Connect with us

Hrvatska

Plenković: Onaj koji završi u bolnici zbog covida zauzima mjesto nekome drugome

Objavljeno

-

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, posjetio je u subotu zajedno s ministrom zdravstva Vilijem Berošem, KB Dubrava i sastao se s ravnateljem Ivicom Lukšićem, Kriznim stožerom KB-a Dubrava te drugima iz užeg vodstva bolnice.

Na sastanku se razgovaralo o daljnjoj borbi protiv covida-19, povećavanju kapaciteta covid-odjela te organizaciji sustava u ovoj fazi pandemije.

“Mišljenje ministra Beroša, njegovih kolega, stručne skupine, ravnatelja Lukšića je da je hrvatski zdravstveni sustav funkcionalan, da ima kapaciteta skrbiti o svim pacijentima koji su hospitalizirani i onima koji će to tek biti”, rekao je Plenković nakon sastanka.

Još jednom je istaknuo važnost cijepljenja te pozvao sve one koji to još nisu, da se cijepe.

“Ključna poruka je upozorenje. Još jednom ukazujem da imamo dovoljno cjepiva”, istaknuo je i dodao da bi se svi trebali cijepiti. Pozvao je i da se primi treća doza.

“Sve smo učinili da je cjepivo tu, cijepljenje će smanjiti broj zaraženih, hospitaliziranih, a onda i preminulih. Onaj koji završi na bolničkom liječenju, zauzima mjesto nekome drugom koji zahtijeva skrb zbog neke druge bolesti”, rekao je.

Beroš: Ne razmišljamo o obveznom cijepljenju
“Cijena necijepljenja i nepridržavanje mjera je jako velika. Cijena covida je oko četiri milijarde”, rekao je Beroš te kazao kako se ne razmišlja o obaveznom cijepljenju.

“Ne, da smo htjeli uvesti obvezno cijepljenje, to bismo napravili. Preduvjet je pogoršanje epidemiološke situacije. Ako se pogorša, radi se o ograničavanju neesencijalnih okupljanja. U ovom trenutku nismo razmišljali o obveznom cijepljenju”, rekao je.

“Svaki krevet koji je dodijeljen covid pacijentu, oduzima mjesto drugome tko boluje od bolesti i to moramo spriječiti”, rekao je Beroš i dodao da se trebaju nositi maske, držati do higijene.

Kazao je da dobiva fotografije redova za cijepljenje diljem zemlje i da takvi prizori vesele.

Komentirao je i izjavu Zlatka Hasanbegovića koji je rekao da je njegovo pravo da se zarazi.

“Njegovo pravo nije ugroziti život nekome drugome”, rekao je Beroš.

Plenković je rekao da su stalno apelirali da se treba cijepiti.

“Mi smo na zadnjoj sjedini 300.000 doza donirali. Idemo malo shvatiti što je Vladi najvažnije – prvo je zaštita građana. Imamo izvanredno požrtvovno osoblje, kao i što imamo cjepivo u izobilju. Zaokružili smo paket koji država treba dati. Odgovornost građana je da doprinos kolektivnom naporu”, rekao je Plenković dodajući da funkcioniraju i promet, financije, školstvo…

“Nemamo luksuz birati, bitno je znati da su svi elementi potrebni. Ali baviti se aktivnostima koji mogu ugroziti živote treba izbjegnuti. Ne mora se raditi nešto što je luksuz tijekom četvrtog vala. Takav luksuz gdje se može zaraziti treba izbjegavati, to je osobna odgovornost”, rekao je.

Kazao je da su pacijenti u teškim situacijama i da se divi medicinskom osoblju. “Svi oni koji pretendiraju da ovo ne postoji, neka samo dođu na 30 sekundi i da će promijeniti mišljenje”, rekao je.

I Plenković se referirao na Hasanbegovića.

“Mogu tražiti minutu u eteru, ali mogu i govoriti imbecilne izjave poput njega. Neka dođu vidjeti ljude koji isto kao on ima pravo zaraziti se. Ima šešir saborskog zastupnika pa misli da može lupati što želi. To je loše i to misli 99 posto Hrvata. Imali smo već situacija kada su mi se javljali zastupnici od doma, naći će se tehničko rješenje. Neće, vjerujte mi, Sabor propasti zbog nedolaska takvih retoričara”, rekao je Plenković.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

TIJEKOM OBUKE Srušio se avion HRZ-a MIG-21!

Objavljeno

-

By

ilustracija: MORH

Avion MIG-21 tijekom planske obučne aktivnosti srušio se na područje u Virovitičko-podravskoj županiji

Avion Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MIG-21 tijekom planske obučne aktivnosti u utorak 6. prosinca 2022. godine prije 14,00 sati srušio se na području kod Slatine u Virovitičko-podravskoj županiji, potvrdio je MORH.

Poduzete su sve mjere i radnje u cilju pronalaska i spašavanja posade.

Pravovremeno ćemo izvijestiti javnost o detaljima, stoji u priopćenju MORH-a.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Od 1. siječnja velike promjene vezane za policu dopunskog osiguranja

Objavljeno

-

By

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) u utorak je izvijestio da je povisio prihodovni cenzus za ostvarivanje prava na plaćenu premiju dopunskog zdravstvenog osiguranja HZZO-a u idućoj godini.  

Osiguranicima kojima ove godine, po članu obitelji, mjesečni prihod nije prelazio 2251,71 kunu, imat će 2023. pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje plaćeno iz državnog proračuna.

Ovo pravo ostvarivat će i samci ako im mjesečni prihod ove godine nije bio veći od 2814,64 kune.

Navedeni cenzusi primjenjivat će se od 1. siječnja 2023. godine, navodi HZZO.

U odnosu na ovu godinu, cenzus se za članove obitelji povisuje za 186,11 kuna, a za samce  232,64 kune.

Iz Zavoda su priopćili i da su uskladili cijene lijekova koje se propisuje na liječnički recept te su za 260 pakiranja snizili cijenu. Nove liste lijekova stupaju na snagu petnaestog dana od objave.

Na Osnovnu listu pomagala stavljena su nova istovrsna pomagala iz skupina obloge za ranu i pomagala za urogenitalni sustav. Nove liste pomagala stupaju na snagu 20. prosinca.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Zbog uvođenja eura gase se bankomati: Evo kako možete doći do gotovine

Objavljeno

-

By

Zbog uvođenja eura uskoro će biti dostupno svega 40 posto bankomata. Njih 50-ak ugašeno je u ponedjeljak, a neki su već dočekali i eure.

“Morate obići svaki bankomat, ažurirati ga i nakon toga pripremiti da može prihvatiti novčanice eura. U 4000 bankomata ima preko 40.000 bankomatskih kazeta i svaku pojedinačno moramo prilagoditi za nove dimenzije euro novčanica koje su, naravno, različite dimenzije od novčanica kune”, pojasnio je za RTL izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a Tihomir Mavriček.

Tijekom prosinca neće raditi više od 2700 bankomata – u prijelaznom razdoblju radit će samo oni koji istovremeno mogu isplaćivati i staru i novu valutu. “Ostalih 30-ak posto bankomata, ili 1300 njih, bit će prilagođeno do 15. siječnja 2023. od kada će svi bankomati, oko 4000 njih, biti spremni i isplaćivati isključivo eure”, dodaje Mavriček.

Ogroman posao čeka i zaštitarske službe. “Da prilikom pokušaja bilo kakvog otuđenja novca iz bankomata, novac će se obojiti. Poprimit će zelenkasto-plavu boju, ovisno o kojem se proizvođaču radi i novac je neupotrebljiv”, rekla je za RTL predsjednica Hrvatskog ceha zaštitara Lidija Stolica.

Masovno gašenje počet će za 10-ak dana. “Manji broj će biti ugašen do 15. prosinca, a od 15. prosinca će Hrvatska udruga banaka (HUB) objaviti interaktivnu kartu svih bankomata u Hrvatskoj koji su aktivni u realnom vremenu, kako bi svi građani u svakom trenutku znali koji bankomat radi i gdje mogu podignuti gotovinu”, govori za RTL Ivan Hrvoje Maljković iz Hrvatske udruge banaka.

Razloga za paniku nema, osim ako na kartici nemate novca jer i u manjim sredinama moći će se do gotovine. “Poseban fokus bio je usmjeren na manje sredine, gdje je manji broj bankomata – banke su na razini HUB-a dogovorile način prilagodbe mreže tako da u svakom trenutku građanima bude na raspolaganju dovoljan broj bankomata u svakom mjestu Hrvatske”, dodaje Maljković.

 
Nastavi čitati
Oglasi

U trendu