Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

UPOZORENJE GRAĐANIMA IZ ZADARSKE POLICIJE “Ne nasjedajte! Online prevaranti učinit će sve što treba da dobiju vaš novac ili bankovne podatke!”

Objavljeno

-

Taktike koje koriste kibernetički kriminalci postaju sve inovativnije, online prevaranti današnjice učinit će sve što je potrebno da dobiju što žele – vaš novac ili bankovne podatke, stoga još jednom  upozoravamo građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, poruka je iz PU zadarske

Na području Policijske uprave zadarske u posljednji mjesec dana zabilježeni su pojavni oblici pokušaja internetskih prijevara. Taktike koje koriste kibernetički kriminalci postaju sve inovativnije i teže za otkriti: od pretvaranja da su voditelj vaše organizacije do toga da su zainteresirani za romantičnu vezu. Tim povodom, iz PU zadarske novo priopćenje za javnost:

“Online” prevaranti današnjice učinit će sve što je potrebno da dobiju što žele – vaš novac i/ili bankovne podatke, stoga još jednom upozoravamo građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve ili nesvjesno sudjelovali u počinjenju kaznenih djela.

Skrećemo pozornost na neke od zabilježenih pokušaja internetskih prijevara: 

– CEO (Chief Executive Officer) prijevara ili takozvana „Direktorska“ prijevara putem poruka elektroničke pošte. Prijevara je usmjerena na građane, računovodstvene urede trgovačkih društava, tijela državne vlasti i pravnih osoba s javnim ovlastima, s ciljem krađe financijskih sredstava a događa se kada je zaposlenik ovlašten za provođenja plaćanja prevaren na način da plati lažni račun ili provede neovlašteni prijenos s računa tvrtke. Počinitelj potencijalnim žrtvama šalje elektroničku poštu predstavljajući se kao direktor ili član uprave trgovačkog društva (odnosno, predstavlja se kao nadređeni zaposlenik ili čelnik tijela) te traži od djelatnika računovodstva hitno provođenje plaćanja lažne fakture ili neovlašteni prijenos sredstava s računa tvrtke. Tekst poruke u velikoj je mjeri prilagođen hrvatskom jeziku. Počinitelji prethodno pokušavaju doći do podataka tvrtke ili uposlenika u njoj.

– Investicijske prijevare – najčešće investicijske prijevare uključuju ponude za unosne investicijske mogućnosti kao štosu kriptovalute, ali i dionice, obveznice, plemeniti metali, strana zemljišta ili alternativna energija. Znakovi prepoznavanja su ponude koje obećavaju brzu značajnu dobit i uvjeravaju u sigurnost investicije. Dobivate učestale nenajavljene pozive sa ponudama je dostupnim samo na ograničeno vrijeme, te je ponuda dostupna samo vama i traže da je ne dijelite s drugima. Po uplati sredstava žrtva nema kontrolu nad kupljenom kriptovalutom ili dr. vrijednosti, nego počinitelj koji odmah prebacuje sredstva na svoj račun. Za to vrijeme prevarantska internetska stranica na kojoj je korisnički račun žrtve izgleda autentično i lažno se prikazuje značajna dobit. Prevaranti održavaju žrtvu u zabludi i za isplatu nepostojeće dobiti potražuju nove uplate koje prikazuju kao naknade, poreze ili sl. Komunikacija sa žrtvom se odvija preko e-pošte i telefonskih poziva na engleskom i u posljednje vrijeme na hrvatskom jeziku sa stranim dijalektom.  
Ovom prilikom građanima skrećemo pažnju da ne nasjedaju na ovaj oblik prijevare te da se, ukoliko žele ulagati na neki od načina posavjetuju sa domaćim financijskim stručnjakom i to čine preko registriranih i provjerenih trgovaca u RH.  

– Prijevare putem internetskih oglasnika
Prevarant je zainteresiran za kupnju proizvoda od žrtve i navodi da su potrebni podaci o žrtvinoj platnoj kartici kako bi primila uplatu. Potom šalje putem Viber ili WhatsApp poruke poveznicu koja kada se otvori u pregledniku nalikuje internetskoj stranici Hrvatske pošte ili dr. dostavne službe u kojoj je obrazac sa podacima o platitelju i platnoj kartici. Po unosu podataka sa kartice, prevarant naplaćuje dostupan iznos na žrtvinom računu, najčešće za POS kupovinu u inozemstvu.

Ako ste ipak bili žrtva ovakvog pokušaja prijevare te poslali preslike vaših kartica ili upisali podatke kartice na lažnoj stranici, obavezno o tome obavijestite nadležnu banku koja vam je izdala karticu, kako bi njezino daljnje korištenje bilo onemogućeno od strane prevaranta.

Građanima skrećemo pažnju da ne nasjedaju na ovaj oblik prijevare te da za potrebe uplate na račun prilikom prodaje na internetskom oglasniku, potencijalnom kupcu nikada ne dostavljaju podatke sa platne kartice nego isključivo IBAN, odnosno broj računa.

Na kraju, ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac, iz bilo kojeg razloga, ne prihvaćajte komunikaciju i ne šaljite joj novac. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192.

Informativni letak sa savjetima o internetskoj sigurnosti u svom domu dostupan je na poveznici:

https://mup.gov.hr/vijesti-8/europolovi-savjeti-za-sigurniji-internet/286121.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) RADNI SASTANAK PREMIJERA I GRADONAČELNIKA Dukić: “Unatoč globalnim krizama, Zadar se posljednjih godina nalazi u najvećem investicijskom ciklusu ikada!”

Objavljeno

-

By

Na današnjem radnom sastanku u prostorima Gradske uprave sastali su se predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i gradonačelnik Branko Dukić.

Gradonačelnik Dukić premijeru je prezentirao sve aktualne projekte i aktivnosti koje su u tijeku. Veliki naglasak je stavljen na projekte koji su važni za daljnji razvoj Zadra, a koji se trebaju realizirati u suradnji lokalne uprave s Vladom i državnim tijelima.

„Prije svega, hvala premijeru Plenkoviću na dolasku u Zadar. Sve dosadašnje mjere kojima se Hrvatska nosi s krizama, i programi razvoja koje Vlada osmišljava, usmjeravaju prema naprijed, novim projektima i novim investicijama. Nema stagnacije, nema praznog hoda! Bilježimo rast u svakom pogledu! Potvrdili smo danas još jednom dolazak linearnog akceleratora u Zadar. Dogovarali smo suradnju na izgradnji otvorenog plivališta na Višnjiku, na Vratima Zadra, izgradnji javne garaže na Ravnicama, i mogućnostima izgradnje novih POS – ovih stanova i obiteljskih kuća po istom modelu. Upoznali smo premijera s potrebom za žurnom izgradnjom odgovarajuće trafostanice za napajanje Zone Crno i tijeku gradnje komunalne infrastrukture. Istaknuli smo i potrebu uspostave cjelogodišnje trajektne veze Zadra s Anconom za potrebe gospodarstva. Razgovarali smo i o procesu ubrzavanja izrade projektne dokumentacije za projekt „Voda Zadar“ s naglaskom na vodoopskrbu zadarskih otoka. Dotakli smo se i teme poskupljenja materijala i radova na projektima javne gradnje koji premašuju procijenjene vrijednosti i ugovorene iznose za realizaciju projekata koji se financiraju EU sredstvima.“ rekao je gradonačelnik Dukić.

„Konačno, bez obzira na političku situaciju u Gradskom Vijeću, Zadar ide naprijed prateći svoju razvojnu strategiju i koristeći sve programe potpore koje nudi Vlada RH. Unatoč globalnim krizama, Zadar se posljednjih godina nalazi u najvećem investicijskom ciklusu ikada!“ zaključio je gradonačelnik Dukić.

Radnom sastanku prisustvovali su i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka–Petešić, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Šime Mršić, državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa, glasnogovornik Vlade Marko Milić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, viši savjetnik u Uredu predsjednika Vlade Ivan Milanović Litre, Božidar Kalmeta, zamjenik gradonačelnika Ante Babić, pročelnik Ureda gradonačelnika Ante Ćurković, pročelnik Odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Darko Kasap, pročelnik odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Robertino Dujela i pročelnik odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

DANAS U ŽUPANIJI: Potpisan Sporazum o vodoopskrbi vrijedan 50 milijuna kuna!

Objavljeno

-

By

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, državni tajnici i ostali gosti nazočili su u Domu Zadarske županije potpisivanju Sporazuma o sufinanciranju izrade studijske, projektne i natječajne dokumentacije za razvoj vodoopskrbe na uslužnom području Vodovoda d.o.o Zadar.

Sporazum vrijedan oko 50 milijuna kuna su potpisali generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, župan Božidar Longin i u ime Vodovoda Zadar, direktor Tomislav Matek.

Glavni strateški cilj ovog Sporazuma je ostvarenje tehničkih, pravnih, organizacijskih i financijskih preduvjeta za izradu studijske, projektne i natječajne dokumentacije tijekom realizacije Projekta te obuhvaća:

✔️ Izradu novelacije Studije izvodljivosti i aplikacijskog paketa, sa svim pratećim dokumentima uključivo okolišni elaborat

✔️ Izradu projektne dokumentacije

✔️ Izradu natječajne-tender dokumentacije za izvođenje radova, nabavu roba i usluga.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZRAČNA LUKA ZADAR Milijunta putnica je Belgijanka Julie Fisser!

Objavljeno

-

By

Zračna luka Zadar prvi put u povijesti zabilježila je milijun putnika u godini.

Čast je pripala Belgijki Julie Fisser koja je danas sletjela u Zemunik letom Ryanaira iz Charleroia.

Tim je povodom upriličena prigodna svečanost na Zračnoj luci.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu