Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

“STARIGRAD-PAKLENICA” Iz tiska izašla znanstvena monografija Sveučilišta u Zadru i Općine Starigrad

Objavljeno

-

Znanstvena monografija Starigrad-Paklenica kroz 26 poglavlja na 523 stranice dokumentira stanje, ali i daje uvid u povijest, kao i u perspektivu razvoja područja Općine Starigrad. Radovi autora grupirani u četiri cjeline su obuhvatili područja arheologije, povijesti, povijesti Crkve, jezičnih osobitosti, kulturne baštine, geografskih i prirodnih značajki starigradskog područja, te gospodarstva. Svaki od radova osvrnuo se na perspektive razvoja Općine, a velik broj radova izravno ih je i propitivao, uvažavajući pritom sve realne čimbenike koji na taj razvoj utječu, od onih prirodnih, do društvenih i ekonomskih, ali i svjetske trendove i mogućnosti razvoja u globalnom kontekstu.

Urednici Ante Uglešić, Zoran Šikić i Marijana Tomić u predgovoru ističu da će tako koncipirana monografija pridonijeti boljem poznavanju povijesti i prirodnih datosti područja Općine Starigrad te usmjeriti i potaknuti daljnje rasprave o modelima razvoja. Također ističu zahvalu autorima na prinosima, izdavačima, Sveučilištu u Zadru i Općini Starigrad, na izdvojenim sredstvima i potpori objavljivanju ove vrijedne monografije, te osobito recenzentima na značajnom doprinosu njezinoj sadržajnoj i znanstvenoj kvaliteti.

Predstavljanje monografije održat će se 28. lipnja 2022. u 18 sati u posjetiteljskom centru „Podzemni grad Paklenice“ u Nacionalnom parku Paklenica, gdje je 2018. održan i znanstveni skup Starigrad-Paklenica.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

Grad Zadar i ove godine osigurava radne bilježnice za sve učenike osnovnih škola

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Grad Zadar četvrtu godinu za redom osigurava radne bilježnice za sve učenike osnovnih škola.

Zakonom o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu (“Narodne novine”, br.  116/18) Ministarstvo znanosti i obrazovanja je propisalo kako se sredstva za nabavu udžbenika za učenike osnovnih škola osiguravaju u državnom proračunu.

Kako je Republika Hrvatska osigurala besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola u RH od školske 2019./2020. godine, Grad Zadar je u 2019., 2020. i 2021. godini financirao nabavu drugih obrazovnih materijala (odabrane radne bilježnice od 1. do 8. razreda i geografski atlas za učenike 5. razreda)  za sve učenike osnovnih škola grada Zadra, u cjelokupnom iznosu.

     Sukladno Programu javnih potreba u predškolskom odgoju i školstvu Grada Zadra za 2022. godinu, u Proračunu Grada su osigurana sredstva za program financiranja nabave radnih bilježnica za školsku 2022./2023. godinu.

Sve osnovne škole u gradu Zadru će tijekom ljetnih praznika provesti postupke nabave te će učenike na početku nastavne godine na školskim klupama dočekati nove radne bilježnice.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

22. KOLOVOZA Na Stanarskoj fešti Ivica Sikirić Ićo, 023 Band i DJ Davor Valčić

Objavljeno

-

By

Društvo Stanaraca i ove godine feštom obilježava blagdan Kraljice mira na Stanovima.

Program će trajati tri dana, od 20. do 22. kolovoza, a evo što donosi:

20. kolovoza

20,00 / u prostorijama Mjesnog odbora Stanovi priređuje se izložba „50 godina nogometnih susreta DINARSKI I DEVIZNI“ (slike i video) autora Miljenka Dujele

21. kolovoza

Finale u boćama za žene i muškarce
20,00 / predstava za djecu „ALADIN“ teatra Dragon u dvorištu Osnovne škole Stanovi

NOGOMET:
19,00 / mladi i stari MNK Stanovi
20,00 / Poglavarstvo Grada Zadra i doktori

22. kolovoza

8,00 / Budnica kroz Stanove – Gradska glazba Zadar
21,00 / Predgrupa „023 BAND“
23,00 / Ivica Sikirić Ićo
DJ Davor Valčić

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

KORONAVIRUS: 57 novozaraženih na zadarskom području.

Objavljeno

-

By

Na području Zadarske županije 57 je novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Testirana su 184 uzorka. 

U Općoj bolnici Zadar na COVID odjelima hospitalizirano je 18 bolesnika od kojih je 3 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na moru na liječenju je 8 pacijenata oboljelih od koronavirusa.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu