Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA Održana proslava Svetoga Trna u gradu Pagu

Objavljeno

-

Autor fotografija: Jure Orlić

U srijedu, 4. svibnja 2022. godine održana je proslava Svetog Trna u gradu Pagu. Svečano misno slavlje u Zbornoj crkvi Uznesenja BDM predvodio je mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj.

Svetoj misi nazočili su hrvatski vitezovi, počasni čuvari relikvije, svećenici i uzvanici Ivan Šimunić predstavnik Zadarske županije, Jasna Magaš, predsjednica Gradskog vijeća Grada Paga, Ante Fabijanić, gradonačelnik Grada Paga, Ivan Dabo, gradonačelnik Grada Novalje, Šime Gligora, načelnik Općine Kolan, Vesna Karavanić, direktorica Turističke zajednice Grada Paga te mnogobrojni vjernici i hodočasnici.

Nakon svete mise koju je u prepunoj i svečano ukrašenoj Zbornoj crkvi Uznesenja Marijina predvodio je mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij, održana je i velika procesija sa sv. Trnom kroz grad Pag, i to po prvi puta nakon što je 2019. godine obnovljena pobožnost javnog čašćenja svetog Trna.

Sveti Trn se u prošlosti na Pagu izuzetno štovao jer je postojalo vjerovanje da molitva sv. Trnu pomaže da godina bude rodna i procesijom bi se obavljao blagoslov polja. Oni su gledali u taj trn i, ako bi bio uspravan i naizgled svjež, znali su da će godina biti plodna, a ako bi bio smežuran i iskrivljen, onda su znali da će godina biti loša.

Sačuvani ostaci Kristove trnove krune čuvaju se na samo dva mjesta u svijetu, jedan u gradu Pagu, a tri u pariškoj katedrali Notre Dame i jedini su koji posjeduju rimsku Autenticu, službenu potvrdu Svete Stolice da je to autentični trn koji se nalazio na glavi Isusa Krista za vrijeme njegove muke i razapinjanja. Kongregacija za obrede Svete Stolice 1788. potvrdila autentičnost Svetog Trna. U Pag su došla i vidjela relikviju Svetog Trna tri papina vizitatora u različitim razdobljima. Sva trojica jednako su rekli o Svetom Trnu: „Esse de corona Domini!” Jest s krune Gospodnje!

Sveti Trn je donio 1443. godine donio benediktinac fra Ivan Tutnić kao zavjetni dar svojoj sestri koludrici Mariji na njeno monaško zavjetovanje u paški benediktinski samostan. Paške koludrice već sedam stoljeća brižno čuvaju Sv. Trn unutar zidina svojeg samostana u gradu Pagu gdje se svakodnevno mole za dobro duša, Crkve, domovine i svijeta.

fotobytjstudio-6
fotobytjstudio-5
fotobytjstudio-4
fotobytjstudio-2
fotobytjstudio-3
fotobytjstudio
fotobytjstudio-62
fotobytjstudio-61
fotobytjstudio-60
fotobytjstudio-59
fotobytjstudio-58
fotobytjstudio-56
fotobytjstudio-57
fotobytjstudio-55
fotobytjstudio-54
fotobytjstudio-53
fotobytjstudio-52
fotobytjstudio-51
fotobytjstudio-50
fotobytjstudio-49
fotobytjstudio-48
fotobytjstudio-47
fotobytjstudio-46
fotobytjstudio-45
fotobytjstudio-44
fotobytjstudio-43
fotobytjstudio-42
fotobytjstudio-41
fotobytjstudio-40
fotobytjstudio-39
fotobytjstudio-38
fotobytjstudio-37
fotobytjstudio-36
fotobytjstudio-35
fotobytjstudio-34
fotobytjstudio-33
fotobytjstudio-32
fotobytjstudio-31
fotobytjstudio-30
fotobytjstudio-29
fotobytjstudio-28
fotobytjstudio-27
fotobytjstudio-26
fotobytjstudio-25
fotobytjstudio-24
fotobytjstudio-23
fotobytjstudio-22
fotobytjstudio-21
fotobytjstudio-20
fotobytjstudio-19
fotobytjstudio-18
fotobytjstudio-17
fotobytjstudio-16
fotobytjstudio-15
fotobytjstudio-14
fotobytjstudio-13
fotobytjstudio-12
fotobytjstudio-11
fotobytjstudio-9
fotobytjstudio-10
fotobytjstudio-7
fotobytjstudio-8

Foto by Jure Orlić

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEČANA VEČERA U ESPLANADI / Zadarska županija u vodiču Gault&Millau Croatia 2024

Objavljeno

-

By

Foto: Robert Gašpert, Goran Jakuš i Damira Kalajžić za GM

Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade jučer, 18. travnja 2024. godine, svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.

Zadarska regija posebno je zastupljena u Gault&Millau Croatia 2024 vodiču kroz prilog od 10 stranica koje ilustriraju bogatstvo ove regije, a kao uvodnik u popis restorana koje preporuča ovaj svjetski vodič. To je rezultat partnerstva s TZ Zadarske županije koja kroz kontinuirano komuniciranje radi na brendiranju regije kao eno-gastro destinacije. Cilj je predstaviti županiju kao destinaciju održivog turizma, promovirati dalmatinski način života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima našeg kraja.

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na ekskluzivnoj večeri – Noći kulinarskih Oscara –  u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, na kojoj se ovog četvrtka okupilo više od 90 vodećih chefova hrvatskih restorana, te brojni uzvanici i partneri vodiča Gault&Millau Croatia. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP – popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.

Zadarska županija sve se više ističe u ovoj selekciji. Od 12 restorana u 2022. godini, do ovogodišnjeg izdanja koje broji čak 26 restorana i pop-ova iz Zadarske županije, a posebno je pohvalno što je u selekciji 20 maslinovih ulja, čak 4 iz Zadarske županije – 3 iz Pakoštana i 1 iz Polače.

Uzvanike gala svečanosti posebno su pozdravili Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Hrvatskog izdanja vodiča Gault&Millau, Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoj proizvoda te Mirko Herceg, savjetnik ministrice Ministarstva turizma i sporta RH koji su podijelili I nagrade u nekoliko kategorije, dok su trofeje najboljim chefovima uručili predstavnici tvrtki partnera koje podržavaju ovaj gastronomski Vodič, između ostalih i Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije.

Mihaela Kadija tim je povodom izjavila: „Osobito smo ponosni što broj naših restorana u ovome prestižnom vodiču raste iz godine u godinu, te što su i chefovi naših restorana među nagrađenima. Prošle godine chef Saša Began, tada iz restorana Foša, osvojio je trofej Veliki chef sutrašnjice, dok je ove godine chef Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje.“.

Ekskluzivnu večeru od šest sljedova zajedno su kuhali chef Ludovic Turac, nositelj trofeja Veliki chef sutrašnjice prema Gault&Millau France 2024, te chef restorana Une Table au Sud iz Marseillea, Michelin* i 3 toke Gault&Millau France, i Ana Grgić Tomić, G&M Croatia Chef godine 2022, chefica restorana Zinfandel’s hotela Esplanade, Michelin Green* i 4 toke Gault&Millau Croatia.

Uz kreativne riblje i mesne sljedove točila su se vrhunska vina vinarija od kojih se posebno isticao pošip vinarije Bora iz Zadarske županije, a poklon vrećice za sve uzvanike dodatno su upotpunili Maraskin Zadarski Maraschino i cvijet soli Solane Pag.

Gault&Millau Croatia 2024 gastronomski vodič globalno je dostupan  na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: Teslina ulica u ponedjeljak bez vode!

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadru, dana 22.04.2024. godine (ponedjeljak) u vremenu od 08:00h pa do 12:00h bez vode biti će potrošači u ulici Nikole Tesle.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u Ulici Nikole Tesle, kod kuć.br. 55.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGRAM / Od 22. do 27. travnja Sveučilište u Zadru s brojnim aktivnostima sudjeluje u Festivalu znanosti

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru i ove godine dovodi Festival znanosti u Zadar.

Zadar je jedan od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojemu se od 22. do 27. travnja održava Festival znanosti, manifestacija koju sudionici i publika uspoređuju s pozornicom na kojoj znanstvenici i studenti predstavljaju aktualne teme, prezentirajući tako znanost i znanstvena postignuća na popularan način. Ovogodišnja glavna tema festivala je INTELIGENCIJA.

Sveučilište u Zadru tradicionalno sudjeluje u provedbi programa Festivala znanosti, ove godine  s preko 160 aktivnosti koje možete naći u programu:

Program

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu