Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO/VIDEO) Predstavljen novi promotivni film TZ grada Zadra

Objavljeno

-

Foto: Bojan Bogdanić

U II Palače – Polivalentnoj dvorani Providurove palače, danas je predstavljen novi promotivni film Turističke zajednice grada Zadra „Meet. Feel. Explore. Zadar“. Film koji je ovih dana izazvao medijsku pozornost zbog fascinantnih kadrova koji su objavljeni na društvenim mrežama predstavili su direktor TZ Zadar Mario Paleka, autor i redatelj filma Igor Goić te dvoje zadarskih glumaca koji su tumačili glavne uloge – Nevena Dujmović Prižmić i Dejan Marcikić.

– Riječ je o nastavku aktivnosti snimanja promotivnih videozapisa koje turistička zajednica provodi dugi niz godina. Nakon posljednjeg filma kojega je Igor napravio 2014. godine, ukazala se potreba za predstavljanjem novih sadržaja na jedan moderan i zanimljiv način. Naša je sreća što u gradu imamo ljude poput Igora koji rade svjetske stvari. Film će se u prvo vrijeme intenzivno prikazivati u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji, za što su već ugovorene i kreirane kampanje, a zajedno sa svojim kraćim varijantama bit će dostupan i našim turističkim subjektima i iznajmljivačima, koji će njime također moći pokazati gostima gdje dolaze, rekao je direktor TZ grada Zadra Mario Paleka.

Desetominutni film pod poznatim motom Meet. Feel. Explore. (Upoznaj. Osjeti. Istraži.) prikazuje muškarca Jacka (Marcikić), koji se u bračnom krevetu pokraj Jill (Dujmović Prižmić) budi ozarena lica zbog sna koji je usnio. U njegovoj viziji je Zadar grad koji je istovremeno star tri tisuće godina i grad koji vrvi životom. Sa svojom partnericom kreće u obilazak poznatih lokacija, restorana, podmorskih lokaliteta, iskače padobranom iz zrakoplova… Autor filma koketira s nekoliko poznatih filmskih likova, pa je tako Marcikić u jednom trenutku James Bond, u drugom Indiana Jones u potrazi za blagom, u trećem Robert Langdon iz Da Vincijeva koda, koji nastoji riješiti zagonetke zapisane u zadarskim atrakcijam. I domaćoj publici bit će zanimljivo vidjeti na koji je način Goić upotrijebio poznate lokacije u ovom drugačijem kontekstu.

– Nisam htio da to bude klasična vinjeta kakve uglavnom snimaju druge turističke zajednice i destinacijske kompanije, već jedan mali film koji ima svoju dinamiku, odnosno priču. Da bismo to napravili na dobar način, prvo je trebalo napisati i usuglasiti scenarij, a onda smo u listopadu prošle i početkom ove godine odradili većinu snimanja. Nama kreativcima je bitno da nam se pruži prilika, a imali smo je u iznimno velikoj mjeri kod Turističke zajednice i baš zato je film takav kakav jest, rekao je Goić.

Zahvalio je svim suradnicima koji su na filmu radili, a posebno vodičkom glazbeniku Tomi Cukrovu, koji je napisao originalni soundtrack.

Film krije različite duhovite situacije i iznenađenja: u škrinji za blago zapravo je tradicionalni Zadarski kolač, a u restoranu šeprtljavog konobara sa škrinjom dočekuju poznati ugostitelj Erik Pavin i gost Hrvoje Dukić. Naravno, sve je to savršen san, koji će postati stvarnost za onoga tko ga doživi.

O iskustvima sa seta govorili su Marcikić i Dujmović Prižmić, koji su rekli da su većinu stvari odradili kroz zafrkanciju, što se i osjeti na konačnom rezultatu.

– Igor je napravio izvrstan scenarij, a mi smo ga u hodu malo i mijenjali jer smo bili super ekipa, svatko je dao najviše od sebe, rekao je Marcikić.

– Imamo pokazati toliko toga, i grad i otoke i kulturu i povijest, ne može stati sve u 10 minuta, kaže Dujmović Prižmić.

Jedno je sigurno, u kojem god smjeru krenuli, u Zadru uvijek možete pronaći neku avanturu, inspiraciju, tajnu ili drevni spomenik. I svakim korakom u ovom gradu udaljeniji ste od briga svakodnevnog života. Baš ono što vam je potrebno za odmor iz snova, koji ovog puta nećete sanjati!, poručuju ovim filmom iz Turističke zajednice grada Zadra.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST IZ GRADA: Od ponedjeljka nova runda dezinsekcije komaraca na području Zadra!

Objavljeno

-

By

Adulticidna dezinsekcija komaraca ULV metodom na području GRADA ZADRA provoditi će se od 25.09.2023. do 28.09.2023. godine prema dolje priloženoj dinamici, objavljeno je iz Grada.

U slučaju lošeg vremena radovi se odgađaju.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

29. RUJNA: Sveučilište u Zadru poziva na Europsku noć istraživača 

Objavljeno

-

By

Zadnji petak u rujnu rezervirajte za Europsku noć istraživača koja će se istodobno održati u 26 europskih zemalja, uključujući i Hrvatsku!

Za one koji još ne znaju, organizacija Europske noći istraživača glavna je aktivnost projekta Reconnect science with the blue society – Blue-connect, koji za cilj ima predstaviti najnovija znanstvena otkrića na razumljiv i zabavan način, približiti istraživački rad javnosti i pokazati utjecaj znanosti na naš svakodnevni život.

Kao i prošle godine, istraživači su za sve posjetitelje pripremili bogat i zanimljiv program koji uključuje edukativne i kreativne radionice, predavanja, eksperimente, izložbe, kvizove i igre.

Kako izgleda postati istraživač na jedan dan, moći ćete saznati na popularnim gradskim lokacijama u pet mediteranskih gradova.

Evo najave za Zadar:

Sveučilište u Zadru – obnovljena zgrada stare Tehničke škole, Sveučilište u Zadru – Pomorski simulator, Riva ispred Sveučilišta u Zadru, Trg pet bunara, Trg Petra Zoranića, Poljana Šime Budinića, Pomorska škola Zadar, Kazalište lutaka Zadar

Zadnjeg petka u rujnu zadarski poluotok postaje učionica i laboratorij na otvorenom. Znanstvenici Sveučilišta u Zadru, zajedno sa svojim kolegama iz brojnih zadarskih škola i vrtića, pripremili su raznolik program povodom ovogodišnje Europske noći istraživača: puno zanimljivih eksperimenata, igara, radionica, kvizova, natjecanja i brojnih drugih aktivnosti, njih preko 60.

Djeca, mladi, ali i odrasli, svoje će istraživanje započeti u obnovljenoj Tehničkoj školi. Tamo će moći mjeriti, snimati, digitalizirati i raditi sve drugo što znanstvenici rade. Moći će istraživati plemenite periske i jezične frazeme, a pri izlasku iz zgrade imat će priliku zastati i pogledati zvijezde i planete. Laganom šetnjom uz bedem, stići će do sljedeće postaje svog istraživačkog puta. Na Trgu Pet bunara i Trgu Petra Zoranića čekat će ih mnoštvo znanstvenih i glazbenih iznenađenja, koja će trebati detaljnije analizirati. Ako se nakon toga odluče krenuti dalje prema Poljani Šime Budinića, iznenadit će ih zabavna igra u znanstvenom parku; a ako krenu prema moru, moći će napraviti đir brodom u Pomorskom simulatoru. U Pomorskoj će školi naučiti nešto o zaštiti mora i morskog ekosustava, u Kazalištu lutaka će pogledati predstavu, a ispred Sveučilišta na Rivi će ih dočekati podmornica kojom će istraživati dubine Jadranskoga mora. Zadarski muzeji će također otvoriti svoja vrata tijekom ove noći pa će posjetitelji imati priliku istraživati blaga koja se u njima čuvaju.

Pozivamo sve znatiželjne istraživače – male i velike, mlade i one malo starije – da s nama 29. rujna zakorače u nevjerojatan svijet znanosti.

Ovo je samo mali dio onoga što Vas čeka u petak, 29. rujna, a detaljan program pronađite na mrežnoj stranici: https://jaistrazujem.hr/program/

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ANTIFAŠISTI PRIJAVILI POLICIJI MATU LUKIĆA (HSP), ON IM ODGOVARA: “Pod zvijezdom su nekad ubijali, a danas gaze neistomišljenike!”

Objavljeno

-

By

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra prijavila je Matu Lukića, gradskog vijećnika HSP-a, a jer tvrde da su povrijeđeni ranije objavljenim njegovim priopćenjem, te procjenjuju da je u istome iznesena laž i mržnja prema antifašistima.

Nije dugo trebalo da Lukić odgovori na prijavu:

“Nakon konzultacija s odvjetnikom Davorinom Karačićem, koji je konstatirao da je ovo pravno smiješna, nebulozna i neutemeljena prijava mogu reći samo da je jasno kao dan kako bi “antifašisti” rješavali ovakve slučajeve da mogu.

Onima koji su krvarili za Knin daju se kazne za povijesne i herojske oznake i ne pušta u grad, dok su ovi koji su me prijavili zaštićeni na sve moguće načine. Pod ovom zvijezdom petokrakom uništavani su Zadar i Hrvatska, ubijani i progonjeni ljudi u Domovinskom ratu.

Danas opet pod tom zvijezdom pokušavaju pogaziti neistomišljenike uz pomoć institucija.

Žalosno je da matematički nitko od njih nije po godinama sudjelovao u tome čime se predstavljaju, a sišu proračun besramno.

Još je sramotnije da su i vjerojatno tu kaznenu prijavu pečatirali crvenom krvavom zvijezdom. Sreća da je 2023, godina a ne njihovo doba jer bi moja sudbina bila definirana vrlo brzo.”

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu