Connect with us

Sport

PK JADERA Četiri prva mjesta za Mihovila Ninčevića sa Festivala plivanja

Objavljeno

-

09.10.2021. u Rijeci je održano “OTVORENO REGIONALNO PRVENSTVO HRVATSKE- FESTIVAL PLIVANJA” za osobe s invaliditetom na kojem je nastupilo 68 plivača s invaliditetom iz 10 klubova iz Hrvatske i BIH.

Natjecatelji su nastupili u otvorenoj apsolutnoj/seniorskoj te otvorenoj juniorskoj kategoriji, a umjesto medalja dodjeljivale su se diplome za prva tri natjecatelja.

Pod vodstvom trenera Ante Džaje, prof boje PKOI Jadere branio je Mihovil Ninčević (97) koji je doplivao do prvih mjesta u svim disciplinama u kojima je nastupio.

Mihovil je nastupio u klasi S14 te je u apsolutnoj konkurenciji osvojio prva mjesta u sve četiri discipline: 50m leđno (35.58), 50m slobodno (28.88), 100m leptir (1:12.73) i 100m slobodno (1:03.48).

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Sport

Ismijavali su ga zbog formacije 2-7-2. Sad je korak do senzacije i Lige prvaka

Objavljeno

-

Thiago Motta je bio igrač bogate karijere. Iako nije svake sezone bio prvotimac u Barceloni, Interu ili PSG-u, klubovima koji su mu obilježili karijeru, u svakom od njih je redovito bio bitan dio sustava. Osvojio je svaku ligu u kojoj je igrao, nekoliko kupova te dvije Lige prvaka. Nakon početnih problema u ulozi trenera, gdje su ga neki smatrali redikulom, Motta je došao do klupe Bologne. Tamo se sada bori s velikanima za mjesto koje vodi u Ligu prvaka.

Na početku je bio predmet ruganja

Motta se u trenerske vode zaputio odmah nakon završetka karijere 2018. U PSG-u su u njemu kao u bivšem defenzivnom veznjaku vidjeli čovjeka koji može voditi njihovu juniorsku ekipu, no karijera mu nije krenula po planu. Najveći problem koji je imao na samom početku u novoj ulozi bio je intervju koji je dao za medije.

U njemu je objašnjavao kako je za njega idealna taktika 2-7-2 u kojoj golman sudjeluje kao dodatni igrač s loptom. Iako je naglašavao da on na tu taktiku gleda u horizontalnom smislu, Motta je jako brzo postao predmet ruganja. Stvari su za njega postale još gore kada je stigao u Genou u kojoj je dobio otkaz nakon samo deset utakmica.

Nakon nekih godinu i pol dana mu je priliku dala Spezija u kojoj je imao zadatak spasiti klub od ispadanja. Nitko im nije davao previše šansi za to, a Motta je u prosincu 2021. umalo dobio otkaz zbog niza loših rezultata.

Pod prijetnjom otkaza je već idući mjesec uspio dići ekipu na noge s tri uzastopne pobjede, zbog čega je dobio i nagradu za najboljeg trenera mjeseca. Određeni taktički rukopis je postao vidljiv, a Motta je postajao sve zanimljiviji ostalim klubovima u ligi. Kada je potpisao sporazumni raskid ugovora sa Speziom, javila se Bologna.

U Bologni prvotno nije bio poželjan 

Iako je dobio pohvale za spašavanje Spezije, navijači Bologne nisu najbolje dočekali Mottu. Dotadašnji trener Siniša Mihajlović uživao je veliku podršku navijača, kako zbog rezultata koje je održavao bolje nego ijedan trener prije njega otkako je klub ušao ponovno u Serie A tako i zbog činjenice da je vodio klub dok se borio s leukemijom. U Mottu jednostavno nitko nije vjerovao.

U prvih deset utakmica prošle sezone pod Mottom je Bologna upisala jednu pobjedu, pet poraza i četiri remija. Prozivke da je uprava odradila grozan posao njegovim dovođenjem krenule su jer je klub bio na 17. mjestu lige. Od tog trenutka je krenula njihova nogometna renesansa koja ih je odvela do 9. mjesta, a koja ih ove sezone možda odvede i u Ligu prvaka.

Uspostavio je filozofiju temeljenu na svom znanstvenom radu

Bologna ne igra pretjerano atraktivan nogomet. Motta je isticao nekoliko puta da mu je tijekom utakmice najvažnije imati posjed lopte, a da će se šansa stvoriti samo na račun volumena posjeda. Njegova momčad tako ima drugi najveći posjed u Serie A, no po broju akcija koje se završe udarcem na protivnički gol su tek deveti.

Svaka ekipa na svijetu bi voljela imati više loptu u nogama od svog protivnika, no brojne su momčadi jednostavno limitirane kvalitetom, a to zna i Motta. Svjestan da će igrači Bologne griješiti u predaji lopte, odlučio je to poništiti presingom kada se to dogodi.Motta je u svom znanstvenom radu pisao o taktici njemačke reprezentacije na Svjetskom prvenstvu 2014. i na Europskom prvenstvu 2016. Oduševljen njihovom idejom da nijedan protivnički igrač nema više od pet metara prostora oko sebe kad Njemačka izgubi loptu, odlučio je primijeniti sličan stil i u Bologni.

Ono što razlikuje Bolognu od modernih momčadi koje vrše takav presing je što Motta ne traži da Bologna osvaja loptu visoko na terenu. Dapače, prema toj metrici su peta najslabija momčad lige. Međutim, njegovi ofenzivni igrači rade pritisak tako da ograničavaju kutove dodavanja protivnika i usmjeravaju ih prema sredini terena. Tu je Bologna dominantna.

Najbolja  su momčad lige po broju oduzetih lopti na centralnom dijelu terena, a ujedno i najbolja po broju osvojenih posjeda općenito. Čak se i na razini svih europskih liga nalaze jako visoko. Ujedno su i među najboljima po tome koliko brzo osvoje posjed nakon što ga izgube. Omogućilo im je to da u ligi prosječno dopuštaju skoro pa jednako malo prilika protivniku kao i prvoplasirani Inter.

Potpuna podređenost individualaca ekipi

Pored presinga reprezentacije Njemačke i kontrole posjeda, treća stavka u Mottinoj filozofiji je ona trećeg čovjeka Marcela Bielse. Bologna tako od izgradnje napada na svojoj trećini pa sve do one protivničke uvijek teži tome da postoji brojčana nadmoć na prostoru gdje žele kontrolirati posjed.

Tako u izgradnji napada koriste golmana kao dodatnog stopera, dok stopera guraju prema naprijed, kao što to recimo radi Pep Guardiola s Johnom Stonesom. Centralna brojčana nadmoć koja omogućava siguran vertikalni prijenos lopte od golmana do napadača je ključ Mottine filozofije, a tu mu je od velike pomoći Joshua Zirkzee.

Bivši napadač Bayerna igra u fantastičnoj formi iako je zabio tek 10 golova. Njegova uloga nije toliko završnica, koliko je kreiranje prostora za druge te defenzivne akcije. U oba je segmenta fenomenalan te je postao jedan od najtraženijih igrača tog profila u Europi.

Zirkzee je kao igrač savršena personifikacija teze koju je Motta predstavio u svom stručnom radu. Naznačio je da su u klubovima u kojima je igrao tehnički nadareni igrači gledali s visoka na one koji nisu toliko jaki s loptom u nogama. Zbog toga su takvi igrači na terenu rjeđe dobivali loptu, a panika unutar sistema bi nastajala kada bi ona do njih došla.

Istovremeno, takvi igrači, pogotovo napadači, zbog toga nisu htjeli igrati obranu visokim intenzitetom, jer su smatrali da to nije njihov posao. Motta želi minimizirati takve situacije pa je upravo od Zirkzeeja stvorio radilicu koju nije briga koliko će golova zabiti do kraja sezone, već koliko će pomoći svojoj ekipi na druge načine.Njegove kretnje i proigravanja najviše koriste veznjaku Lewisu Fergusonu i krilu Ricardu Orsoliniju. Ferguson koristi rupe u prostoru koje mu otvara kretnjama Zirkzee, što mu je omogućilo da postane centralni veznjak s najviše udaraca na gol i najvećim brojem očekivanih golova u ligi, a uz to i sam radi velik posao u defenzivi, kao i u odvlačenju protivnika kada je Zirkzee taj koji napada gol.

Orsolini pak igra uz aut liniju i traži izolaciju protivnika te pravovremeni trk u kazneni prostor. On daje širinu napadu Bologne pa su tako njihove ofenzivne sekvence druge najšire u ligi nakon Napolija. Orsolini jednako često puca i zabija kao Khivcha Kvaratskhelia ili Marcus Thuram koji su sami vrh lige, što samo dodatno pokazuje koliko Motta dobro balansira sve uloge unutar Bologninog sustava.

Mottu čeka prelazak u veći klub, a Bolognu najveći uspjeh u novije vrijeme

Bologna Ligu prvaka nije igrala još od sezone 64./65. pa bi potencijalni ulazak bio ogroman uspjeh, kako za klub tako i za Mottu. Problem je što Mottin ugovor traje do sezone 24./25. pa su već brojni klubovi upitali za njegove usluge. Jedan od njih je bio i Juventus.

S razlogom, jer unatoč tome što je trpio izrugivanja prije samo nekoliko godina, Motta je još u Speziji pokazivao da ima dobre i konkretne ideje prikladne današnjoj igri, dok je u Bologni to odveo na razinu zbog koje će biti tražena roba među elitnim klubovima.

Bologna će pak jednom kad on ode teško nastaviti u istom ritmu, no ulazak u Ligu prvaka bi bio od ogromne financijske koristi za klub. Čak i ako u taktičkom smislu više ne budu igrali isto, Mottine ideje će biti te koje će klub održati u stabilnosti i konkurentnosti, što je definitivno jedan od većih uspjeha koje je netko mogao postići u recentno vrijeme u Serie A.

 
Nastavi čitati

Sport

Vraća se Rafael Nadal

Objavljeno

-

Španjolski tenisač Rafael Nadal vratit će se tenisu na ATP turniru u Barceloni. Nakon što je zbog ozljede propustio velike turnire u Monte Carlu i Indian Wellsu, nastupit će u prvom kolu Barcelone, u kojem će mu protivnik biti Talijan Flavio Cobolli, 21- godišnjak, 62. tenisač svijeta na ATP ljestvici. Meč je na rasporedu u utorak od 10 sati.

“Došao sam ovdje i nisam uopće znao hoću li moći igrati. Za mene je poklon to što mogu nastupiti. Gledam na ovo kao na zadnji nastup u Barceloni i planiram uživati u svakom trenutku”, rekao je 37-godišnji Nadal, kojeg ozljede muče već neko vrijeme. zadnji je put u profesionalnom meču nastupio u siječnju na turniru u Brisbaneu, gdje je izgubio od australskog tenisača Jordana Thompsona.

Turnir u Barceloni osvajao je 12 puta, što je rekord. Španjolski teniski velikan nada se da će moći nastupiti na Roland Garrosu te na predstojećim Olimpijskim igrama. U karijeri je osvojio 22 Grand Slam titule, što ga stavlja na drugo mjesto vječne ljestvice. Na prvom je Novak Đoković s 24 Grand Slam naslova.

 
Nastavi čitati

Grad

DRŽAVNI TURNIR – Tisuću mažoretkinja na Višnjiku

Objavljeno

-

By

Hrvatski savez mažoretkinja i pom pon timova organizirat će i provesti 42. državni turnir koji će okupiti 26 timova i tisuću mažoretkinja. Turnir će se održati u subotu, 20. travnja 2024. u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku.

Turnir će biti kvalifikacijske naravi za Europsko prvenstvo u Liberecu u srpnju, te za Svjetsko prvenstvo u Cape Townu u rujnu 2024. Program zadarskoga turnira obuhvaća 250 koreografija u kategorijama djece, kadetkinja, juniorki i seniorki.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu