Connect with us

Hrvatska

Vučković: Neće doći do nestašice hrane ni u jednom dijelu Hrvatske

Objavljeno

-

Što se tiče sektora mliječnog govedarstva, najteže je odgovoriti na pitanje mogu li pokriti proizvodnju s prodajnom cijenom. Posljednje kalkulacije govore da je to teško pokriti i u nekim drugim sektorima stočarstva bez odgovarajućih potpora, rekla je u Dnevniku HTV-a, ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

– Zajednička poljoprivredna politika postoji da bi dodatno osigurala dohodak poljoprivredniku, naglasila je te dodala kako je Vlada posljednjih godina povećavala potpore.

Vučković naglašava kako smo ove godine naučili da je teško predviđati cijene određenih sirovina. 

– Svaka suša znači smanjivanje prinosa i zato očekujemo negativne utjecaje na cijene, istaknula je i dodala kako se na našem tržištu ne očekuju nestašice.

Govori kako se treba pratiti situacija s kukuruzom, s obzirom na to da je pad prinosa, kako neki kažu, i do 50 posto.

– Umjesto očekivanih dva milijuna i tristo, možemo očekivati milijun i petsto, no mi smo donijeli odluku o interventnoj nabavci kukuruza od strane robnih rezervi RH, ali notificirali smo i potporu za sjemenski kukuruz kako bismo na pravi način provodili strategiju „Od polja do stola”, istaknula je ministrica.

Što se tiče mliječnog stočarstva, mijenjamo strukturu potpora, rekla je.

Vlada je donijela paket mjera vrijedan dvadeset jednu milijardu kuna, što Hrvatsku vodi u sam vrh EU-a po snazi reakcije.

– Smatramo da neće doći do nestašica hrane ni u jednom dijelu Hrvatske, zaključila je ministrica Vučković.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Klimatolog: Od travnja do listopada imamo “razmazano ljeto”

Objavljeno

-

Klimatolog Branko Grisogono, profesor na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, govorio je za N1 o vremenskim prilikama u Hrvatskoj, sve češćim toplinskim valovima te iznadprosječnim temperaturama koje se nižu posljednjih mjeseci.

Grisogono kaže da je klimatski kalendar pomaknut te da smo početkom travnja praktički već bili na početku lipnja, kao što smo početkom veljače već imali razdoblje vremena sličnijeg početku travnja.

Grisogono: Toplinski val ugodniji sada nego u srpnju

“Kad u proljeće imamo toplinski val, to je ugodnije od toplinskog vala u srpnju. Ugodnije je kad s 15 ili 18 stupnjeva Celzijevih, što bi trebala biti maksimalna srednja temperatura za ovaj dio travnja, ode gore za 8 ili 10 stupnjeva. To je lakše izdržati nego kad usred ljeta sa srednje maksimalne temperature od 30 stupnjeva odemo gore za 8 ili 10 stupnjeva. Organizam to teže podnosi, tijelo se tada uopće prirodno ne hladi. Zato nam je sada ovaj toplinski val bio ugodan”, objasnio je prof. Grisogono.

Toplinski valovi, dodaje, ranije su bili definirani isključivo za ljeto, a u međuvremenu se to promijenilo.

“Sada se toplinski valovi mogu definirati za sve sezone. Kad god maksimalna dnevna temperatura prijeđe 8 ili 10 stupnjeva iznad klimatološkog prosjeka kroz barem četiri ili pet dana, onda to zovemo toplinskim valom. Biljke i životinje posebno jako to osjećaju, dok mi kažemo “o baš je lijepo” i idemo se kupati u prvoj trećini travnja”, kaže i dodaje da se razdoblje ljetnog vremena produžilo.

“Može se reći da od travnja do listopada imamo “razmazano” ljeto s kraćim prodorima hladnog zraka i intenziviranim olujama kakvih nije bilo ranije”, ističe prof. Grisogono.

“Na klimatski smo najizloženijem dijelu Europe”

Na pitanje je li Europa izloženija riziku globalnog zagrijavanja, prof. Grisogono napominje da treba biti oprezan kod takvih ocjena.

“Primarno su polarni krajevi, posebice Arktik, najizloženiji klimatskim promjenama. Što se tiče Europe, ovdje se provodi najviše mjerenja pa je i više klimatskih modela. Konfiguracija Europe postavljena je prema Atlantiku, a Atlantski je ocean jedan od ključnih parametara zbog Golfske struje.

Zbog Golfske struje i putanje mlaznih struja u zraku, Europa jest više pod utjecajem klimatskih promjena nego možda neka druga područja. Ali to još ne znači da je najviše pod tim utjecajem. U samoj Europi prostor najizloženiji klimatskim promjenama je Mediteran, a time i Hrvatska”, kazao je prof. Grisogono.

Nema pravila u smjenjivanju fenomena

Fenomen El Niño nakon vrhunca u prosincu i siječnju ide svome kraju, ali Grisogono kaže da to još ne znači da će nakon toga nastupiti razdoblje “hlađenja”. Najprije bi trebala uslijediti neutralna faza i potrajati bar nekoliko mjeseci.

“Uobičajeno je, ali ne i nužno, da nakon El Niña nastupi La Niña, koja ima suprotni efekt. Između 2017. i 2022. bili smo ili u neutralnoj fazi ili je bilo nekoliko La Niña i zato nije bilo klimatski najtoplije godine. Ali ne ide uvijek tako da se smjenjuju El Niño i La Niña, nego je to kvaziperiodička pojava. Može imati nekoliko brjegova, a da nema pravi dol”, pojasnio je profesor Grisogono.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Liječnica nije dobila specijalizaciju pa prijetila šefu KBC-a Zagreb: “Crknite, Hercegovci”

Objavljeno

-

By

Liječnica (46) dobila je zabranu pristupa Kliničkom bolničkom centru Zagreb nakon što je prijetila njezinom ravnatelju Anti Ćorušiću, te još jednom liječniku.

Zabranu joj je izrekao Županijski sud u Zagrebu odbivši zahtjev tužiteljstva da joj se odredi istražni zatvor.

Prijavljena je za prijetnju koju je poslala u poruci na adresu elektronske pošte bolnice. Bolnička pravna služba zaključila je da se doista radi o ozbiljnom kaznenom djelu, pa je sve prijavljeno policiji.

Kriminalističkim istraživanjem, tijekom kojeg je osumnjičena liječnica i ispitana, zaključeno je kako ima dovoljno dokaza protiv nje. Prijetnje su, kako proizlazi iz prijave, rezultat njezine frustracije što već treći put nije dobila željenu specijalizaciju.

Nije ju dobila iako je svojevremeno radila na Rebru, a imala je, uvjerena je i najbolje kvalifikacije. Razlog je, posumnjala je ona, bila njezina narodnost, budući da se izjašnjavala kao Srpkinja.

Zabrana približavanja

Bijesna zbog svega što se dogodilo poslala je poruku KBC-u Rebro. U njoj se okomila na jednog liječnika, te ravnatelja Ćorušića.

“Crknite Hercegovci” i “P…. vam m……. ustaška”, bili su dijelovi njezine poruke zbog kojih je sada dobila zabranu približavanja KBC-u Zagreb i njegovim liječnicima.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Danas će temperature ići i do 31°C, od sutra velika promjena vremena

Objavljeno

-

DANAS će biti većinom sunčano, poslijepodne ponegdje s umjerenom naoblakom, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda.

U unutrašnjosti razmjerno vjetrovito uz umjeren do jak, u gorju na udare i olujan jugozapadnjak. Na Jadranu će puhati umjereno jugo.

Najviša dnevna temperatura od 24 do 29, na istoku i do 31 stupanj Celzijusa.

Stiže promjena, u gorju moguć snježni pokrivač

Tijekom sutrašnjeg dana postupno naoblačenje, osobito prema večeri mjestimična kiša i grmljavina uz pad temperature pa će u noći na srijedu kiša u gorju prelaziti u snijeg. Srijeda osjetno hladnija te umjereno do pretežno oblačna s povremenim oborinama, u gorju i stvaranjem snježnog pokrivača.

Jugozapadnjak će u unutrašnjosti okretati na sjeverni i sjeveroistočni vjetar već sutra, a jako jugo krajem dana na buru, prvo na sjevernom dijelu, zatim u srijedu i duž ostataka obale.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu