Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

#KNJIGAUSRCU Poznata virska blogerica i slovačka influencerica Miriam Kelečić priprema knjigu posvećenu hrvatskoj i slovačkoj gastronomiji

Objavljeno

-

Poznata slovačka blogerica i influencerica Miriam Kelečić priprema četvrtu knjigu Zaži Vir posvećenu gastronomiji te izabranim slovačkim i hrvatskim receptima. Poziva ugostitelje, automehaničare i sve druge pružatelje usluga turistima na reklamno sponzoriranje knjige koja će izaći na 600 stranica s tiražom od pet tisuća primjeraka.

Poznata virska blogerica i slovačka influencerica Miriam Kelečić priprema već četvrtu knjigu naslova Zaži Vir, koja će ovaj put biti posvećena hrvatskoj i slovačkoj gastronomiji.

Dvojezično izdanje, hrvatsko i slovačko, na čak 600 stranica donosi najomiljenije i izabrane recepte iz nacionalnih kuhinja, a svjetlo dana ugledat će vrlo brzo.

– Knjiga je lektorirana, pa sada ide na grafičku obradu i prijelom. Prodavat će se u najvećem slovačkom lancu knjižara Martinus, ali sam prije samog štampanja ostavila nekoliko slobodnih sponzorskih stranica – kaže Miriam pozivajući na sponzoriranje knjige sve virske, ninske, privlačke, vrške i zadarske ugostitelje, taksiste, automehaničare, odnosno sve one koji turistima tijekom ljeta pružaju usluge.

– Reklamni baneri meni bi pokrili troškove štampanja, a ugostitelji i drugi dobili bi reklamni prostor u knjizi koja će imati tiražu od pet tisuća primjeraka – dodaje Slovakinja.

Četvrta knjiga Miriam Kelečić Zaži Vir podnaslovljena je kao Recepty od Amazonky (Recepti za Amazonke), a nadahnuta je slovačkim i hrvatskim receptima te kćerkom Emom koja je od mame tražila da joj napiše sve što može i zna skuhati.

Ema uživa u hrani, pa je došla na ideju da napišem knjigu s receptima kako bi i ona jednog dana mogla kuhati. Emu zovemo Amazonka, a otud i podnaslov Recepti za Amazonke.

Sama knjiga donosi recepte prema kalendarskoj godini, a prikupila sam ih od svoje majke Emilije Doluhá, koja je izvrsna kuharica te od obitelji i prijatelja iz Hrvatske.

– Velik dio prikupljenog materijala su i moji recepti za hranu koju sam kuhala kada sam se doselila u Hrvatsku – priča gospođa Kelečić, objašnjavajući kako je motivaciju za kuhanje, pored naslijeđenog talenta za spremanje hrane od majke, stekla usvajajući misao svoga oca koji joj je objasnio kako ljubav ide kroz želudac. Njezin suprug Željko, Zagrepčanin i virski vikendaš, bivši vozač na rally utrkama, u to se uvjerio još kada je prvi put došao u Slovačku.

– Moj otac kazao je tada Željku: Gladan muž nezadovoljan je muž – prisjeća se Miriam prvog obiteljskog okupljanja. Otad se na stolu kod Kelečića pronađe sve i svašta: francuski krumpir, španjolske ptice, mađarski gulaš, ruski boršč, talijanski špageti i pariški kroasani, dok će se u knjizi pronaći slovački i hrvatski specijaliteti.

– Poznati američki ugostitelj Guy Fieri kaže kako je hrana možda jedina univerzalna stvar koja ima moć ujediniti sve. Bez obzira na kulturu, ljudi diljem svijeta jedu zajedno, a recepti koje knjiga donosi dobro su funkcionirali u kuhinji moje obitelji – poručuje slovačka blogerica.

Grafički dizajn, pripremu za tisak i lektoriranje knjige odradila je Barbora Kotryová, lektorski posao na hrvatskom jeziku djelo je Barbare Kalenić, a tiskanje knjige obavit će se u Slovačkoj u Alfa Printu.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) NOVA ATRAKCIJA: Biciklističke staze u Sv. Filipu i Jakovu

Objavljeno

-

By

foto: Velimir Brkić/Zadarski tjednik

Ukupna duljina obuhvata izgradnje biciklističke staze od Sv. Petra do Sv. Filipa i Jakova je 4.182 metra, a proteže se uz Državnu cestu D-8

Općina Sv. Filip i Jakov provodi izgradnju biciklističke staze uz državnu cestu D8, Jadransku magistralu između Sv. Petra i Sv. Filip i Jakova.

– Ukupna duljina obuhvata izgradnje biciklističke staze je 4.182 metra, kazao je Zoran Pelicarić – Peco, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.

image

Radovi na turanjskoj biciklističkoj dionici

U prvoj fazi je izgrađena biciklistička staza od Petra do ulaza u Turanj. U tijeku su radovi na uređenju biciklističke staze/nogostupa u Turnju. Postavlja se i 13 novih rasvjetnih stupova, a na 11 već postojećih stavlja se nova rasvjeta.

– Staza je širine dva metra i bankina 0,3 metra se gradi s gornje strane Jadranske magistrale te će biti nova atrakcija za turističku ponudu Općine, a ujedno i poveznica turističkih priobalnih naselja Sveti Petar, Turanj i Sveti Filip i Jakov, ističe Pelicarić.

Biciklist je osoba čija je glavna motivacija i težnja opuštanje, boravak u prirodi, istraživanje ljepota te zdrav način života.

– Izgradnja biciklističke staze uz Jadransku magistrali će uz najviše prometne i sigurnosne standarde poboljšati ponudu aktivnog turizma u Općini Sv. Filip i Jakov, mišljenja je Pelicarić.

Turisti i ljubitelji brzo rastućeg cikloturizma moći će biciklom posjetiti susjedna odredišta i pritom neće biti izloženi opasnostima vožnje po prometno gustoj Jadranskoj magistrali.

image

Nova snaga turizma

– Svijetom godišnje na bicikli putuje više od milijarde turista. To samo govori o snazi turizma kao gospodarske grane, te sukladno tome pruža velike prilike. Osim turističkih, cikloturizam ima razne druge benefite od razvoja lokalne ekonomije, pozitivnog utjecaja na cjelokupno gospodarstvo i društvo, smanjenje globalnog onečišćenja kao i izravnog pozitivnog utjecaja na zdravlje čovjeka, naglasio je Pelicarić.

Glavni uvjet za razvoj cikloturizma je kvalitetna infrastruktura, povezivanje svih dionika u turizmu, od kulturnih institucija do OPG-ova što izravno potiče gospodarski i društveni razvoj lokalnih zajednica

– Cikloturizam je iznimna prilika da brzo i uz nevelika ulaganja iskorači na iznimno atraktivno, brzorastuće i vrijedno tržište suvremenog, aktivnog turizma, naglasio je filipjanski načelnik.

image

Veliki gospodarski potencijal

Povoljna klima, zime koje nisu prehladne te ljeta čija je temperatura podnošljiva, glavni je čimbenik zbog kojega europski stručnjaci vide potencijal Hrvatske u ovoj vrsti turizma. Uz to, naša je zemlja bogata i kulturnim znamenitostima te gastronomskom ponudom što dodatno privlači i strane i domaće bicikliste.

– Bitno je za naglasiti, svakako treba nastaviti planski graditi biciklističke staze u priobalju i zaobalju Općine Sv. Filip i Jakov, u cijeloj Zadarskoj županiji i Lijepoj Našoj. Potencijal je veliki, jer kako se kaže, to treba samo dobro upakirati i prodati, zaključio je Zoran Pelicarić – Peco.

Izvor: Zadarski tjednik

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / “SVE ZA HRVATSKU, HRVATSKU NI ZA ŠTO” – Članovi i simpatizeri HDZ-a položili vijence kraj Tuđmanovih spomenika diljem županije

Objavljeno

-

By

Uz citat dr. Franje Tuđmana – “Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što”, iz HDZ-a je objavljeno da su sinoć i jutros diljem naše županije obilježili 24. obljetnicu smrti utemeljitelja hrvatske države i osnivača HDZ-a dr. Franje Tuđmana.

U spomen na prvog hrvatskog predsjednika, članovi i simpatizeri HDZ-a položili su vijence i zapalili svijeće kraj njegovih spomenika u Benkovcu, Biogradu, Bibinjama, Maslenici, Pakoštanima, Pridrazi, Sv. Filipu i Jakovu te Škabrnji.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SDP SE RASPADA / Jure Zubčić napušta sve stranačke funkcije, Gaši mu poručuje: “Najveći si SDP-ovac kojeg sam upoznao!”

Objavljeno

-

By

“Došlo je i to vrijeme da nakon 15 godina napustim politiku u potpunosti. U narednih tjedan/dva ću podnijeti ostavke u dogovoru sa vodstvom organizacije. Moj mandat u Skupštini naravno vraćam stranci kako je i moralno”, objavio je danas na društvenim mrežama županijski vijećnik i predsjednik ŽO SDP-a, Jure Zubčić.

“Razlozi su moji privatni, a kao i dosad ne vjerujte baš svemu što pročitate jer hijena je uvijek bilo i bit će. Čitamo se”, dodao je.

Na ovakvu njegovu objavu reagirao je uz ostale i stranački kolega Erol Gaši:

“Skupa smo doživjeli i pobjeda i poraza. I jebeš ih sve, sve je ništa u usporedbi s ovim danas. Samo ću ti i ovdje reći HVALA za drugarstvo i posveti se sad onome što ti je najvažnije u životu. Za mene si najveći SDP-ovac kojeg sam upoznao i koliko god smo se nekad svađali, pičkarali, dovodili jedan drugog do ludila, znam da znaš sve. Sad ćemo valjda bar popit koju u miru bez politike, mada poznavajući nas, jebo nas, teško…”

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu