Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

MISCELLANEA HADRIATICA ET MEDITERRANEA U časopisu Odjela za povijest uz znanstvene članke nekrolozi Kozličiću, Čači, Rendiću-Miočeviću te Radoviću

Objavljeno

-

U Velikoj dvorani Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru danas su predstavljeni sedmi i osmi broj  časopisa “Miscellanea Hadriatica et Mediterranea”, u kojemu su povjesničari i znanstvenici iz srodnih struka obradili brojne zanimljive teme iz starog i srednjeg vijeke te novije povijesti, bilo da se radi o  rimskim praksama iz doba Hanibala, prapovijesnim naseljima na otoku pagu, gospodarenju vodom u srednjem vijeku, zadarski bratovštinama, Hrvatima u prekomorskim postrojbama ili rumunjsko-jugoslavenskim odnosima.

Prorektor prof. dr. sc. Josip Faričić kao posebnu je vrijednost istaknuo činjenicu da se svi članci objavljuju i na hrvatskom i na engleskom jeziku, što doprinosi vidljivosti u svjetskim razmjerima.

– Ovaj je časopis od samog početka izdavanja dobro strukturiran, raznovrstan s temama i dovoljno širok da uključuje sva relevantna postignuća hrvatske historiografije i historiografije drugih zemalja. Na dobrom je putu da bude indeksiran u najvažnijim bazama podataka Web of Science i Scopus, ali već i rezultati otvaranja na platformi Hrčak pokazuje da su članci čitani i relevantni za hrvatsku znanost, istaknuo je prorektor Faričić.

Zamjenik pročelnika Odjela za povijest izv. prof. dr. sc. Mateo Bratanić važnom je istaknuo činjenicu da je Sveučilište u Coloradu uvrstilo „Miscellanea Hadriatica et Mediterranea“ u odabrane časopise važne za istraživanje Mediterana, što je prozor u svijet znanstvene zajednice.

– U toj su bazi zastupljene ne samo tradicionalne znanstvene discipline poput povijesti, geografije i arheologije, već i muzikologija, gospodarstvo, etnografija, židovski studiji, migracije, sve što je relevantno za prostor Sredozemlja. Ta nam referenca omogućava da privučemo i značajne strane autore u naš časopis, istaknuo je Bratanić.

Uz znanstvene članke u ova dva broja napisani su i nekrolozi za nekoliko istaknutih pojedinaca bez kojih je u posljednje vrijeme ostala zajednica povjesničara. Među njima je pokretač časopisa i dugogodišnji pročelnik Odjela za povijest Mithad Kozličić, zatim Slobodan Čače, Ivo Rendić-Miočević, ali i nekadašnji student Mate Radović, koji se posvetio arheološkoj smrti te ga je smrt zatekla na radnom mjestu kustosa Muzeja ninskih starina.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA Već u subotu mala mogućnost za kišu, od nedjelje potpuna stabilizacija vremena – pred nama sunčan i topliji tjedan!

Objavljeno

-

By

Danas umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom te pljuskovima i grmljavinom. Češća kiša, ponajprije na Jadranu, osobito sjevernom te uz njega. Obilnije oborine ponovno su moguće krajem dana i u noći na subotu. Vjetar na kopnu slab do umjeren jugozapadni, kratkotrajno u okretanju na sjeverozapadni. Na Jadranu će puhati umjereno i jako jugo i južni vjetar. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 18 i 23, na Jadranu od 20 do 25 °C.

U subotu djelomice sunčano. Ujutro na kopnu mjestimice može biti magle. Uz prolazno više oblaka još će pasti mjestimice i malo kiše, ponajviše u gorju. Na istoku je moguć kraći pljusak popodne. Duž obale pljuskovi mogu biti i izraženiji, rano ujutro vjerojatnije na sjevernom dijelu, a u Dalmaciji lokalno sredinom dana i popodne. Puhat će umjeren jugozapadni vjetar, u gorju s jakim udarima. Na Jadranu umjereno i jako jugo, na sjevernom dijelu i jugozapadnjak, krajem dana vjetar će slabjeti. Najniža temperatura od 11 do 15, na moru od 19 do 21 °C. Najviša dnevna većinom između 20 i 25 °C, u gorju ponegdje niža.

IZGLEDI VREMENA:

Djelomice, na Jadranu i pretežno sunčano ali ne posve stabilno. U subotu mjestimice kiša i lokalno izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom osobito na Jadranu i predjelima uz njega. Umjereno i jako jugo i jugozapadnjak oslabit će i na obali okrenuti na sjeverozapadnjak. Temperatura se neće bitnije mijenjati, za vikend na kopnu danju malo toplije.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST IZ LIBURNIJE: Od danas nova trasa za autobusnu liniju Bokanjac – novo naselje

Objavljeno

-

By

Foto: Liburnija

“Od  danas, 30. rujna 2022., gradska autobusna linija “Bokanjac – novo naselje” prometovati  će slijedećom trasom:

Put gaja – Matekovića brig – Put gumlina – Davora trstenjaka – Put vrela”

– stoji u obavijesti iz Prometnog odjela zadarske Liburnije.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

LIBURNIJA IMA OBAVIJEST ZA STUDENTE: Evo do kad vrijede godišnje karte, te gdje i kad izraditi novu…

Objavljeno

-

By

Iz zadarske Liburnije obavijest za studenske gradske godišnje karte:

Studentske  gradske  godišnje  karte  za  akademsku godinu  2021./2022.  vrijede  do  25. 10. 2022.

Studentske  gradske  godišnje  karte  za  akademsku godinu  2021 / 22  vrijede  do  25. 10. 2022.

Studenti  koji  prvi put upisuju akademsku godinu (brucoši) do 25.10.2022. Mogu se besplatno voziti u gradu uz  predočenje  ovjerene potvrde sveučilišta  o redovnom studiranju (ili „e potvrda“).

Nove  godišnje  gradske  studentske karte za akademsku  godinu 2022./2023. izdavati će se od  10. listopada 2022. na Autobusnom kolodvoru.

Za izradu karte potrebno je dostaviti;

Potvrdu od sveučilišta (ili e potvrda),

Jednu sliku, ne stariju od 6 mjeseci,

Predočiti na uvid osobnu iskaznicu,

20,00 kn za trošak  izrade karte.

Napomena;

– trošak izrade za izgubljenu kartu iznosi 100,00 kn.

– za svaku zloupotrebu karte ista će biti trajno oduzeta.

RADNO VRIJEME:  PONEDJELJAK – PETAK 07.00-20.00 SATI,

SUBOTOM 07.00-13.00        (od.10.10. – 25.10.)

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu