Connect with us

Hrvatska

Prevare preko društvenih mreža i aplikacija: Policija objavila na što paziti

Objavljeno

-

Policijska uprava varaždinska upozorila je učestalost internetskih prijevara. Naime, policijski službenici Policijske uprave varaždinske zaprimili su prijavu 81-godišnjeg muškaraca da je prevaren prilikom korištenja više različitih računalnih programa i mobilnih aplikacija.

Prema prijavi, on je u vremenu od ožujka 2019. do 11. kolovoza 2022. godine, u više navrata od više različitih osoba, putem telefona, elektroničke pošte i komunikacijskih programa whatsapp i viber, doveden u zabludu da ulaže u razne investicijske platforme i kripto valute te je na nagovor navedenih osoba putem računalnih programa dopustio pristup svojem računalu, pa tako i mobilnom bankarstvu, uz ustupanje svojih osobnih podataka i podataka o svojim bankovnim računima, a sve u očekivanju znatne zarade.

Porast investicijskih prijevara

Pritom je na razne načine (online bankarstvom i uplatama u banci) na više transakcijskih računa uplatio iznos od oko 926 000 kuna. Policijski službenici nastavljaju rad na otkrivanju počinitelja ovog kaznenog djela.

U posljednje vrijeme zapažen je porast tzv. investicijskih prijevara, gdje se osobama nudi „brza i laka zarada“ ulaganjem u kripto valute i trgovanjem na svjetskoj burzi.

Koriste fotografije poznatih osoba

Najčešće takve prijevare započinju kreiranjem plaćenih reklama koje se pojavljuju na društvenim mrežama (Facebook, razni news portali i sl.), gdje se izradom primamljivih stranica sa fotografijama poznatih ličnosti (Luka Modrić, Bill Gates, Zoran Milanović itd.) nudi „brza i laka zarada“ te se postavljaju poveznice na posebno kreirane Internet portale sa poljima u koja se traži upisivanje osobnih podataka kao što su ime, prezime, adresa, broj telefona i sl.

Nakon što se unesu traženi osobni podaci, ubrzo se putem telefona sa raznih pozivnih brojeva (Njemačka, Švicarska, Velika Britanija, Nizozemska itd.) javljaju osobe koje se predstavljaju stranim imenima (John, Michael, Lucas, Matthew) te se promoviraju kao agenti (brokeri, account manageri) za trgovanje kripto valutama i burzovnim indeksima. Za daljnju komunikaciju navedene osobe inzistiraju da se odvija putem komunikacijskih programa poput WhatsApp, Viber, Telegram itd. te se tada traže dodatni osobni podaci poput bankovnog računa, preslika osobnih dokumenata, računa za režije te instalacija programa za daljinsko upravljanje računalom. Sve to se opravdava potrebom otvaranja i verifikacije korisničkog računa na online platformi za trgovanje, a koju su te osobe ranije izradile da izgleda kao stvarna online platforma za investicijsko trgovanje, dok je u stvarnosti to lažna stranica koja u vrlo kratkom vremenu stvara iluziju velikih dobitaka i brze zarade.

Lažno se prikazuju dobici

Nakon toga se od osoba traži inicijalno ulaganje od 250 ili 300 eura, koje se uplaćuje putem kripto mjenjačnica kao što su Binance, Kraken, Coinbase, Kucoin, itd. Tada se u vrlo kratkom vremenu (nekoliko dana do nekoliko tjedana) na ranije spomenutim lažno stvorenim portalima za trgovanje, žrtvama prikazuje da je inicijalna uplata od 250 ili 300 eura „narasla“ na iznos od 50 000 eura ili više i nakon toga se traži daljnje, veće ulaganje uz obrazloženje da će se uz veće uloge i više zaraditi. Dalje se kontinuirano lažno prikazuju dobici i rast ulaganja do raznih velikih iznosa (više od 100 000 eura), međutim u trenutku kada se žrtva odluči „povući“ svoju zaradu, to se odugovlači i na kraju odbija uz razna obrazloženja kao što su „Sada nije dobar trenutak za prekid ulaganja“, „To nije naša poslovna politika“, „Sredstva su zamrznuta na računu“ itd.

Važno je napomenuti da i u tom trenutku, kada većina oštećenika shvati da je prevarena, počinitelji i dalje koriste tzv. „socijalni inženjering“ i obećanja da će vratiti uložena sredstva, ali uz uvjet da im se plati „porez“, „kamate“, „bankovni troškovi“ itd.

Pet stadija prijevare

I dalje se počinitelji javljaju oštećenicima sa raznih brojeva telefona, ovaj put kao zaposlenici/agenti za povrat izgubljenih novaca, gdje nude „Istragu i povrat cjelokupnog izgubljenog iznosa, uz proviziju od 10%, koja se uplaćuje unaprijed“.

Kao što je vidljivo, ove vrste internetskih prijevara se rade od strane organizirane skupine počinitelja uz korištenje specijaliziranih računalnih programa i sofisticiranih socijalnih manipulacija te se izvode u više stadija: 1. početno namamljivanje, 2. dovođenje u zabludu o rastu zarade, 3. Traženje daljnjeg ulaganja, 4. Odgađanje ili odbijanje isplate dobiti, 5. Nuđenje povrata izgubljenog.

Savjeti policije

Iz policije napominju da je za sigurno korištenje internetskih servisa i pogodnosti nužna kontinuirana edukacija i pridržavanje minimalnih sigurnosnih standarda te samozaštitno ponašanje koje se ukratko može sažeti u dolje navedene preporuke:

1. Koristite antivirusne alate

2. Ne otkrivajte svoje osobne podatke nepoznatim osobama (ime, prezime, adresu, broj telefona, preslike osobnih dokumenata, računa za režije, bankovnih kartica i sl.)

3. Ne instalirajte na svoje računalo nikakve nepoznate programe ili programe za upravljanje na daljinu (eng. – remote access program)

4. Ne otkrivajte nikome svoj PIN, PUK, TAN i ostale sigurnosne šifre koje se koriste za siguran pristup uređajima i Internet bankarstvu. Vaša banka ili službena osoba u ozbiljnim poslovnim organizacijama vas nikad neće tražiti te podatke!

5. Prije bilo kakvog ulaganja u kripto valute i na online burzi, dobro se informirajte o izvoru takvih ponuda i njihovim vjerodajnicama

6.Kontinuirano se educirajte o načinima samozaštitnog ponašanja.

 

Hrvatska

Most predstavio nositelje lista

Objavljeno

-

By

Most je predstavio nositelje svojih lista.

“Nama kampanja ne treba, pokazali smo da smo bili uz tebe proteklih godina. Kod uvođenja eura, kod epidemije korone, kada su nas zatvarali i kada je patilo gospodarstvo, jedini smo u Hrvatskom saboru i na ulici, prikupljajući potpise, ustali u obranu ljudskih prava. Kada pričamo o korupciji i rijekama pravde, ja ću reći dvije riječi, nama je potrebna čista voda. Voda koja čisti i razotkriva korupciju, voda koja pere. Niti jednu aferu SDP nije otkrio u protekle četiri godine; Most je otkrio. Sjetite se, rekao je Nikola Grmoja, a prenosi Index.

Ovo su nositelji: U 1. izbornoj jedinici Marija Selak Raspudić, u 2. Nino Raspudić, u 3. general Željko Sačić, a Robert Podoljnak bit će drugi na listi, u 4. Josip Skočibušić, a druga na listi je Vesna Vučemilović, u 5. Marijan Pavliček, u 6. Nikola Grmoja, u 7. Zvonimir Troskot, u 8. Marin Miletić, u 9. izbornoj jedinici Miro Bulj, u 10. Božo Petrov, a u 11. Hrvatska republikanska stranka iz BiH.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Iz ljekarni se povlače serije poznatog dječjeg lijeka

Objavljeno

-

By

HALMED je objavio obavijest o povlačenju serija lijeka Fluimukan Junior 20 mg/ml oralna otopina (acetilcistein).

Tvrtka Sandoz d.o.o., nositelj odobrenja za lijek Fluimukan Junior 20 mg/ml oralna otopina (acetilcistein), u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi povlačenje serija MS8992 i NB5852 predmetnog lijeka.

Povlačenje se provodi iz preventivnih razloga, do razine ljekarni. Navedene serije lijeka povlače se temeljem sumnje u neispravnost u kakvoći koja se odnosi na moguću pojavu onečišćenja otopine česticama ambalaže.

Lijek se izdaje bez recepta. Na tržištu Republike Hrvatske u prometu nije dostupan lijek iste jačine i istog farmaceutskog oblika, međutim za predmetne terapijske indikacije dostupni su drugi lijekovi. Bolesnici se trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije, priopćili su iz HALMED-a.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Novi udar na džepove pušača: Cigarete ponovno poskupljuju, poznato i za koliko

Objavljeno

-

By

Nakon Tvornice duhana Rovinj, još jedan svjetski duhanski div diže cijene cigareta u Hrvatskoj.

Philip Morris Zagreb tako je izvijestio kako će od 27. ožujka dići cijene većine svojih cigareta. Poskupljenje iznosi od 2 do 2,4 posto, ovisno o vrsti, izračunala je Danica.

Marlboro će tako od idućeg petka stajati 4,90 eura, Marlboro touch 4,60 eura, Philip Morris 4,30 eura, a Chesterfield 4,20 eura. Kako smo izračunali, sve vrste njihovih cigareta poskupjet će točno 10 eurocenti.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu