Connect with us

Svijet

Radostan ili rizičan trenutak? Europa podijeljena u pogledu cjepiva za djecu

Objavljeno

-

U Europi uskoro počinje cijepljenje mlađe djece protiv koronavirusa. Europske zemlje pritom najavljuju različite strategije i njihova će uspješnost biti pokazatelj koliko su roditelji spremni na cijepljenje svoje djece.

Jedna talijanska regija u klinike šalje klaune i žonglere, Francuska i Njemačka ciljaju na cijepljenje samo najosjetljivije djece, dok se u Danskoj djecu cijepilo čak i prije nego što su stigle specijalizirane šprice i bočice.

“Cijepljenje se djeci mora predstaviti kao igra, kao radostan trenutak u kojemu se mogu osjećati opušteno” izjavio je Alessio D’Amato, glavni zdravstveni dužnosnik u talijanskoj regiji Laciju. Dan 15. prosinca proglasio je “Danom cijepljenja” djece u regiji.

Europska agencija za lijekove (EMA) prošli je mjesec odobrila korištenje slabije doze Pfizerova cjepiva za djecu od 5 do 11 godina, nakon što je u svibnju isto odobreno za stariju.

Datum početka cijepljenja djece varira, ali većina zemalja s postupkom će početi dan ili dva nakon dolaska prvih pošiljaka cjepiva.

Belgija vjerojatno neće početi s cijepljenjem mlađe djece sve do početka siječnja kako bi vlasti mogle pripremiti smjernice.

Španjolska, koja je s više od 90% cijepljenih među starijima od 12 godina jedna od najprocjepljenijih zemalja svijeta, s cijepljenjem mlađih počinje 15. prosinca.

Cijepljenje djece i mlađih osoba koje mogu nesvjesno prenositi covid rizičnim skupinama smatra se jednim od ključnih koraka za suzbijanje pandemije. U Njemačkoj i Nizozemskoj djeca sada čine većinu zaraženih.

Inicijativa za cijepljenje djece zbiva se usporedno s velikim valom zaraze u Europskoj Uniji u kojoj je više od pola aktivnih svjetskih slučajeva zaraze i pola umrlih.

Oko 27 milijuna djece u dobi od 5 do 11 godina u EU podobno je za cijepljenje.

Zabrinuti roditelji

Najveći izazov bit će pridobiti roditelje.

Prema anketi nizozemskog televizijskog programa Een Vandaag, 42 posto roditelja djece u dobi od 5 do 11 godina reklo je da neće cijepiti svoju djecu, a 12 posto da vjerojatno neće. Samo 30 posto nizozemskih roditelja odgovorilo je da sigurno hoće.

Istraživanje talijanske tvrtke Noto Sondaggi objavljeno 5. prosinca pokazalo je da čak dvije trećine ispitanika podržava cijepljenje, ali samo 40 posto roditelja cijepilo bi djecu u dobi od 5 do 11 godina.

Kao najveći razlog tome navodi se manjak podataka o utjecaju cjepiva na djecu, trećina ispitanika misli da su djeca manje podložna zarazi, a devet posto ih je zabrinuto za dugoročne učinke.

Cijepljenje u SAD-u počelo je prošlog mjeseca, ali nije dalo najbolje rezultate. Od 28 milijuna djece koja imaju pravo na cijepljenje, samo pet milijuna primilo je bar jednu dozu.

Neki roditelji zabrinuti su zbog prijavljenih slučajeva miokarditisa, rijetke nuspojave kojoj su najpodložniji mladi muškarci.

Iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD-u rekli su kako nisu zabilježili nijedan slučaj miokarditisa kod djece u dobi od 5 do 11 godina.

Iz Pfizera također tvrde da nije bilo nikakvih ozbiljnijih nuspojava povezanih s cjepivom tijekom kliničkih ispitivanja.

“Podaci pokazuju kako je cjepivo sigurno i učinkovito, a rezultati su jako slični onima kod starije djece.” rekao je dr. Luigi Greco, pedijatar i regionalni upravitelj za obuku pri Talijanskoj udruzi pedijatara.

Ipak, neke vlade još uvijek čekaju na više podataka prije nego što počnu s cijepljenjem mlađe djece.

U Francuskoj će cijepljenje biti omogućeno samo djeci koja imaju prekomjernu tjelesnu težinu i onoj s ozbiljnim zdravstvenim problemima.

Iz njemačke savjetodavne komisije za cijepljenje STIKO poručuju kako još ne mogu dati opću preporuku za cijepljenje zbog manjka dostupnih podataka.

Preporučuje se da se djeca u dobi od 5 do 11 godina cijepe ako već imaju postojeći zdravstveni problem.

Kapetan Cjepko 

Neka zdravstvena tijela ne čekaju pošiljke specijalizirane opreme već cijepe djecu trećinom doze cjepiva za odrasle.

U Beču je prošli mjesec ponuđeno prvih 9200 termina za cijepljenje i svi su rezervirani u nekoliko dana.

Danska je slijedila austrijski primjer i 28. studenoga poručila da nema vremena za gubljenje. Nakon manje od dva tjedna čak 49.000 djece u dobi od 5 do 11 godina primilo je prvu dozu cjepiva, što čini oko 13 posto djece u toj dobnoj skupini.

U Njemačkoj pokrajini Saskoj, jednoj od najpogođenijih novim valom zaraze, počeli su cijepiti djecu mlađu od 12 godina.

Franz Knoppe prošli je tjedan krenuo na put od 100 kilometara, od Chemnitza do  Leipziga, najvećeg saskog grada, kako bi cijepio svoje dvoje djece u dobi od 7 i 11 godina.

“Jako nam je drago što je sada moguće cijepljenje djece mlađe od 12 godina” rekao je za Reuters u bolnici u Lepzigu.

Mathilda, koja nije htjela obznaniti svoje prezime, u bolnicu je došla sa svojom šestogodišnjom kćeri Emmom.

“Bitno je cijepiti djecu i ponuditi im sigurnost, kao što je slučaj s odraslima”, rekla je Matilda.

Istovremeno regionalne vlasti u Italiji smišljaju inovativne načine da zabave djecu dok primaju cjepivo.

U Liguriji su vlasti osmislile superheroja Capitana Vaccina koji nosi liječničku torbu i bijelu kutu s velikim “V” na prsima. On je zvijezda stripa koji će se dijeliti u centrima za cijepljenje.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Svijet

Cijene hrane mogle bi rasti svake godine: Stručnjaci otkrili razloge

Objavljeno

-

By

Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane od sada rasti svake godine. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.

Kako se klimatske promjene nastavljaju pogoršavati, inflacija cijena dovodi do toga da sve više ljudi diljem svijeta nema raznoliku i zdravu prehranu ili jednostavno nema dovoljno hrane.

Nova analiza pokazuje da bi globalno zatopljenje moglo uzrokovati povećanje cijena hrane za između 0,9 i 3,2 postotna boda godišnje do 2035. Isto zatopljenje uzrokovat će manji porast ukupne inflacije, dakle veći udio prihoda kućanstva potrošit će se na kupnju hrane.

Taj učinak osjetit će se u cijelom svijetu, kako u zemljama s visokim tako i u zemljama s niskim dohotkom, ali nigdje više nego na globalnom jugu. Kao i kod raznih drugih posljedica klimatskih promjena, Afrika će biti najgore pogođena unatoč tome što malo pridonosi njihovim uzrocima, piše ScienceAlert.

Inflacija hrane povezana s klimom može se raščlaniti na dva međusobno povezana problema.

Promjena godišnjih doba, štetnika i bolesti

Prvi je da isti učinci klimatskih promjena koji uzrokuju inflaciju već otežavaju dohvat hrane. Na primjer, više temperature mogu uzrokovati pomicanje dugo uspostavljenih i predvidljivih poljoprivrednih sezona i tako mogu spriječiti proizvodnju usjeva.

Ostale posljedice mogu uključivati više izbijanja štetočina i bolesti koje iscrpljuju stoku i zalihe hrane, te još gore što će otežati pristup ruralnim zajednicama.

Svi ovi čimbenici guraju cijene naviše i smanjuju kupovnu moć pogođenih kućanstava. Pokretači inflacije hrane već pogoršavaju sigurnost hrane.

Rast inflacije

Drugi dio ovog problema je rast same inflacije. Povećanje cijena od 3 posto godišnje značilo bi da su kućanstva manje u mogućnosti kupiti ono što im je potrebno.

Vjerojatno bi morali napraviti kompromis i izabrati između kvalitete i cijene. To zauzvrat čini ljude osjetljivijima na bolesti i druge zdravstvene probleme. Pothranjenost je vodeći uzrok imunodeficijencije u svijetu.

Vjerojatnije je da će se oni bez ikakvog obrazovanja baviti zanimanjima koja su osjetljiva na klimu, kao što je poljoprivreda, i tako će biti neposrednije izloženi. Podučavanje ljudi o klimatskim promjenama moglo bi omogućiti određenu sposobnost prilagodbe na njih, a time i povećati sigurnost hrane.

Prilagodba i obrazovanje

Promjene u klimi multiplikator su rizika od gladi za one populacije s ukorijenjenom ranjivošću. U svjetlu toga, 134 zemlje na COP28 potpisale su deklaraciju o uključivanju prehrambenih sustava u svoje klimatske akcije, kako bi se osiguralo da svi imaju dovoljno hrane u svjetlu klimatskih promjena.

Istraživači koji stoje iza nove studije sugeriraju da bi smanjenje emisije stakleničkih plinova moglo ograničiti sve utjecaje na globalno gospodarstvo. Također predlažemo da bi diverzifikacija gospodarstva poslužila kao zaštita za one zajednice koje se oslanjaju na poljoprivredu i za hranu i za prihod.

Državna intervencija također bi mogla osigurati financijsku zaštitu i pomoć u prehrani za one koji bi mogli ostati zarobljeni u ciklusu siromaštva zbog inflacije i smanjene dostupnosti hrane.

 
Nastavi čitati

Svijet

Jedna osoba umrla, a deseci u bolnici zbog tableta: Povučene su iz prodaje, sve se istražuje

Objavljeno

-

By

Pexels

Veliki japanski proizvođač lijekova rekao je da istražuje smrt i desetke hospitalizacija koji bi mogli biti povezani s njegovim pilulama od crvene riže.

Najmanje 76 ljudi primljeno je u bolnicu nakon što su uzeli “beni kōji” proizvode od fermentirane riže. Kobayashi Pharmaceutical izvijestio je o bolestima nakon što je prošlog tjedna dobrovoljno povukao pet proizvoda te je pozvao kupce da prestanu koristiti spomenute pilule, koje su reklamirane kao dodaci za snižavanje kolesterola.

Kako su poručili iz kompanije, sumnjaju da je problem možda nastao zbog prethodno neotkrivenih otrovnih tvari u kalupima koji se koriste u proizvodnji.

“Beni kōji” je riža fermentirana s monascus purpureus, vrstom crvenkasto-ljubičaste plijesni te se reklamirala kao dodatak prehrani za visoki kolesterol i krvni tlak. Isto tako koristi se i kao tradicionalna boja za prehrambene proizvode.

Kupci prijavili simptome

Poručili su da su primili poruku ožalošćene obitelji u kojoj stoji da je jedan njihov član umro od bolesti bubrega te da je posljednje tri godine koristio proizvod Red Yeast Cholesterol Help.

“Naša je tvrtka uvijek zdravlje naših kupaca stavljala na prvo mjesto i iskreno se ispričavamo zbog ove situacije. Još potvrđujemo činjenice i uzročne veze”, poručili su, piše BBC.

Kupci su prijavili su simptome kao što su promjena boje urina, oticanja te umora. Nakon toga je započeta istragu nakon što ih je liječnik upozorio na prijavljene zdravstvene probleme u siječnju. Od tada je Kobayashi uspostavio telefonsku liniju za korisnike.

Proizvod “Red Yeast Cholesterol Help” pojavio se na policama u veljači 2021. Tvrtka je do sada prodala više od milijun paketa, izvijestili su japanski mediji, prenosi Dnevnik.hr.

 
Nastavi čitati

Svijet

Sve je više dokaza da covid-19 ostavlja trajne posljedice na jednom od najvažnijih sustava u tijelu

Objavljeno

-

By

Unsplash

Brojne studije sugeriraju da virus SARS-CoV-2, koji uzrokuje covid-19, nije samo respiratorni virus već napada i druge sustave u tijelu.

Iako je pandemija covida okončana, virus je i dalje prisutan među ljudima, ali u slabijem obliku. No nešto više od četiri godine od njegova otkrića znanstvenici još uvijek nisu u potpunosti sigurni kakve točno posljedice ostavlja u tijelu.

Analiza koju je proveo klinički epidemiolog Ziyad Al-Aly, a koja je objavljena na The Conversionalu i u Scientific Americanu, obuhvatila je brojne studije u kojima se opisuje “neizbrisiv trag” koji covid ostavlja na ljudskom tijelu. Ponajprije na zdravlju mozga.

Kognitivni nedostaci

Al-Aly ističe kako su velike epidemiološke analize pokazale da su ljudi koji su imali covid bili izloženi povećanom riziku od kognitivnih nedostataka, uključujući i probleme s pamćenjem. Kod pacijenata koji su imali blagi do umjereni oblik koronavirusa otkrivene su dugotrajne upale mozga i promjene koje ukazuju na to da je njihov mozak ostario sedam godina u odnosu na vrijeme prije bolesti, piše ZIMO.

Također je citirao nekoliko studija koje su pokazale da su pacijenti nakon preboljelog covida imali smanjen volumen i promijenjenu strukturu mozga. S druge strane, oni kojima je trebala intenzivna njega nakon bolesti imali su oštećenja mozga koja ukazuju na starenje mozga od čak 20 godina.

Razvoj nove demencije

Analizirajući podatke iz 11 studija, Al-Aly je otkrio kako je covid povećao rizik za razvoj nove demencije kod osoba starijih od 60 godina. Podaci koji su prikupljeni tijekom obdukcija osoba koje su preminule od covida, ali i nekoliko mjeseci nakon infekcije, otkrivaju da je virus i dalje bio prisutan u moždanom tkivu. To sugerira da virus SARS-CoV-2, koji uzrokuje covid-19, nije samo respiratorni virus već napada i druge sustave u tijelu.

Studije pokazuju i da virus može poremetiti krvno-moždanu barijeru, koja štiti živčani sustav. Studija objavljena 29. veljače 2024. pokazala je da je kod ljudi koji su imali covid zabilježen značajan nedostatak u pamćenju i izvršavanju zadataka. Zabrinjava otkriće da su osobe zaražene covid-19 imale kognitivni pad ekvivalentan gubitku IQ-a za čak tri boda. Još je gora situacija kod onih koji imaju dugotrajni covid. Kod njih je zabilježen pad od šest bodova, a oni koji su završili na bolničkom liječenju na odjelu intenzivne njege izgubili su i do devet bodova IQ-a.

Promatramo li sve zajedno, ove studije pokazuju da covid-19 predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje mozga, čak i u blagim slučajevima. Učinci se tek sad otkrivaju na razini populacije. Sve veći broj istraživanja pokazuje da bi se covid-19 trebao smatrati virusom sa značajnim utjecajem na mozak, zaključuje u svom eseju Al-Aly te dodaje: Implikacije su dalekosežne – od kognitivnih problema kod pojedinaca do potencijalnog utjecaja na cjelokupno stanovništvo i gospodarstvo.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu