Connect with us

Svijet

Slovenski epidemiolozi traže da testovi ne vrijede ni za što

Objavljeno

-

Slovenski epidemiolozi vladi ne preporučuju uvođenje obveznog cijepljenja protiv covida-19, ali predlažu da se zbog rasta broja zaraza omikronom ubuduće kao olakšice u radu i aktivnostima ne koriste negativni testovi, već samo potvrde o cijepljenju ili preboljenju.

Stručna skupina koja djeluje u okviru slovenskog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) predložila je slovenskoj vladi zaoštravanje uvjeta za rad i kretanje zbog ponovnog rasta broja zaraženih, prenijela je u srijedu Slovenska tiskovna agencija (STA).

Na nedavnom sastanku savjetodavnog tijela, koje vodi infektologinja Bojana Beović, zaključeno je da obvezno cijepljenje u sadašnjoj fazi epidemije ne bi bilo prikladno, ali da se zbog skokovitog porasta novih zaraza u zadnje vrijeme preporučuje da se umjesto tzv. PCT uvjeta za aktivnosti i rad (preboljeli, cijepljeni, testirani), uvede PC pravilo, što znači da negativni test na koronavirus više ne bi vrijedio.

Kažu da je to uvelo više zemalja

Takvo je rješenje već je uvelo više europskih zemalja, među njima Austrija i Italija, no nije poznato je li taj prijedlog vlada Janeza Janše već razmatrala i kad o njemu misli donijeti odluku. 

Vlada je još u jesen prošle godine bila donijela odluku o uvođenju obveznog cijepljenja za javnu upravu, ali ju je osporio i suspendirao ustavni sud, a dosta je protivljenja u javnim službama i školstvu izazvalo i obvezno testiranje dva puta tjedno, jer mu dio javnosti nije naklonjen.

Stručna skupina koju vodi Beović također je predložila vladi da donese strategiju za slučaj novih epidemijskih valova koji bi mogli opteretiti bolnice i zdravstveni sustav. Skupina analizira kako bi u tim uvjetima moglo biti učinkovito uvedeno, ali i provedeno u praksi obvezno cijepljenje, objavila je u srijedu Slovenska tiskovna agencija STA koja je imala uvid u zapisnik stručne skupine.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Svijet

Karta NATO-a: “U svakom trenutku na nebu iznad Europe je 30 borbenih aviona”

Objavljeno

-

By

Ako je suditi prema podacima NATO-a o broju zrakoplova koji čuvaju nebo saveznika, istok Europe može biti siguran.

“Kao odgovor na rusku invaziju, NATO svakog trenutka na istoku Europe ima najmanje 30 zrakoplova saveznika na nebu”, navodi se na službenom profilu NATO-a na Twitteru.

Od Estonije na sjeveru pa sve do Bugarske na jugu, nebo saveznika čuvaju vojni zrakoplovi Sjedinjenih Američkih Država, Španjolske, Njemačke, Italije i ostalih saveznika.

“Sve to u cilju sprečavanja ruske agresije na članice NATO-a”, navode iz saveza.

 
Nastavi čitati

Svijet

WHO upozorava na utjecaj rata i pandemije na mentalno zdravlje u Europi

Objavljeno

-

By

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je na utjecaj rata u Ukrajini i pandemije koronavirusa na mentalno zdravlje u Europi i istaknula važnost djelovanja na svim razinama za rješavanje zanemarenih potreba mentalnog zdravlja.

– Naša regija prolazi kroz velike preokrete i promjene, rekao je Hans Kluge, direktor WHO-a za Europu.

Pandemija je stavila fokus na mentalno zdravlje, rekao je, dok oružani sukob u Ukrajini utječe na mentalno zdravlje milijuna ljudi.

– Deset tjedana rata u Ukrajini izazvalo je neizmjernu neizvjesnost, nesigurnost, tugu i gubitak, kazao je Kluge i istaknuo da je gotovo 190 napada na zdravstvene objekte u Ukrajini nebrojenim ljudima oduzelo nadu i pristup zdravstvenim uslugama.

Kluge je govorio u srijedu u Kopenhagenu na prvom sastanku Paneuropske koalicije za mentalno zdravlje, čiji je cilj potaknuti djelovanje na svim razinama za rješavanje zanemarenih potreba mentalnog zdravlja u cijeloj Europi.

Koalicija je pokrenuta u rujnu 2021. godine, a čine je 53 zemlje članice u europskoj regiji WHO-a, zajedno s međunarodnim nevladinim organizacijama, stručnjacima i osobama pogođenim problemima mentalnog zdravlja.

Prema WHO-u, više od 150 milijuna ljudi u toj regiji živjelo je 2021. s problemima mentalnog zdravlja. Samo jedna od tri osobe s depresijom trenutačno prima potrebnu pomoć. Problemi s mentalnim zdravljem pogađaju sve dobne skupine i sve društvene slojeve, navodi se.

 
Nastavi čitati

Svijet

Više od 500 učenika osnovne škole zaraženo misterioznim virusom

Objavljeno

-

By

Foto: Unsplash

Više od 500 učenika i učitelja u jednoj osnovnoj školi u Njemačkoj zarazilo se virusom, ali liječnici i dalje ne znaju o kakvom je virusu riječ.

Veliki broj učitelja i više od 500 učenika osnovne škole Kurt-Masur-Grundschule u Leipzigu zarazilo se virusom, ali liječnici ne znaju o kakvom se virusu radi.

Njemački mediji pišu kako se svi zaraženi žale na različite simptome, a posebice ističu visoku temperaturu i proljev. Iako su testirani na koronavirus, svi nalazi su negativni.

Tamošnje zdravstvene službe upoznate su s ovom infekcijom. Poručili su kako je vrhunac virusnog vala dosegnut u ponedjeljak, kada je prijavljeno više od sto slučajeva zaraze, piše magazin Fenix.

“Slučajevi bolesti moraju se pomnije provjeravati. Ako se više slučajeva zaraze pojavi u jednoj javnoj ustanovi u tako kratkom vremenu, a oboljeli se žale na proljev i temperaturu, to bi mogao biti norovirus, pojasnio je dr. Christoph Specht za njemački RTL.

“Ako osoba donese virus u školu, on se vrlo brzo prenosi. No, nakon nekoliko dana neugodni simptomi se najčešće povuku”, rekao je.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu