Connect with us

Hrvatska

Plenković: “Nema zabrane pobačaja, to nije političko nego zdravstveno pitanje”

Objavljeno

-

U središnjici HDZ-a održana je sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Izjavu nakon sjednice dao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Na početku se osvrnuo na uvođenje eura, očekuje da se u petak izglasa zakon o uvođenju eura.

“Što se tiče rebalansa, uspjeli smo pokriti sve zahtjeve do sada. Idemo u rebalans na Vladi u četvrtak, to uzima u obzir ovu krizu, zahtjeve sindikata…”, kazao je premijer.

“Što se tiče energenata, da nije bilo Vladinih mjera, eurosuper bi bio skuplji kunu i 2 lipa, dizel skoro dvije kune. Vidjet ćemo može li se tu još nešto učiniti pošto bilježimo rast zadnjih tjedana”, rekao je.

Posjet Ukrajini

Komentirao je i svoj posjet Kijevu te rekao da je prošao jako dobro.

Rekao je da se za sada razgovara s ukrajinskom stranom, a “dalje će ministarstvo vanjskih poslova odlučiti”. Kaže da dijalog postoji stalno s Moskvom. “Da smo prekinuli diplomatske odnose, sigurno bi nam bilo teško”, rekao je kratko Plenković.

Dodao je da se nastavlja pomoć Ukrajini.

Najavio je da će u subotu biti obilježena stota obljetnica rođenja Franje Tuđmana.

“Zadovoljni smo rejtingom stranke, u šestoj godini mandata imamo uvjerljivu potporu, to je jako dobro”, istaknuo je premijer.

Komentirao je i svoj posjet Irpinju i Buči.

Posjet Ukrajini je, rekao je premijer, bio pažljivo planiran. “Nije bilo svejedno kakvu poruku upućujemo, namjerno smo došli 8. svibnja”, rekao je premijer.

Irpinj i Buča su, usporedio je, kao udaljenost između Zagreba, Velike Gorice i Zaprešića.

“Pokazali su nam masovnu grobnicu u Buči, takav zločin je zastrašujuć. Podsjeća na Domovinski rat. Vrlo je teško zamisliti da se takvo nešto događa 2022. na europskom području”, istaknuo je Plenković.

Kažu da su im te informacije bile jako korisne kako bi upotpunili saznanja. “Rusija je pogazila sve vrijednosti međunarodnog prava”, rekao je.

Plenković je upitan što se može očekivati nakon Putinovog govora u Moskvi. “Nisam stigao čuti govor, vidio sam kratko naslove. Ne bih ga sad komentirao, nije na meni da komentiram nijanse. Cijenio bih da se povuku ruske trupe”, kazao je Plenković.

Milanović i sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost

Novinari su ga pitali i o predsjedniku Milanoviću i sazivanju sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

“Odgovorit ćemo kad procijenimo da je vrijeme”, rekao je.

Rekao je da očekuje pisano izvješće o padu drona u Zagrebu. “Oni kao i do sada kažu da ga nisu lansirale ukrajinske snage”, ističe.

Situacija s izborima u Bosni i Hercegovini

Komentirao je situaciju u Bosni i Hercegovini. “Ministar Grlić Radman je redovito u BiH. Ursula von der Leyen nikada nije trebala ići u Mostar. HNS BiH je odlučio sudjelovati u izborima. Hrvati trebaju birati svoje predstavnike i zato to želimo učiniti kroz dijalog, a ne kroz otuđivanje partnera i Bošnjaka. Ne može jedna strana nametnuti nova rješenja”, kazao je premijer.

“Nisam optimist, ja sam realist. Hrvati u BiH su nerijetko žrtve izbornog inženjeringa i to se ne smije dogoditi”, naglasio je.

Slučaj Čavajda

Osvrnuo se na izjavu ministra Vilija Beroša o slučaju trudnice Čavajde. “Ministar je rekao sve, nemam što dodati. Ne bih se lovio za njegovu izjavu, struka mora biti u prvom planu”, rekao je Plenković

Dodao je da bi se u novom zakonu samo radilo o tome da bude manje pobačaja, ali da nema riječi o zabrani. “Ne možemo ovaj slučaj uspoređivati s temeljnim pitanjem koje se sad javlja. Ovo je osjetljivo, teško, nisam liječnik, svaka moja izjava bi bila pogrešna. Ja to ne želim dalje komentirati”, rekao je.

“Ovo nije političko nego zdravstveno pitanje”, rekao je.

“U svakom slučaju, žene imaju pravo, ne možete nikome oduzeti pravo na priziv savjesti. Te dvije stvari postoje istodobno”, rekao je Plenković. “Ovaj slučaj ne možemo staviti u kontekst ove druge teme koja je puno šira, a gdje je Ustavni sud dao okvir”, kazao je Plenković.

 

Hrvatska

Za Uskrs se u Hrvatskoj očekuje više od 550 tisuća turističkih noćenja!

Objavljeno

-

By

Povodom nadolazećeg blagdana Uskrsa, kada se u hrvatskim destinacijama očekuje prvi veći priljev domaćih i stranih turista, Hrvatska turistička zajednica provela je anketu među županijskim, odnosno regionalnim turističkim zajednicama. Prema dobivenim podacima u našoj se zemlji tijekom produženog uskrsnog vikenda, u razdoblju od 7. do 10. travnja 2023. očekuje realizacija oko 160 tisuća dolazaka te oko 550 tisuća turističkih noćenja.

„Dosadašnji tijek turističkog prometa u skladu je s našim očekivanjima i predviđanjima s obzirom na provedene promotivne aktivnosti i povratne informacije naših najvećih partnera sa emitivnih tržišta, a dodatno nas vesele pozitivne najave za nadolazeći Uskrs. Naime, ove godine očekujemo kako ćemo tijekom uskrsnih blagdana ostvariti rast u dolascima od oko 8 posto te u noćenjima od oko 5 posto u odnosu na Uskrs prošle godine. Bila bi to odlična uvertira u preostali proljetni dio godine, a onda i u glavni ljetni dio kada u hrvatskim destinacijama boravi najveći broj turista”, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Dodajmo kako se tijekom Uskrsa najveći broj dolazaka i noćenja očekuje na obali, odnosno procjenjuje se kako će u jadranskim županijama biti ostvareno oko 490 tisuća noćenja, a preostali dio na kontinentu. Gledano po županijama, najveći turistički promet se očekuje u Istri i na Kvarneru, a gledano prema tržištima najveći se broj gostiju očekuje s domaćeg tržišta, ali i iz susjednih i teritorijalno bližih zemalja, kao što su Njemačka, Austrija, Slovenija, Italija i dr.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Iz prodaje povučene popularne belgijske tamne čokolade, sadrže mikrotoksine

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Opozivaju se belgijske Kim’s Chocolates – organska tamna čokolada 72 posto s bademom i organska tamna čokolada 57 posto s višnjom i bademom, obje od 100 grama, zbog mogućnosti povećane količine mikotoksina – aflatoksina, izvijestili su u srijedu iz Državnog inspektorata RH.

Organska tamna čokolada 72 posto s bademom je pod brojem L22343, s rokom trajanja do 9. ožujka 2024., a organska tamna čokolada 57 posto s višnjom i bademom je pod brojem L23067 i s oznakom najbolje upotrijebiti do 8. lipnja 2024.

Belgijska čokoladu proizvodi Kim’s Chocolates NV, Tienen, Belgija, a na tržište stavlja Dupin d.o.o. iz Zagreba.

Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) o utvrđivanju najvećih dopuštenih količina određenih kontaminanata u hrani, stoji u priopćenju.

Iz “Delicija” su izvijestili da će potrošački koji su kupili navedene čokolade po njihovu povratu dobiti i povrat novca.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatski liječnici najavili štrajk, reagiralo i ministarstvo

Objavljeno

-

By

Liječničke udruge održale su sastanak u utorak na kojemu su odlučili da idu u štrajk. Nakon sastanka je priopćeno da je svih pet liječničkih udruga – Hrvatski liječnički sindikat (HLS), Hrvatska liječnička komora (HLK), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Inicijativa mladih liječnika najavljuju prosvjed – spremno za štrajk.

“Jednoglasni zaključak je da je daljnja aktivnost je štrajk. Kad će to biti, biti ćete pravovremeno obaviješteni”, poručila je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Čaić.

“Tražimo da ono što smo postavili kao jasne zahtjeve, da se to počne rješavati”, dodala je Čulinović-Čaić.

“Svih 5 liječničkih organizacija je spremno za štrajk. Odgovornost za štrajk je na Vladi”, poručio je šef Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić.

“Očito da 3000 liječnika na markovom trgu nije bila jasna poruka vladi”, dodao je Luetić, navodeći da očekuju da se premijer uključi u ovu situaciju.

“Ovo nije igra, mi nemamo vremena za igru, vrijeme je za rješavanje”, navela je Čulinović-Čaić.

“Pripeme za štrajk počinju”, kazala je.

O najavljenom štrajku kratko se oglasilo i Ministarstvo zdravstva. “Kao i do sada, Ministarstvo zdravstva je otvoreno za dijalog koji je jedini put prema donošenju rješenja. Prosvjed i štrajk je legitiman način iskazivanja nezadovoljstva, no udaljava nas od unaprijeđenja zdravstvenog sustava, a time i od samih pacijenata.”

Podsjetimo, prije deset dana pet krovnih liječničkih udruga organiziralo je veliki prosvjed na Trgu sv. Marka kojim su iskazali nezadovoljstvo svojim statusom, plaćama, ali i cjelokupnim stanjem u zdravstvenom sustavu. Po procjenama organizatora, na Markovu trgu okupilo se oko 1500 liječnika iz Zagreba i ostalih dijelova Hrvatske.

No, kako se njihovi zahtjevi nisu ispunili ni nakon prosvjeda, na današnjem sastanku je odlučeno da je sljedeći korak štrajk.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu