Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE U ZADRU I FINA POTPISALI DUGOROČNI SPORAZUM O SURADNJI Fina uskoro otvara IT razvojni centar u Zadru

Objavljeno

-

Rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican i predsjednik Uprave Fine mr. sc. Dražen Čović su u prostorima Sveučilišta u Zadru potpisali Sporazum o suradnji, kojem je cilj partnerska razmjena znanja i tehnologija, suradnja u nastavnom procesu te proces integracije studenata na tržište rada.

Posebno zadovoljstvo potpisivanjem ovog sporazuma izrazila je rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican:

„Pripremljenost studenata za tržište rada danas je obrazovni, društveni i gospodarski imperativ. Sporazum o suradnji između Fine i Sveučilišta u Zadru direktno je obogaćenje visokoškolskog obrazovanja kojim će se studentima otvoriti još jedna vrata za razvoj kompetencija u više obrazovnih područja. Razvojni centar jest dodana vrijednost svim drugim vidovima i oblicima visokog obrazovanja. Omogućavanje učenja redovitim i izvanrednim studentima u stvarnom radnom okruženju i na radnom mjestu korisno je zbog povezivanja teorijskih i praktičnih znanja, uključivanja u suvremene zahtjeve poslodavaca tijekom studija, povećanja motivacije studenata za učenje, neposrednog upoznavanja organizacije rada, razumijevanja i rješavanja problema u stvarnom radnom ambijentu. Fina i Sveučilište ovim sporazumom dijele načelo društvene odgovornosti spram brige o mladima, njihovom obrazovanju i zapošljavanju u Hrvatskoj.“

Predsjednik Uprave Fine mr. sc. Dražen Čović istaknuo je važnost suradnje s akademskom zajednicom:

„Iznimno mi je drago što naše dugogodišnje partnerstvo s akademskom zajednicom proširujemo ovim sporazumom o suradnji sa Sveučilištem u Zadru. Sporazum koji danas potpisujemo omogućava nam ostvarivanje strateške inicijative, a to je decentralizacija našeg vlastitog razvoja i ulaganje u lokalnu zajednicu. Želimo podijeliti iskustvo i znanje koje smo stekli razvijajući servise, uglavnom za financijsku industriju i državu. Želimo omogućiti mladim ljudima da se školuju bez velikih troškova u mjestu ili blizu mjesta u kojemu žive. Želimo im omogućiti da rade na suvremenim alatima i tehnologijama, te da ih mentoriraju ljudi koji rade upravo na tim servisima. Do sada smo otvorili 12 razvojnih centara i ostvarili niz uspješnih suradnji, pa me osobito raduje što ovom prilikom mogu najaviti otvorenje našeg Razvojnog centra u Zadru, gdje ćemo studentima pružiti priliku za odrađivanje stručne prakse, ali i otvoriti mogućnost za zapošljavanje mladih, perspektivnih stručnjaka sa zadarskog područja.“

Uz rektoricu Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijanu Vican i predsjednika Uprave Fine mr. sc. Dražena Čovića, potpisivanju su nazočili i gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra Ante Ćurković, predsjednik ŽK Zadar Denis Ikić, direktor Zračne luke Zadar Josip Klišmanić, direktor Fininog Regionalnog centra Split Hrvoje Budimir, direktor Finine Podružnice u Zadru Darko Dušević, direktor Službe razvoja IT servisa Dario Belić, voditelj Centra za razvoj poslovnih i mobilnih IT rješenja Marko Smičić, te voditelj Transformacijskog ureda Fine Ivica Prekratić, prorektori prof. dr. sc. Nedjeljka Balić Nižić, prof. dr. sc. Josip Faričić, prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić, prof. dr. sc. Slaven Zjalić i voditelj Centra za studentski standard Jurica Kardum.

Suradnja s Finom otvara brojne mogućnosti za studente Sveučilišta u Zadru, poput organizacije terenske nastave i stručne prakse u Fini, definiranja zadataka za izradu njihovih završnih radova, angažiranja studenata putem studentskog servisa na poslovima u Fini, izrade i testiranja prototipa, transfera znanja i tehnologija između partnera, upućivanja gostujućih predavača na Sveučilištu u Zadru i ostalih aktivnosti.

Finini razvojni centri su zamišljeni kao središnje lokalne točke okupljanja IT sektora, odnosno mjesta koja povezuju znanstvenu zajednicu i poslovni sektor, te stimuliraju i generiraju razvoj inovativnih ideja. Svi Finini razvojni centri su moderno uređeni, prilagođeni potrebama rada u IT industriji te opremljeni tehnološki naprednom opremom. Potencijalni zaposlenik u razvojnom centru, osim izvrsnog i poticajnog radnog okruženja, može očekivati i stabilnu plaću, plaćanje prekovremenih sati, plaćanje rada na projektima te stimulacije za dodatan angažman. Posao podrazumijeva čitav ciklus razvoja softvera, počevši od poslova analize, dizajna, programiranja te testiranja, a radna mjesta se popunjavaju ovisno o tehnologijama i kompetencijama kojima vladaju stručnjaci na pojedinim lokacijama.

Fina svoje razvojne centre osniva na lokacijama gdje postoje ili djeluju učilišta koja obrazuju IT stručnjake. Do danas je uspostavljeno dvanaest razvojnih centara – u Zaboku, Splitu, Virovitici, Bjelovaru, Kutini, Vukovaru, Osijeku, Čakovcu, Koprivnici, Rijeci, Požegi i Đurđevcu, a u planu je otvaranje razvojnog centra u Zadru, Varaždinu i Slatini.

Sveučilište u Zadru ostvaruje suradnju s brojnim hrvatskim i inozemnim ustanovama i akademskim asocijacijama, putem članstva u međunarodnim sveučilišnim udrugama i zajednicama te ugovorima o suradnji sa sveučilištima. Aktivno se potiče uključivanje sveučilišnih sastavnica u međunarodne kompetitivne projekte, ulazna i izlazna mobilnost studenata, akademskog te administrativnog i tehničkog osoblja, zajednički studiji s inozemnim sveučilištima, kontakti i susreti s predstavnicima akademske, političke i gospodarske domaće i inozemne zajednice. Osobita pozornost pridaje se suradnji s lokalnom i regionalnom zajednicom u obliku pripreme i izvođenja zajedničkih projekata, sudjelovanja u izradi strateških razvojnih dokumenata, poticanja razvoja civilnog društva, priređivanju različitih aktivnosti s ciljem popularizacije znanosti, poticanja istraživanja te zaštite i održivoga vrednovanja kulturne i prirodne baštine.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

ČESTITKA / Gradonačelnik Dukić: “Kristovo uskrsnuće pruža nam vjeru da na kraju uvijek pobijedi ispravno i dobro”

Objavljeno

-

By

U nastavku donosimo Uskršnju čestitku gradonačelnika Branka Dukića:

“Drage Zadranke i Zadrani,

najveći kršćanski blagdan je pred  nama. Uskrs je simbol nade, dan kada slavimo Kristovo uskrsnuće koje nam pruža vjeru da na kraju uvijek pobijedi ispravno i dobro.

Svima želim zdravlje, mir i blagostanje, uz puno ljubavi i veselja u vašim domovima i s vašim najdražima.  

U ime cijele gradske uprave i svoje osobno, sretan i blagoslovljen Uskrs!”

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE: U četvrtak Dan karijera Pomorskog odjela 

Objavljeno

-

By

U četvrtak, 4. travnja 2024. godine održat će se Dan karijera Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru.

Cilj održavanja Dana karijera je omogućiti studentima da se izravno informiraju o zahtjevima tržišta rada, upoznaju potencijalne poslodavce te da se omogući tvrtkama i institucijama iz područja pomorstva da se predstave studentima.

U sklopu manifestacije bit će organizirana panel rasprava s istaknutim stručnjacima iz gospodarstva na temu Izazovi u obrazovanju i zapošljavanju u pomorskoj industriji.

Otvorenje manifestacije i panel rasprava će se održati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, a predstavljanje tvrtki i institucija iz područja pomorskog gospodarstva u prostorijama Pomorskog odjela.

Početak manifestacije zakazan je za 11:00.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Vikend suh i sunčan, uz olujno jugo. Temperatura ide i do 27°C

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas djelomice sunčano, povremeno uz promjenljivu naoblaku s kojom uglavnom u Gorskome kotaru i na širem riječkom području može pasti malo kiše. Puhat će umjeren, poslijepodne prolazno i jak jugozapadnjak, a na Jadranu ponegdje jako i vrlo jako jugo. Najviša dnevna temperatura većinom od 18 do 23 °C, na istoku unutrašnjosti do 26.

U subotu pretežno ili djelomice sunčano, iznadprosječno toplo te na Jadranu i dalje vrlo vjetrovito. Uz povremeno više oblaka lokalno u Istri i na Kvarneru može pasti vrlo malo kiše. Puhat će slab do umjeren, u Gorskoj Hrvatskoj te u unutrašnjosti Dalmacije i jak južni i jugoistočni vjetar, a na Jadranu jako i olujno jugo. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 13, na Jadranu između 12 i 15 °C. Najviša dnevna većinom od 21 do 27 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Iznadprosječno toplo te i dalje vjetrovito, osobito na Jadranu. Za vikend prevladavajuće suho i sunčano, a u ponedjeljak promjenljivo s mjestimičnom kišom, lokalno i grmljavinom. Puhat će slab i umjeren, u ponedjeljak i vrlo jak južni i jugozapadni vjetar. Na Jadranu jako i vrlo jako, mjestimice i olujno jugo.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu