Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA IZ KATEDRALE Nadbiskup Puljić zaredio za svećenike Marija Mršića, Franu Šindiju i Matu Žilića

Objavljeno

-

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić zaredio je za svećenike trojicu kandidata za vrijeme svečanog misnog slavlja koje je u subotu, 18. lipnja predvodio u katedrali sv. Stošije u Zadru. Novi zadarski svećenici su don Mario Mršić iz župe Biograd – Kosa, don Frane Šindija iz župe Bibinje i don Mate Žilić iz župe Briševo.

Uz brojne svećenike među kojima su bili i odgojitelji ređenika pristigli iz drugih dijelova Hrvatske, u misi je koncelebrirao i imenovani zadarski nadbiskup koadjutor Milan Zgrablić.

Svećeništvo je milosni Božji dar Duha Svetoga, a svećenički poziv posebno zvanje, rekao je mons. Puljić. „Svećeničko zvanje nije shvatljivo mjerilima ovoga svijeta, nego mjerom vjere. Jer, u njemu se ostvaruje vječno svećeništvo Isusa Krista. Druga zvanja čovjek može vršiti dobro ako i nema vjere. U svećeničkom zvanju to je temelj jer svećenik može biti samo čovjek vjere. Narod Božji gleda i prihvaća svećenika očima vjere“ istaknuo je nadbiskup, rekavši da su svećenici svetim činom reda i biskupovim dekretom ovlašteni propovijedati, dijeliti svete Tajne i odgajati Božji narod.

„Istina, ima ljudi koji bi mogli i znali ljepše i zanimljivije sve to činiti. Ali, nisu pomazani ni poslani. Nemaju ovlasti ni „kredencijalnog pisma“. Stoga, pitanje svećeništva silno je ozbiljna stvar“ naglasio je mons. Puljić, rekavši kako su svećenici pozvani biti „Kristovi svjedoci i znak protivljenja u ovom opakom svijetu“. Trebaju biti „svjetlo za sinove svjetla i tama za sinove tame“, kako je govorio blagopokojni kardinal Franjo Kuharić.

Poželjevši da Duh Sveti ređenike obdari poniznošću srca, postojanošću duha i pouzdanjem u Boga, nadbiskup je poručio: „Neka postojanim duhom svjedoče da neće biti dvorjani koji se dodvoravaju kriterijima ovoga svijeta, već neustrašivi propovjednici onostranih vrednota; da neće biti trstika koju vjetar ljulja, već proročki navjestitelji Božje pravde i njegovog kraljevstva, poput Ivana Krstitelja. Neka čvrstim pouzdanjem u Boga, poput Abrahama i blaženika Alojzija Stepinca, prolaze svijetom pjevajući sa psalmistom: U Tebe sam se, Gospodine, pouzdao“ potaknuo je nadbiskup Puljić.

Prostracija ređenika na zemlju, dok se zaziva zagovor svetaca nebeske Crkve, „vanjski je izraz naše nemoći, ali i molitve za nove ređenike, da ih Duh Sveti obdari darovima poniznosti, postojanosti i pouzdanja u Boga“ rekao je nadbiskup.

Sveti red je dar Crkvi, narodu, zajednici, nadbiskupiji i svijetu, rekao je mons. Puljić, poželjevši da svećenici budu „dar ljubavi bez koristoljublja, darivanja bez pridržaja i služenja bez uvjetovanja“.

Nadbiskup je zamolio Gospodina koji je svećenike uzvisio na službu nebeskih tajna, „da budu dostojni sluge oltara te da ono što njihov glas iznese, njegovom posvetom bude i potvrđeno“.

„Gospe od zdravlja i Kraljice svećenika, potkrijepi naše molitve pred Srcem svoga Božanskog Sina. Neka svi ovogodišnji hrvatski mladomisnici budu svjetlo“ zamolio je mons. Puljić.

U ime ređenika koji su na kraju mise uputili svoj mladomisnički blagoslov, prigodnu riječ uputio je don Mario Mršić. Zahvalivši za darove vjere, života i poziva, don Mario je rekao: „Lako je postati svećenik, ali teško je ostati. Stoga vas molim, da još jače i žarče molite za nas, kako bismo izbjegli svaki oblik oslanjanja na svoje snage, hladni pristup prema drugima, banalizaciju sakramenata, samo biti i imati. Kako bismo izbjegli svaki oblik nezdravog aktivizma. Daj nam Bože, ponizno i otvoreno srce koje će biti poslušno poticajima Duha Svetoga“.

U želji da ih prati Božji blagoslov i zagovor Marije, Majke svećenika, nadbiskup Puljić čestitao je srebrni svećenički jubilej ovogodišnjim zadarskim misnicima, koji su 1997., prije 25 godina, primili svećenički red. To su Josip Lenkić, Alojzije Knežević, Šimun Šindija i o. Ryszard Reikowski, kao i zadarskim kanonicima koji slave 40. obljetnicu svećeničkog ređenja (1982.); to su Anđelko Buljat i Zdenko Milić.

Ines Grbić

Foto: I. Grbić
 

ZADAR / ŽUPANIJA

ZABAVA JE U SV. FILIPU I JAKOVU: U utorak manifestacija “Gušti mora” – dobra spiza i koncert Magazina!

Objavljeno

-

By

U Sv. Filipu i Jakovu se u utorak 16. kolovoza održava manifestacija “Gušti mora” na kojoj se tradicionalno pripremaju i degustiraju ribe i školjke.

Za ovogodišnje izdanje najavljen je i koncert grupe Magazin.

Cilj organizacije manifestacije jest doprinos razvoju i prepoznavanju lokalne baštine na širem ribarskom području kroz promociju tradicije u obalnom naselju Sv. Filip i Jakov.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROJEKT WELCOME: I ove godine se nagrađuju najbolji iznajmljivači u Zadarskoj županiji

Objavljeno

-

By

Zadarska županija objavila je javni poziv za dodjelu Welcome nagrada za najbolje iznajmljivače u 2022. godini. Projekt Welcome predstavlja odličnu priliku za nagrađivanje svih onih iznajmljivača koji su dobri domaćini te su ostvarili hvalevrijedne iskorake u kvaliteti i originalnosti svoje ponude.

Nagrade se dodjeljuju s ciljem motiviranja privatnog turističkog sektora za poboljšanje kvalitete promocije destinacije i poticanje uvođenja inovacija, poticanje kreiranja i razvoja novih proizvoda kao i turističke promocije te priznavanja uloženih napora od strane sudionika u promociji obiteljskog smještaja kroz prikaz najboljih dostignuća u turizmu Zadarske županije.

„Ovim putem pozivamo sve vrijedne dionike iz segmenta obiteljskog turizma s oznakom kvalitete “Welcome” da se pridruže ovom projektu u sklopu kojeg će se valorizirati izvrsnost. Obiteljskom smještaju u Zadarskoj županiji želimo osigurati veću vidljivost, ali i naglasiti iznimnu važnost u podizanju kvalitete i praćenju suvremenih trendova ponude i potražnje. Projekt nagrađivanja najboljih iznajmljivača vidimo kao dodatni poticaj svima onima koji sustavno ulažu u kvalitetu i svakodnevno se trude pratiti zahtjeve gostiju te biti u korak s trendovima u turizmu“, istaknuo je Ante Sjauš, privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i turizam Zadarske županije.

Cilj projekta je podizanje kvalitete i obogaćenje ponude obiteljskog smještaja na području Zadarske županije te:

  • prepoznavanje i medijski intenzivno promoviranje izvrsnosti, kreativnosti i profesionalnosti u području pružanja usluga privatnog smještaja na području Zadarske županije,
  • dodatno poticanje procesa inovacije i kreativnosti u turističkoj ponudi,
  • podizanje standarda usluge i dodatno osnaženje turističke ponude Zadarske županije u segmentu obiteljskog turizma,
  • nagrađivanje najboljih primjera dobre prakse na svečanosti koja će se održati u prosincu 2022. godine, a koja će ujedno biti prilika za povezivanje i razmjenu iskustava svih aktera u procesu.

Na Javni poziv za dodjelu nagrada za najbolje iznajmljivače u Zadarskoj županiji mogu se prijaviti privatni iznajmljivači soba, apartmana/studio apartmana i kuća za odmor na području Zadarske županije koji posjeduju oznaku kvalitete „WELCOME”. Ne mogu se prijaviti privatni iznajmljivači koji su prijašnjih godina dobili Welcome nagradu.

Nagrade će se dodijeliti za tri glavne kategorije smještaja: sobe, apartmani/studio apartmani i kuće za odmor.

Pobjednici, u svakoj od kategorija osvajaju:

  • 1. nagrada: 15.000,00 kuna i zlatnu plaketu,
  • 2. nagrada: 10.000,00 kuna i srebrnu plaketu,
  • 3. nagrada: 5.000,00 kuna i brončanu plaketu.

Javni poziv otvoren je do 31. listopada 2022. godine, a detaljnije informacije o potrebnoj dokumentaciji te prijavni obrazac dostupni su na mrežnoj stranici Zadarske županije.

Odgovore na sva pitanja vezana uz ovaj Javni poziv mogu se dobiti na brojeve telefona 023/350-430 ili 023/350-437.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBJAVLJEN JAVNI POZIV Oko 100 djece iz Zadarske županije dobit će pomoćnike u nastavi

Objavljeno

-

By

Zadarska županija objavila je javni poziv za pomoćnike u nastavi ili stručne komunikacijske posrednike za učenike s teškoćama u osnovnim i srednjim školama u školskoj godini 2022./2023.

Javnim pozivom je predviđen odabir i zapošljavanje zainteresiranih osoba u osnovnim i srednjim školama Zadarske županije, partnerima u projektu „Inkluzija korak bliže društvu bez prepreka faza III.” i ostalim školama koje nisu partneri u spomenutom projektu, s ciljem povećanja socijalne uključenosti i integracije učenika s teškoćama u osnovnim i srednjim školama Zadarske županije.

Očekuje se da će, kao i posljednjih nekoliko godina, kroz ovaj projekt pomoćnika u nastavi dobiti stotinjak djece s područja Zadarske županije.

Među traženim uvjetima za rad su najmanje četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje, da protiv osobe nije pokrenut kazneni postupak, niti je pravomoćno osuđena za neko od kaznenih djela te da nije roditelj, skrbnik ili drugi član uže obitelji učenika.

Prednost u pravilu ostvaruju kandidati koji imaju iskustvo u radu s djecom s teškoćama, s iskustvom u volontiranju te imaju završenu najmanje 20-satnu edukaciju.

Odabrani kandidati, prije zapošljavanja, moraju imati potvrdu iz koje je vidljivo da su prošli program edukacije odnosno osposobljavanja za pomoćnike u nastavi. Prilikom odabira kandidata vodit će se računa o mjestu prebivališta odnosno boravišta kandidata.

Pisane prijave s dokazima o ispunjavanju uvjeta iz Javnog poziva podnose se na adresu:

Javna ustanova Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA

Put Murvice 14

23000 Zadar

„Prijava na Javni poziv – pomoćnici u nastavi/stručni komunikacijski posrednici“

Svi kandidati koji se prijave na Javni poziv dužni su popuniti i potpisati Privolu za prikupljanje i obradu osobnih podataka. Obrazac Privole nalazi se na službenoj stranici Zadarske županije zajedno s Javnim pozivom.

Rok za podnošenje prijave je do kraja nastavne godine 2022./2023, a Zadarska županija zadržava pravo izmjene broja pomoćnika odnosno učenika zbog iskazivanja dodatnih potreba.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu