Connect with us

Svijet

Tvorac Pfizerovog cjepiva najavio dvije važne novosti

Objavljeno

-

Farmaceutska tvrtka BioNTech sa sjedištem u njemačkom Mainzu i njezin američki partner Pfizer tvrde da su počeli proizvoditi cjepivo za omikron za komercijalnu upotrebu.

Cjepivo je prilagođeno novoj varijanti koronavirusa, to je na jednoj zdravstvenoj konferenciji američke banke J. P. Morgan potvrdio šef BioNTecha Uğur Şahin, prenosi Deutsche Welle.

Koncem siječnja će započeti klinička studija u okviru koje će se ispitati učinkovitost cjepiva, dodao je Şahin: “Polazimo od toga da bismo do ožujka mogli biti spremni za isporuku cjepiva na tržište, pod uvjetom da do tada budemo imali i potrebne dozvole vlasti.”

Europska agencija za lijekove (EMA) još uvijek nije priopćila smatra li doista potrebnim cjepivo prilagođeno omikronu, i to s drugačijim sastavom od onog kojeg ima cjepivo koje se trenutno koristi protiv koronavirusa.

Šef koncerna Pfizer Albert Bourla za američku TV postaju CNBC je izjavio kako je njegova kompanija s proizvodnjom počela na vlastiti rizik. On ne zna, dodao je Bourla, hoće li cjepivo biti potrebno i kako će se koristiti: “Ali mi ćemo biti spremni!”

Nepredvidljiv razvoj pandemije

Cjepiva raznih proizvođača koja se trenutno koriste protiv koronavirusa, izvorno su razvijena protiv takozvanog “divljeg tipa virusa” Sars-CoV-2, koji je koncem 2019. najprije otkriven u Kini. Cjepiva se u borbi protiv te varijante, ali i kasnijih verzija virusa alfa ili delta masovnije počelo koristiti koncem 2020., odnosno početkom 2021. Kod tih mutacija ono je bilo djelotvorno, no kod omikrona bi stvari mogle biti drugačije.

Şahin je tijekom online nastupa na spomenutoj konferenciji rekao da je aktualna situacija oko pandemije i dalje nejasna, odnosno da se ne može predvidjeti koja će se virusna varijante pojaviti kao sljedeća: “No, vrlo je izgledno da će cjepivo protiv omikrona pojačati imunološku reakciju protiv svih postojećih varijanti.”

Sustav za rano upozoravanje

BioNTech je prije toga već priopćio da je ta kompanija s britanskom firmom InstaDeep razvila jednu novu metodu za predviđanje pojave i širenja novih visokorizičnih varijanti SARS-CoV-2. Radi se o svojevrsnom sustavu za rano upozoravanje koji se temelji na podacima koje se obrađuje uz pomoć umjetne inteligencije.

Taj sustav je, kako se tvrdi, visokozaraznu omikron varijantu označio kao “visokorizičnu” već isti dan kada je ona bila sekvencirana.

Nova metoda kombinira strukturu šiljastih proteina s algoritmima umjetne inteligencije, kako bi potencijalno opasne varijante koronavirusa mogla raspoznati u razdoblju kraćem od jednog dana, pojasnio je BioNTech. Sustav za to koristi informacije iz baze podataka za sekvenciranje koronavirusa, na primjer informacije o sposobnosti viralnog širenja ili njegove karakteristike po pitanju “zaobilaženja” imunološkog sustava.

Dug put od pandemije do endemije

Po procjenama BioNTecha još uvijek je dug put od pandemijskog do endemijskog (odnosno manje opasnog) razvoja po pitanju koronavirusa. Pouzdane procjene nisu moguće, tvrdi šef kompanije iz Mainza. Zbog širenja po cijelom svijetu, koronavirus raspolaže ogromnim rezervoarom za pojavu novih varijanti koje se brzo mogu proširiti, dodao je Şahin.

U prošloj godini su BioNTech i Pfizer po vlastitim navodima diljem svijeta proizveli oko tri milijarde doza svog cjepiva. Tržišni udio se u prosincu prošle godine u Europi procjenjivao na 80%, a u SAD-u na 74%. Za poslovnu 2022. godinu BioNTech samo s cjepivom očekuje promet od 13 do 17 milijardi eura. U 2021. godini procjene tvrtke se kreću od 16 do 17 milijardi eura. To je svota koja je BioNTech “prognozirao” već početkom studenoga prošle godine. Poslovni podaci za četvrti kvartal 2021. još uvijek nisu objavljeni, piše Deutsche Welle.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Svijet

Karta NATO-a: “U svakom trenutku na nebu iznad Europe je 30 borbenih aviona”

Objavljeno

-

By

Ako je suditi prema podacima NATO-a o broju zrakoplova koji čuvaju nebo saveznika, istok Europe može biti siguran.

“Kao odgovor na rusku invaziju, NATO svakog trenutka na istoku Europe ima najmanje 30 zrakoplova saveznika na nebu”, navodi se na službenom profilu NATO-a na Twitteru.

Od Estonije na sjeveru pa sve do Bugarske na jugu, nebo saveznika čuvaju vojni zrakoplovi Sjedinjenih Američkih Država, Španjolske, Njemačke, Italije i ostalih saveznika.

“Sve to u cilju sprečavanja ruske agresije na članice NATO-a”, navode iz saveza.

 
Nastavi čitati

Svijet

WHO upozorava na utjecaj rata i pandemije na mentalno zdravlje u Europi

Objavljeno

-

By

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je na utjecaj rata u Ukrajini i pandemije koronavirusa na mentalno zdravlje u Europi i istaknula važnost djelovanja na svim razinama za rješavanje zanemarenih potreba mentalnog zdravlja.

– Naša regija prolazi kroz velike preokrete i promjene, rekao je Hans Kluge, direktor WHO-a za Europu.

Pandemija je stavila fokus na mentalno zdravlje, rekao je, dok oružani sukob u Ukrajini utječe na mentalno zdravlje milijuna ljudi.

– Deset tjedana rata u Ukrajini izazvalo je neizmjernu neizvjesnost, nesigurnost, tugu i gubitak, kazao je Kluge i istaknuo da je gotovo 190 napada na zdravstvene objekte u Ukrajini nebrojenim ljudima oduzelo nadu i pristup zdravstvenim uslugama.

Kluge je govorio u srijedu u Kopenhagenu na prvom sastanku Paneuropske koalicije za mentalno zdravlje, čiji je cilj potaknuti djelovanje na svim razinama za rješavanje zanemarenih potreba mentalnog zdravlja u cijeloj Europi.

Koalicija je pokrenuta u rujnu 2021. godine, a čine je 53 zemlje članice u europskoj regiji WHO-a, zajedno s međunarodnim nevladinim organizacijama, stručnjacima i osobama pogođenim problemima mentalnog zdravlja.

Prema WHO-u, više od 150 milijuna ljudi u toj regiji živjelo je 2021. s problemima mentalnog zdravlja. Samo jedna od tri osobe s depresijom trenutačno prima potrebnu pomoć. Problemi s mentalnim zdravljem pogađaju sve dobne skupine i sve društvene slojeve, navodi se.

 
Nastavi čitati

Svijet

Više od 500 učenika osnovne škole zaraženo misterioznim virusom

Objavljeno

-

By

Foto: Unsplash

Više od 500 učenika i učitelja u jednoj osnovnoj školi u Njemačkoj zarazilo se virusom, ali liječnici i dalje ne znaju o kakvom je virusu riječ.

Veliki broj učitelja i više od 500 učenika osnovne škole Kurt-Masur-Grundschule u Leipzigu zarazilo se virusom, ali liječnici ne znaju o kakvom se virusu radi.

Njemački mediji pišu kako se svi zaraženi žale na različite simptome, a posebice ističu visoku temperaturu i proljev. Iako su testirani na koronavirus, svi nalazi su negativni.

Tamošnje zdravstvene službe upoznate su s ovom infekcijom. Poručili su kako je vrhunac virusnog vala dosegnut u ponedjeljak, kada je prijavljeno više od sto slučajeva zaraze, piše magazin Fenix.

“Slučajevi bolesti moraju se pomnije provjeravati. Ako se više slučajeva zaraze pojavi u jednoj javnoj ustanovi u tako kratkom vremenu, a oboljeli se žale na proljev i temperaturu, to bi mogao biti norovirus, pojasnio je dr. Christoph Specht za njemački RTL.

“Ako osoba donese virus u školu, on se vrlo brzo prenosi. No, nakon nekoliko dana neugodni simptomi se najčešće povuku”, rekao je.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu