Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

HITNI RADOVI! Pripremite se, ako stižete… Od 13 sati bez vode čak 6 zadarskih kvartova!

Objavljeno

-

Zbog  hitnih radova na vodoopskrbnom sustavu (zamjena pumpe za Visoku zonu), dana 22.07.2022. godine (petak),od13:00 sati  biti će privremeno obustavljena opskrba vodom  potrošačima u gradu Zadru na području mjesnih odbora:

Mjesni odbor Crvene kuće

Mjesni odbor Bili Brig

Mjesni odbor Bokanjac

Mjesni odbor Novi Bokanjac

Mjesni odbor Plovanija

Mjesni odbor Vidikovac

Normalizacija opskrbe vodom očekuje se u večernjim satima.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterne s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještene:

u predjelu Stari Bokanjac na Trgu Sv. Šime i Tadije kod kuć.br. 1, u ulici Put Biliga kod kuć.br. 2,

te u ulici Put Plovanije, kod kuć.br. 1B.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

POČELI RADOVI NA VIŠNJIKU Uređuje se prostor i postavljaju senzoričke sprave!

Objavljeno

-

By

U Športskom centru Višnjik, u neposrednoj blizini Dječjega parka, počeli su radovi na uređenju prostora i postavljanju senzoričkih sprava za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju.

Grad Zadar je vodeći partner u provedbi projekta pod nazivom Inclusive Play koji je sufinanciran u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska–Bosna i Hercegovina-Crna Gora za razdoblje 2014. – 2020. ukupne vrijednosti 948.203,25 EUR, od čega proračun Grada Zadra iznosi 394.563,00 EUR. Projekt se sufinancira sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije uz stopu sufinanciranja 85 posto.

šc-višnjik-sportski-centar-zadar-dječji-park-senzoričke-sprave-za-djecu-s-teškoćama-u-razvoju

U naravi planirano je postavljanje opreme i sprava za osobe s poteškoćama i bez njih na području ŠC-a Višnjik, koje za cilj imaju osiguravanje minimalne razine uključivosti djece s poteškoćama u lokalnu zajednicu, te dodatnog podizanja kvalitete života, sadržaja i usluga za najranjivije skupine društva.

Postavljanje senzoričkih sprava u ŠC-u Višnjik dio je cjelovitoga uređenja i opremanja prostora, a radovi su u tijeku. Po završetku cijeloga zahvata, senzoričke će sprave biti dostupne korisnicima o čemu će ŠC Višnjik pravodobno informirati javnost.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZADARSKA ELITA Maturanti Gimnazije Franje Petrića najbolje napisali ispit mature iz Hrvatskog jezika

Objavljeno

-

By

Prošlogodišnji maturanti Gimnazije Franje Petrića u Zadru i II. gimnazije u Zagrebu najbolje su napisali ispit mature iz Hrvatskog jezika, kažu podaci iz Školskog e-Rudnika Ministarstva znanosti i obrazovanja, objavio je portal srednja.hr. Uz taj podatak vidljivo je u aplikaciji i da su u 2022. najbolju prosječnu ocjenu postigli gimnazijalci koji su pisali A razinu.

Hrvatski jezik na državnoj maturi obvezni je ispit, a protekle godine pristupilo mu je 24.814 učenika u 396 škola. Za razliku od Matematike, veći broj njih pisao je višu razinu – 68,48 posto, dok su ostali pristupili B razini Hrvatskog.

Prosječna ocjena koju su lani ostvarili pristupnici A razine bila je 3,21, dok je prosjek ocjena na B razini mature iz Hrvatskog bio poprilično niži – 2,41. Slično kao i na Matematici i na maturi iz Hrvatskog bili su najuspješniji gimnazijalci koji su pisali A razinu, a čija je prosječna ocjena 3,70. Najlošiju prosječnu ocjenu imali su učenici strukovnih škola koji su pristupili B razini ispita, a iznosila je tek 2,29.

matura hrvatski 2022(2)

Prosječne ocjene na maturi iz Hrvatskog u 2022. po programima Izvor: MZO/ŠeR vol 3.

Iz kojih škola su najbolji?

Ako se promatraju podaci po školama, najbolju prosječnu ocjenu na maturi iz Hrvatskog u 2022. godini ostvarili su maturanti Gimnazije Franje Petrića u Zadru, s prosječnom ocjenom 4,47. Napomenimo i kako je prosječna zaključna ocjena iz Hrvatskog na kraju četvrtog razreda kod tih učenika bila nešto viša – 4,52.

Na drugo mjesto smjestili su se prošlogodišnji maturanti II. gimnazije u Zagrebu, čija je prosječna ocjena na maturi iz Hrvatskog bila 4,44, dok im je prosječna školska ocjena na tom predmetu u 4. razredu bila 4,82.

Među školama čiji su učenici ostvarili najbolje rezultate na maturi iz Hrvatskog, nalaze se još III. gimnazija Split, I. gimnazija Zagreb, Gimnazija Lucijana Vranjanina Zagreb, XV. gimnazija Zagreb, Gimnazija Tituša Brezovačkog Zagreb, V. gimnazija Vladimir Nazor Split, IV. gimnazija Zagreb te Biskupijska klasična gimnazija R. Boškovića s pravom javnosti Dubrovnik. Napomenimo kako su u obzir uzete škole u kojima je ovom ispitu pristupilo više od 20 učenika. U nastavku možete detaljnije proučiti prosječne ocjene u školama u kojima je lani najbolje riješena matura iz Hrvatskog, kao i koju su prosječnu ocjenu isti učenici imali iz Hrvatskog na kraju 4. srednje.

10 škola čiji su učenici ostvarili najbolje prosječne ocjene na maturi iz Hrvatskog u 2022.

10 škola čiji su učenici ostvarili najbolje prosječne ocjene na maturi iz Hrvatskog u 2022.|Izvor: MZO/ŠeR vol 3.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA Danas i u srijedu sunčano i suho. U četvrtak moguća kiša, u gorju i snijeg.

Objavljeno

-

By

U većini krajeva danas pretežno sunčano. Na istoku uz promjenljivu naoblaku može biti slabih oborina. Vjetar većinom slab, u Slavoniji i Baranji umjeren i jak sjeverozapadnjak. Na Jadranu umjerena, u Dalmaciji i jaka bura i sjeverni vjetar. Najviša dnevna temperatura između 5 i 10, na Jadranu od 10 do 14 °C.

U srijedu djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, a u Dalmaciji do sredine dana pretežno sunčano. Ujutro u unutrašnjosti lokalno moguća magla. Navečer u Slavoniji i Baranji mjestimice može biti malo kiše, a zatim i na jugu zemlje. Vjetar uglavnom slab jugozapadni, na moru i zapadni, a duž obale prijepodne ponegdje jugoistočni, na jugu još bura. Najniža jutarnja temperatura od -4 do 1, u gorju i do -7, a na Jadranu od 1 do 6 °C. Najviša dnevna temperatura od 6 do 11, na Jadranu od 10 do 14 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku i uglavnom suho. U četvrtak je najveća vjerojatnost za mjestimičnu slabu kišu, osobito u Dalmaciji i Slavoniji, a u unutrašnjosti ponegdje i susnježicu, u gorju i slab snijeg. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, u četvrtak u okretanju na sjeverozapadni. Na Jadranu slab i umjeren sjeverozapadnjak, u petak sjeverac i bura, a u srijedu duž obale prolazno jugo. Temperatura bez veće promjene.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu