Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

U OŠ Sv. Filip i Jakov 14 učenika manje, Sv. Petar bez prvašića

Objavljeno

-

Školske zgrade Osnovne škole Sveti Filip i Jakov i područnih škola Sikovo, Raštane Donje, Turanj i Sveti Peter opet su oživjele. Završeni su ljetni praznici, započela je školska godina 2021./2022., koja bi trebala trajati do 21. lipnja 2022. Prvo polugodište je do 23. prosinca ove godine, a drugo od 10. siječnja 2022. godine.

OŠ Sv. Filip i Jakov protekle školske godine brojila je 351 učenika, što je bilo za osmero više nego prethodne školske godine. Međutim, ove školske godine u školske klupe sjelo je 14 učenika manje.

Prvašica 24, prvaša 14

– Prvog dana školske godine 2021./2022. matična škola u Sv. Filip i Jakov i područne škole su u Sv. Petru, Raštanima Donjim, Sikovu i Turnju imaju ukupno 337 učenika, kazala je Gordana Kurtov, ravnateljica OŠ Sv. Filip i Jakov.

Najuzbudljivije je zasigurno bilo malim prvašićima koji su se po prvi puta susreli sa školskim učionicama i zasjeli u klupe u kojima će provesti idućih osam godina. S obzirom na proteklu školsku godinu kad je bilo 46 prvašića, ove godine ih je 38 ili osmero manje.

– U školske klupe prvi puta ulazi 38 učenika prvih razreda, 14 djevojčica i 24 dječaka. Od toga 22 u matičnoj školi, sedam u područnoj školi Turanj, pet u područnoj školi Raštane Donje, četiri u područnoj školi Sikovo i nažalost ni jedan prvašić u područnoj školi Sveti Petar u kojoj je protekle školske godine bilo šest učenika prvog razreda, nabrojila je Gordana Kurtov.
Ovaj dan zasigurno će cijeloga života pamtiti prvašići i njihovi roditelji. Radost i uzbuđenje, ali bez vidljivih suza u očima podijelili su s nastavnicima, učiteljima i učenicima viših razreda koji su za nove đake pripremili veseli program dobrodošlice te ih recitacijama, pjesmom i plesom uveli u novo poglavlje života.

Zdravo i sretno odrastanje

Dobrodošlicu im je poželjela ravnateljica Kurtov, koja je pozvala roditelje na suradnju s učiteljima i djelatnicima škole u cilju što uspješnijeg stjecanja znanja i vještina potrebnih na daljnjem životnom putu te zdravog i sretnog odrastanja.

– Sada, u ovoj trećoj školskoj godini pod epidemiološkim mjerama, imamo iskustvo. Treba samo poželjeti da će se nastava tijekom cijele školske godine održavati u školskim razredima, što je najbolje za učenike, njihove učitelje, ali i za roditelje, poželjela je Kurtov uz nazočnost članova Općinskog vijeća.

A zahvaljujući Općini Sv. Filip i Jakov i njezinom socijalnom programu o skrbi i brizi o svim uzrasnim dobima općinskih žitelja, počevši od rođenja, vrtića, osnovne i srednje škole te visokog obrazovanja do života u trećoj životnoj dobi, učenike je dočekala školska kuhinja, blagovaonica i klimatizacija te produženi boravak.

Nova, moderna turanjska škola

– Ovom prigodom Općina Sv. Filip i Jakov osigurala je svim prvašićima u općini školski pribor, navodi Kurtov, istaknuvši kako će se školska nastava po nacionalnom kurikulumu provodi u jednoj smjeni.

Paketi koje su dijelile općinske vijećnice Renata Batur i Anamarija Matešić sadrže pernicu, tempere, vodene boje, flomastere, bojice, kistove za vodene i tempere, plastelin, naljepnice za ime i crtaći blok.

Nakon programa posjetila se i novoobnovljena i moderno opremljena područna škola u Turnju. Riječ je o zgradi u centru Turnja, pokraj stare škole, koju je Općina nagodbom u iznosu od 2,3 milijuna kuna otkupila od tvrtke Bure.

– Obnovu i opremanje nove škole s 800 tisuća kuna sufinancirali su Zadarska županija i Općina. To znači da će se nesmetano obrazovati i odgajati djeca, zato je nova škola ono što nam daje naviše optimizma za demografsku obnovu i općinskoj politici namijenjenoj obiteljima i mladima, rekao je Zoran Pelicarić – Peco, općinski načelnik.

Izvor: Zadarski list

 

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTO) NOVA ATRAKCIJA: Biciklističke staze u Sv. Filipu i Jakovu

Objavljeno

-

By

foto: Velimir Brkić/Zadarski tjednik

Ukupna duljina obuhvata izgradnje biciklističke staze od Sv. Petra do Sv. Filipa i Jakova je 4.182 metra, a proteže se uz Državnu cestu D-8

Općina Sv. Filip i Jakov provodi izgradnju biciklističke staze uz državnu cestu D8, Jadransku magistralu između Sv. Petra i Sv. Filip i Jakova.

– Ukupna duljina obuhvata izgradnje biciklističke staze je 4.182 metra, kazao je Zoran Pelicarić – Peco, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.

image

Radovi na turanjskoj biciklističkoj dionici

U prvoj fazi je izgrađena biciklistička staza od Petra do ulaza u Turanj. U tijeku su radovi na uređenju biciklističke staze/nogostupa u Turnju. Postavlja se i 13 novih rasvjetnih stupova, a na 11 već postojećih stavlja se nova rasvjeta.

– Staza je širine dva metra i bankina 0,3 metra se gradi s gornje strane Jadranske magistrale te će biti nova atrakcija za turističku ponudu Općine, a ujedno i poveznica turističkih priobalnih naselja Sveti Petar, Turanj i Sveti Filip i Jakov, ističe Pelicarić.

Biciklist je osoba čija je glavna motivacija i težnja opuštanje, boravak u prirodi, istraživanje ljepota te zdrav način života.

– Izgradnja biciklističke staze uz Jadransku magistrali će uz najviše prometne i sigurnosne standarde poboljšati ponudu aktivnog turizma u Općini Sv. Filip i Jakov, mišljenja je Pelicarić.

Turisti i ljubitelji brzo rastućeg cikloturizma moći će biciklom posjetiti susjedna odredišta i pritom neće biti izloženi opasnostima vožnje po prometno gustoj Jadranskoj magistrali.

image

Nova snaga turizma

– Svijetom godišnje na bicikli putuje više od milijarde turista. To samo govori o snazi turizma kao gospodarske grane, te sukladno tome pruža velike prilike. Osim turističkih, cikloturizam ima razne druge benefite od razvoja lokalne ekonomije, pozitivnog utjecaja na cjelokupno gospodarstvo i društvo, smanjenje globalnog onečišćenja kao i izravnog pozitivnog utjecaja na zdravlje čovjeka, naglasio je Pelicarić.

Glavni uvjet za razvoj cikloturizma je kvalitetna infrastruktura, povezivanje svih dionika u turizmu, od kulturnih institucija do OPG-ova što izravno potiče gospodarski i društveni razvoj lokalnih zajednica

– Cikloturizam je iznimna prilika da brzo i uz nevelika ulaganja iskorači na iznimno atraktivno, brzorastuće i vrijedno tržište suvremenog, aktivnog turizma, naglasio je filipjanski načelnik.

image

Veliki gospodarski potencijal

Povoljna klima, zime koje nisu prehladne te ljeta čija je temperatura podnošljiva, glavni je čimbenik zbog kojega europski stručnjaci vide potencijal Hrvatske u ovoj vrsti turizma. Uz to, naša je zemlja bogata i kulturnim znamenitostima te gastronomskom ponudom što dodatno privlači i strane i domaće bicikliste.

– Bitno je za naglasiti, svakako treba nastaviti planski graditi biciklističke staze u priobalju i zaobalju Općine Sv. Filip i Jakov, u cijeloj Zadarskoj županiji i Lijepoj Našoj. Potencijal je veliki, jer kako se kaže, to treba samo dobro upakirati i prodati, zaključio je Zoran Pelicarić – Peco.

Izvor: Zadarski tjednik

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / “SVE ZA HRVATSKU, HRVATSKU NI ZA ŠTO” – Članovi i simpatizeri HDZ-a položili vijence kraj Tuđmanovih spomenika diljem županije

Objavljeno

-

By

Uz citat dr. Franje Tuđmana – “Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što”, iz HDZ-a je objavljeno da su sinoć i jutros diljem naše županije obilježili 24. obljetnicu smrti utemeljitelja hrvatske države i osnivača HDZ-a dr. Franje Tuđmana.

U spomen na prvog hrvatskog predsjednika, članovi i simpatizeri HDZ-a položili su vijence i zapalili svijeće kraj njegovih spomenika u Benkovcu, Biogradu, Bibinjama, Maslenici, Pakoštanima, Pridrazi, Sv. Filipu i Jakovu te Škabrnji.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SDP SE RASPADA / Jure Zubčić napušta sve stranačke funkcije, Gaši mu poručuje: “Najveći si SDP-ovac kojeg sam upoznao!”

Objavljeno

-

By

“Došlo je i to vrijeme da nakon 15 godina napustim politiku u potpunosti. U narednih tjedan/dva ću podnijeti ostavke u dogovoru sa vodstvom organizacije. Moj mandat u Skupštini naravno vraćam stranci kako je i moralno”, objavio je danas na društvenim mrežama županijski vijećnik i predsjednik ŽO SDP-a, Jure Zubčić.

“Razlozi su moji privatni, a kao i dosad ne vjerujte baš svemu što pročitate jer hijena je uvijek bilo i bit će. Čitamo se”, dodao je.

Na ovakvu njegovu objavu reagirao je uz ostale i stranački kolega Erol Gaši:

“Skupa smo doživjeli i pobjeda i poraza. I jebeš ih sve, sve je ništa u usporedbi s ovim danas. Samo ću ti i ovdje reći HVALA za drugarstvo i posveti se sad onome što ti je najvažnije u životu. Za mene si najveći SDP-ovac kojeg sam upoznao i koliko god smo se nekad svađali, pičkarali, dovodili jedan drugog do ludila, znam da znaš sve. Sad ćemo valjda bar popit koju u miru bez politike, mada poznavajući nas, jebo nas, teško…”

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi

U trendu