Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

U SALIMA PREDSTAVLJENA KNJIGA O PETRU LORINIJU Lorini je bio vrhunski učitelj i utemeljitelj suvremenoga hrvatskoga morskog ribarstva

Objavljeno

-

U dvorani Općine Sali u Salima, u ponedjeljak 19. rujna održano je predstavljanje knjige o Petru Loriniju (1850. – 1921.), vrhunskom učitelju i utemeljitelju suvremenoga hrvatskog morskog ribarstva. Na predstavljanje su se odazvali brojni Saljani, što jasno svjedoči o tome koliki je trag među njima ostavio njihov slavni sumještanin.

Knjigu o Petru Loriniju objavilo je Sveučilište u Zadru. Urednik knjige je Josip Faričić, a autori pojedinih poglavlja su Ante Bralić, Ante Gverić, Dijana Vican, Lav Bavčević, Bosiljka Mustać, Gvido Piasevoli, Vladimir Skračić, Nikola Vuletić, Hrvoje Bazina i Josip Faričić. Knjigu su recenzirali Alen Soldo i Ivan Župan, a grafički ju je pripremila Ines Bralić iz tvrtke Grafikart.

Program predstavljanja moderirao je Ante Mihić, voditelj Hrvatske knjižnice i čitaonice u Salima. Na početku su nastupili Saljski korišti (članovi župnoga crkvenog zbora), a zatim je prikazan 11-minutni dokumentarni film koji su priredile učenice Osnovne škole Petar Lorini u Salima Enola Petešić, Dita Maria Gašpar, Hana Milić, Tea Raljević, Marijela Orlić, Zara Pašeta, Ivona Petešić Frka i Mareta Novosel, pod vodstvom nastavnice hrvatskog jezika Ane Krvaca te uz pomoć vjeroučiteljice Paole Skroče i knjižničarke Antonije Goja.

O knjizi su govorili Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru i jedna od autorica knjige, Ivan Župan, jedan od dvojice recenzenata knjige te urednik i jedan od autora knjige Josip Faričić.

Profesorica Vican istakla je Lorinijeve zasluge na polju odgoja i obrazovanja:

– Svoj tekst o Loriniju napisala sam na temelju sadržajne analize arhivske dokumentacije i njegovih radova koje je napisao tijekom formalne učiteljske službe u Salima na Dugom otoku. Kroz interpretaciju Lorinijevih govora, savjetodavnih tekstova i predavanja namijenjenih učiteljima i žiteljima, razvidno je koliko je kao učitelj bio suvremenik u području odgoja i obrazovanja u drugoj polovici 19. stoljeća, te koje misli vrijede i danas, rekla je Vican.

Okupljenima je prenijela osnovne pedagoške misli Petra Lorinija:

– One su strukturno podijeljene u tri cjeline: reformiranje odgoja i škole sa znanstvenom utemeljenošću, povezivanje obitelji i škole za dobrobit djeteta kroz stalni stručni razvoj učitelja te prosvjećivanje svih žitelja u životnoj zajednici, s ciljem društvenog i gospodarskog razvoja i napretka životne zajednice.

Posebno je istaknula spremnost Petra Lorinija da i tada uglavnom nepismenom puku prenese mnoga znanja o domovini i svijetu, ne samo ona iz područja ribarstva, već i politike, poljoprivrede, medicine i dr. Posebno je navela i sljedeće:

– Nesretni i bespomoćni ljudi nisu ostajali ravnodušni na Lorinijeve riječi. Čak i kad je kritizirao, radio je to snagom argumenata, svakodnevnom dosljednošću i vjerodostojnošću, svojim najjačim odlikama osobnosti, kojima je budio pozornost i motivaciju sumještana te ustrajno gradio odnos povjerenja. Znao je primijeniti mjeru za sadržaj i način kako preusmjeriti njihovu pozornost ukazujući im na njihove probleme. Bio je čovjek koji nije samo realizirao odgojno-obrazovnu djelatnost, nego je stvarao znanje. U pisanju i predavanju koristio se govornim jezikom kako bi približio znanstvene istine učiteljima i probudio njihovu svijest o potrebi mijenjanja njihovih pristupa učiteljskoj djelatnosti, te prenašanja tih znanja i umijeća svakom učeniku. Svoje pedagoške pouke prilagođavao je u obrazovne sadržaje, pomno ih strukturirajući za različitu populaciju. S odlučnošću za najhumanije odgojne ciljeve nije imao dvojbi, jer je svoj profesionalizam hranio znanstvenim spoznajama. Jednako se ponašao i prema prijateljima, službenicima i funkcionerima višim od sebe, te političkim autoritetima.

Zaključila je riječima kako je Lorinijevo djelo i danas aktualno te da je riječ o vizionaru koji nam je poslao mnoge pouke, posebno one o potrebi skrbi o općem dobru.

Recenzent Ivan Župan dao je osvrt na značenje knjige o Petru Loriniju.

– Lorinijevo djelovanje koje seže u prijelaz iz 19. u 20. stoljeće, a tiče se ponajviše tematike morskog ribarstva, do sada su proučavali uglavnom povjesničari i uži krug zaljubljenika u povijest ribarstva. Čitanjem ovog rukopisa možemo zaključiti kako upornim i marljivim radom te entuzijazmom jedan čovjek, bez značajnije podrške sustava, može činiti razliku. Petar Lorini, kako autori iznose u ovoj knjizi, bio je upravo takav – stručnjak s vizijom i ogromnom željom za radom, čiji napori nisu bili uzaludni jer svoju primjenu koja je opisana u nizu njegovih djela, nalaze i dan danas.

Župan je pohvalio sve autore knjige jer su omogućili da se dobije izravan uvid u poštovanje koje taj pionir morskog ribarstva dobiva i danas među ribarstvenim stručnjacima, a poglavito među svojim sumještanima te stanovnicima susjednih otoka, koji su se kroz povijest često i sukobljavali zbog ostvarivanja prava prvenstva na ribolov:

– Ovaj rukopis ističe Petra Lorinija kao čovjeka koji spaja ljude, pružajući čitateljima dalekometnu viziju o budućnosti jednog od najvažnijih hrvatskih resursa – Jadranskog mora. Potonje je od posebne važnosti jer smo od ulaska Hrvatske u Europsku uniju postali dio zajedničke ribarstvene politike, koja ostavlja malo prostora za izražavanje specifičnosti ekologije hrvatskog dijela Jadrana pri upravljanju njegovim resursima. Uz dosad najsustavniji opis djelovanja Petra Lorinija, ovo djelo predstavlja korak dalje, budući da na jednom mjestu daje iscrpni prikaz bioloških, ekoloških, socijalnih, pedagoških, ekonomskih, etnoloških, etimoloških, povijesnih i mnogih drugih činjenica iz hrvatske maritimne baštine, ali u kontekstu trenutne situacije i s pogledom na budućnost.

Saljanima se obratio i urednik knjige Josip Faričić. Istaknuo je potrebu povezivanja akademske s lokalnom zajednicom, posebno u kontekstu permanentne skrbi o zaštiti dragocjenih jadranskih resursa. Uvodno je spomenuo i osobe koje su do sada istraživale Lorinijev život, posebno Saljane Josipa Basiolija, Ćirila Petešića, Šimu Grandova i Mauricija Frku Petešića. K tome, istaknuo je kako je ideju za organizaciju znanstvenog kolokvija o Petru Loriniju u prigodi obilježavanja 100. obljetnice njegove smrti 2021. dao gospodin Nenad Marčina, tadašnji predsjednik Društva prijatelja Dugog otoka i otoka Zverinca.

– Uronjen u višestoljetnu baštinu saljskih ribara, Lorini je svoj učiteljski poziv darovao domovini marljivim, sustavnim i inovativnim radom na polju obrazovanja i ustroja ribarskoga sustava na istočnoj obali Jadrana u političkim okvirima Austro-Ugarske Monarhije. Premda je njegov glas vikao u pustinji neznanja, nemara i bespoštednog „haranja“ prirodnih bogatstava prije više od 100 godina, njegova se jeka i danas čuje, podsjećajući nas na sve radosti i brige ribara, ali i dobrobiti i opasnosti koje su povezane uz korištenje prirodnog bogatstva Jadranskog mora. Stoga je potrebno i dalje, primjenjujući Lorinijev obrazac, poticati na umjereno i razborito vrednovanje mora te održivo i pametno upravljati ribolovnim naporom i drugim ribarskim aktivnostima kako bi osjetljivi jadranski ekosustav i dalje činio jedan od najvrjednijih elemenata prirodne osnove hrvatskoga prostora, istaknuo je Faričić, dodajući:

– Prije nego li za hrvatski dio Jadranskog mora, koje volimo nazivati našim morem, referirajući se na sintagmu korištenu u jednoj ispravi hrvatskoga srednjovjekovnog vladara Petra Krešimira IV., konkretnije i sustavnije iskorake učine mjerodavne vlasti, zadnji je trenutak da i svi sudionici u ribarstvu nešto učine. To znači da i dalje treba raditi na mjerama zaštite i posebice u provedbi učinkovitoga nadzora te pravednom sankcioniranju prekršitelja. Imajući na umu sve probleme, potrebno je da svi koji na bilo koji način sudjeluju u ribolovu, marikulturi i drugim oblicima ribarstva poštuju norme, da brinu o obalnom i morskom okolišu te da vode računa o tome da morski resursi nisu neiscrpni te da postoji opasnost da će budući naraštaji mnoge riblje vrste i druge morske organizme poznavati samo iz literature. U protivnom, svojim grijesima i propustima naš će naraštaj posve zakazati. Našim potomcima, pravim vlasnicima mora koje mi sada koristimo, uništit ćemo ono što nismo sami stvorili već smo naslijedili od prirode i naših predaka, rekao je Faričić, zaključujući izlaganje riječima: „Budimo dostojni Lorinijevi baštinici!“

 

ZADAR / ŽUPANIJA

JOŠ RADOVA! U ponedjeljak bez vode Put Bokanjca i Skročini, u utorak dio Zatona i Nina

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 12.12.2022. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00do 14:00h bez vode biti će potrošači u ul:

ulica Put Bokanjca od kuć.br. 61 do kuć.br. 69

ulica Put Skročini

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Put Bokanjca, kod kuć.br. 67.

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., dana 13.12.2022.godine (utorak) u vremenu od 08:00do 17:00h bez vode biti će potrošači u mjestu Zatonu ulici Šetalište kneza Branimira.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Šetalište kneza Branimira, kod kuć.br. 21.

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., dana 12.12.2022.godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00do 17:00h bez vode biti će potrošači u gradu Ninuu ul.:

Ulica Bana Josipa Jelačića

Ulica Vile Velebita

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Bana Josipa Jelačića, kod kuć.br. 1.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ULAZ BESPLATAN Koncert u došašću učenika OGŠ sv. Benedikta

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Učenici Osnovne glazbene škole sv. Benedikta su osnovnoškolci s cijelog područja grada Zadra i Zadarske županije, koji veliki dio svog slobodnog vremena posvećuju bavljenju glazbom, bilo da se radi o samom pohađanju nastave, ili o samostalnom vježbanju zahtjevnih vještina muziciranja, koje postupno, ali sigurno, uporno, samouvjereno i precizno oblikuje mlade izvođače.

Vrijedno radeći, slušajući upute svojih učitelja, uz svesrdnu podršku roditelja, učenici su željno dočekali nove prilike za predstavljanje svojih postignuća. Nedavnom Javnom produkcijom povodom Dana Grada svome su gradu na najljepši način čestitali rođendan, sudjelovali su na predstavljanju zbornika radova Abbatissa ingenuitate pręcipua sa znanstvenog kolokvija održanog u crkvi sv. Marije 27. listopada 2016. godine povodom 950. obljetnice obnove Samostana benediktinki Svete Marije u Zadru, a sada s veseljem najavljuju još jedan tradicionalni događaj – Koncert u došašću.

Jedan je to od tri velika godišnja koncerta Škole, za koji se izabiru samo najbolje točke i na kojima sudjeluju polaznici predškolske glazbene skupine, školski zbor i orkestar, komorni sastav i solisti na svim instrumentima.

U petnaestoj godini djelovanja Osnovne glazbene škole sv. Benedikta, kroz koju je već prošao čitav niz generacija malih glazbenika, sve javne priredbe usmjerene su proslavi ove značajne obljetnice, koja je ujedno i dobar podsjetnik na sve uspjehe u pedagoškom i umjetničkom radu s djecom, od redovnih druženja na nastavi i popratnim aktivnostima, preko aktivnog sudjelovanja u kulturnom životu Zadra, do uspjeha na raznim natjecanjima i suradnje s brojnim kulturnim, obrazovnim i ostalim institucijama diljem Hrvatske. Ipak, nastupiti pred najvjernijom domaćom publikom, koliko god to bilo zahtjevno i izazovno, najviše veseli ove mlade glazbenike i njihove učitelje.

Podsjetimo: Osnovnu glazbenu školu sv. Benedikta, odgojno obrazovnu ustanovu s pravom javnosti, osnovale su Benediktinke svete Marije kao logičan slijed dugogodišnjeg pedagoškog djelovanja ovoga poznatog zadarskog samostana te je jedna od tri katoličke škole u Zadru.

Sve ljude dobre volje, a posebno ljubitelje glazbe i mladih glazbenih nada, pozivamo na Koncert u došašću učenika OGŠ sv. Benedikta, koji će se održati u srijedu, 14. prosinca s početkom u 20 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, a ulaz je slobodan, stoji u objavi.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Vican, Erlić i Dukić obišli radove na staroj Tehničkoj školi

Objavljeno

-

By

Rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić i gradonačelnik Zadra Branko Dukić obišli su danas gradilište stare Tehničke škole na Poluotoku, projekt Sveučilišna znanstveno-nastavna infrastruktura za 21. stoljeće.

Završeni su grubi građevinski radovi u unutrašnjosti objekta, u tijeku su obrtnički radovi, s vanjske strane objekta dovršava se fasada što je najzahtjevniji dio posla.

Budući da je riječ o rekonstrukciji i sanaciji povijesnog zdanja momentalno nisu vidljive velike promjene sa vanjske strane zgrade, dok se ne uklone skele. Prilikom obnove strogo se pazi na poštivanje konzervatorskih uvjeta. U tijeku je rekonstrukcija pročelja s pripadajućim dekorima koji su ukrašavali izvornu građevinu sagrađenu 1910. godine. Unutar objekta završen je veliki dio radova i gradilište je na 80% izvršenosti.

Sveučilište u Zadru i svi sudionici u projektu ulažu napore kako bi projekt završili u što skorijem roku.

– Radovi na gradilištu napreduju prema planovima. Ovo je važan projekt, kako za Sveučilište, tako i za grad, jer naši studenti jesu i trebaju biti srce grada. Grada bez mladih nema i zajednički činimo sve da mladi iz dana u dan u Zadru imaju sve bolje uvjete za studiranje. Obnovljena zgrada Tehničke škole promijenit će vizuru Poluotoka i dati novi zamah razvoju suvremenoga sveučilišnog Zadra i, naravno, razvoju Sveučilišta sa višestoljetnom tradicijom. Otvorili smo Studentski dom s restoranom, radost su nam radovi na staroj Tehničkoj školi a intenzivno radimo i na skorom rješenju za uređenje ruševnih radionica kraj stare Tehničke škole, izjavila je prilikom obilaska gradilišta rektorica prof. dr. sc. Dijana Vican.

– Grad Zadar i Sveučilište su primjer kako suradnja sveučilišta i lokalne zajednice može i treba izgledati. Podržavamo Sveučilište u naporima da Zadar svakim danom postaje sve privlačniji grad za studiranje. Studenti su naša snaga i budućnost i s ovakvim projektima pružamo im sve veću priliku i prostor za sudjelovanje u svakodnevnom životu grada. Dovršetkom ovog objekta ali i realizacijom budućih planova Zadar postaje atraktivno i relevantno sveučilišno središte. Sveučilište u Gradu Zadru ima pouzdanog partnera, izjavio je gradonačelnik Zadra Branko Dukić.

– Moram naglasiti da su Grad Zadar i Sveučilište primjer uspješnog korištenja EU fondova, i da je ovaj projekt dio većeg mozaika koji se realizira kroz EU fondove u Zadru. Mnoge Zadrane vežu uspomene za prostor Tehničke škole i mislim da će projekt ispuniti očekivanja kao prostor javnog sadržaja, znanstveno nastavni centar za studente i profesore i da će biti na korist Sveučilištu i cijelom gradu. Čestitke izvođačima i projektantima, Rektorici i timu za EU fondove sa Sveučilišta, te Gradu Zadru koji koordinirano rade izvanredan posao, rekao je danas Šime Erlić, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Radove izvodi Strabag d.o.o. uz nadzor D&Z i Investinženjeringa, a ukupna vrijednost projekta je 34.3 milijuna kuna, od čega EU sufinanciranje iznosi 26 milijuna.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu