Hrvatska

Zbog velike promjene vremena DHMZ objavio posebno priopćenje. Izdan niz upozorenja

U zapadnim krajevima i na sjevernom Jadranu danas se očekuje porast naoblake, uglavnom navečer i u noći na srijedu mjestimice kiša i grmljavina, lokalno moguće i izraženiji pljuskovi. U drugom dijelu noći kiša i grmljavina očekuju se i na istoku, prognozira DHMZ.

Sutra će u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu umjereno do pretežno oblačno s kišom i grmljavinom. Lokalno može biti izraženijih pljuskova uz veću količinu kiše, uglavnom u noći i prijepodne. U Dalmaciji promjenljivo uz mogućnost lokalnih pljuskova i grmljavine, osobito u unutrašnjosti. Vjetar slab i umjeren, ujutro ponegdje i jak sjeverni i sjeverozapadni.

Na Jadranu umjerena, podno Velebita jaka, na udare i olujna bura, od sredine dana u slabljenju, i okretanju na jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od 13 do 18, na Jadranu između 17 i 22°C. Najviša dnevna od 20 do 26, u Dalmaciji do 29°C.

Zbog promjene vremena i mogućih nevremena Meteoalarm je izdao upozorenja za veći dio zemlje.

DHMZ objavio posebno priopćenje

I DHMZ je izdao posebno priopćenje. U nastavku ga prenosimo:

Već u lipnju, prvom klimatološkom ljetnom mjesecu, bilježi se veći broj vrućih dana, no ponajviše je okarakteriziran nestabilnostima u obliku obilnih pljuskova s grmljavinom, lokalnom pojavom tuče i prolazno olujnim vjetrom. Stoga su uobičajena i svježija razdoblja s promjenjivim vremenom kakvo će biti i u nastavku ovog tjedna.

Nailaskom termobaričke doline, a u prizemnom sloju atmosfere i frontalnog poremećaja sa sjeverozapada, već u noći na srijedu u većini kopnenih predjela te na sjevernom Jadranu lokalno će biti pljuskova i grmljavine uz mogućnost pojave tuče. Ponekog pljuska može biti tijekom srijede i u Dalmaciji, osobito u njezinoj unutrašnjosti. Uz intenzivnije pljuskove postoji vjerojatnost bujičnih poplava, ponajprije u urbanim sredinama. Pritom će i temperatura zraka biti niža nego početkom ovog tjedna.

Za vikend stabilnije

Četvrtak će biti u znaku česte kiše i pljuskova s grmljavinom, lokalno izraženijih na Jadranu, uz prognoziranu 24-satnu količinu oborine mjestimice veću i od 50 mm. Važno je napomenuti da količina oborine neće biti ravnomjerno prostorno raspoređena tako da lokalni maksimumi mogu biti i znatno veći, a oborina u nekim mjestima može i sasvim izostati.

Uz daljnji dotok hladnijeg zraka i jačanje vjetra sjevernih smjerova u četvrtak i petak temperatura zraka će biti ispod lipanjskog prosjeka, uz veće odstupanje na kopnu.

Prema trenutno dostupnim prognostičkim materijalima, u petak je u Jadranu izgledno produbljivanje ciklone zbog koje će još u Dalmaciji i na istoku zemlje biti vjerojatne nestabilnosti.

Za vikend stabilnije, sunčanije i toplije nego sredinom tjedna, no i dalje razmjerno vjetrovito.

Hrvatska

Vojni analitičar: Ako Putin pokrene nuklearni napad, to je smak svijeta

Izvor : N1

Vojni analitičar Marinko Ogorec u N1 Studiju uživo analizirao je stanje na bojištu u Ukrajini. Komentirao je i kako bi Zapad reagirao u slučaju da ruski predsjednik Vladimir Putin odluči pokrenuti nuklearni rat, ističući da bi to zapravo bio smak svijeta.

“Ukrajinu ne zanima previše ta ruska igra oko pripojenja nego u velikoj ofenzivi pokušava osvojiti svoje područje”, rekao je Ogorec.

Iako je Putin ranije prijetio nuklearnim napadima i rekao da će se napadi na anektirana područja smatrati napadom na Rusiju te da će Rusija u tom slučaju reagirati, za sada nema odmazde. Ogorec navodi da bi u slučaju nuklearnog napada “izbio Treći svjetski rat i to bi bio smak svijeta”.

“Nema više s čim. Očito više nema s čim uzvratiti. Ukrajinci su u prodoru. Na jugu Putin ima oko 25.000 vojnika koja je ozbiljna snaga kad bi se htjela boriti, a očito se ne želi boriti”, naveo je.

U slučaju da Putin pokrene nuklearni rat, uslijedio bi odgovor NATO-a, a Ogorec navodi da je to onda kraj svijeta.

“To bi značilo uništenje svijeta. Ako upotrijebi nuklearno oružje, NATO će uzvratiti, Rusima preostaje da iskoriste sve iz tog nuklearnog arsenala, Amerikanci uzvraćaju i onda je to gotova priča”, kazao je vojni analitičar.

Što se tiče djelomične mobilizacije, Ogorec navodi da se provodi jako neorganizirano. Brojni Rusi bježe iz zemlje kako bi izbjegli sudjelovanje u ratu u Ukrajini, a Ogorec smatra da je takav masovni bijeg iznenadio i samog Putina.

Hrvatska

Novo povlačenje popularnih napolitanki iz dućana

Državni inspektorat RH izvijestio je da Lidl Hrvatska iz predostrožnosti opoziva više vrsta proizvoda Tastino napolitanke, proizvođača iz BiH, zbog prisutnosti bakterije Salmonella Typhimurium, priopćila je u utorak Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

S tržišta se povlače sljedeći proizvodi: Tastino napolitanke s kremom okusa lješnjaka XXL, 1000 g; Tastino napolitanke s kakaom XXL, 1000 g;Tastino napolitanke s okusom lješnjaka, 800 g; Tastino napolitanke s okusom kakaa, 800 g,  svih LOT brojeva i roka trajanja, zbog prisutnosti bakterije Salmonella Typhimurium u proizvodu,

Proizvođač Tastino napolitanki je Pak Rampart d.o.o.,  Visoko, Bosna i Hercegovina, a na tržište  ih stavlja trgovačko poduzeće Lidl Hrvatska d.o.o.

Proizvodi nisu u skladu s EU Uredbom u područjima sigurnosti hrane

Detaljniji podaci o opozivu dostupni su na web stranici subjekta u poslovanju s hranom, Lidla Hrvatska.

Obavijest se odnosi isključivo na gore navedeni proizvod, priopćeno je iz HAPIH-a.

Hrvatska

Traži se radnik više: Ovo je pet najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj

Foto: Geoff Gill, Pixabay

Indeks slobodnih radnih mjesta – OVI indeks – ukazuje kako je i u rujnu ove godine potražnja za radom bila snažna, a najtraženija zanimanja bila su prodavač konobar, učitelj, skladištar i knjigovođa, objavio je u ponedjeljak Ekonomski institut Zagreb (EIZ).

“U skladu s kretanjima na tržištu rada zadnjih godinu i pol dana, OVI indeks ukazuje kako je i u rujnu ove godine potražnja za radom bila snažna. U usporedbi s rujnom 2021. godine te rujnom pretpandemijske 2019. godine, ovogodišnji rujanski OVI pokazuje za 13,7 i 26,6 posto snažniju potražnju za radom”, navodi se u objavi na internet stranicama EIZ-a.

Slično se, dodaju, može zaključiti i iz tromjesečnih podataka – u trećem kvartalu 2022. godine tražilo se 9,9 i 31,2 posto više radnika no u trećem kvartalu 2021. i 2019. godine.

Najtraženija zanimanja u rujnu ove godine bila su prodavač, konobar, učitelj, skladištar i knjigovođa, dok je 48,5 posto oglasa za posao nudilo ugovor na određeno, a 42 posto ugovor na neodređeno, ističu iz EIZ-a.

Primjećuje se i rast oglasa za posao koji spominju mogućnost rada od doma, s 1,7 posto u rujnu 2021. godine na 2,5 posto u rujnu ove godine.

Sličan trend rasta vidljiv je i s oglasima za poslove usmjerene na umirovljenike, kojih je u rujnu ove godine bilo 3 posto, a u rujnu prošle godine 2,5 posto, navodi se u objavi Instituta.

OVI – Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).