Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

UPOZORENJE GRAĐANIMA IZ ZADARSKE POLICIJE “Ne nasjedajte! Online prevaranti učinit će sve što treba da dobiju vaš novac ili bankovne podatke!”

Objavljeno

-

Taktike koje koriste kibernetički kriminalci postaju sve inovativnije, online prevaranti današnjice učinit će sve što je potrebno da dobiju što žele – vaš novac ili bankovne podatke, stoga još jednom  upozoravamo građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, poruka je iz PU zadarske

Na području Policijske uprave zadarske u posljednji mjesec dana zabilježeni su pojavni oblici pokušaja internetskih prijevara. Taktike koje koriste kibernetički kriminalci postaju sve inovativnije i teže za otkriti: od pretvaranja da su voditelj vaše organizacije do toga da su zainteresirani za romantičnu vezu. Tim povodom, iz PU zadarske novo priopćenje za javnost:

“Online” prevaranti današnjice učinit će sve što je potrebno da dobiju što žele – vaš novac i/ili bankovne podatke, stoga još jednom upozoravamo građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve ili nesvjesno sudjelovali u počinjenju kaznenih djela.

Skrećemo pozornost na neke od zabilježenih pokušaja internetskih prijevara: 

– CEO (Chief Executive Officer) prijevara ili takozvana „Direktorska“ prijevara putem poruka elektroničke pošte. Prijevara je usmjerena na građane, računovodstvene urede trgovačkih društava, tijela državne vlasti i pravnih osoba s javnim ovlastima, s ciljem krađe financijskih sredstava a događa se kada je zaposlenik ovlašten za provođenja plaćanja prevaren na način da plati lažni račun ili provede neovlašteni prijenos s računa tvrtke. Počinitelj potencijalnim žrtvama šalje elektroničku poštu predstavljajući se kao direktor ili član uprave trgovačkog društva (odnosno, predstavlja se kao nadređeni zaposlenik ili čelnik tijela) te traži od djelatnika računovodstva hitno provođenje plaćanja lažne fakture ili neovlašteni prijenos sredstava s računa tvrtke. Tekst poruke u velikoj je mjeri prilagođen hrvatskom jeziku. Počinitelji prethodno pokušavaju doći do podataka tvrtke ili uposlenika u njoj.

– Investicijske prijevare – najčešće investicijske prijevare uključuju ponude za unosne investicijske mogućnosti kao štosu kriptovalute, ali i dionice, obveznice, plemeniti metali, strana zemljišta ili alternativna energija. Znakovi prepoznavanja su ponude koje obećavaju brzu značajnu dobit i uvjeravaju u sigurnost investicije. Dobivate učestale nenajavljene pozive sa ponudama je dostupnim samo na ograničeno vrijeme, te je ponuda dostupna samo vama i traže da je ne dijelite s drugima. Po uplati sredstava žrtva nema kontrolu nad kupljenom kriptovalutom ili dr. vrijednosti, nego počinitelj koji odmah prebacuje sredstva na svoj račun. Za to vrijeme prevarantska internetska stranica na kojoj je korisnički račun žrtve izgleda autentično i lažno se prikazuje značajna dobit. Prevaranti održavaju žrtvu u zabludi i za isplatu nepostojeće dobiti potražuju nove uplate koje prikazuju kao naknade, poreze ili sl. Komunikacija sa žrtvom se odvija preko e-pošte i telefonskih poziva na engleskom i u posljednje vrijeme na hrvatskom jeziku sa stranim dijalektom.  
Ovom prilikom građanima skrećemo pažnju da ne nasjedaju na ovaj oblik prijevare te da se, ukoliko žele ulagati na neki od načina posavjetuju sa domaćim financijskim stručnjakom i to čine preko registriranih i provjerenih trgovaca u RH.  

– Prijevare putem internetskih oglasnika
Prevarant je zainteresiran za kupnju proizvoda od žrtve i navodi da su potrebni podaci o žrtvinoj platnoj kartici kako bi primila uplatu. Potom šalje putem Viber ili WhatsApp poruke poveznicu koja kada se otvori u pregledniku nalikuje internetskoj stranici Hrvatske pošte ili dr. dostavne službe u kojoj je obrazac sa podacima o platitelju i platnoj kartici. Po unosu podataka sa kartice, prevarant naplaćuje dostupan iznos na žrtvinom računu, najčešće za POS kupovinu u inozemstvu.

Ako ste ipak bili žrtva ovakvog pokušaja prijevare te poslali preslike vaših kartica ili upisali podatke kartice na lažnoj stranici, obavezno o tome obavijestite nadležnu banku koja vam je izdala karticu, kako bi njezino daljnje korištenje bilo onemogućeno od strane prevaranta.

Građanima skrećemo pažnju da ne nasjedaju na ovaj oblik prijevare te da za potrebe uplate na račun prilikom prodaje na internetskom oglasniku, potencijalnom kupcu nikada ne dostavljaju podatke sa platne kartice nego isključivo IBAN, odnosno broj računa.

Na kraju, ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac, iz bilo kojeg razloga, ne prihvaćajte komunikaciju i ne šaljite joj novac. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192.

Informativni letak sa savjetima o internetskoj sigurnosti u svom domu dostupan je na poveznici:

https://mup.gov.hr/vijesti-8/europolovi-savjeti-za-sigurniji-internet/286121.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Zadar

HNK Zadar: Otkazana večerašnja izvedba komedije Puni pansion

Objavljeno

-

By

Večerašnja izvedba komedije “Puni pansion” u HNK Zadar odgađa se zbog bolesti glumice. O novom terminu posjetitelji će biti naknadno obaviješteni.

Povrat za online kupljene ulaznice izvršit će se automatski u narednim danima, a za ulaznice kupljene na prodajnim mjestima potrebno je poslati zahtjev za povrat novca putem  https://www.entrio.hr/refund web forme najkasnije u roku od mjesec dana.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

STIŽE LJEPŠE VRIJEME / Kiša prijeti još danas i u petak; od subote sunčano i sve toplije

Objavljeno

-

By

Danas promjenjivo oblačno, ponegdje kiša, najmanje na istoku. U Gorskoj Hrvatskoj susnježica i snijeg. Na Jadranu pljuskovi praćeni grmljavinom na sjevernom dijelu prijepodne, a na jugu većinom sunčano, mjestimice su mogući kratkotrajni pljuskovi. U unutrašnjosti ujutro lokalno magla. Vjetar uglavnom slab, na Jadranu ponegdje umjerena bura pa jugozapadni i jugo. Najviša dnevna temperatura između 12 i 17 °C, u gorju malo niža.

U petak u unutrašnjosti djelomice sunčano i uglavnom suho. Na Jadranu promjenljivo mjestimice s kišom ili lokalnim pljuskovima. Vjetar na kopnu većinom slab južni i jugozapadni, na Jadranu većinom umjereno jugo. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 5, na Jadranu između 8 i 11, a najviša dnevna uglavnom od 15 do 19 °C.

IZGLEDI VREMENA:

U petak i subotu na kopnu djelomice sunčano i uglavnom suho, a na Jadranu promjenljivo mjestimice s kišom. U nedjelju pretežno sunčano i toplo. Vjetar na kopnu većinom slab jugozapadni, na Jadranu mjestimice umjereno jugo i jugozapadnjak. Temperatura zraka u postupnom porastu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) DAN OPĆINE / Gračac se aktivno razvija uz ruralni turizam i nove razvojne projekte

Objavljeno

-

By

Nizom aktivnosti obilježava se Dan općine Gračac i blagdan njezinog nebeskog zaštitnika Sv. Jurja. Tim je povodom u multimedijalnoj dvorani Kulturno informativnog centra Napredak održana Svečana sjednica Općinskog vijeća kojoj su, uz ostale, nazočili potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga i župan Božidar Longin sa zamjenikom Šimom Vickovićem.  

Okupljene su pozdravili domaćini, predsjednica Općinskog vijeća Ankica Rosadnić i načelnik Robert Juko koji je u svojem obraćanju istaknuo da se u Gračacu provode brojni projekti, uglavnom uz značajnu pomoć sredstava iz europskih i nacionalnih fondova te Zadarske županije. Općina se tijekom prošle godine suočila i s posljedicama velike poplave, no uz pomoć države i županije štete su uglavnom uspješno sanirane.

Veseli me doći u ovaj naš lički dio županije u općinu kao je površinom naša najveća jedinica lokalne samouprave, a veća je i od nekih županija, istaknuo je u svom obraćanju župan Longin.

„Najveći razvojni potencijal ovoga kraja jesu prirodne ljepote i čist okoliš, a u takvom okolišu najbolju razvojnu perspektivu imaju ekološka proizvodnja i ruralni turizam koji bilježi sve veće brojke. Ukazuje nam to na činjenicu da su gosti otkrili ovu ljepotu koja, za razliku od obale, ljeti pruža mir i svježinu te da je uloženo puno u podizanje i broja i kvalitete smještajnih kapaciteta. Bez sumnje je na porast gostiju utjecalo i otvaranje Centra izvrsnosti Cerovačke špilje, projektu na kojem je partner bila i Zadarska županija, kao i naša ustanova Natura Jadera. Županijska turistička zajednica, pak, osmislila je i posebnu kampanju promocije velebitskog i ličkog dijela naše županije“, naglasio je župan dodavši da Zadarska županija s općinom Gračac ima odličnu suradnju i kontinuirano pružamo pomoć lokalnoj samoupravi u ostvarenju značajnih projekata.

„Kvalitetna komunalna infrastruktura od izuzetne je važnosti i za život stanovnika i za razvoj turizma. Tako će Zadarska županija financirati izgradnju cjevovoda za priključak na vodovodnu mrežu Centra za izvrsnosti Cerovačke špilje. Županijska uprava za ceste u prošloj je godini obavila sanaciju šteta nakon poplave, kao i mosta preko Une u Suvaji. Županiji su kroz program podrške brdsko-planinskim područjima odobrena sredstva za uređenje školskog igrališta osnovne škole u Gračacu, a preko mehanizma prekogranične suradnje Hrvatska – BiH prijavili smo 850 tisuća eura vrijedan projekt koji uključuje uređenje pješačkih staza na području općine Gračac“, najavio je župan Longin.

Potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga naglasila je kako je Gračac dobar primjer proaktivne općine te najavila da će Vlada i dalje pružati potporu svim kvalitetnim projektima.

„Vrlo je važan partnerski odnos općina i gradova sa županijama i ministarstvima, jer je to konkretna mjera podrške razvojnim projektima i doprinos jačanju ravnomjernog regionalnog razvoja. Za nastavak gospodarskog rasta Hrvatske i uspješnog provođenja projekata važna je i stabilnost vlasti te vjerujem u nastavak partnerskog odnosa nacionalne i lokalne razine“, poručila je Šimpraga.

Na Svečanoj sjednici uručena su i godišnja priznanja. Nagrađene su najbolje učenice generacije, Doris Drlja (OŠ Nikole Tesle) i Marija Andrić (SŠ Gračac), a općinska priznanja zaslužili su i Služba civilne zaštite Zadar te Hrvatska gorska služba spašavanja.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu