Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA – I RECEPTI) RADIONICA U ORGANIZACIJI UDRUGE ISHA ZADAR Studenti i učenici oživjeli jela Starog Rima: evo što su jeli i kako su to pripremali…

Objavljeno

-

Udruga studenata povijesti ISHA Zadar i Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar organizirali su u Studentskom klubu “Božo Lerotić” radionicu »Kulinarstvo antičke Grčke i Rima«, na kojoj su studenti i učenici mogli vidjeti kako su kuhali stari Rimljani i Grci, što su najviše voljeli jesti, ali i kako im je izgledao život, koliko su dugo spavali i u koje su vrijeme objedovali. Radionica je proizišla iz kolegija »Društva antičke Grčke i Rima«, nakon čega su studenti iz ove udruge željeli naučeno znanje prikazati u stvarnosti.

U uvodnom dijelu predavanja su održali doc. dr. sc. Zrinka Serventi, prof. dr. sc. Anamarija Kurilić, prof. mag. hist. Roko Sven Surać, Tea Miše i Karla Genda, nakon čega su svi zajedno mogli kušati pripravljene delicije.

– Rimljani su imali specifično poimanje vremena, o kojemu nisu puno vodili računa. Kada su iz
ratovanja donijeli sunčanik godinama su krivo mjerili vrijeme, jer je on bio kalibriran na
sicilijansko podneblje. Nakon što su napokon 164. godine postavili sat kalibriran za rimsko
vrijeme, satovi su postajali sve kompleksniji, pa čak i statusni simboli. Ipak, znali su da postoji
vrijeme za rad i vrijeme za odmor te su tvrdili ako se to dvoje pomiješa da čovjek pati od
nesanice, bolesti i na kraju umre, prezentirala je docentica Serventi.

Prof. dr. sc. Anamarija Kurilić govorila kako su stari iskazivali čašćenje bogovima prije jela.
Kada bi priređivali večere ili gozbe svi uzvanici po dolasku bi morali oprati ruke i noge kako bi
na objed stigli pročišćeni.

– Slijedilo je obilno blagovanje nakon kojega bi žene napustile gozbu, a muškarci bi nakon kraće stanke nastavili s pijankom. U tom prijelazu između prehrane i pijenja prinijele bi se žrtve božanstvima, nešto bi im se ponudilo za hranu, nešto bi se i zapalilo, sve kako bi ostatak večere dobro prošao, rekla je prof. Kurilić.

Mag. Surać dao je povijesnu perspektivu o robovima, njihovoj ishrani, pripremanju i serviranju hrane, dok su studentice Miše i Genda iznijele brojne povijesne zanimljivosti o antičkom kulinarstvu i rimskom stolnom posuđu.

Nakon predavanja studenti su s nestrpljenjem krenuli u kušanje slastica. Na stolu kojega su pripravili učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole, predvođeni mentorima Renatom Kraljevom i Mirkom Poljakom, našlo se svega: začinjenih dagnji (in mitulis), pečene teletine na antički način (vitellina fricta), sufli od malih riba (patina de pisciculis), Isicia omentata i kuhanih jaja s umakom od kikirikija, pečene piletine, slatkih loptica s mendulama…

– Tadašnje namirnice danas su dosta zaboravljene, posebice začinsko bilje kojega je danas teško naći, pa ga nema ni u restoranima i domaćinstvima. Spremali su domaće ali i egzotične životinje, jela na bazi žitarica, s ječmom, slanutkom, datulama, sve je bilo nekako slatko- slano. Naravno, dosta su koristili i pinjole, koje su jako poznate kod nas ali ih ne koristimo dovoljno, rekao je chef Renato Kraljev. U Starom Rimu dogodila se velika revolucija hedonizma. Poznato je da su obrok počinjali jajem, završavali jabukom, a između toga “nema čega nije bilo”.

Učenica Michelle Vukinović objasnila je kako su ljudi u antici koristili dosta začina, a najpopularniji je bio garum, koji se stavljao i na slatka i slana jela. Radio se od usitnjenih srdela, koje su fermentirale na suncu i na kraju pretvorene u pastu.

Iz Udruge studenata povijesti ISHA Zadar zahvalili su svom Odjelu, pročelniku doc. dr. sc. Zlatku Begonji i Sveučilištu u Zadru na podršci, ravnateljici HTUŠ Diani Radić Škara, Arheološkom muzeju Zadar i Zavičajnom muzeju Benkovac na posudbi odjeće i opreme za rimske legionare i svim studentima koji su volontirali u ovom projektu.

Začinjene dagnje
(in mitulis)
Sastojci:
40 – 50 dagnji
1 žlica kima
100 ml ribljeg umaka
pola šalice vina
pola šalice soka od grožđa (ili mladog vina), kuhanog s dodatkom malo meda
1 poriluk, nasjeckan
prstohvat kima i mljevenog vrijeska
Opis:
Oprati školjke. Kuhati ih u sa svim sastojcima tako da budu pokrivene vodom.

Pečena teletina
(Vitellina fricta)
Sastojci:
800 g – 1 kg teletine
300 g grožđica
1 žlica meda
žlice vinskog octa
200 ml vina

100 ml maslinova ulja
100 ml sirupa od smokva
1 čajna žlica soli
papar
kim
origano
malo češnjaka u prahu
Opis:
Pržiti teletinu u maslinovom ulju dok nije gotova. Pomiješati grožđice, vino, ocat, med, ulje, sol i začine i kratko prokuhati u posebnom loncu. Preliti umak preko mesa i kuhati lagano još 10 minuta.

Kuhana jaja s umakom od kikirikija
(Ova cocta et condimentum eros)
Sastojci:
4 tvrdo kuhana jaja
0,5 kg kikirikija
1 žlice octa
malo papra i lišća celera
Opis:
Kikiriki močiti u octu 3-4 sata. Usitniti i izmiješati sve sastojke za umak. Umak servirati uz jaja.

Sufle od malih riba
(Patina de pisciculis)
Sastojci:
500 g kuhanih fileta malih riba ili cijele sardele
150 g grožđica
pola čajne žlice svježe mljevenog papra
1 žlica sjeckanog korijena celera
1 žlica origana
2 mala režnja češnjaka
200 ml ulja
50 ml ribljeg umaka ili pola čajne žlice soli
vino
malo palente
Opis:
Izmiješati grožđice, papar, celer, origano, češnjak, vino, riblji umak i ulje i sve staviti u dublju tavu i kuhati dok nije gotovo. Dodati kuhanu ribu, zgusnuti s malo palente i poslužiti.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

RADOVI! / U srijedu bez vode tri ulice na Stanovima. Evo popisa…

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., dana 24.04.2024. godine (srijeda), u vremenu od 08:00 sati pa do 16:00 sati bit će privremeno obustavljena opskrba vodom u Zadru, u ulicama : Ulica Kraljice mira, Dubrovačka ulica, te Pazinska ulica.      

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju bit će smještena u Ulici Kraljice mira  kod kućnog broja 33.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POSEBAN DOGAĐAJ U OGŠ SV. BENEDIKTA: U petak koncert bivših i sadašnjih učenika Škole

Objavljeno

-

By

Osnovna glazbena škola sv. Benedikta najavljuje poseban događaj: Koncert bivših i sadašnjih učenika Škole, koji će se odviti u petak, 26. travnja 2024. s početkom u 19.30 sati u
Koncertnoj dvorani Glazbene škole Blagoje Bersa u Zadru.

U svojih 16 godina djelovanja, OGŠ sv. Benedikta može se podičiti zavidnim brojem učenika koji su završili čitavu osnovnu glazbenu školu, a dio njih je svoje glazbeno školovanje nastavio i u srednjoj glazbenoj školi. Većina naših bivših učenika, sadašnjih srednjoškolaca, upisali su GŠ Blagoje bersa, no imamo učenicu koja pohađa GŠ Pavla Markovca u Zagrebu, u klasi naše bivše učiteljice oboe, Dore Draclin.

Uz bivše učenike nastupit će i nekoliko sadašnjih, solo nastupom, a poseban pečat koncertu dat će školski orkestar u sadašnjem sastavu, te specijalni orkestar nastao spojem bivših i sadašnjih članova.

Ovom prigodom OGŠ sv. Benedikta izvijestiti će i o završetku humanitarne akcije „Pomozi da vozi” te o prikupljenom iznosu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

U GRADSKOJ KNJIŽNICI: Predstavljanje neformalnog studija i usavršavanja iz waldorfske pedagogije

Objavljeno

-

By

Predstavljanje trogodišnjeg neformalnog studija i usavršavanja iz waldorfske pedagogije održat će se u Gradskoj knjižnici Zadar (multimedijalna dvorana) u petak, 26. travnja 2024. u 17 h.

Institut za waldorfsku pedagogiju u Zadru predstavit će waldorfsku pedagogiju i neformalni studij waldorfske pedagogije, koji se već više od 20 godina održava u Zagrebu. Waldorfska pedagogija u Hrvatskoj ima tridesetogodišnju tradiciju, a u svijetu postoji preko 100 godina. Waldorfska pedagogija nastoji poučavati one sadržaje i onim načinom kako je to svakoj novoj generaciji potrebno, da bi se svima omogućio razvoj svih potencijala. Budući da se danas ne zna kakav će biti svijet kada naši današnji učenici odrastu, kroz sve se oblike odgoja i obrazovanja u duhu waldorfske pedagogije pokušavaju se ojačati kompetencije kreativnosti, dobrih komunikacijskih vještina i socijalnih odnosa (za snalaženje u potpuno novim životnim situacijama), razvija se njihovo samopouzdanje ali i empatija te se potiče njihov interes za cjeloživotno učenje.

Doživite ukratko jedan dan u waldorfskom vrtiću ili školi,

okušajte se u umjetničkim radionicama,

pogledajte izložbu radova iz waldorfskih institucija,

informirajte se o detaljima trogodišnjeg studija….

Broj mjesta je ograničen pa se prijavite na mail: iwp.cro@gmail.com

Ulaz je slobodan.

Organizatori:

Institut za waldorfsku pedagogiju, Zagreb

Udruga Peti element, Zadar

Inicijativa Waldorf Jarula Zadar

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu