljudi dobro upravljaju novcem zahvaljujući dobrim financijskim navikama. Dakle, baš kao što perete zube svaki dan, morate voditi računa o svom budžetu, štednji, investicijama i troškovima na mjesečnom, pa i na tjednom nivou.

Ne stidite se cjenkanja

Bogati ljudi se nisu obogatili trošeći svoj novac bezočno. Jedna navika koju oni imaju je da se ne stide cjenkanja tamo gdje je to moguće i važno. Bilo što da kupujete, uvijek gledajte ima li prostora da se cijena korigira. Nije isključeno da ćete moći sniziti određeni postotak početne ponude jednostavnim pitanjem.

Živite u granicama svojih mogućnosti

Da ne biste bili u dugovima, gledajte da ne idete preko svojih mogućnosti. Procijenite kojim prijevozom vam je najisplativije ići na posao, kad idete u kupovinu, ne trošite novac koji nemate i ne zadužujte se ako to nije neophodno, pogotovo za stvari koji vam nisu hitne. Dobro raspolaganje financijama može smanjiti vaše rashode.

Kupujte proizvode za svakodnevne potrebe na veliko

Jedna stvar koju svi možemo napraviti da uštedimo je da pametno trošimo kad kupujemo ono što nam treba svakodnevno u kući. Svakodnevne potrepštine za dom kao što su kozmetika, sredstva za higijenu, za ribanje kuće, mogu se naći povoljnije ako se kupuju na veliko i na akcijama.

Izbjegavajte nepotreban luksuz

Suprotno onome što mnogi misle – većina bogatih ljudi izbjegava nepotreban luksuz. Oni će, recimo, bez problema letjeti ekonomskom klasom na kraćim udaljenostima. To ne znači da se ne prepuštaju uživanju, ali jednostavno znaju kada je vrijedno platiti za udobnost, a kada je to više taština nego prava vrijednost za novac.

Probajte eliminirati dugove

Ako želite biti financijski stabilni koliko je moguće, stavite na papir svoje dugove. Vidite koliko je izvedivo da otplatite svoj dug i provjerite još jednom imate li nepotrebnih troškova. Snizite svoja očekivanja i strpite se jedno vrijeme dok ne budete imali dovoljno da sebi priuštite i neki luksuz.

Fiksirajte budžet

Jedna karakteristika bogatih je da imaju jasan budžet i da ga se drže. Vidite s koliko novca raspolažete na mjesečnom ili tjednom nivou, popišite sve rashode i pogledajte s čim na kraju raspolažete. Ako želite popraviti svoju financijsku situaciju, postavite realan budžet i držite ga se, pišu na stranici bankoncube.

Spremajte hranu za posao

Kuhanje hrane kod kuće za posao je još jedan efikasan način upravljanja novcem. Obrok napravljen kod kuće obično košta znatno manje od onoga što biste naručili dostavom na posao. Pritom, vrlo je vjerojatno da će ta hrana biti zdravija, posebno ako inače na poslu jedete iz pekare ili neku drugu brzu hranu. Ta odluka bit će dobra i za vaše zdravlje i za vaš džep.

Trošite na iskustva

Način razmišljanja bogatih nerijetko se razlikuje se od većine. Oni često ne troše novac na materijalne stvari, već ga umjesto toga troše na iskustva. Bilo da se radi o nekom hobiju ili putovanju, bogati ljudi kupuju iskustva radije nego, recimo, odjeću. Oni znaju da uspomene vrijede više od kupovine najnovijeg skupog mobitela, piše nova.rs.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Ovo su najskuplji gradovi u svijetu!

Objavljeno

-

By

Izvor: Jimmy teoh/Pexels

New York i Singapur rangirani su kao najskuplji gradovi na svijetu, prema godišnjem svjetskom istraživanju troškova života Economist Intelligence Unita (EIU).

New York je prvi put na vrhu ljestvice, dok je Singapur na prvom mjestu osmi put u 10 godina.

Izraelski Tel Aviv, koji je 2021. godine proglašen najskupljim gradom na svijetu, ove je godine na trećem mjestu.

Osim New Yorka, Los Angeles i San Francisco također su napredovali na listi deset najskupljih gradova.

Sva 22 američka grada koje istraživanje pokriva porasla su na ljestvici zbog brzog rasta cijena i jakog dolara.

Šest od njih – Atlanta, Charlotte, Indianapolis, San Diego, Portland i Boston – bili su među 10 gradova koji su pokazali najveće skokove na ljestvici.

Najviše su se na ljestvici pomakli prema gore ruski gradovi Moskva i Sankt Peterburg, koji su skočili za 88, odnosno 70 mjesta.

Većina europskih gradova pala je na ljestvici.

Sirijski glavni grad Damask i libijski Tripoli i dalje su najjeftiniji gradovi.

Ovogodišnje istraživanje provedeno je od 16. kolovoza do 16. rujna u 172 velika grada u svijetu.

“Rat u Ukrajini, zapadne sankcije Rusiji i kineska politika nultog covida uzrokovali su probleme u opskrbnom lancu koji su, u kombinaciji s rastućim kamatama i promjenama tečaja, rezultirali krizom troškova života diljem svijeta”, rekla je Upasana Dutt, voditeljica odjela EIU-a koji se bavi troškovima života.

 
Nastavi čitati

magazin

FOTO Slasni i mirisni Advent: Glavni specijaliteti ovogodišnjeg adventskog sajma u Zadru (2. dio)

Objavljeno

-

By

Već nakon prvih nekoliko dana trajanja ovogodišnjeg Adventa u Zadru može se prepoznati kako ponuda jela i pića na adventskim kućicama nikada nije bila ovako bogata i raznovrsna. Doduše, neki gastronomski standardi adventskog sajma poput kuhanih i prženih kobasica te burgera i dalje su najviše zastupljeni u ponudi, što je i razumljivo – to su i inače globalno popularna jela u kategoriji fast i street food prehrane i publika ih naprosto uvijek traži.

Ipak, dobar dio ugostitelja koji sudjeluju na sajmu svoju je ponudu proširio i drugim, zanimljivim jelima iz šarolike lepeze  hrane koja se konzumira na ulici, ali i nekim drugim,  tradicionalnim ili manje poznatim jelima, pa čak i dugo kuhanom, kao i comfort hranom „na žlicu“. Osim toga, ove je godine ponuda ribljih jela definitivno drugačija i bolja od one prijašnjih godina, a na svoje mogu doći i vegani jer niz ugostitelja u svojoj ponudi ima bar jedno vegansko jelo. Uglavnom, svi se trude ponuditi nešto drugačije od drugih i biti prepoznatljivi po svojoj ponudi.

Obišli smo adventske kućice i pokušali doznati što se sve dobrog u njima kuha, peče i servira.

Santa’s Barrel

Barrel mnogi Zadrani dobro znaju kao trgovinu s odličnim izborom vrhunskih vina i drugih alkoholnih pića, s tim da u asortimanu ovog butika prevladavaju domaći vinari. Naravno da je u ponudi adventske kućice ove tvrtke naglasak stavljen na ponudu odličnih vina, a u ponudi hrane su se odlučili na relativno kratak, ali ekskluzivan jelovnik. Jedini su na adventski sajam doveli originalnu istarsku kobasicu, onu od tamošnjeg goveda boškarina koju su jednostavno nazvali Boškarin Saur. Glavni kuhar u kućici, Antonio Božić, servira je u pecivu s kiselim kupusom i definitivno spada u sam vrh kobasičarske ponude na ovogodišnjem Adventu. Barrelov obilni burger Božić je autorizirao s vlastitim umakom od povrća i, čega bi drugog, crnog vina.

Brioche con Gelato

Jedan od zanimljivijih deserta na adventskim kućicama je svakako Brioche con Gelato, izvorno talijanski street food kolač, pa su ga prijatelji Goran Ležaić i mladi kuhar Josip Šantek odlučili ne samo staviti u ponudu nego i po njemu nazvati svoju kućicu. Sladoled od vanilije ili čokolade ubačen u toplo i mekano brioš pecivo rijedak je gastronomski doživljaj ma kako to jelo bilo jednostavno. U istoj kućici, osim sladoleda možete naručiti i fritto misto, frigadu od svježih kozica, gavuna ili liganja, ali sasvim pristojnu, umjereno pikantnu slavonsku kobasicu. A Goran i Josip su mislili i na vegane te za njih imaju Vege burger.

Finger Food, Finger Food & More, La Spiza

Ove tri kućice su dio iste priče koju je osmislio profesionalni kuhar Dino Barić koji za sebe kaže da je „kuhar koji je odustao od kuhanja“. Naravno, u šali, jer se pokazalo da Dino priprema neka od najzanimljivijih jela na adventskom sajmu. Meso koje priprema, recimo ramstek za sendvič, ili svinjska rebarca koje grila i servira na drvenoj podlozi, najprije dugo kuha sous vide tehnikom kako bi ga maksimalno omekšao. Ta jela kombinira s coleslaw salatom te ih je podigao do restoranske kvalitete. Domaću divenicu pak servira s kiselim kupusom na panceti i čipsom od kapule, a ni to više nije obični sendvič. Pikantna pileća krilca i trgana svinjetina također su u ponudi kućica Finger Food i La Spiza dok je Finger Food & More orijentirana prvenstveno na prodaju pića.

Hedonist Winter Tale

Popularni zadarski bistro Hedonist Dining & Hangout i ove je godine sa svojom kućicom stigao na Advent. Višeslav Magaš, voditelj Hedonistove priče objasnio nam je da su se ovaj put odmaknuli od svoje poznate ponude burgera te na Adventu ponudili drugačiju gastro priču. Ossobuco, svima poznati talijanski specijalitet od juneće koljenice, ubacili su u ciabattu, obogatili demi glace umakom i grana padana sirom i postigli – vrhunski doživljaj za nepca. Još jedno Hedonistovo jelo podiglo je adventsku uličnu hranu na višu razinu – Low & Slow Prasičica obogaćena Jack Daniels umakom s medom i hrskavom pancetom je vrhunski sendvič koji se ne bi sramio ni kraljevskih stolova. Zgodno je još napomenuti da ova kućica u ponudi ima vegansku ponudu te, uz ostalo, i selekciju od četiri vrste craft piva.

Maguro Street Food

Božić na azijski način – radni je naziv izlaska poznatog zadarskog restorana sa specijalitetima azijske kuhinje Maguro na ovogodišnji Advent. Dan Dan kineski žuti rezanci s mljevenom svinjetinom u umaku od crnog graha i shiitaki gljivama te tigraste kozice s rezancima i povrćem iz woka obogaćene yakisoba umakom dva su najvažnija jela koja ponudu ove kućice čine potpuno drugačijom od drugih. Jela Japana, kineskih pokrajina te drugih azijskih zemalja odavno su stekla mnoštvo poklonika i u Zadru pa je gastronomska multikulturalnost više nego dobrodošlo osvježenje Adventa. U Maguro kućici na svoje mogu doći i ljubitelji slatkog i to s odličnim Ginger tofee pudingom sa sladoledom od vanilije i datulom, ali i vegani koji mogu uživati u Dan Dan rezancima s povrće i gljivama.

Master & Chef Christmas House

Ovu zanimljivu i jelima bogatu priču vodi Roko Viduka koji u Novigradu ima jedini tamošnji hotel Roccia. Roko i njegov tim nude tri vrste odličnih kobasica – dvije vrste dalmatinskih divenica te jednu slavonsku, ali su im glavni aduti Master & Chef burger sa chedar sirom i umakom od tartufa te fenomenalne tanke sarme u sendviču s preprženom pancetom. Steak sendvič s whiskey umakom bogati je i sočan izbor za dobru marendu, ali Roko na tome nije stao. Friga fritule od bakalara i talijanske arancine s kozicama, petkom kuha brudete i bakalar, povremeno juneći gulaš i fažol s kobasicom, a za desert će uvijek ponuditi odličnu zimsku pitu s preljevom od vanilije.

Red Fox Burger

Vinka Faina sretali smo i na prijašnjim adventskim sajmovima i redovito je imao zanimljivu i hrabru ponudu, recimo jela na žlicu servirana u tanjurima od kruha. Ovaj put je odlučio da su mu glavni aduti burgeri: Black Garlic, u kojem su čak četiri mesna sastojka – junetina, svinjska vratina, janjetina i čvarci, te sočni Pulled Pork Burger, trgana svinjetina u brioš pecivu. I jedan i drugi burger su obogaćeni Fainovim black garlic umakom (od crnog češnjaka, naravno). Ovaj je put Vinko opet iznenadio s jestivim posuđem: bićerinima za rakiju i likere koje izlijeva od bijele i tamne čokolade, koji podnose i nekoliko rundi ispijanja, a na kraju se naravno, mogu pojesti. U njih pak ne toči svoj kuhani gin sa sokom od bazge i brusnice te medom i paprom, čokolada bi ipak kratko trajala, ali to vruće piće svakako treba popiti iz neke čvrste ambalaže i to za najhladnijih večeri.

 
Nastavi čitati

magazin

Horoskop za 3. prosinca 2022.

Objavljeno

-

OVAN (21.03.-20.04.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 03.12.2022.
LJUBAV: Danas je lijep dan za svaku vrstu druženja i neopterećujećih razgovora uz kavicu. Prošetajte, popričajte.
KARIJERA: Možda će vam se javiti neka stranka ili ćete dobiti zaostali mail. Sve ćete rješiti s lakoćom.
ZDRAVLJE&SAVJET: Veselite se budućnosti.

BIK (21.04.-20.05.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 03.12.2022.
LJUBAV: Zaključit ćete da vaše samopouzdanje nije toliko važno koliko je važno da volite, pa kud puklo, da puklo.
KARIJERA: Analizirat ćete svoju listu prioriteta i na prvo mjesto postaviti nešto novo, odnosno promijenit ćete je.
ZDRAVLJE&SAVJET: Vjerujte u sebe.

BLIZANCI (21.05.-20.06.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 03.12.2022.
LJUBAV: Danas biste mogli osjetiti grubost partnera kojem je već dosta da vi lelujate po oblacima. Pokušajte biti zreliji i konkretniji.
KARIJERA: Napredovat ćete u umjetničkom području, ali svi opipljiviji poslovi teško će vam ići od ruke.
ZDRAVLJE&SAVJET: Čuvajte se virusa.

RAK (21.06.-20.07.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 03.12.2022.
LJUBAV: Oni koji još traže srodnu dušu pokušat će je naći na mjestu gdje se okupljaju vrlo da će tako i biti.
KARIJERA: Iza sebe ste sve ostavili uredno i očekujete da vas tako dočeka. Ipak, sumnjatnazivate na posao da provjerite neke sitnice.
ZDRAVLJE&SAVJET: Dosta vam je da vas iskorištavaju.

LAV (21.07.-21.08.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 03.12.2022.
LJUBAV: Previše priče nikamo ne vodi, a iskreni zagrljaji i pogledi dovoljni su da se osjećate dobro i ispunjeno.
KARIJERA: Moguće je pokretanje suradnje s jednom prekomorskom zemljom ili s mjestom koje je povezano s vodom.
ZDRAVLJE&SAVJET: Vodom čistite organizam.

DJEVICA (22.08.-22.09.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 03.12.2022.
LJUBAV: U svakom trenutku održavajte prijateljski stav prema drugoj strani i odolite iskušenju nametanja svoje volje.
KARIJERA: Jedna faza vaše karijere danas završava i počinje nova. Moguće je da će vam izložiti novi plan razvoja.
ZDRAVLJE&SAVJET: Malaksalost i glavobolja.

VAGA (23.09.-22.10.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 03.12.2022.
LJUBAV: Održanje u stabilnoj vezi dat će vam snage da se uhvatite u koštac s izazovima iz drugih područja života.
KARIJERA: Uspješno ćete se boriti s novim zahtjevima koji vam neće svi biti po volji. Okretat ćete stvari u svoju korist.
ZDRAVLJE&SAVJET: Vježbajte da ojačate.

ŠKORPION (23.10.-22.11.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 03.12.2022.
LJUBAV: Zanemarit ćete brige i posvetiti se svojoj najdražoj osobi s punom pažnjom. Bit ćete zadovoljni. Samci neka svakako izađu.
KARIJERA: Brzo ćete prevrtiti film cijelog radnog tjedna i zaključiti da ste rješili sve zamke onako kako treba.
ZDRAVLJE&SAVJET: Gibajte se što više.

STRIJELAC (23.11.-21.12.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 03.12.2022.
LJUBAV: Neki će uletjeti u površnu vezicu zbog seksa u kom će pokazati priličnu dozu maštovitosti.
KARIJERA: Nalazite se na pragu novih poduzimanja koja su atraktivna i donose vam nove izazove i motive za rad.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pokrenite se.

JARAC (22.12.-20.01.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 03.12.2022.
LJUBAV: Za svaki svoj ljubavni problem danas ćete naći rješenje. Vaš optimizam će porasti unatoč emotivnim prazninama.
KARIJERA: Otvaraju se jedna velika vrata kroz koja ćete uskoro moći proći. Prilika je to za profesionalno usavršavanje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Manje jedite, putujte.

VODENJAK (21.01.-19.02.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 03.12.2022.
LJUBAV: Mnogi će rado izaći van među ljude bez pritiska da se nešto mora i dogoditi. Baš takav stav donijet će im novo poznanstvo.
KARIJERA: Danas ćete biti vrlo aktivni u poslovima sa strankama i ljudima općenito. Drugi će prepoznati vaš trud oko njih.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne ostajte sami kod kuće, idite van.

RIBE (20.02.-20.03.) – DNEVNI HOROSKOP ZA 03.12.2022.
LJUBAV: U osobnim odnosima fokusirat ćete se na što veće zbližavanje. Bit će vam potreban dodir, zagrljaj, poljubac.
KARIJERA: Vaš stil rada podrazumijeva red i kontinuitet. Kampanjci bi vam se mogli suprotstaviti, ali bezuspješno.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ostanite svoji.

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu