Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

INTERVJU Ivana Šunjić, Kabinet za ranu intervenciju Caritasa Zadarske županije: “Temelj za razvoj djeteta je emocionalno toplo obiteljsko okruženje koje ga prihvaća sa svim njegovim obilježjima”

Objavljeno

-

Razgovarali smo sa stručnjakinjom Ivanom Šunjić, specijalizanticom rane intervencije u edukacijskoj rehabilitaciji koja radi u Kabinetu za ranu intervenciju u Zadru. Intervju je obavljen u sklopu promotivne kampanje „Rana intervencija od A do Ž“ u okviru projekta PRRI – Podrška razvoju rane intervencije na području grada Zadra i Zadarske županije. Ivana nam je pojasnila koja je uloga edukacijske rehabilitacije u ranoj intervenciji te kakvu ulogu imaju roditelji. Ukupna vrijednost Projekta iznosi 1.450.470,96 kn. Projekt je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda u iznosu 1.232.900,316 kn (85 %) i iz državnog proračuna 217.570,644 kn (15 %), a provodi se u razdoblju od 17. rujna 2020. godine do 17. rujna 2022. godine.  

Recite nam, što je rana intervencija i zašto je ona važna?

Rana intervencija je proces koji obuhvaća pružanje podrške i individualne, specijalizirane usluge djeci s razvojnim teškoćama od rođenja do školske dobi. U proces, osim djeteta, je uključena i cijela obitelj, u svrhu optimalizacije dječjeg razvoja koja utječe na uspješnu interakciju s okolinom. Važna je jer može prevenirati utjecaj rizičnih faktora na zaostajanje u razvoju djeteta.

Koji su najčešći razlozi zbog kojih se roditelji javljaju u Kabinet za ranu intervenciju i kako najčešće roditelji saznaju za podršku koja im u Kabinetu može biti pružena?

Roditelji najčešće dolaze jer su uočili da nešto nije u redu s djetetovim razvojem a za našu podršku saznaju od drugih stručnjaka, mrežnih izvora, društvenih mreža, drugih roditelja i sl.

Provode li ranu intervenciju samo stručnjaci ili u tome određenu ulogu imaju i roditelji?

Rana intervencija jedno ima smisla ako se provodi u suradnji sa roditeljima/starateljima i cijelom obitelji. Roditelji su najpovezaniji i najbliskiji sa svojim djetetom pa imaju važnu ulogu u procesu rane intervencije.

Zašto je potrebno ulagati u razvoj naše djece od njihove najranije dobi?

Rano djetinjstvo je najkritičnije razdoblje u životu, taj period je od iznimne važnosti jer se u njemu stvaraju temelji za sav budući razvoj. Znanstvena istraživanja pokazuju da je prikladna stimulacija u prve tri djetetove godine života od iznimne važnosti za kasniji razvoj i čini osnovu za budući zdrav život odrasle osobe. Ekonomska istraživanja pokazala su korisnost programa rane intervencije na način da nisu samo u skladu sa humanim i socijalnim pristupom već su i ekonomski utemeljeni. Ono što se uloži u ranu intervenciju – višestruko se isplati u kasnijoj, odrasloj dobi djeteta i cijele obitelji.

Koje metode se koriste u poticanju razvoja i postoji li određena „najbolja“ metoda?

Ne postoji savršen recept, dijete se promatra kao cjelina a ne izdvojene elemente kojima treba ”popravak”. Važno je da su metode znanstveno utemeljene, pa se upotrebom i kombinacijom više metoda može uspješno poticati dijete.

Istražujući različite statistike dobiva se dojam da je sve veći broj djece s određenim kašnjenjem u određenom razvojnom području ili teškoćama u razvoju, zašto je to tako?

Živimo u suvremeno doba u kojem svjedočimo medicinskom napretku koji omogućava veći postotak medicinskog preživljavanja ali uključuje i veći broj perinatalno ugrožene djece. Također smo okruženi ratovima, siromaštvom i migracijama koji utječu na povećani rizik za nastanak teškoća u razvoju. Smatram da suvremeni način života obitelji u modernom užurbanom društvu pridonosi većem otuđenju unutar same obitelji i čini veći rizik za nastanak kašnjenja u razvoju djeteta.

Događa li se da dijete nakon određenog broja terapija više nema teškoću u razvoju?

Da, dogodi se i to je najveća motivacija u našem radu, to je kotačić koji nas pokreće, to je radost!

Rana intervencija u djetinjstvu je u našoj zemlji još u povojima, što se može napraviti na lokalnoj i državnoj razini da se stvari poboljšaju?

Potrebno je raditi na uspostavljanju sustava rane intervencije u djetinjstvu u Hrvatskoj. Na terenu i u praksi postoje pružatelji usluga u zdravstvu, socijalnom sustavu, obrazovnom sustavu, nevladinim udrugama i privatnom sektoru ali ne postoji povezani sustav dijelova u jednu cjelinu, to je ono na čemu moramo raditi.

Što bi poručili roditeljima? Kako da provode vrijeme sa svojom djecom i time optimalno utječu na njihov razvoj?

Prije svega smatram da je i najmanja roditeljska sumnja u razvojni tijek djeteta opravdana, pa ako u ijednom trenutku postoji sumnja u isti, neka potraže savjet stručnjaka. U suradnji sa stručnjakom će bolje razumjeti kako trebaju optimalno poticati dijete kroz svakodnevne aktivnosti u svom domu. Važno je napomenuti da roditelji nisu terapeuti i to nije njihov zadatak. Djetetu je potreban emocionalno topao, nježan i podržavajući roditelj/i, emocionalno toplo obiteljsko okruženje koje prihvaća dijete sa svim njegovim obilježjima, to čini temelj za razvoj svakog djeteta, bez obzira na teškoće.

I na kraju, kako vam se roditelji mogu obratiti ako su zabrinuti za razvoj djeteta?

Na to pitanje sam odgovorila u prethodnom pitanju, ali važno je iznova naglasiti; svaka roditeljska sumnja u djetetov razvojni napredak je opravdana, stoga preporučam roditeljima ako primijete bilo što, da ih zabrinjava, neka se odmah jave stručnjacima. Svako dijete je individua za sebe kao i svaki čovjek, uspoređivanje s drugom djecom iste kronološke dobi na koje često nailazim u praksi, ili čekanje da prođe samo od sebe, nisu dobar put i gubi se dragocjeno vrijeme.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA Danas kiša, u nedjelju moguć i snijeg. Od ponedjeljka stabilnije i hladno – temperatura ispod 10°C

Objavljeno

-

By

Danas oblačno s kišom, mjestimice obilnom, osobito na Jadranu i uz njega. Lokalno će biti i pljuskova. U drugom dijelu dana uz zahladnjenje, ponajprije u gorskim i sjevernim krajevima, kiša će prijeći u susnježicu i snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača. Vjetar u unutrašnjosti većinom umjeren sjeverni i sjeveroistočni. U Dalmaciji će puhati umjereno i jako jugo, a na sjevernom Jadranu zapuhat će bura i jačati. Najviša temperatura na kopnu od 6 do 11, na moru između 13 i 18 °C, navečer u osjetnom padu.

U nedjelju umjereno do pretežno oblačno. Povremeno slab snijeg ili susnježica, na Jadranu lokalno kiša, ponajviše na jugu. Poneka pahulja nošena vjetrom moguća je i na obali. Vjetar slab, u Podravini i Slavoniji umjeren sjeverozapadni. Bura na sjevernom Jadranu jaka s olujnim udarima, na sjeveru Dalmacije umjerena, južno od Splita umjeren sjeverozapadni vjetar. Minimalna temperatura od -1 do 3, na Jadranu od 8 do 13 °C. Maksimalna uglavnom od 1 do 6 na kopnu, te od 10 do 15 °C na Jadranu.

IZGLEDI VREMENA:

Umjereno i pretežno oblačno s povremenom kišom i snijegom u nedjelju, ponegdje novi snježni pokrivač. U ponedjeljak smanjenje naoblake, na jugu još mjestimice oborine. U utorak djelomice sunčano i osjetno hladnije, osobito na kopnu gdje ujutro ponegdje može biti magle. Povremeno umjeren sjeverac, na Jadranu jaka i olujna bura, oslabit će u ponedjeljak, u utorak okrenuti na jugo.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

BOŽIĆNI ZADAR OPEN Mažoretkinje i pom pon timovi danas na Višnjiku

Objavljeno

-

By

U Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku u subotu, 10. prosinca 2022. održat će se Božićni Zadar Open, međunarodno natjecanje u mažoret sportu. Organizatori su i provoditelji natjecanja Hrvatski savez mažoretkinja i pom pon timova i ŠC Višnjik.

U programu će sudjelovati timovi iz Mađarske, Ukrajine, Slovenije i Hrvatske u natjecateljskim kategorijama sa štapom, zastavama, pom ponima i mace-om. Dio programa je i kategorija pod nazivom Božić koje su nagrađene za kostime i koreografije na božićnu temu.

Natjecanje će se održati u dobnim kategorijama kadeta, juniora i seniora, te u kategoriji najmlađih od četiri do šest godina. Sastavni dio programa bit će i plesni dio.

Natjecanje će početi u 12 sati u Dvorani Krešimira Ćosića. Ulazak (ulaz B, neposredno uz Zimski park ’22.) za publiku je slobodan.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ADVENT U BIBINJAMA: Zbog kiše odgođeni Fritulijada i koncert Atomskog skloništa. Ovo su novi termini…

Objavljeno

-

By

Zbog loših vremenskih prilika ovog vikenda odgađa se Fritulijada te sutrašnji nastup Atomskog skloništa, izvijestili su iz Bibinja. 

Obilna kiša koja od prošlog tjedna ne prestaje padati nažalost je, ponovno, odgodila manifestacije u sklopu ovogodišnjeg Adventa u Bibinjama, no znaju se i novi datumi održavanja:

Fritulijada će se održati u utorak, 13. prosinca 2022.,

nastup Atomskog skloništa odgođen je za 29. prosinca 2022.

Nastup klape Bibinje koji je predviđen za ovu nedjelju, 11. prosinca se, zasad, održava na rasporedu, a eventualne izmjene bit će pravovremeno objavljene.

Turistička zajednica općine Bibinje se svima unaprijed zahvaljuje na razumijevanju.

Cjelokupni ovogodišnji adventski program koji će se održati tijekom prosinca pregledajte na poveznici → Advent u Bibinjama.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu