Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

“NASMIJEŠENO SUNCE” Gradonačelnik Dukić: “Turistički djelatnici nezamjenjiv su dio zadarskog turističkog imidža”

Objavljeno

-

U dvorištu palače Cedulin održana je tradicionalna svečana dodjela nagrada u akciji Gradonačelnika  Grada Zadra „Nasmiješeno sunce“ za turističku 2021.godinu.

Priznanja je uručio gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić, a prigodne poklone direktor TZ grada Zadra Mario Paleka.

Čestitajući dobitnicima gradonačelnik Dukić naglasio je kako ovo blagdansko vrijeme donosi zbrajanje poslovnih rezultata u godini na izmaku.

– Turizam je bez dvojbe danas nezamjenjiva gospodarska djelatnost, izvozno orijentirana, koja zapošljava, donosi dodanu vrijednost i nove investicije. Pokazala je to i ova godina, nakon depresije 2020. koju smo prebrodili zahvaljujući poduzetničkoj profesionalnosti i mjerama potpora od državne do lokalne razine, kazao je gradonačelnik Dukić istaknuvši kako turizam nije samo statistika te je dodao:

– Turizam je prije svega dojam i emocija. A za pozitivan dojam je potrebna stručnost, kreativnost i motiviranost. Baš svaki kotačić tog složenog mehanizma i ove je sezone funkcionirao uhodano, a Zadar je opet bio poželjno odredište. Takvim ga oduvijek čine ljudi, prije svega oni u turističkom sektoru našeg grada. Vi, dobitnici ovogodišnjeg Nasmiješenog sunca, nezamjenjivi ste dio zadarskog turističkog imagea. S vašim i znanjem i radom svih vaših kolega, nastavljamo s pozitivnim poslovnim rezultatima i vedrim duhom.

Nagrađeni u akciji Gradonačelnika  Grada Zadra „Nasmiješeno sunce“ za turističku 2021.godinu:

U kategoriji najkvalitetniji ugostiteljski objekt za 2021.godinu priznanje se dodjeljuje za:

NAJBOLJI RESTORAN

Restoran „4 Kantuna“

Na frekventnoj lokaciji zadarskog Poluotoka, na mjestu nekadašnjeg najstarijeg fast fooda u gradu Nane, otvoren je novi, moderni i jako lijepi restoran naziva 4 kantuna. Restoran 4 Kantuna je vrhunski zadarski restoran s idejom vodiljom prikazivanja povijesne baštine Zadra. Njeguju koncept visoke gastronomije koja osvaja domaće i strane goste uz bogatu vinsku kartu i zato s pravom zaslužuje ovo priznanje. Blagodati jela pripremaju se u mediteranskom stilu ali ga obogaćuju i prstohvatom novih ideja tako da za što god se odlučite nećete pogriješiti. 

NAJBOLJI CAFFE BAR

Caffe bar „Marex“

Uz samu obalu u Zadru smjestio se šarmantni kafić Marex, koji na prvu osvaja simpatičnim interijerom ali i napitcima koji su oku i nepcu ugodni. Moment guštanja i uživanja možete doživjeti na terasi caffe bara Marex. Uz dugu tradiciju poslovanja cilj mu je bio stvoriti ležerno i ugodno mjesto  ispijanja kave uz more i gledati zalazak sunca – neprocjenjivo je.

NAJBOLJA KONOBA

Konoba „Tovar“

Konoba „Tovar“ je jedan od simbola Varoši. U svega desetak kvadrata njegove konobe stalo je sve: šank, stara kredenca s posuđem, minijaturna kuhinja, nekoliko visokih stolica i laktaši. Čak je ostao i bunar star nekoliko stoljeća!” „Tovar“ je uvjerljivo najmanja konoba na svijetu, s interijerom kojeg krase fotografije starog Zadra i originalni ručni radovi, Varoš kakva je nekad bila, mjesto za čuvanje vina i ulja, ali za druženja, tuge i veselja Varošana – težaka. Njeguju okuse domaće tradicionalne kuhinje te raznih specijaliteta od ribe i mesa. Konoba Tovar teži očuvanju autentičnosti i ugođaja spajajući vrhunsku kulinarsku tehniku i dušu.

U kategoriji novi suvenir nagrađuje se:

Maja Biloglav »souvenir to go«

Gospođa Maja Biloglav sasvim je slučajno osmislila genijalnu ideju – »souvenir to go«, namijenjen svim ljubiteljima vina, opuštenih večeri, plutenih čepova i našeg predivnog grada! Od plutenog čepa nakon popijene butelje vina i još nekoliko ručno rađenih i iscrtanih komadića keramike, sastavi se suvenir u obliku crkve sv. Donata. Sve ukupno pravi je suvenir koji sadrži i uspomenu, osobni doživljaj prilike u kojoj se to vino popilo.

U kategoriji najljepše uređeni izlog trgovine nagrađuje se:

Cvjećarnica „Fiorentino“u Zadru

Izrađuje jedinstvene i kreativne bukete i cvjetne aranžmane za razne prigode od svježeg, suhog i umjetnog cvijeća. Izlog cvjećarnice svojim izgledom i asortimanom mami poglede građana i doprinosi blagdanskom ugođaju grada Zadra te je stoga i proglašen najljepšim izlogom.

NAJUREĐENIJI VRT

NASADI D.O.O. – Perivoj Vrulje

Od zadarskih perivoja izvan stare gradske jezgre važan je Perivoj Vrulje zbog, kako mu i ime kaže – izvora vode. Kako je u Dalmaciji tekuća slatka voda rijetkost, ovaj perivoj ima veliku vrijednost zbog većeg broja vrulja na malom prostoru. One tvore potočiće što se pedesetak metara pred utok u more spajaju u jedan veći potok koji ne presušuje ni ljeti. Potok se ulijeva u uvalu Vrulje smještene na sjevernom dijelu luke, na njenom izlazu. Oko potoka je podignut perivoj s većim brojem biljnih vrsta. Prije nekoliko godina napravljen je i još jedan mostić. U budućnosti će se sigurno posvetiti još veća pažnja kao vrlo važnom elementu povijesne baštine, a u interesu što sadržajnije turističke ponude grada.

NAJUREĐENIJA BENZINSKA POSTAJA

Petrol, Bulevar 

U kategoriji djelatnik godine dodjeljuju se priznanja i nagrađuju:

NAJBOLJI TURISTIČKI VODIČ

Gospodin Ivica Škriljevečki

Rođen 1978. u Zagrebu, po završetku Hotelijersko-turističke škole preselio u Zadar radi studija Kulture i turizma koji je završio kao diplomirani turistički komunikolog. Licencirani turistički vodič za Zadarsku, Šibensko-Kninsku i Splitsko dalmatinsku županiju te vlasnik turističkog obrta I TRAVEL.

NAJBOLJI KUHAR

Gospodin Dario Kapović

Gospodin Dario Kapović nakon završene srednje ugostiteljske škole otišao je na razne brodove kao kuhar. Sedam god. kasnije se vraća i počinje život u Zadru. Nakon posla u Falkensteineru u Zadru put ga dalje vodi u najpoznatije zadarske restorane. Sudjelovao je na raznim gastro prezentacijama Vir Turizma diljem lijepe naše i izvan njenih granica  kuhajući u vrhunskim hotelima naša domaća autohtona jela prezentirana na moderan način  kuhanja. Danas je zaposlen u Brusketi. Za sebe kaže da je zaista sretan čovjek jer radi posao koji voli i nada se da ću ga raditi još dugo.

NAJBOLJI KONOBAR

Gospodin Ante Butić

Ante Butić, poznati zadarski konobar, barmen i ugostitelj te vrhunski poznavatelj umjetnosti miješanja pića, od kojih su mnogi i nagrađivani prestižnim svjetskim nagradama. Član udruge „back 2 basic“  koja se baviti edukacijom barmena, barista i konobara. Uz svoje profesionalno iskustvo i osobnost koja oduševljava goste omiljen je i u svojem timu te uživa u poslu kojim se bavi.

NAJBOLJI PRODAVAČ

Gospođa Tanja Nekić trgovac je s višegodišnjim iskustvom na gradskoj tržnici Zadar. Vlasnca je OPG-a Nekić Tanja. Kad trebate pomoć kod izbora svježe blitve, rajčice, krastavaca, paprike, krumpira ili  mrkva velikim povjerenjem prepustite se iskusnim savjetima i preporukama gospođe Tanje Nekić.

NAJBOLJI POLICAJAC

Gospodin Ante Mitrović

Gospodin Ante Mitrović zaposlen je u Postaji pomorske i aerodromske policije Zadar, na radnom mjestu policijskog službenika za graničnu kontrolu. Svojim radom je doprinuo podizanju ugleda policije te kvalitetno i profesionalno obavljao postavljene zadaće. Ljubazan i uljudan prema strankama, svojom učinkovitošću, znanju, komunikaciji i samostalnošću u radu, uvelike je doprinio povećanju sigurnosti turističke sezone 2021.u gradu Zadru.

NAJBOLJI ČISTAČ

Gospodin Marijan Baričević

Gospodin Marijan Baričević svojim svakodnevnim radom i zalaganjem doprinosi da ulice Zadra budu čiste i uredne a sugrađani i posjetitelji našeg grada zadovoljni njegovom čistoćom i ljepotom. Gospodin Marijan je zaposlen u Čistoći d.o.o. na radnom mjestu pometač javno-prometnih površina. Do izražaja dolazi njegova temeljitost, profesionalnost i odgovornost. Upravo zbog toga cijenjen je u svojoj radnoj sredini, a ljubaznost i komunikativnost najviše dolazi do izražaja u komunikaciji s korisnicima na terenu.

NAJBOLJI DJELATNIK TURISTIČKE AGENCIJE

Gospođa Terezija Radošević iz agencije „Romeo & Juliet“.

Gospođa Terezija Radošević je vlasnica Romeo & Juliet obrta za turizam i nekretnine. Dugogodišnji je turistički vodič za Zadarsku županiju. Šetajući zadarskim ulicama starijim više od 3.000 godina gđa. Terezija će vam pokazati cijeli spektar spomenika i skrivenih kaleta prepričavajući priče i legende. Svaki gost osjetit će puls grada iz prošlosti i današnjeg svakodnevnog života. Dugo nakon odlaska sjetit će se Zadra i zadarske šetnje.

NAJBOLJI SPASILAC NA PLAŽI

Nikolina i Luka su spasioci Hrvatskog Crvenog križa, radili su kao spasioci na plaži Kolovare u Zadru. Tijekom dežurstva uočili su osobu u moru na 50 metara od obale koja se počela utapati. Nakon uočavanja osobe u nevolji pokrenuta je akcija spašavanja. Spasioci su doplivali do unesrećene osobe, prihvatili je i doveli do obale. Obavili su brzu procjenu stanje unesrećene osobe te odmah započeli postupak oživljavanja. Spasioci su pružali prvu pomoć unesrećenoj osobi do dolaska hitne medicinske službe. Zahvaljujući brzom i pravovremenom reakcijom Nikoline i Luka spašen je ljudski život. Dobitnici su i nagrade Hrvatske turističke zajednice “Čovjek ključ uspjeha u turizmu” u kategoriji Spasilac godine za 2021.

Posebna priznanja za izniman doprinos uspješnom odvijanju turističke sezone dodjeljuju se:

  • Posebno priznanje za izniman doprinos uspješnom odvijanju turističke sezone 2021. godine dodjeljuje se: Zavod za javno zdravstvo Zadar

Za izniman doprinos uspješnoj borbi protiv Covid-19 pandemije.

  • Posebno priznanje za izniman doprinos uspješnom odvijanju turističke sezone 2021. godine dodjeljuje se Zadar Sunset Festival

Prvi Zadar Sunset festival privukao je maksimalan broj posjetitelja. Svojim hitovima, ali i dobro poznatim evergreenima u svom aranžmanu razveselili su zadarsku publiku. Festival je ispunio sva očekivanja kako publike tako i nas. Ples i izvrsna energija su činili posjetitelji iz čak 32 zemlje među kojim su SAD, Kanada, Njemačka i druge. Zadar je dobio novu glazbenu razglednicu

  • Posebno priznanje za izniman doprinos uspješnom odvijanju turističke sezone 2021. godine dodjeljuje se Zadar Jazz & Blues festival

Svakog ljeta u srcu sezone od 2015. godine Hrvatsko narodno kazalište Zadar u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zadra organizira Zadar Jazz & Blues Festival. Koncerti se odvijaju na prekrasnoj otvorenoj terasi Muzeja antičkog stakla, s koje se pruža prekrasan pogled na uvalu Jazine, gradski most i zidine. U takvoj atmosferi predstavili su se živom svirkom poznata imena svjetske jazz i blues scene.

  • Posebno priznanje za izniman doprinos uspješnom odvijanju turističke sezone 2021. godine dodjeljuje se „Tribute to Queen Festival“

 Tribute to Queen Festival ” je jedinstveni program sa gostovanjem vrhunskih svjetskih umjetnika. Uz najbolji europski Tribute to Queen band, “Queen Real Tribute”, iza kojih su velike turneje po Kini, Južnoj Koreji, Rusiji i gotovo cijeloj Europi, jedan od gostiju koncerta je i Michelle Luppi, član legendarnog benda Whitesnake, koji je sa Queen Real Tribute-om izveo nekoliko skladbi grupe Queen i Whitesnakea

  • Posebno priznanje za izniman doprinos uspješnom odvijanju turističke sezone 2021. godine dodjeljuje se novinarki Ani Dobrović

Ana Dobrović je novinarka HRT-a i autorica romantično-povijesnog romana – „Plovidba kamenim brodom“. Godinama donosi na male ekrane u emisiji „More“  zanimljive reportaže o moru, podmorju i otocima. 

  • Posebno priznanje za izniman doprinos uspješnom odvijanju turističke sezone 2021. godine dodjeljuje se Konzervatorski odjel u Zadru

Povijest zadarskih konzervatora seže u 1946. god. kada se, u tada još uvijek porušenom Zadru, osniva (od strane konzervatorskog zavoda za Dalmaciju) povjerenstvo u Zadru. Nedugo zatim, 1952.godine osnovan je Konzervatorski ured u Zadru. I napokon 1954. godine Konzervatorski odjel postaje samostalna ustanova. Novim Zakonom i ustrojstvom sredinom 90-tih i postaje Konzervatorski odjel Ministarstva Kulture.

Akcija „Nasmiješeno sunce“ kojom se nagrađuju najuspješniji u ostvarenju turističke sezone. Akciju provodi Gradonačelnik u suradnji s gospodarskom i obrtničkom komorom, TZ Županije i Grada, Udruženjem obrtnika Zadar i Udrugom zadarskih ugostitelja. Provodi se s ciljem dodatnog motiviranja za pružanje što kvalitetnijih usluga, za poticanje međusobne konkurencije u uređenju objekata i razine usluga te naposljetku kao rezultat svega, prezentiranje grada Zadra na način dostojan njegove tradicije, povijesnog i kulturnog značaja i zahtjeva sadašnjeg vremena.

Nasmjesenosunce2021138

Image 1 of 23

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

STIŽE LJEPŠE VRIJEME / Kiša prijeti još danas i u petak; od subote sunčano i sve toplije

Objavljeno

-

By

Danas promjenjivo oblačno, ponegdje kiša, najmanje na istoku. U Gorskoj Hrvatskoj susnježica i snijeg. Na Jadranu pljuskovi praćeni grmljavinom na sjevernom dijelu prijepodne, a na jugu većinom sunčano, mjestimice su mogući kratkotrajni pljuskovi. U unutrašnjosti ujutro lokalno magla. Vjetar uglavnom slab, na Jadranu ponegdje umjerena bura pa jugozapadni i jugo. Najviša dnevna temperatura između 12 i 17 °C, u gorju malo niža.

U petak u unutrašnjosti djelomice sunčano i uglavnom suho. Na Jadranu promjenljivo mjestimice s kišom ili lokalnim pljuskovima. Vjetar na kopnu većinom slab južni i jugozapadni, na Jadranu većinom umjereno jugo. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 5, na Jadranu između 8 i 11, a najviša dnevna uglavnom od 15 do 19 °C.

IZGLEDI VREMENA:

U petak i subotu na kopnu djelomice sunčano i uglavnom suho, a na Jadranu promjenljivo mjestimice s kišom. U nedjelju pretežno sunčano i toplo. Vjetar na kopnu većinom slab jugozapadni, na Jadranu mjestimice umjereno jugo i jugozapadnjak. Temperatura zraka u postupnom porastu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) DAN OPĆINE / Gračac se aktivno razvija uz ruralni turizam i nove razvojne projekte

Objavljeno

-

By

Nizom aktivnosti obilježava se Dan općine Gračac i blagdan njezinog nebeskog zaštitnika Sv. Jurja. Tim je povodom u multimedijalnoj dvorani Kulturno informativnog centra Napredak održana Svečana sjednica Općinskog vijeća kojoj su, uz ostale, nazočili potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga i župan Božidar Longin sa zamjenikom Šimom Vickovićem.  

Okupljene su pozdravili domaćini, predsjednica Općinskog vijeća Ankica Rosadnić i načelnik Robert Juko koji je u svojem obraćanju istaknuo da se u Gračacu provode brojni projekti, uglavnom uz značajnu pomoć sredstava iz europskih i nacionalnih fondova te Zadarske županije. Općina se tijekom prošle godine suočila i s posljedicama velike poplave, no uz pomoć države i županije štete su uglavnom uspješno sanirane.

Veseli me doći u ovaj naš lički dio županije u općinu kao je površinom naša najveća jedinica lokalne samouprave, a veća je i od nekih županija, istaknuo je u svom obraćanju župan Longin.

„Najveći razvojni potencijal ovoga kraja jesu prirodne ljepote i čist okoliš, a u takvom okolišu najbolju razvojnu perspektivu imaju ekološka proizvodnja i ruralni turizam koji bilježi sve veće brojke. Ukazuje nam to na činjenicu da su gosti otkrili ovu ljepotu koja, za razliku od obale, ljeti pruža mir i svježinu te da je uloženo puno u podizanje i broja i kvalitete smještajnih kapaciteta. Bez sumnje je na porast gostiju utjecalo i otvaranje Centra izvrsnosti Cerovačke špilje, projektu na kojem je partner bila i Zadarska županija, kao i naša ustanova Natura Jadera. Županijska turistička zajednica, pak, osmislila je i posebnu kampanju promocije velebitskog i ličkog dijela naše županije“, naglasio je župan dodavši da Zadarska županija s općinom Gračac ima odličnu suradnju i kontinuirano pružamo pomoć lokalnoj samoupravi u ostvarenju značajnih projekata.

„Kvalitetna komunalna infrastruktura od izuzetne je važnosti i za život stanovnika i za razvoj turizma. Tako će Zadarska županija financirati izgradnju cjevovoda za priključak na vodovodnu mrežu Centra za izvrsnosti Cerovačke špilje. Županijska uprava za ceste u prošloj je godini obavila sanaciju šteta nakon poplave, kao i mosta preko Une u Suvaji. Županiji su kroz program podrške brdsko-planinskim područjima odobrena sredstva za uređenje školskog igrališta osnovne škole u Gračacu, a preko mehanizma prekogranične suradnje Hrvatska – BiH prijavili smo 850 tisuća eura vrijedan projekt koji uključuje uređenje pješačkih staza na području općine Gračac“, najavio je župan Longin.

Potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga naglasila je kako je Gračac dobar primjer proaktivne općine te najavila da će Vlada i dalje pružati potporu svim kvalitetnim projektima.

„Vrlo je važan partnerski odnos općina i gradova sa županijama i ministarstvima, jer je to konkretna mjera podrške razvojnim projektima i doprinos jačanju ravnomjernog regionalnog razvoja. Za nastavak gospodarskog rasta Hrvatske i uspješnog provođenja projekata važna je i stabilnost vlasti te vjerujem u nastavak partnerskog odnosa nacionalne i lokalne razine“, poručila je Šimpraga.

Na Svečanoj sjednici uručena su i godišnja priznanja. Nagrađene su najbolje učenice generacije, Doris Drlja (OŠ Nikole Tesle) i Marija Andrić (SŠ Gračac), a općinska priznanja zaslužili su i Služba civilne zaštite Zadar te Hrvatska gorska služba spašavanja.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ČISTOĆA ZADAR: Važnost edukacije o cjelovitom gospodarenju otpadom

Objavljeno

-

Jedno od temeljnih ljudskih prava je pravo svakog čovjeka na život u zdravom i čistom okolišu. Međutim, trebamo si postaviti pitanje koliko mi danas ostvarujemo to pravo, i ako ne, tko je krivac tomu?

Osvrnemo li se oko sebe, promotrimo li dobro okoliš u kojem živimo, uočit ćemo jedan od najvećih ekoloških problema u svijetu – otpad. Veoma je rasprostranjen, svakoga dana nastaju sve veće količine, a njegov štetan utjecaj na zdravlje ljudi i okoliš tjera nas da što hitnije poduzmemo neke korake u rješavanju problema.

I opet se zapitajmo: što je uzrok tome? Svima je jasno da sami utječemo na uvjete u kojima živimo. Otkuda onda toliko otpada oko nas? Jesmo li nemarni? Ponašamo li se nemarno prema prirodi? Poznajemo li dobro problematiku otpada? Jesmo li svjesni posljedica neodgovornog ponašanja prema prirodi? Što će biti sutra?

Mi u Čistoći d.o.o. ne želimo samo postavljati pitanja niti davati gotove odgovore, već potaknuti građane da uoče probleme koji se javljaju kod gospodarenja otpadom te da se zajedno prihvatimo njihova rješavanja. Svjesni smo da samo promjena načina razmišljanja i čovjekova odnosa prema okolišu te načina postupanja s otpadom može rezultirati ostvarenjem postavljenih ciljeva.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

To je moguće postići samo sustavnom edukacijom svih dobnih skupina, počevši od onih najmlađih.

Otuda i naš projekt pod nazivom «Edukacija o cjelovitom gospodarenju otpadom» koji već dugi niz godina provodimo u suradnji sa dječjim vrtićima u Zadru. Polazeći od toga da smo mnoge navike koje imamo stekli kao djeca, za početak smo se detaljnije posvetili djeci predškolske dobi. Cilj nam je kod njih razviti pozitivne navike postupanja s otpadom (izbjegavanje, smanjivanje, odvojeno sakupljanje otpada i sl.).

Svi su sadržaji prilagođeni njihovom uzrastu, a njima im nastojimo omogućiti da aktivnim učenjem, doživljavanjem, izravnim susretom s okolišem usvoje nova znanja o otpadu i njegovom zbrinjavanju, uoče probleme i pronalaze načine njihova rješavanja. Također ih nastojimo potaknuti da ispravno reagiraju na posljedice ljudskog nemara te da prihvate vlastitu odgovornost.

Obrazovanje za okoliš traje cijeli život, stoga nastojimo uključiti i mladež i odrasle na način prilagođen njima.

Jedan od glavnih uzroka nepravilnog odnosa ljudi prema otpadu slaba je informiranost, neupućenost u posljedice nepravilnog odlaganja i postupanja s otpadom, neosviještenost vezana za potrebu smanjenja, odvojenog sakupljanja, recikliranja. Trudimo se što detaljnije informirati ljude, i to edukativno-promidžbenim materijalima (letci, brošure…), organizacijom društvenih aktivnosti ili preko medija, potičemo međusobnu kvalitetnu komunikaciju čime im želimo omogućiti sudjelovanje u zaštiti okoliša.

Svjesni smo da samo promjena načina razmišljanja i čovjekova odnosa prema okolišu te promjena načina postupanja s otpadom može rezultirati sprječavanjem daljnje degradacije i narušavanja prirodnog okoliša.

I nama u Čistoći i građanima Zadra i okolice čist i lijep okoliš u kojem živimo treba biti prioritet, a zajedno ćemo to lakše ostvariti.

Svaki građanin ima pravo na život u zdravom okolišu, pravo na informaciju te na sudjelovanje u procesima odlučivanja glede upravljanja i gospodarenja otpadom i okolišem.

Upravo zbog toga vrlo nam je bitan odnos naših djelatnika i građana Zadra, tako da ćemo i ubuduće nastojati da on bude još brži i kvalitetniji, na obostrano zadovoljstvo.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu