Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

NOSFERATU NA KINO PLATNU Zadar Organ Festival na Rimskom Forumu uz orgulje i platno

Objavljeno

-

Ovog utorka, 7. rujna u 20 sati, sve ljubitelje „noir“ i horor filma očekuje prava poslastica. Na Rimskom Forumu u Zadru organizatori Zadar Organ Festivala postavit će platno i prijenosne električne orgulje nizozemske radionice Mixtuur Orgels. Na platnu će se vrtjeti 80 minuta kultnog crno-bijelog nijemog horor filma „Nosferatu: Simfonija strave“ iz 1922. godine u režiji velikog njemačkog redatelja F. W. Murnaua. Glazbu i zvučne efekte stvarat će renomirani talijanski orguljaš Paolo Oreni.

Kao preteča filma „noir“, ovaj prvi „Nosferatu“ indirektno je uprizorenje knjige „Drakula“ B. Stokera, autora koji nije odobrio njemačkom redatelju prava za ekranizaciju svog romana. Ipak, Murnau je zaobišao zabranu mijenjajući imena glavnih likova, i stvorio film koji danas slovi jednim od ekspresionističkih klasika kinematografije. Film je nazivan remek-djelom, vinom koje postaje sve bolje kako vrijeme odmiče. No, mnogi pritom zaboravljaju da je vampira zapravo stvorila slavenska mitologija, i to ne u Rumunjskoj, već upravo na prostorima Hrvatske, BiH i Srbije.

Štoviše, prema narodnim predajama, Jure Grando iz malog mjesta Kringe u Istri bio je prvi europski vampir, i to davne 1672. godine! Naši su ljudi potom, posebno u Istri i na kvarnerskim otocima, osim vampira, osmislili i lik kršnika, ili ubojice vampira sa sličnim nadnaravnim moćima. Pisana izvješća iz literarne domovine vampira, Rumunjske, datirana su tek nekih dva desetljeća kasnije, a rumunjske vampire popularizirao je lik grofa Vlada III. Tepeša, poznatog kao Drakula. Ipak, za razliku od klišeja romantičnog lika grofa Drakule, lik Nosferatua iz istoimenog filma nije atraktivan i daleko je od ustaljenih predodžbi vampira iz suvremene „Sumrak sage“.

Podsjetimo, na prvom je izdanju Zadar Organ Festivala izuzetno uspješno ostvaren projekt na kojem je publika u katedrali sv. Stošije na platnu gledala film „Zvonar crkve Notre-Dame“ iz 1923. u pratnji njemačkog orguljaša UIricha Walthera. Bio je to projekt koji je jednoglasno potvrdio kako ovakve ideje nažalost manjkaju u našem gradu, premda zadarska publika žeđa za originalnim naslovima i odmakom od konvencionalnih koncerata.

Ulaz na koncert je besplatan, uz mogućnost donacije.

Piše: Dora Dunatov

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

Uskrs u Pagu

Objavljeno

-

By

Povodom uskrsnih blagdana Turistička zajednica Grada Paga i Grad Pag pripremili su bogat i zanimljiv program. Središnje događanje održat će se na sam blagdan Uskrsa, nakon mise u 11.30 sati, a posjetitelji i stanovnici grada Paga moći će uživati u tradicionalnom uskrsnom doručku i najbogatijem otočnom gastro stolu. U prekrasnom ambijentu ispred Zborne crkve Uznesenja blažene djevice Marije, uz glazbene taktove Gradske glazbe Pag, posjetitelji će degustirati najbolje paške gastronomske specijalitete i delicije, predvođene paškim sirom, skutom, šparogama i drugim kuhanim jelima uz prigodne uskršnje slastice.

Svi posjetitelji u subotu, u vremenu od 10 do 12 sati moći će razgledati Galeriju paške čipke, Etno kuću KUD-a Družina, izložbu Bartula Kašića na Trgu Petra Krešimira IV, Stalni postav izložbe solarstva u Magazinu soli te Stalni postav izložbe crkvene umjetnosti u Benediktinskom samostanu sv. Margarite u Koludraškoj ulici. Za obilazak „Jutra u poljima soli” potrebna je prethodna najava putem e-maila: solana-pag@solana-pag.hr ili telefona +385 (0)23 611 051.

U ponedjeljak, 1. travnja organiziran je hiking na dvije atraktivne staze Zaton i Mikula na „Drugoj strani mjeseca”. Polazak je u 8 sati sa parkirališta iznad uvale, plaže Veliki bok, a povratak u 11.30 sati. Staze “Mikula” i “Zaton” koje se nalaze na području Ledenika, najljepšem i najzanimljivijem geološko-paleontološkom dijelu otoka Paga, nisu tehnički i fizički zahtjevne. Svaka od ovih staza ima svoju priču, niz zanimljivosti iz paške povijesti i posebne vizure kamena koje je samo priroda mogla oblikovati.

Grad Pag je i ove godine prigodno ukrašen s naslikanim pisanicama sa prekrasnim motivima, a tijekom uskrsnih praznika u Pagu bit će otvoreni restoran Na Tale, Uhlinac i Gušti.

U subotu, 30. ožujka u Porta Salini održat će se Easter party uz grupu Ritam s početkom u 23 sata.

Organizatori: Turistička zajednica Grada Paga i Grad Pag

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PODSJEĆAMO… Evo kako će trgovine i šoping centri u Zadru raditi na Veliku subotu, Uskrs i Uskrsni ponedjeljak…

Objavljeno

-

By

foto: Pixabay

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru za vrijeme Uskršnjih blagdana, uz napomenu da na dan Uskrsa i Uskrsni ponedjeljak – nitko neće raditi.

BAUHAUS:

Subota: od 8 do 14

KAUFLAND:

Subota: od 7 do 22

HEY PARK

Subota: od 7 do 21

TOMMY

Subota: od 7 do 21

KONZUM:

U subotu, prodavaonice će raditi prema regularnom radnom vremenu. 

LIDL:

Subota: od 7 do 22

INTERSPAR

Subota: Od 7 do 21

PLODINE

Subota: od 7 do 22

SUPERNOVA:

Subota: od 9 do 21

STUDENAC:

Subota: od 7 do 21

PEVEX

Subota: do 15.30

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

SUTRA JE VELIKI PETAK / U večernjim satima Služba Muke Gospodnje i procesija s Križem središtem Zadra

Objavljeno

-

By

foto: arhiva, IKA

Na Veliki petak, 29. ožujka, Službu Muke Gospodnje u 19 sati u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Nakon obreda u katedrali, nadbiskup, svećenici i puk idu u procesiji s Križem središtem Zadra, za vrijeme koje će se pjevati prijekori Puče moj – od katedrale sv. Stošije, Širokom ulicom do crkve sv. Šime, gdje će nadbiskup Zgrablić puku udijeliti blagoslov s Križem.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu