Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

POLICIJA POZIVA NA OPREZ NA MORU! Samo tijekom vikenda ispisano 12 kazni zbog nedozvoljenog glisiranja

Objavljeno

-

Policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar svakodnevno poduzimaju niz mjera radi sprječavanja mogućih nesreća, stradavanja kupača, ronioca podizanja razine opće sigurnosti na moru te sprječavanja činjenja prekršaja i sankcioniranja počinitelja, priopćeno je danas.

Tako su tijekom ovog vikenda posade policijskih plovila Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar, zabilježile 12 prekršaja nedozvoljenog glisiranja hrvatskih i stranih državljanina i to u akvatoriju otoka Pašmana, Dugog otoka te na području Bibinja i Novigrada.

“Prekršaji nedozvoljenog glisiranja direktno utječu na osjećaj stanja sigurnosti svih građana i turista, posebno zato što su povezani s rizikom od smrtnog stradavanja, teških tjelesnih ozljeda i veće materijalne štete s posljedicom onečišćenja mora”, stoji u priopćenju iz PU.

Policijska uprava zadarska upozorava građane na pridržavanje odredbi Pomorskog zakonika i drugih propisa bitnih za sigurnost kako nautičara tako i kupača i ronilaca, a prema kojima je kupačima dozvoljeno udaljavanje, odnosno plivanje do ograde uređene plaže ili 100 metara od obale prirodne plaže, dok ronioci trebaju biti propisno označeni plutačom.

“Nautičare upozoravamo da se strogo pridržavaju pravila sigurnosti plovidbe, posebice zabrane glisiranja na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale te da slušaju upozorenja za plovidbu i vremensku prognozu na propisanim VHF kanalima.

Kako bi se povećala sigurnost kupača, savjezujemo turistima i građanima da prilikom izbora plaža, odaberu plažu koja je sa morske strane ograđena plutačama koje predstavljaju psihološku granicu i označavaju prostor gdje je kupanje dozvoljeno, a ako plaže nisu osigurane plutačama, da ne plivaju na udaljenosti većoj od 100 metara od obale. Također da koriste uređene plaže i ne plivaju na područjima koji inače predstavljaju plovni put (između otoka).

Također savjetujemo :

  • ne skačite u more sa stijena i drugih mjesta koja nisu uređena za skakanje ili je skakanje zabranjeno,
  • prilikom kupanja pratite uvjete na moru, posebice ako se kupate na stjenovitim plažama, gdje nailazak valova može dovesti do ozljeđivanja kupača,
  • u slučaju velikih valova, ne izlazite na otvoreno more i ne udaljavajte se daleko od obale,
  • ne ulazite u vodu pod utjecajem alkohola ili droga,
  • ne plivajte neposredno nakon obroka,
  • ne izlažite se predugo jakom suncu i ne ulazite u hladnu vodu vrući,
  • izbjegavajte plivati sami,
  • djeca nikako ne bi smjela ići na kupanje bez nadzora roditelja ili druge odrasle osobe,
  • roditelji – ukoliko koristite plaže gdje nije osiguran ulazak u more, obavezno budite uz svoju djecu kako se ne bi ozlijedila pri ulasku u more,
  • neplivači ili osobe koje slabije plivaju – obavezno koristite pomagala za plivanje, uz nadzor dobrih plivača,
  • ne plivajte u susret motornim čamcima, brodovima, gliserima i vodenim skuterima,
  • ukoliko u vodi primijetite nekoga u nevolji, odmah pružite ili potražite pomoć, pozovite policiju na 192!”
 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

OVE SUBOTE U NINU: Nadbiskupija poziva na Susret o rastavljenim i ponovno civilno vjenčanim osobama

Objavljeno

-

By

Susret o temi rastavljenih i ponovno civilno vjenčanih osoba održava se u subotu, 20. travnja s početkom u 11 sati u župnoj dvorani župe sv. Anselma u Ninu (dvorana se nalazi u župnoj kući u središtu Nina, nasuprot župne crkve sv. Anselma).

Pastoralni aspekt te teme na susretu će predstaviti don Žarko Relota, u kontekstu smjernica apostolskih pobudnica Familiaris Consortio (1981.) pape Ivana Pavla II. i Amoris Laetitia (2016.) pape Franje. Relota je predstojnik Povjerenstva za obitelj Zadarske nadbiskupije koje organizira taj susret. O pravnom aspektu te teme će govoriti mr. don Marin Batur, crkveni pravnik, sudac na Nadbiskupijskom crkvenom sudu u Zadru.

Na susret su pozvani doći svi koje zanima ta tema, a osobito osobe koje se nalaze u težim i problematičnim životnim situacijama s obzirom na navedenu temu, stoji u pozivu iz Nadbiskupije.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PRIPREMITE SE NA VRIJEME / U četvrtak bez vode Poljica, te Gaženička i još četiri ulice u Zadru. U problemu s vodoopskrbom cijele Ričine!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 18.04.2024. godine (četvrtak) u vremenu od 08:00h pa do 15:00h bez vode biti će potrošači u Gaženičkoj ulici.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Gaženičkoj ulici, kod kuć.br. 6.

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 18.04.2024. godine (četvrtak) u vremenu od 08:00h pa do 14:00h bez vode biti će potrošači u ul.:

Ulica Franka Lisice od kuć.br. 60 do kuć.br. 75

Drniška ulica

Ulica 22. lipnja 1941.

Ulica Lepantske bitke

Zbog izvođenja radova moguća je otežana vodoopskrba na predjelu Ričine. Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Franka Lisice, kod kuć.br. 71.

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu dana 18.04.2024. godine (četvrtak) u vremenu od 08:00h pa do 12:00h bez vode biti će potrošači u mjestu Poljica.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Poljica, kod kuć.br. 55.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

IZBORI ZA SABOR 2024. / Do 11.30 najmanja izlaznost u Dalmaciji

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Hrvatska danas bira zastupnike 11. saziva Hrvatskog sabora. U 7 sati otvoreno je se više od 6.500 biračkih mjesta na kojima se može glasovati do 19 sati do kada je na snazi i dvodnevna izborna šutnja.

DIP je u podne izvijestio javnost o odazivu birača do 11.30 sati:

U 21 sat DIP će objaviti prve izborne rezultate, koje će osvježavati svakih 15 minuta, tako da bi između 23 i 24 sata trebalo biti obrađeno tri četvrtine biračkih mjesta.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu