Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO/VIDEO) Predstavljen novi promotivni film TZ grada Zadra

Objavljeno

-

Foto: Bojan Bogdanić

U II Palače – Polivalentnoj dvorani Providurove palače, danas je predstavljen novi promotivni film Turističke zajednice grada Zadra „Meet. Feel. Explore. Zadar“. Film koji je ovih dana izazvao medijsku pozornost zbog fascinantnih kadrova koji su objavljeni na društvenim mrežama predstavili su direktor TZ Zadar Mario Paleka, autor i redatelj filma Igor Goić te dvoje zadarskih glumaca koji su tumačili glavne uloge – Nevena Dujmović Prižmić i Dejan Marcikić.

– Riječ je o nastavku aktivnosti snimanja promotivnih videozapisa koje turistička zajednica provodi dugi niz godina. Nakon posljednjeg filma kojega je Igor napravio 2014. godine, ukazala se potreba za predstavljanjem novih sadržaja na jedan moderan i zanimljiv način. Naša je sreća što u gradu imamo ljude poput Igora koji rade svjetske stvari. Film će se u prvo vrijeme intenzivno prikazivati u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji, za što su već ugovorene i kreirane kampanje, a zajedno sa svojim kraćim varijantama bit će dostupan i našim turističkim subjektima i iznajmljivačima, koji će njime također moći pokazati gostima gdje dolaze, rekao je direktor TZ grada Zadra Mario Paleka.

Desetominutni film pod poznatim motom Meet. Feel. Explore. (Upoznaj. Osjeti. Istraži.) prikazuje muškarca Jacka (Marcikić), koji se u bračnom krevetu pokraj Jill (Dujmović Prižmić) budi ozarena lica zbog sna koji je usnio. U njegovoj viziji je Zadar grad koji je istovremeno star tri tisuće godina i grad koji vrvi životom. Sa svojom partnericom kreće u obilazak poznatih lokacija, restorana, podmorskih lokaliteta, iskače padobranom iz zrakoplova… Autor filma koketira s nekoliko poznatih filmskih likova, pa je tako Marcikić u jednom trenutku James Bond, u drugom Indiana Jones u potrazi za blagom, u trećem Robert Langdon iz Da Vincijeva koda, koji nastoji riješiti zagonetke zapisane u zadarskim atrakcijam. I domaćoj publici bit će zanimljivo vidjeti na koji je način Goić upotrijebio poznate lokacije u ovom drugačijem kontekstu.

– Nisam htio da to bude klasična vinjeta kakve uglavnom snimaju druge turističke zajednice i destinacijske kompanije, već jedan mali film koji ima svoju dinamiku, odnosno priču. Da bismo to napravili na dobar način, prvo je trebalo napisati i usuglasiti scenarij, a onda smo u listopadu prošle i početkom ove godine odradili većinu snimanja. Nama kreativcima je bitno da nam se pruži prilika, a imali smo je u iznimno velikoj mjeri kod Turističke zajednice i baš zato je film takav kakav jest, rekao je Goić.

Zahvalio je svim suradnicima koji su na filmu radili, a posebno vodičkom glazbeniku Tomi Cukrovu, koji je napisao originalni soundtrack.

Film krije različite duhovite situacije i iznenađenja: u škrinji za blago zapravo je tradicionalni Zadarski kolač, a u restoranu šeprtljavog konobara sa škrinjom dočekuju poznati ugostitelj Erik Pavin i gost Hrvoje Dukić. Naravno, sve je to savršen san, koji će postati stvarnost za onoga tko ga doživi.

O iskustvima sa seta govorili su Marcikić i Dujmović Prižmić, koji su rekli da su većinu stvari odradili kroz zafrkanciju, što se i osjeti na konačnom rezultatu.

– Igor je napravio izvrstan scenarij, a mi smo ga u hodu malo i mijenjali jer smo bili super ekipa, svatko je dao najviše od sebe, rekao je Marcikić.

– Imamo pokazati toliko toga, i grad i otoke i kulturu i povijest, ne može stati sve u 10 minuta, kaže Dujmović Prižmić.

Jedno je sigurno, u kojem god smjeru krenuli, u Zadru uvijek možete pronaći neku avanturu, inspiraciju, tajnu ili drevni spomenik. I svakim korakom u ovom gradu udaljeniji ste od briga svakodnevnog života. Baš ono što vam je potrebno za odmor iz snova, koji ovog puta nećete sanjati!, poručuju ovim filmom iz Turističke zajednice grada Zadra.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

HITNI RADOVI! U srijedu bez vode dio Novog Bokanjca!

Objavljeno

-

By

Zbog hitnih radova na vodoopskrbnom sustavu u Zadrudana 06.07.2022. godine (srijeda) u vremenu 08:00do 12:00h bez vode biti će potrošači u predjelu Novi Bokanjac, u ul.:

     ulica Pišteljak

     ulica Put Vrela

     ulica Cerodol

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena u ulici Put Vrela, kod kuć.br. 38.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

eVISITOR: Grad Zadar u prvih šest mjeseci na 94 posto noćenja iz rekordne 2019. godine

Objavljeno

-

By

Grad Zadar u prvih se šest mjeseci po broju noćenja sasvim približio rekordu iz 2019. godine – prema podacima eVisitora od početka godine do zaključno posljednjeg dana lipnja u Zadru je ostvareno 254.420 noćenja, odnosno 94 posto u odnosu na 2019. godinu. U usporedbi sa 2019. godinom  u ostvareno je 73% prometa u dolascima (66.393), što znači da oni koji dođu u prosjeku više borave u našem gradu.

Naravno, rezultati su puno bolji u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada je u Zadru ostvareno više nego dvostruko manje dolazaka, noćenja i turista nego u 2022. Od početka godine, zaključno sa 30. lipnja, prema aktualnim eVisitor podacima ostvareno je 161.059 dolazaka i 538.350 noćenja. U ovom razdoblju bilježi se porast od 110% u dolascima i 108% u noćenjima u usporedbi s 2021. godinom. Prošle godine u isto vrijeme zabilježeno je 76.731 noćenje i 259.176 dolazaka.

Najviše noćenja u 2022. ostvarili su domaći gosti (96.062), slijede ih Nijemci (88.136), Austrijanci, Poljaci, Britanci, Slovenci, Francuzi, Česi…  Prvog dana srpnja u Zadru je ipak bilo najviše Nijemaca (1.152), zatim Hrvata, Poljaka, Slovenaca, Slovaka, Čeha, Austrijanaca itd. Gotovo pola od tog broja smješteno je u objektima u domaćinstvu, a oko 28 posto u hotelima.

S obzirom na dobre trendove i najave za glavnu sezonu u srpnju i kolovozu, pa i posezoni, Zadar će se po broju noćenja sasvim približiti, a moguće i doseći brojke iz 2019. godine. S obzirom na najavljeno širenje hotelskih kapaciteta u bližoj budućnosti i uvođenje novih aviolinija, nema sumnje da će rekord, ne padne li u ovoj godini, pasti već u 2023.

Aktualni podaci iz sustava eVisitor tijekom mjeseca lipnja 2022. u usporedbi s istim razdobljem prošle godine (nedostaju podaci nautičkog prometa):
Dolasci: 66.393 (+105%, lani zabilježeno 32.375)
Noćenja: 254.420 (+101% lani zabilježeno 126.378)

Turisti: 69.233 (+106%, lani zabilježeno 33.624)

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U PETAK SVEČANO U ZADRU Obilježava se 5. godišnjica upisa zadarskog fortifikacijskog sustava na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a

Objavljeno

-

By

U petak 8. srpnja grad Zadar će zajedno s gradovima Bergamom, Palmanovom, Peschierom del Garda, Kotorom i Šibenikom, obilježiti 5. godina upisa lokaliteta Obrambeni sustavi Republike Venecije od 16. do 17. stoljeća na Popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Svi navedeni gradovi u zajedničkom upisu različitim događanjima obilježavaju godišnjicu, a od prošle godine Šibenik i Zadar koordiniraju događanja. Tako se prošle godine večernja svečanost održala na zadarskim bedemima kroz program Zagrli Zadar i niz kazališnih, koncertnih i izložbenih programa, a jutarnja konferencija održala se u Šibeniku.

Ove, 2022. godine, raspored je obrnut. Zadar je nositelj jutarnjeg, a Šibenik večernjeg programa na tvrđavi sv. Nikole. Uz navedeno Zadar i Šibenik u ovom četverogodišnjem razdoblju dijele predsjedništvo međunarodne koordinacijske grupe koja upravlja transnascionalnim serijskim lokalitetom Obrambeni sustavi Republike Venecije od 16. do 17. stoljeća. Zadar je na čelu predsjedništva upravo, to jest prve dvije godine.

U prostoru II Palače, u Kneževoj palači, Koncertnoj dvorani braće Bersa u 10 h održat će se konferencija 5 godina s UNESCO-m, na kojoj će se obratiti gradonačelnik Branko Dukić, Miljenko Domijan, savjetnik gradonačelnika Grada Zadra za kulturnu baštinu, Bruno Diklić, voditelj Odjela za graditeljsku baštinu, krajolik i prostorno planske mjere zaštite Ministarstva kulture i medija RH, Claudio Cecchinelli iz ureda za kulturu i UNESCO iz Bergama, Igor Miletić iz Konzervatorskog odjela u Zadru i Dina Bušić, pročelnica UO za kulturu i sport i predsjednica međunarodne koordinacijske grupe koja upravlja transnacionalnim serijskim lokalitetom Obrambeni sustavi Republike Venecije od 16. do 17. st.

U 12 sati na Bedemima zadarskih pobuna (Bastion sv. Roka) uslijedit će otvorenje izložbe Pavuše Vežića i Antonije Mlikote pod nazivom Zadar, tijelo i duh grada.

Od petka 8. do nedjelje 10. srpnja, svakoga jutra u 9 i svake večeri u 19:30 sati Udruga turističkih vodiča Zadra – Donat organizirat će besplatne obilaske zadarskog fortifikacijskog sustava na hrvatskom i engleskom jeziku za građane i goste pod nazivom Iskusi UNESCO. Vođenja se održavaju uz potporu Turističke zajednice grada Zadra.

Zagrlite Zadar, iskusite UNESCO!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu